Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fostul subprefect de Alba, Rașcovici, NU are diplomă de licență acreditată. Spor din salariul de polițist, primit pe nedrept

Publicat

Fostul subprefect de Alba din partea USR, Viorel Rașcovici, a primit pe nedrept, timp de 11 ani, sporuri lunare de 25% din salariul de polițist, pentru studii superioare, pe baza unei diplome de licență neacreditată. 

Deși informația a fost vehiculată de când acesta a devenit persoană publică prin numirea în funcția de subprefect, acum este oficială, fiind confirmată de IPJ Alba, Ministerul Educației și Tribunalul Alba, în primă instanță. 

După ce Rașcovici a fost propus pentru funcția de subprefect din partea USR Alba, au apărut primele semne de întrebare referitoare la diploma sa de licență, obținută în 2005 la Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană, Facultatea de Drept.

În urma mediatizării cazului, șeful IPJ Alba, Florin Dogaru, a ordonat un control intern și a solicitat informații de la Ministerul Educației. În urma anchetei interne, IPJ Alba a anulat sporul de 25% din salariu, primit în perioada 1 iunie 2005 și 9 decembrie 2016.

Între timp, Rașcovici a fost demis din USR, dar a fost numit consilier județean, unde și pentru postul respectiv a avut un proces cu partidul. 

Toate detaliile despre cum a obținut fostul subprefect de Alba și actual consilier județean, timp de 11 ani, sporuri pentru studii superioare sunt detaliate într-o motivare a Tribunalului Alba.

Este vorba despre decizia instanței, după ce Viorel Rașcovici a dat în judecată IPJ Alba și Ministerul Educației. Motivul: IPJ i-a retras sporul de 25% din salariu.

CITEȘTE ȘI: Viorel Rașcovici, numit subprefect de Alba din partea USR. Guvernul a ignorat neclaritățile din CV-ul acestuia

Tribunalul Alba a dat o primă decizie, în 5 noiembrie 2021, iar motivarea a fost făcută publică în urmă cu câteva zile.

Ce s-a întâmplat

Viorel Rașcovici a fost, timp de 25 de ani, polițist în cadrul IPJ Alba, din 1991 până în 2016, când s-a pensionat. Acesta a ocupat funcții precum agent șef principal în cadrul Secției nr. 5 Poliţie Rurală Blaj și organ de cercetare penală al poliției judiciare, în perioada 2005 – 2016.

Perioada 2005-2016 este și cea în care a primit sporuri lunare de 25% din salariu, după ce a prezentat o diplomă de licență prin care atesta că este absolvent de studii superioare.

Totul a mers bine până în primăvara anului 2021, când, din poziția de președinte USR Cergău, a fost propus pentru funcția de subprefect. Deși problemele referitoare la diploma de licență au fost mediatizate, Guvernul a ignorat cu desăvârșire detaliile și a acceptat propunerea.

CITEȘTE ȘI: Probleme în CV-ul subprefectului propus de USR în Alba. Rașcovici, fost polițist, a absolvit o ”universitate” închisă de ANPC

Despre diploma de licență, Viorel Rașcovici a declarat la momentul scandalului, pentru alba24.ro, următoarele: ”Am fost de bună credință mergând la acea facultate. Universitatea nu a fost închisă niciodată, am susținut examenele, existau profesori, nu am avut cunoștință de așa ceva. Funcționează și în prezent”.

Tot atunci, acesta a adăugat că diploma obținută la instituția respectivă de învățământ i-a fost recunoscută de Ministerul Afacerilor Interne și i-a fost acceptată la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde a urmat un curs postuniversitar.

Despre cursul postuniversitar de la ”Babeș Bolyai” citiți mai jos.

Ce clarificări a cerut conducerea IPJ Alba de la Ministerul Educației

IPJ Alba a cerut ministerului să clarifice faptul dacă universitatea în cauză este acreditată să emită diplome de licență.

”Existând anumite suspiciuni cu privire la acreditarea pentru emiterea de diplome de licență de către instituția mai sus amintită, s-au solicitat clarificări Ministerului Educației și Cercetării, care ne comunică faptul că:

”În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, vă comunicăm faptul că înscrisul ”Diplomă de licență” cu nr. (…) a domnului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior.

Prin urmare, acest înscris nu atestă studii de învățământ superior efectuate și titluri sau calități dobândite, întrucât nu este obținut în urma finalizării unui program de studii autorizat să funcționeze provizoriu / acreditat, organizat de o instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu / acreditată și nu respectă nici prevederile legale privind formatul și conținutul tipizatelor actelor de studii”, se arată în motivarea instanței.

”În consecință, a susținut pârâtul I.P.J. Alba că Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană nu a fost și nu este acreditată sau autorizată să funcționeze provizoriu ca instituție de învățământ superior, persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, parte a sistemului național de învățământ, prin urmare diplomele eliberate de aceasta nu sunt recunoscute de către stat ca fiind acte de studii care atestă finalizarea de studii universitare”, mai este stipulat în motivare.

Program postuniversitar ”Psihologie judiciară” la Babeș Bolyai

Cu diploma de licență în cauză, Viorel Rașcovici a participat și la un program universitar, de ”Psihologie judiciară”.

Între timp, potrivit avocatului care l-a reprezentat pe Rașcovici în instanță, și diploma emisă de UBB a fost anulată de instituția de învățământ, se mai arată în motivarea instanței.

CITEȘTE ȘI: Fost subprefect de Alba cu probleme la diploma de licență, exclus din USR PLUS. Între timp a devenit consilier județean

De asemenea, Rașcovici a dat în judecată și UBB și contestă anularea diplomei postuniversitare. Un dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Cluj, iar o primă ședință va avea loc în data de 12 decembrie.

”(…) în ceea ce privește diploma postuniversitară a reclamantului, care a fost și aceasta anulată de către Universitatea Babeș-Bolyai, reclamantul formulând și o contestație, care se află pe rolul Tribunalului Cluj, iar în acel dosar Ministerul Educației a depus această adresă, în care precizează că nu este competentă să analizeze daca o diplomă este sau nu valabilă, ci doar instanța de judecată este cea care poate să soluționeze această inadvertență”, se mai arată în motivarea instanței.

Cum arată diploma emisa de Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, pe numele lui Viorel Rașcovici

”Analizând înscrisul anexat de dumneavoastră intitulat „Diploma de licență (…)”, se observă că acesta nu respectă modelul actelor de studii eliberate de către instituțiile de învățământ superior care fac parte din sistemul național de învățământ din următoarele motive:

– din antet lipsește denumirea Ministerului Educației

– din subsol lipsesc codul diplomei și denumirea furnizorului care a tipărit actul de studii

– din analiza Stemei României aplicată pe formular se observă că acvila desenată pe scutul mare are capul orientat spre stânga și nu spre dreapta așa cum este prevede art. 1 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, valabilă la momentul eliberării formularului respectiv.

În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, vă comunicăm faptul că înscrisul „Diploma de licență” (…) a domnului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior.

CITEȘTE ȘI: Consilierul județean nedorit de USR PLUS Alba, Viorel Rașcovici, a depus jurământul. Cum a fost șicanat de conducerea partidului

Prin urmare, acest înscris nu atestă studii de învățământ superior efectuate și titluri sau calități dobândite, întrucât nu este obținut în urma finalizării unui program de studii autorizat să funcționeze provizoriu/acreditat, organizat de o instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu/acreditată și nu respectă nici prevederile legale privind formatul și conținutul tipizatelor actelor de studii”, se mai arată în motivarea instanței.

Ce a decis Tribunalul Alba

Magistrații Tribunalului Alba au precizat că ”Universitatea Internațională Deschisă Tehnoeconomia Europeană, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană nu este o instituție de învățământ superior, nu face parte din sistemul național de învățământ superior și nu are calitatea de a elibera acte de studii”, se arată în motivarea instanței.

”De asemenea, în consecință, înscrisul „Diploma de licență” emisă pe numele reclamantului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior”, au mai precizat magistrații.

Drept urmare, magistrații au respins cererea lui Viorel Rașcovici, de anulare a dispoziției prin care i-a fost anulat sporul de polițist cu studii superioare.

Decizia din 5 noiembrie nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 17.11.2021 at 16:10

    Ei, asta e unul. Dar hoarda de absolventi cum era el pe unde s-a aciuiat ? Toti ar trebui urmariti si anulate diplomele. Cred ca vor fi mari surprize. D’aia merge tara cu hopinteli, ca cei care se fac ca ne conduc sunt la fel de ”destepti” ca acest specimen.

  2. X

    joi, 18.11.2021 at 10:58

    Dă cumva și banii primiți înapoi sau e doar praf în ochii proștilor?Practic e un infractor care lucrează în Poliția Română!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax