Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Focar de pestă porcină înregistrat într-o gospodărie dintr-o comună din Alba. Precizările DSVSA

Publicat

porci

Pe teritoriul județului Alba a fost înregistrat, la mijlocul lunii ianuarie, un focar de pestă porcină africană la porcul domestic. Acesta a fost depistat într-o gospodărie țărănească, în extravilanul localității Daia Română.

Potrivit DSVSA Alba, este singurul focar de PPA la porcul domestic care evoluează în prezent pe teritoriul județului Alba. Pesta porcină africană a fost confirmată la doi porci domestici, în urma analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, prin testul Real Time PCR.

Focar de pestă porcină în Alba

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat la fața locului pentru efectuarea anchetei epidemiologice, punerea sub supraveghere a exploatațiilor, informarea populației, acțiuni de dezinfecție și adoptarea principalelor măsuri pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor.

Focarul a fost confirmat la mijlocul lunii ianuarie și poate fi stins în 30 de zile dacă vor fi îndeplinite cumulativ mai multe condiții.

Au fost stabilite localitățile aflate în zone de protecție și supraveghere:

  • În zona de protecție (0-3 km în jurul focarului) se află localitatea Daia Română;
  • În zona de supraveghere (3-10 km în jurul focarului) se află localitățile: Cut, Câlnic, Răhău, Cunța, Drașov, Carpen, Vingard, Ghirbom, Șeușa, Ciugud, Limba, cartierele Oarda și Partoș din Alba Iulia, Lancrăm, Sebeș, Petrești.

De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor. În urma acestui focar, una dintre măsurile adoptate a fost interzicerea organizării în Daia Română a târgurilor de animale, expoziții ori alte evenimente ce adună la un loc mai multe animale, pe o perioadă nedeterminată.

Numărul focarelor de pestă porcină, în scădere la nivelul județului Alba

La nivelul județului Alba, în ultimii ani, s-a constatat o scădere a numărului de focare de PPA la porcul domestic, dar în continuare, respectarea măsurilor de prevenție, e esențială pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.

În 2023 s-au înregistrat doar două focare de PPA la porcul domestic în județul Alba. Aceasta reprezintă o reducere semnificativă față de cele 4 focare identificate anul 2022 și mai ales față de cele 21 de focare înregistrate acum 3 ani.

În 2020, au fost depistate 27 de focare de PPA la porcul domestic. Acest succes este rezultatul eforturilor susținute ale echipei DSVSA Alba, care a implementat măsuri riguroase de prevenire și control al bolii.

În continuare, respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale în toate zonele din județ.

În acest sens, reprezentanții DSVSA Alba transmit populației să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați, cu crotalie, și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, cu porcii mistreți sau cu proprietarii care dețin porci domestici; este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar.

Pesta porcină africană ucide atât porcii domestici, cât și mistreții. Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni.

PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Oamenii nu se îmbolnăvesc de PPA, iar boala nu poate fi transmisă la oameni prin contactul cu porci sau consumând produse de porc.

Virusul PPA este foarte rezistent. Îl poți purta pe haine, încălțăminte, echipamente de lucru și vehicule dacă ai vizitat o zonă contaminată sau dacă aduci produse de porc dintr-o zonă contaminată. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect, prin secreții, furaje etc.

Măsuri și sfaturi pentru cerescătorii de porci

Măsuri de biosecuritate și sfaturi pentru crescătorii de porci pentru prevenirea PPA:

Igiena:

  • Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor;
  • Plasați dezinfectoarele de mâini și de picioare la intrările în adăpost porcilor;
  • Dezinfectați toate obiectele (vehicule, echipament de lucru) cu produse autorizate (dacă au intrat în contact cu porcii).

Furajarea:

  • Dacă hrăniți porcii cu resturi, totdeauna fierbeți-le minim 30 de minute, răciți-le și administrați-le;
  • Asigurați porcilor apă curată.

Segregarea:

  • Construiți un adăpost care să prevină contactul cu mistreții;
  • Izolați porcii nou-veniți în adăpost (de ceilalți porci) pentru cel puțin 30 de zile și urmăriți semnele clinice;
  • Limitați mișcarea personalului și a vizitatorilor în/din fermă.

Când suspectați prezența PPA:

  • Luați legătura cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localității în care vă aflați.

Raportați către autoritățile veterinare locale orice suspiciune a prezenței virusului PPA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax