Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Al treilea control la Congregaţia „Sf. Iosif” nu s-a lăsat cu sancţiuni, dar sunt încă nereguli. 200 de kg de carne şi lactate expirate

Publicat

Luni, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Alba, AJPIS, DSP şi DSV au fost pentru a treia oară în control la Congregaţia Sfântul Iosif, respectiv la cele trei azile unde locuiesc 73 de bătrâni. Aproximativ 200 kg de carne expirată şi produse lactate au fost din nou găsite în afara termenului de valabilitate. Erau expirate din 2012, respectiv 2013. DSP Alba a acordat din nou un termen de o lună pentru ca această cantitate să fie distrusă. Potrivit preşedintei Congregaţiei, Margareta Hausner, care a refuzat prezenţa presei la control, carnea şi produsele lactate sunt pentru consumul propriu şi în niciun caz pentru prepararea mâncării beneficiarilor din cele trei centre. Cei de la AJPIS Alba au verificat şi documentele, care la ultimul control au ridicat multe semne de întrebări, dar se pare că din 59 de deficienţe doar 6 nu au fost îndeplinite. Şi totuşi aceste centre au primit aviz de funcţionare, iar acei bătrâni încă sunt ţinuiţi în paturile cu grilaj şi lăsate la voia a 24 de angajaţi.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Mâncare preparată din CARNE EXPIRATĂ DE NOUĂ ANI, pentru bătrânii din centrele Congregaţiei “Sf. Iosif” din Alba Iulia

Al treilea control la Congregaţia Sfântul Iosif nu a mai adus nicio surpriză, asta pentru că produse alimentare expirate sunt în continuare păstrate în lada frigorifică a asociaţiei. Carne şi produse lactate de doi ani, asta au găsit autorităţile de control la cantina de pe Bulevardul Ferdinand I. Şi cu toate acestea, se pare că se compensează cu documentele puse în ordine. Pentru că de funcţionat încă funcţionează, iar serviciile sociale pe care le desfăşoară încă sunt puse la dispoziţia vârstnicilor, care vor să îşi ducă bătrâneţea şi ultimii ani din viaţă în aceste centre. În ciuda actelor puse la zi, centrele oferă condiţii mizere.

Accesul presei la acest control a fost cu desăvârşire interzis de preşedinta Congregaţiei, Margareta Hausner, din cauza „reclamei” făcute în ultimele două luni. La primele două controale au fost descoperite cantităţi de carne expirate şi de nouă ani, bătrâni lăsaţi în voia sorţii cu picioarele scoase prin grilajele patului şi mirosuri înţepătoare care te izbeau de cum intrai în camerele bătrânilor.

Citeşte şi FOTO: Pensionari ţinuţi în condiţii de mizerie la căminele Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia. Miros înţepător şi lenjerie intimă în sala de mese

AJPIS Alba a spus că din cele 59 de deficienţe, Congregaţia Sfântul Iosif este la zi, atât cu autorizaţiile de funcţionare, contractele de muncă, respectiv de voluntariat ale celor 24 de angajaţi, curăţenia, cât şi certificatele de deces şi fişele de ieşire ale acestora din spital – pentru două persoane care au murit săptămâna trecută -, dar şi contractele încheiate cu medici de familie din Alba Iulia pentru ca vârstnicii care nu sunt din judeţ să nu mai bată drum înapoi spre casă pentru consultaţii. „Pe partea socială, condiţiile s-au îmbunătăţit cât de cât pentru standardele noastre. Au mai rămas câteva măsuri de implementat, dar nu sunt măsuri care au legătură directă cu sănătatea şi integritatea lor corporală. Înainte nu au buletine, acum sunt la Evidenţa Populaţiei. Având în vedere evoluţia în ceea ce priveşte condiţiile persoanelor beneficiare de serviciile sociale din aceste centre, mi se pare normal să funcţioneze în continuare. Bineînţeles că vom continua o monitorizare permanentă a acestor condiţii. Serviciul urmează să fie acreditat pe fiecare activitate”, a spus Flaviu Cozuc, director AJPIS Alba.

Acesta a adăugat că legislaţia stabileşte nişte norme minime, pe care AJPIS Alba le-a urmărit în cadrul controlului şi care se pare că au fost respectate de Congregaţia Sfântul Iosif. Până acum instituţia a aplicat două sancţiuni, dintre care una în valoare de 5.000 de lei, fiind şi cea mai mare amendă dată în Alba de AJPIS.

Potrivit reprezentantului Instituţiei Prefectului Alba, Virgil Tuhuţ, cele 200 de kg de carne şi produse lactate exiprate se aşteaptă să fie distruse sau cel puţin scoase din lăzile frigorifice ale congregaţiei într-o lună. Reprezentanţii asociaţiei au asigurat autorităţile locale că în două săptămâni scapă de această cantitate. AJPIS Alba nu poate suspenda serviciile sociale pe care congregaţia le desfăşoară fără solicitarea reprezentanţilor DSP şi DSV Alba.

Săptămâna trecută la congregaţie au ajuns trei tir-uri cu produse, iar AJPIS Alba a verificat documentele. Aceştia au spus că au fost aduse rechizite, cărţi, produse făinoase.

Printre măsurile care au rămas de implementat de asociaţie se numără:

– respectarea cotei 60% din veniturile proprii realizate în vederea stabilirii contribuţiei pentru întreţinerea în cămin

– stabilirea costului mediu lunar/beneficiar în vederea asigurării ocrotirii în căminele pentru persoane vârstnice şi elaborarea de pachete de servicii/beneficiar şi eliberarea de chitanţe pentru sumele încasate de la beneficiari sau aparţinători

– stabilirea şi asigurarea nivelului alocaţiei zilnice de hrană.

În final decizia stă în mâinile autorităţilor: dacă aceşti bătrâni merită ca ultimii ani din viaţă să-i petreacă în condiţii destul de umane, iar banii să le fie folosiţi în scopul îngrijirii.

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Catalin D

    luni, 21.07.2014 at 20:11

    Cei de la Sf Iosif sunt persoane exceptionale si le stimez foarte mult. Cei care le stiu sunt sigur ca au aceeași părere ca și mine.

    Aici avem de-a face cu murdăria politică și interese josnice ale unor persoane „sus puse” din județul nostru.

    Cei de la DSV și AJPIS au auzit că au sosit trei TIR-uri din Germania și au venit să capete câteva în straiță.

    Azi au fost în control nouă persoane.
    Le-au fost ciudă, că cei de la Congreația Sf Iosif nu cunosc stravechiul „obicei” românesc de a le umple sacoșele inspectorilor DSV și AJPIS.

    Sf Iosif…toată stima!

  2. mdda

    marți, 22.07.2014 at 10:16

    Bravo Sf Iosif. Toata stima. Am vazut acele tiruri cand se descarcau cu tot felul. Daca nu erau alte camine de batrani in concurenta cu sf Iosif , nu erau asa de bagati in seama cu controale din partea autoritatiilor. Sa le dea si lor un tir cu multa intelepciune si minte.

  3. pensionar sarac

    marți, 22.07.2014 at 12:04

    Atunci CARE ESTE ADEVARUL????Deja suntem MINTITI, SI UMILITI, POPAGANDA DE 25 ANI.Azi maine nu avem incredere in nici o stire.

  4. o mamica

    marți, 22.07.2014 at 16:44

    Ce vorbesti, Catalin?! Fetita mea si ceilalti copii din grupa mica tremurau de frig iarna in clasa si cateodata fetita mea avea buzele invinetite de frig. Si bineinteles ca nu primeam niciodata chitanta pt plata lunara la camin ca sa nu se mai complice co contabilitate. Ce stima merita cei din Congregatie? Ai fost tu la camine de batrani? Ai vazut tu cum traiesc batranii? Hai sa fim seriosi.

  5. vizitator

    miercuri, 23.07.2014 at 15:13

    prietene….., Catalin D. nu cred ca celor de la DSV si AJPIS le-ar trebui in straiţă alimente expirate din 2004.
    Nu spune nimeni că nu este de apreciat că adună necăjiţii, dar să o facă legal, cu respectarea normelor din România. Dacă erau in Germania, acum erau închise centrele, şi cred că şi ei după modul în care consideră România groapa de resturi a Germaniei.
    Deci,…despre ce vb?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax