ADMINISTRATIE
Probleme în CV-ul subprefectului propus de USR în Alba. Rașcovici, fost polițist, a absolvit o ”universitate” închisă de ANPC
Propunerea USR-PLUS pentru funcția de subprefect al județului Alba, fostul polițist Viorel Rașcovici, și-a trecut în CV că a urmat studii superioare la o universitate aflată la momentul respectiv în centrul unui scandal cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Exact în anii de studenție ai lui Rașcovici, universitatea a fost închisă de ANPC.
În CV, acesta spune că a obținut acolo o diplomă de licență. CV-ul său complet poate fi vizualizat AICI.
UPDATE: Alba24 l-a contactat pe Viorel Rașcovici, dar acesta a avut telefonul închis pentru o perioadă de timp. După apariția articolului, acesta a reacționat.
”Am fost de bună credință mergând la acea facultate. Universitatea nu a fost închisă niciodată, am susținut examenele, existau profesori, nu am avut cunoștință de așa ceva. Funcționează și în prezent”, a spus Viorel Rașcovici. Acesta a adăugat că diploma obținută la instituția respectivă de învățământ i-a fost recunoscută de Ministerul Afacerilor Interne și i-a fost acceptată la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a urmat un curs post-universitar.
Știrea inițială:
Potrivit CV-ului, este vorba despre ”Universitatea Internațională Deschisă Tecnoeconomie (greșeala este preluată din CV – n.red.) și Cooperare Româno-Americană din București, Facultatea de Drept, Legislație Internațională Comparată, Diplomație și Consultanță Juridico-Economică, domeniul fundamental științe juridice”.
Sună pompos, însă în realitate era doar o fabrică de diplome.
Politicianul (fost polițist) a scris că a urmat aceste cursuri între 2001 și 2005, doar că, în perioada respectivă, „instituția de învățământ” avea probleme serioase cu legea, fiind chiar închisă.
Potrivit unui comunicat al ANPC, universitatea practica o ”publicitate înșelătoare” și oferea servicii neautorizate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.
În 2003 a fost închisă în urma unui control. Reprezentanții universității au contestat decizia în instanță, iar în 2004 (pe când Rașcovici, încă student, se pregătea de licență), au pierdut printr-o decizie a Judecătoriei Sectorului 2 București.
Cu toate acestea, universitatea a continuat să funcționeze, iar autoritățile pentru protecția consumatorului au emis la vremea respectivă un comunicat de presă în care cereau celorlalte instituții ale statului să se ocupe de caz.
Comunicatul de presă al ANPC
”În cursul anului 2003, o echipa de control formată din inspectorii A.N.P.C. și reprezentanți ai Ministerul Educatiei, Cercetării și Tineretului au efectuat o acțiune de control la sediul Universității Internaționale Deschise Tehnoeconomia Europeană Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno Americană, situat în Str. Venerei Nr.6, ca urmare a numeroaselor sesizări primite de M.E.C.T. de la consumatori.
La data verificării, agentul economic nu a permis accesul organelor de control în sediul universitătii, motiv pentru care inspectorii A.N.P.C. au aplicat o amendă contraventională în valoare de 100 de milioane de lei și au dispus măsura închiderii definitive, conform O.G. 21/1992, cu modificările și completările ulterioare, privind protecția consumatorilor.
Totodată a fost aplicată și o amendă în valoare de 40 milioane lei, pentru practicarea publicității înșelătoare, deoarece universitatea oferea servicii neautorizate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.
Secretarul de stat Rovana Plumb a aplicat atunci pe ușile de acces în incinta universității un semn distinctiv cu valoare de sigiliu, prin care unitatea își încheia definitiv activitatea.
Înlăturarea sau distrugerea acestui semn distinctiv cu valoare de sigiliu se sancționează conform art. 243 Cod Penal.
Ulterior, reprezentanții Universității au contestat în instanță măsurile dispuse de ANPC, însă Judecătoria Sectorului 2 București, prin decizia din 15 aprilie 2004, a respins irevocabil această contestație, validând măsura închiderii definitive.
Având în vedere materialele apărute în presă în ultima perioadă, care prezintă continuarea activității Universității Internaționale Deschise Tehnoeconomia Europeană Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană precum și faptul că acum au loc înscrierile în învățământul superior, secretarul de stat Eduard Gabriel Matei, președintele ANPC, a făcut următoarele declarații:
„Atrag atenția consumatorilor să fie vigilenți în alegerea instituției de învățământ ale cărei cursuri intenționează să le urmeze, să se informeze dacă respectiva universitate este autorizată și acreditată.
Totodată, sper ca și celelalte instituții ale statului să ia măsurile ce se impun în cazul de față.”
Poate fi accesat în arhiva Guvernului, AICI.
Lista universităților particulare acreditate poate fi vizualizată AICI.
Cine este Viorel Rașcovici
Viorel Rașcovici are 52 de ani și este președintele USR Cergău, fiind ales anul trecut consilier local în Cergău.
Este fost polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Alba, unde a ocupat funcții precum agent șef principal în cadrul Secției nr.5 Poliţie Rurală Blaj și organ de cercetare penală al poliției judiciare, în perioada 2005 – 2016.
USR-PLUS Alba a organizat o competiție internă pentru funcția de subprefect al județului, iar în urma votului Biroului Județean au fost aleși trei candidați: Cosmina Maria Mariș (PLUS), de profesie inspector în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia, Viorel Rașcovici (USR), fost polițist în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Alba și Adrian Simion (USR), profesor.
Alba24 l-a contactat pentru comentarii pe președintele USR Alba, Beniamin Todosiu, care ne-a oferit numărul lui Viorel Rașcovici.
Încercările repetate de a-l contacta pentru a explica modul în care a obținut o diplomă de studii superioare de la o universitate închisă la momentul respectiv, au rămas însă fără succes. Acesta avea telefonul închis.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Geluvoievod
luni, 01.03.2021 at 17:59
Daca MAI a recunoscut diploma de la universitatea fantoma si l-a si platit pentru ea sa se faca o ancheta si sa dea banii inapoi. E ca si cum el ca politist ar fi acceptat o declaratie falsa ca sa scape de puscarie o persoana care se dadea doctor cu o diploma falsa.
Ca politist ar fi trebuit sa se cerceteze facultatea fantoma nu sa profite ca a putut cumpara diploma pe bani. Sa se cerceteze in MAI toate cazurile si sa se stopeze plata unor studii cu dimplome universitare cumparate.
Geluvoievod
luni, 01.03.2021 at 18:12
In 2003 facultatea era inchisa si dl Rascovici a absolvit in 2005 adica nu stia ca facultatea e in regula pentru . Halal politist de cercetari
Sa cerceteze MAI toate diplomele fantoma si sa dea banii inapoi pentru drepturi xe nu li se cuveneau si sa li se recalculeze pensia ca su luat bani necuveniti pe diplome false.
pilu
luni, 01.03.2021 at 18:58
Normal ca Ministerul de interne recunoaste astfel de diploma, ca probabil majoritatea dintre ei au asa ceva. Iar despre USR care-i papusat pana in maduva oaselor asa ceva, este o fala.
Marta
luni, 01.03.2021 at 20:10
Doamneee, nu se mai termina surprizele! Un tanar pensionar, cu pensie babana, luata deja de ceva ani, apt de munca, cauta un alt post cald-cald sa-si mai arate inca o data genialitatea! Valoros om! Ma intreb: oare nu are oglinda acasa? Ce vede daca se priveste in ea? Nu are niscai mustrari de constiinta? Probabil nu!
Gelu Stoian
joi, 04.03.2021 at 19:29
Si Alfred Simonis , Deputat PSD , a Absolvit Facultatea de DREPT , la Timisoara , la o Universitate Neacreditata ! Gelu Stoian.