Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Mâncare preparată din CARNE EXPIRATĂ DE NOUĂ ANI, pentru bătrânii din centrele Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia


Publicat

Aproximativ 150 kilograme de carne expirată au fost găsite în urma unui control făcut miercuri de reprezentanţii Prefecturii Alba, DSP, DSVSA şi AJPIS în cantina de pe Bulevardul Ferdinand I care aparţine Congregaţiei „Sfântul Iosif” din Alba Iulia. Aici se prepară mâncarea pentru bătrânii din centrele asociaţiei, iar carnea găsită face parte din meniu.

O parte din carnea respectivă avea termenul de valabilitate expirat şi de nouă ani. Pe lângă asta, s-a mai găsit şi compot sau budincă expirată şi fructe congelate în ambalaje de pampers. Au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei, iar lăzile frigorifice în care a fost găsită carnea pentru mâncarea bătrânilor au fost sigilate. Urmează ca cei de la DSVSA să facă inventarul şi să confişte produsele expirate. Prefectul Gheorghe Feneşer a spus că se va merge până la închiderea centrelor, dacă este nevoie. Centrele pentru persoane vârstnice ale congregaţiei nu funcţionează legal, pentru că nu deţin autorizaţie.

O lună şi jumătate, atât a trecut de controlul făcut de autorităţi la centrele care aparţin congregaţiei Sfântul Iosif din Alba Iulia. Şi totuşi sunt aceleaşi condiţii, doar că peste ele s-a făcut o curăţenie de „suprafaţă”, pentru că erau la curent cu faptul că se va face miercuri control.

Citeşte şi FOTO: Pensionari ţinuţi în condiţii de mizerie la căminele Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia. Miros înţepător şi lenjerie intimă în sala de mese

Congregaţia „Sf. Iosif” funcţionează în Alba Iulia de 18 ani (din 1996) şi până acum au mai fost probleme grave sesizate în cadrul centrelor. Pe lângă faptul primește sume colosale de la bătrânii care au ales să îşi petreacă ultimii ani din viaţă aici, congregaţia ştie cum să iasă la „liman” şi prin două „magazine” pe care le deține, deschise numai între anumite ore, de la 6 dimineaţa şi până la 8.00, respectiv între 11.00 şi 13.00. Se vând produse alimentare, îmbrăcăminte şi încălţăminte, primite ca „ajutoare” din Germania, pentru congregaţie.

Pe scurt, bani sunt. Și totuşi 73 de bătrâni din diferite colţuri ale ţării trăiesc în cele trei centre în condiţii mizere. Cu toate că vârsta îşi spune cuvântul, iar mulţi dintre ei sunt nevoiţi să stea într-un pat de unde, dacă pot, se ridică, dacă nu aşteaptă până când una din cele două asistente vine să-i ajute, dacă îi întrebi cum se simt şi dacă le place, ei demonstrează că şi-au învăţat pe de rost „poezia”. „Ne place. Mâncarea e bună. Ne îngrijesc”, acestea sunt cuvintele unor bătrâni „mulţumiţi”, care ajung să „umfle” lunar conturile congregaţiei cu sume care depăşesc şi 100.000 de lei, în total.

Şi ar mai fi de adăugat că congregaţia are un singur angajat, un asistent social, astfel că restul sunt asistente voluntare, din care unele nu vorbesc corect limba română. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că bătrânii vorbesc încet şi uneori se exprimă foarte greu, întrebarea ar fi oare cum se înţeleg cu asistentele. Aşadar încă un ban pus deoparte pentru congregaţie, pentru că nu sunt salarii de plătit lunar.

Prefectul Gheorghe Feneşer şi Virgil Tuhuţ, din partea instituţiei împreună cu reprezentanţi ai DSP, DSVSA, OPC şi AJPIS au început primul control a început la centrul de pe strada Barbu Lăutaru, nr.54. La cea mai recentă vizită, în acest loc prefectul Gheorghe Feneşer a spus că bucătăria este într-un spaţiu de 3×3 metri, unde se află şi patul îngrijitoarei, iar „pe pat era aruncată pâine, iar lângă, încălţăminte de tot felul şi haine”. După patru săptămâni, plus alte două prelungire, deficienţele din această casă de tip familial au fost cât de cât minimizate. Bucătăria era curată, iar în cameră au fost puse chiar şi flori proaspete, semn că se aştepta o asemenea vizită.

Al doilea centru vizitat a fost cel de pe strada Aurel Vlad, unde la controlul din 28 aprilie nu puteai să respiri nici măcar din uşă. Te lovea un miros de WC public, iar găleata cu pamperşi murdari era pusă sub masa unde se ţinea vesela. După mai bine de o lună, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult pentru că mirosul era acelaşi, o bătrână care era lovită la nas avea aceeaşi rană, ca şi cum nimeni nu s-a îngrijit de ea, iar o alta era lăsată în voia sorţii, cu picioarele scoase prin grilajul patului.

Alimentele din care se făcea mâncarea pentru beneficiari nu erau inscripţionate corespunzător, iar meniul săptămânal trebuia să îl citeşti cu traducător, pentru că era scris în limba germană. O cană cu ceai părea a fi un vas de unde puteau să bea apă şi animalele. Cornurile care erau date bătrânilor nu aveau termen de valabilitate.

Sub masa unde ultima oară se afla găleata cu pamperşi murdari se afla acum o cârpă murdară, lângă tăvile de unde se servea masa.

Oamenii erau ca nişte păpuşi. Odată aşezate, nu se mai puteau mişca până când una dintre asistente venea să mai vadă cum sunt. Unii erau scoşi la soare în curte în scaune cu rotile, iar alţii stăteau sus, la etaj, pe hol şi se uitau unul la atul, iar cei care nu se puteau deplasa din cauza unui handicap stăteau în pat.

Sunt câte două asistente în toate centrele, iar la câte 21 de beneficiari sau 15 sunt insuficiente: dacă unii bătrâni au dureri şi au nevoie de calmante, alţii vor să iasă în curte, la aer. Când este timpul mesei nici nu se pune vorba să fie supravegheaţi, doar cei care nu reuşesc să mănânce sunt ajutaţi.

La cel de-al treilea centru de pe Bulevardul Ferdinand I, condiţiile în ceea ce priveşte mirosul sau curăţenia sunt puţin mai bune, în comparaţie cu centrul de pe strada Aurel Vlad. Una dintre problemele găsite aici este legată de faptul că unii dintre beneficiarii care locuiesc aici au camera la etaj, iar printre aceştia se numără şi un bărbat ţintuit în scaunul cu rotile, pentru că are picioarele amputate. El este nevoit ori să stea pe balcon, pentru că două asistente nu se pot descurca să îl coboare pe trepte de câte ori doreşte.

Cu toate astea, ei spun că sunt fericiţi aici, unii dintre ei au şi lacrimi în ochi când văd oameni care îi vizitează, chiar dacă sunt străini. Sunt mulţumiţi că primesc o masă caldă, sunt spălaţi, îmbrăcaţi, pe scurt nu sunt plângeri la asistentele care îi îngrijesc şi cum nu cunosc alte „dedesubturi” ale congregaţiei, se bucură că au cu cine să mai povestească.

La medicul de familie ajung o singură dată pe an, iar medicamentele pe care le primesc nu sunt cunoscute de asistente, tot ce ştiu este persoana care trebuie să le ia şi la ce oră. În ce priveşte termenul de valabilitate sau pentru ce sunt luate, nu ştiu detalii.

Ultimul loc care a fost controlat de autorităţile abilitate şi cei de la prefectură a fost cantina unde se pregăteşte mâncarea pentru două dintre centrele congregaţiei. Aici blocul alimentar lasă de dorit, iar produsele alimentare folosite la prepararea mâncării sunt expirate. Carnea, şi de nouă ani, alte produse din 2012, 2013 sau în urmă cu câteva luni.

Sora Maria, persoana responsabilă de Congregaţia „Sfântul Iosif” a spus, în momentul în care reprezentanţii DSVSA au găsit alimentele expirate în două lăzi frigorifice din cadrul cantinei, că sunt ale personalului şi că în niciun caz nu sunt pentru beneficiari. Dar cu toate astea în cămara unde sunt ţinute alimentele din care se face mâncarea pentru bătrâni fructele congelate erau păstrate în pungi de pampers, carne expirată din 2012 şi compot cu termenul de valabilitate trecut tot de acum doi ani.

“Au fost găsite produse de origine animală ambalate şi etichetate, dar cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, au fost găsite produse de origine animală, ambalate fără etichetă care să ateste provenienţa produsului şi perioada de valabilitate. Menţionez faptul că toate produsele care le-am verificat, prin sondaj bineînţeles, au provenienţă străină, nefiind etichetă în limba română. Am găsit produse de origine non-animală, respectiv fructe de pădure, strugurei roşii, ambalate în ambalaj de pamperşi. Am găsit carne expirată 2005, 2012, 2013, cea mai proaspătă – expirată din februarie 2014. Am sigilat lăzile respective, se face act de sechestru şi de reţinere oficială”, a declarat dr. Lucian Chiţu de la Direcţia Sanitar Veterinară Alba.

Două lăzi frigorifice din care era gătită mâncarea beneficiarilor au fost sigilate de reprezentanţii DSVSA.

Ca o concluzie în urma celor trei controale, prefectul Gheorghe Feneşer a declarat: „La vremea respectivă (în 28 aprilie, la primul control – n.r) am considerat că e mai bine să le lăsăm o perioadă ca să remedieze toate problemele pe care le-am constat în urma acelor controale. Din nefericire, astăzi a expirat termenul acordat şi în Alba am avut surprize neplăcute, am constatat că, din 59 de probleme identificate data trecută, doar 12 au fost remediate.

La blocul alimentar unde s-a făcut control am avut surprize şi mai mari: aproape 150 de kg de carne era expirată. Şi nu era expirată de o săptămână sau două. Era carnea etichetată cu data de 2005, care cu certitudine era pusă în circulaţie. Măsurile au fost foarte clare. S-a confiscat întreaga cantitate, urmează ca în cel mai scurt timp să controlăm toate unităţile încă o dată şi vom aplica sancţiunile conforma legislaţiei”.

Acesta a adăugat că se va merge până la închiderea centrelor pentru persoane vârstnice, dacă este nevoie, iar motivul pentru care până acum încă mai funcţionează este problema repartizării beneficiarilor acestor cămine. „Dacă închidem aceste centre, ce facem cu acei oameni? Au loc să meargă în alte părţi? Ne-am interesat şi noi şi răspunsul este că nu. Drept pentru care facem tot posibilul să remediem deficienţele. Mi-e greu să vă spun dacă vom închide centrul. Eu, personal, nu îmi doresc să închidem această activitate. Dar dacă lucrează, să intre şi ei pe făgaşul normal”, a spus Feneşer.

În ce priveşte unităţile vizitate, prefectul s-a arătat mulţumit de faptul că două centre, respectiv cel de pe strada Barbu Lăutaru şi Bulevardul Ferdinand I „arată exemplar” după deficienţele semnalate în 28 aprilie.

În urma controalelor, OPC Alba a aplicat o sancţiune de 5.000 de lei, iar Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba tot 5.000 de lei.

Direcţia de Sănătate Publică a decis suspendarea activităţii blocului alimentar şi cumpărarea mâncării beneficiarilor de către Congregaţia „Sf. Iosif” prin catering.

Bătrânii ajung să plătească pe lună între 800 şi 1.600 de lei. Dacă sunt întrebaţi, nu ştiu să răspundă cât costă să îngrijirea lor, tot ce au habar e că nu le mai rămân bani de buzunar, iar dacă nici pensia nu le acoperă cheltuielile la centru cei care pun în plus sunt membrii familiei. Din aceşti bani se pare că beneficiază de o masă caldă preparată din alimente expirate, un miros înţepător şi izolare de restul lumii. Nu îţi dai seama dacă te aud sau dacă pot vorbi, uneori au priviri triste şi lacrimi în ochi. Sunt imagini greu de descris, dar trăite de ani de zile de aceşti oameni. În plus, congregaţia nu deţine un registru al persoanelor care au decedat în centre.

Virgil Tuhuţ a spus că se fac controale alături de reprezentanţii DSP, DSVSA, AJPIS în toate căminele de vârstnici, dar şi de copii din judeţ.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. AM

  miercuri, 18.06.2014 at 20:04

  Nu pot intelege de ce nu au fost inca salavati acei sarmani din ghearele iadului in care sunt, iar ****** de ~maicute~sa fie pedepsite.

 2. venera

  miercuri, 18.06.2014 at 22:08

  Se tot scriu despre conditii din aceste centre si ma intreb: calugarita aia care conduce congregatia nu este trasa la raspundere? Ar trebui dus la puscarie un astfel de om. Imi dau seama ca cornurile ce le primesc acesti batrani condamnati sunt de la gradinita „Sf Iosif”.

  • Monti

   miercuri, 18.06.2014 at 23:48

   Atat caminele de batrani , cat si gradinita , scoala primara , scoala generala si liceul trebuie inchise !!! E destul de rau cum se comporta cu batranii din camine dar la fel de rau se comporta si cu elevii scolii si a gradinitei ! Copiii sunt jigniti de catre profesori si mai ales de catre popi , cativa din copiii mici din gradinita sunt loviti de catre parintele ” Franz Iosef ” , taxa scolara costa 80 de lei unde conditiile sunt groaznice , iarna nici nu prea dau caldura ” ca ii prea scumpa ” , elevii daca casca de somn dupa prima ora sunt pusi la colt si asa mai departe ! Pe scurt pot spune , ca este un lucru foarte urat ceea ce fac ei cu scoala si caminele de batrani ! Cineva trebuie sa intervina si sa schimbe ceva in legatura cu asta sau cel mai bine sa se inchida toata ” afacerea ” a Sorei Maria , care oricum cu toti banii care-i strange de la scoala , gradinita , caminele de batrani si baga in buzunar si traieste bine !

   • Losenau Custozza

    duminică, 22.06.2014 at 18:43

    Pt. Monti, mai bine ti-ai vedea de treaba ta decat sa iti dai si tu aici cu parerea despre lucruri de care habar n-ai. Ai citit diverse prostii pe internet si te bagi si tu in seama, vezi ca cele mai multe comentarii negative de pe internet despre scoli, licee sau gradinite Sf. Iosif nu se refera la cele din Alba, ci la greco-catolice sau romano-catolice din tara sau din Bucuresti! Gradinita, scoala si liceul din Alba functioneaza in regim privat, prin Decret emis de guvernul Romaniei, la ora actuala Alba Iulia sau judetul Alba neavand nici o alta scoala sau liceu particular! Personalul didactic e format in mare parte din cei mai buni profesori din scolile din Alba Iulia. Sora Maria e un dascal de exceptie, care a instruit la nivel de excelenta generatii de elevi care fac cinste orasului. Daca ai avea un minim de decenta sau discernamant, inainte de a arunca cu noroi in lucrarea Domnului, ai merge sa vezi ca in gradinita, scoli si liceu sunt conditii mai bune ca la stat. Iar liceul e cotat intre primele 3 din tara, dupa rezultatele la invatatura ale elevilor! Si despre azile: batranii aia ar fi trebuit ingrijiti de statul roman, nu sa astepte ajutor de la biserica dupa ce o viata au platit contributii sociale la stat!

 3. Losenau Custozza

  luni, 23.06.2014 at 09:23

  Batranii aia ar fi trebuit ingrijiti de statul roman, nu sa astepte ajutor de la biserica dupa ce o viata au platit contributii sociale la stat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Federaţia SANITAS, despre legea carantinei şi izolării: „Salariații din sănătate, între sclavagism și inchiziție sanitară”

Publicat

Federaţia SANITAS din România solicită Senatului să analizeze cu atenție legea carantinei şi izolării, susținând că angajații din sistemul medical au ajuns „sclavi din punct de vedere al drepturilor/relațiilor de muncă și inchizitori din punct de vedere al obligațiilor la locul de muncă”. 

„Federația SANITAS a urmărit cu interes și stupoare, în ultimele 3 zile, traseul legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic!

Interesul nostru este relativ, în principal, la următoarele aspecte, devenite deosebit de grave pe parcursul ultimelor 4 luni:

 • Încălcarea în continuare a drepturilor personalului medical și auxiliar din sistemul sanitar public de stat și cel de asistență socială (vezi art. 15, alin. 3 – care permite detașarea personalului medical și auxiliar fără acordul acestuia);
 • Supraîncărcarea cu obligații aproape anti-sociale a medicilor (vezi art. 6, alin. 2 și 3, art. 7, alin. 8 și 9) care vor fi responsabili de trimiterea în izolare/carantină a persoanelor suspecte!
 •  Încălcarea/limitarea în continuare a unor drepturi cetățenești!

Studiind modificările proiectului de lege, pe traseul legislativ, am constatat că atât guvernanții cât și parlamentarii români, indiferent de culoarea politică, au pus mână de la mână și au încărcat fără discernământ desaga și așa plină de responsabilități a salariaților din sistemul sanitar! Și dacă nu le-a fost suficient să fie numiți torționari, de acum vor putea fi numiți și distrugători de familii, de bunuri, din moment ce medicii vor fi obligați să decidă asupra libertății populației, a confiscării/distrugerii bunurilor celor suspecți și, apoteotic, asupra trimiterii minorilor în grija asistenței sociale!

Astfel, salariații din sănătate, se găsesc într-o ipostază absolut halucinantă: sunt sclavi din punct de vedere al drepturilor/relațiilor de muncă și inchizitori din punct de vedere al obligațiilor la locul de muncă!

Și toate acestea în condițiile în care același personal medical este deja epuizat psihic și fizic, iar legiuitorii nu dau niciun semn că s-ar gândi la posibilitatea de a adapta un program redus de muncă pentru cei ce tratează COVID-19 de mai bine de 4 luni, un nou normativ de personal sau posibilități de recuperare a capacității de muncă pentru soldații în alb aflați în linia întâi!

Solicităm Senatului României să analizeze cu atenție acest proiect de act normativ și să corecteze toate anomaliile pe care este pe cale să le legifereze, înainte ca personalul din spitalele publice de stat, contaminat în număr nepermis de mare cu noul virus, epuizat și supraîncărcat de reponsabilități să capituleze”, se precizează într-un comunicat al federației.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Concesionarea Centrului de Deșeuri de la Galda de Jos: Patru firme au depus oferte. Miza, peste 13 milioane de euro

Publicat

Patru firme au depus oferte în cadrul procedurii de achiziţie publică inițiată de Consiliul Județean Alba privind concensionarea Centrului de Management al Deşeurilor de la Galda de Jos, cea mai mare investiţie de acest tip din Transilvania.

Documentaţia de concesionare a fost lansată în SEAP, în luna aprilie 2020, şi are o valoare estimată de 63.518.681 de lei, respectiv circa 13,1 milioane de euro. Cei patru ofertanţi sunt Supercom SA Bucureşti, Girexim Uiversal SA Piteşti, Asocierea RER Vest SA Timişoara (lider) cu Retim Ecologic Service şi Asocierea Polaris Mediu SRL Târgu Jiu (lider) cu Polaris M. Holding SRL Constanţa.

Citește și Consiliul Județean Alba caută un „rege al gunoaielor”, la Centrul de Deșeuri de la Galda de Jos. Licitație de 13 miloane de euro

Suma estimată a constractului este mai mică cu aproximativ 3 milioane de euro faţă de precedentele două licitaţii, care nu au fost finalizate, scrie adevărul.ro.

În toamna anului 2019, Consiliul Judeţean a decis anularea precedentei achiziţii după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile depuse de doi dintre operatorii care au participat la precedenta procedura de achiziţie publică.

Citește și Groapa de gunoi de la Galda, rămâne nefuncțională. Consiliul Județean Alba, obligat să refacă licitația de la zero

Potrivit noii proceduri, contractul va fi încheiat pe o durată de 6 ani. Operatorul ar urma să administreze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, dar şi procesul de transport a deşeurilor de la staţiile de transfer la centrul de la Galda de Jos.

Instalaţiile au fost finalizate încă din 2017, însă sunt nefolosite datorită imposibilităţii concesionării acestora către un operator privat.

Potrivit documentației, infrastructura de deșeuri din județul Alba este compusă din: 

1. Instalații noi realizate prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Alba” și proiectul „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Alba”:

 • Centru de Management Integrat al Deșeurilor, Galda de Jos – compus din depozit ecologic (capacitate 543.000 mc), stație de sortare (capacitate 42.213 to/an) și stație de tratare mecano-biologică simplă (capacitate 85.566 to/an)
 • Stația de transfer deșeuri Blaj (capacitate 15.000 to/an)
 • Stația de transfer deșeuri Tărtăria (capacitate 33.044 to/an)

2. Instalații existente realizate de către unele unități adminstrativ teritoriale:

 • Stația de sortare Aiud (investiție PHARE)
 • Stația de sortare Zlatna (Program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinți, Zlatna și Copșa Mică)
 • Stația de transfer Abrud (investiție PHARE)
 • Stația de sortare Baia de Arieș (investiție PHARE)

Zona 1

 • Sub-zona 1.1 – Alba Iulia, Teiuș. Berghin, Ciugud, Cricău, Ighiu, Întregalde, Mihalț, Ohaba, Sântimbru, Stremț
 • Sub-zona 1.2 – Aiud, Livezile, Lopadea Nouă, Mirăslău, Ponor, Rădești, Rimetea, Rîmeț
 • Sub-zona 1.3 – Ocna Mureș, Fărău, Hopârta, Lunca Mureșului, Noșlac, Unirea

Zona 2

 • Sebeș, Cugir, Blandiana, Ceru Băcăinți, Câlnic, Cut, Daia Română, Doștat, Gârbova, Pianu, Săliștea, Săsciori, Șibot, Șpring, Șugag, Vințu de Jos

Zona 3

 • Sub-zona 3.1 – Zlatna, Almașu Mare, Meteș
 • Sub-zona 3.2 – Abrud, Bucium, Ciuruleasa, Mogoș, Roșia Montană
 • Sub-zona 3.3 – Câmpeni, Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Horea, Gârda de Sus, Poiana Vadului, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților, Vidra
 • Sub-zona 3.4 – Baia de Arieș, Bistra, Lupșa, Ocoliș, Poșaga, Sălciua

Zona 4

 • Blaj, Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos, Jidvei, Roșia de Secaș, Sâncel, Șona, Valea Lungă

Cum se va realiza transferul deșeurilor, în județ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Epidemiologul Molnar Geza: Al doilea vârf va fi depășit în două săptămâni. Izolarea persoanelor infectate, absolut necesară

Publicat

Epidemiologul Molnar Geza a afirmat sâmbătă, la Digi24, că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată țara iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni. Acesta este de părere că izolarea este un act medical iar carantina unul administrativ, iar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul. Epidemiologul nu consideră că starea de urgență se mai impune să fie folosită în acest moment.

„În momentul de față nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al țării sau respectiv la întreaga populație a României. Un lucru care enervează pe mulți, cifrele nu spun totul, în cazul în care nu cunoaștem conținutul cifrelor. Există o creștere semnificativă în anumite zone. Unele sunt zone vechi, Galați, Vrancea sunt cel puțin de 7 zile. A intrat și Buzăul mai recent. De asemenea, 7 zile și peste 7 zile Prahova, Argeș în primul rând, Dâmbovița, unde avem o creștere semnificativă a numărului de cazuri depistate. Asta se datorează și faptului că a crescut semnificativ numărul testărilor, dar făcă nicio discuție este vorba de o transmitere.

Suntem la o redeșteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de față, circulă prin focare, pentru că jumătatea din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creștere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creștere de 38% și indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă. Fără nicio discuție, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecție, pentru că aici nu există niciun tratament specific.

Sunt optimist. Anticiparea mea este că și acest al doilea vârf va fi depășit în maxim două săptămâni și va începe fără nicio discuție o scădere”, a declarat Molnar Geza.

„Izolarea la o boală pandemică este absolut necesară”

Acesta spune că cei 406 oameni infectați cu noul corornavirus care s-au externat ca urmare a lipsei măsurii legale de carantină ar mai putea genera încă peste 800 de cazuri în săptămâna următoare.

„Faptul că peste 400 de persoane au ieșit cu testul pozitiv confirmat pentru COVID este îngrijorătoare, pentru că la acest indice de transmisibilitate dacă nu luăm în considerare altceva decât 1,1%, în timpul existenței lui în familie și la locul de muncă, a.ș.m.d. pot transmite la cel puțin o persoană.

Izolarea la o boală pandemică este absolut necesară. Este complet altceva că în acel proiect se face foarte multă suprapunere între carantină și izolare. Izolarea este un act medical. Trebuie lăsată în mâna medicinii și asistenței medicale iar carantinarea este un act administrativ”, a spus Molnar Geza.

„Reintroducerea stării de urgență nu va rezolva mare lucru”

Epidemiologul spune că instituirea stării de urgență nu va scădea numărul de cazuri.

„Posibilitatea reintroducerii stării de urgență nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluției cazuisticii și înregistrării cazuisticii.

Măsurile administrative sunt necesare pentru a exista pârghiile de acțiune. În cazul în care suntem mai precauți și mai preventivi în comportamentul individual și de grup, se estompează și urmează scăderea inevitabilă ca orice viroză respiratorie”, a afirmat specialistul.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT feroviar la Jidvei. Autoturism cu trei pasageri, lovit de tren, la trecerea peste calea ferată

Publicat

Un autoturism în care se aflau trei pasageri a fost lovit de un tren, sâmbătă după-amiaza, la o trecere de cale ferată din localitatea Jidvei. 

Potrivit ISU Alba, Garda de intervenție Blaj intervine pentru prim ajutor și descarcerare la un accident produs pe calea ferată, în localitatea Jidvei.

Din primele informații un autoturism cu trei pasageri a fost lovit la nivelul trecerii cu calea ferată. Pasagerii sunt conștienți, neîncarcerați, o singură persoană acuzând un atac de panică. Traficul feroviar a fost reluat.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate