Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Mâncare preparată din CARNE EXPIRATĂ DE NOUĂ ANI, pentru bătrânii din centrele Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia


Publicat

Aproximativ 150 kilograme de carne expirată au fost găsite în urma unui control făcut miercuri de reprezentanţii Prefecturii Alba, DSP, DSVSA şi AJPIS în cantina de pe Bulevardul Ferdinand I care aparţine Congregaţiei „Sfântul Iosif” din Alba Iulia. Aici se prepară mâncarea pentru bătrânii din centrele asociaţiei, iar carnea găsită face parte din meniu.

O parte din carnea respectivă avea termenul de valabilitate expirat şi de nouă ani. Pe lângă asta, s-a mai găsit şi compot sau budincă expirată şi fructe congelate în ambalaje de pampers. Au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei, iar lăzile frigorifice în care a fost găsită carnea pentru mâncarea bătrânilor au fost sigilate. Urmează ca cei de la DSVSA să facă inventarul şi să confişte produsele expirate. Prefectul Gheorghe Feneşer a spus că se va merge până la închiderea centrelor, dacă este nevoie. Centrele pentru persoane vârstnice ale congregaţiei nu funcţionează legal, pentru că nu deţin autorizaţie.

O lună şi jumătate, atât a trecut de controlul făcut de autorităţi la centrele care aparţin congregaţiei Sfântul Iosif din Alba Iulia. Şi totuşi sunt aceleaşi condiţii, doar că peste ele s-a făcut o curăţenie de „suprafaţă”, pentru că erau la curent cu faptul că se va face miercuri control.

Citeşte şi FOTO: Pensionari ţinuţi în condiţii de mizerie la căminele Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia. Miros înţepător şi lenjerie intimă în sala de mese

Congregaţia „Sf. Iosif” funcţionează în Alba Iulia de 18 ani (din 1996) şi până acum au mai fost probleme grave sesizate în cadrul centrelor. Pe lângă faptul primește sume colosale de la bătrânii care au ales să îşi petreacă ultimii ani din viaţă aici, congregaţia ştie cum să iasă la „liman” şi prin două „magazine” pe care le deține, deschise numai între anumite ore, de la 6 dimineaţa şi până la 8.00, respectiv între 11.00 şi 13.00. Se vând produse alimentare, îmbrăcăminte şi încălţăminte, primite ca „ajutoare” din Germania, pentru congregaţie.

Pe scurt, bani sunt. Și totuşi 73 de bătrâni din diferite colţuri ale ţării trăiesc în cele trei centre în condiţii mizere. Cu toate că vârsta îşi spune cuvântul, iar mulţi dintre ei sunt nevoiţi să stea într-un pat de unde, dacă pot, se ridică, dacă nu aşteaptă până când una din cele două asistente vine să-i ajute, dacă îi întrebi cum se simt şi dacă le place, ei demonstrează că şi-au învăţat pe de rost „poezia”. „Ne place. Mâncarea e bună. Ne îngrijesc”, acestea sunt cuvintele unor bătrâni „mulţumiţi”, care ajung să „umfle” lunar conturile congregaţiei cu sume care depăşesc şi 100.000 de lei, în total.

Şi ar mai fi de adăugat că congregaţia are un singur angajat, un asistent social, astfel că restul sunt asistente voluntare, din care unele nu vorbesc corect limba română. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că bătrânii vorbesc încet şi uneori se exprimă foarte greu, întrebarea ar fi oare cum se înţeleg cu asistentele. Aşadar încă un ban pus deoparte pentru congregaţie, pentru că nu sunt salarii de plătit lunar.

Prefectul Gheorghe Feneşer şi Virgil Tuhuţ, din partea instituţiei împreună cu reprezentanţi ai DSP, DSVSA, OPC şi AJPIS au început primul control a început la centrul de pe strada Barbu Lăutaru, nr.54. La cea mai recentă vizită, în acest loc prefectul Gheorghe Feneşer a spus că bucătăria este într-un spaţiu de 3×3 metri, unde se află şi patul îngrijitoarei, iar „pe pat era aruncată pâine, iar lângă, încălţăminte de tot felul şi haine”. După patru săptămâni, plus alte două prelungire, deficienţele din această casă de tip familial au fost cât de cât minimizate. Bucătăria era curată, iar în cameră au fost puse chiar şi flori proaspete, semn că se aştepta o asemenea vizită.

Al doilea centru vizitat a fost cel de pe strada Aurel Vlad, unde la controlul din 28 aprilie nu puteai să respiri nici măcar din uşă. Te lovea un miros de WC public, iar găleata cu pamperşi murdari era pusă sub masa unde se ţinea vesela. După mai bine de o lună, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult pentru că mirosul era acelaşi, o bătrână care era lovită la nas avea aceeaşi rană, ca şi cum nimeni nu s-a îngrijit de ea, iar o alta era lăsată în voia sorţii, cu picioarele scoase prin grilajul patului.

Alimentele din care se făcea mâncarea pentru beneficiari nu erau inscripţionate corespunzător, iar meniul săptămânal trebuia să îl citeşti cu traducător, pentru că era scris în limba germană. O cană cu ceai părea a fi un vas de unde puteau să bea apă şi animalele. Cornurile care erau date bătrânilor nu aveau termen de valabilitate.

Sub masa unde ultima oară se afla găleata cu pamperşi murdari se afla acum o cârpă murdară, lângă tăvile de unde se servea masa.

Oamenii erau ca nişte păpuşi. Odată aşezate, nu se mai puteau mişca până când una dintre asistente venea să mai vadă cum sunt. Unii erau scoşi la soare în curte în scaune cu rotile, iar alţii stăteau sus, la etaj, pe hol şi se uitau unul la atul, iar cei care nu se puteau deplasa din cauza unui handicap stăteau în pat.

Sunt câte două asistente în toate centrele, iar la câte 21 de beneficiari sau 15 sunt insuficiente: dacă unii bătrâni au dureri şi au nevoie de calmante, alţii vor să iasă în curte, la aer. Când este timpul mesei nici nu se pune vorba să fie supravegheaţi, doar cei care nu reuşesc să mănânce sunt ajutaţi.

La cel de-al treilea centru de pe Bulevardul Ferdinand I, condiţiile în ceea ce priveşte mirosul sau curăţenia sunt puţin mai bune, în comparaţie cu centrul de pe strada Aurel Vlad. Una dintre problemele găsite aici este legată de faptul că unii dintre beneficiarii care locuiesc aici au camera la etaj, iar printre aceştia se numără şi un bărbat ţintuit în scaunul cu rotile, pentru că are picioarele amputate. El este nevoit ori să stea pe balcon, pentru că două asistente nu se pot descurca să îl coboare pe trepte de câte ori doreşte.

Cu toate astea, ei spun că sunt fericiţi aici, unii dintre ei au şi lacrimi în ochi când văd oameni care îi vizitează, chiar dacă sunt străini. Sunt mulţumiţi că primesc o masă caldă, sunt spălaţi, îmbrăcaţi, pe scurt nu sunt plângeri la asistentele care îi îngrijesc şi cum nu cunosc alte „dedesubturi” ale congregaţiei, se bucură că au cu cine să mai povestească.

La medicul de familie ajung o singură dată pe an, iar medicamentele pe care le primesc nu sunt cunoscute de asistente, tot ce ştiu este persoana care trebuie să le ia şi la ce oră. În ce priveşte termenul de valabilitate sau pentru ce sunt luate, nu ştiu detalii.

Ultimul loc care a fost controlat de autorităţile abilitate şi cei de la prefectură a fost cantina unde se pregăteşte mâncarea pentru două dintre centrele congregaţiei. Aici blocul alimentar lasă de dorit, iar produsele alimentare folosite la prepararea mâncării sunt expirate. Carnea, şi de nouă ani, alte produse din 2012, 2013 sau în urmă cu câteva luni.

Sora Maria, persoana responsabilă de Congregaţia „Sfântul Iosif” a spus, în momentul în care reprezentanţii DSVSA au găsit alimentele expirate în două lăzi frigorifice din cadrul cantinei, că sunt ale personalului şi că în niciun caz nu sunt pentru beneficiari. Dar cu toate astea în cămara unde sunt ţinute alimentele din care se face mâncarea pentru bătrâni fructele congelate erau păstrate în pungi de pampers, carne expirată din 2012 şi compot cu termenul de valabilitate trecut tot de acum doi ani.

“Au fost găsite produse de origine animală ambalate şi etichetate, dar cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, au fost găsite produse de origine animală, ambalate fără etichetă care să ateste provenienţa produsului şi perioada de valabilitate. Menţionez faptul că toate produsele care le-am verificat, prin sondaj bineînţeles, au provenienţă străină, nefiind etichetă în limba română. Am găsit produse de origine non-animală, respectiv fructe de pădure, strugurei roşii, ambalate în ambalaj de pamperşi. Am găsit carne expirată 2005, 2012, 2013, cea mai proaspătă – expirată din februarie 2014. Am sigilat lăzile respective, se face act de sechestru şi de reţinere oficială”, a declarat dr. Lucian Chiţu de la Direcţia Sanitar Veterinară Alba.

Două lăzi frigorifice din care era gătită mâncarea beneficiarilor au fost sigilate de reprezentanţii DSVSA.

Ca o concluzie în urma celor trei controale, prefectul Gheorghe Feneşer a declarat: „La vremea respectivă (în 28 aprilie, la primul control – n.r) am considerat că e mai bine să le lăsăm o perioadă ca să remedieze toate problemele pe care le-am constat în urma acelor controale. Din nefericire, astăzi a expirat termenul acordat şi în Alba am avut surprize neplăcute, am constatat că, din 59 de probleme identificate data trecută, doar 12 au fost remediate.

La blocul alimentar unde s-a făcut control am avut surprize şi mai mari: aproape 150 de kg de carne era expirată. Şi nu era expirată de o săptămână sau două. Era carnea etichetată cu data de 2005, care cu certitudine era pusă în circulaţie. Măsurile au fost foarte clare. S-a confiscat întreaga cantitate, urmează ca în cel mai scurt timp să controlăm toate unităţile încă o dată şi vom aplica sancţiunile conforma legislaţiei”.

Acesta a adăugat că se va merge până la închiderea centrelor pentru persoane vârstnice, dacă este nevoie, iar motivul pentru care până acum încă mai funcţionează este problema repartizării beneficiarilor acestor cămine. „Dacă închidem aceste centre, ce facem cu acei oameni? Au loc să meargă în alte părţi? Ne-am interesat şi noi şi răspunsul este că nu. Drept pentru care facem tot posibilul să remediem deficienţele. Mi-e greu să vă spun dacă vom închide centrul. Eu, personal, nu îmi doresc să închidem această activitate. Dar dacă lucrează, să intre şi ei pe făgaşul normal”, a spus Feneşer.

În ce priveşte unităţile vizitate, prefectul s-a arătat mulţumit de faptul că două centre, respectiv cel de pe strada Barbu Lăutaru şi Bulevardul Ferdinand I „arată exemplar” după deficienţele semnalate în 28 aprilie.

În urma controalelor, OPC Alba a aplicat o sancţiune de 5.000 de lei, iar Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba tot 5.000 de lei.

Direcţia de Sănătate Publică a decis suspendarea activităţii blocului alimentar şi cumpărarea mâncării beneficiarilor de către Congregaţia „Sf. Iosif” prin catering.

Bătrânii ajung să plătească pe lună între 800 şi 1.600 de lei. Dacă sunt întrebaţi, nu ştiu să răspundă cât costă să îngrijirea lor, tot ce au habar e că nu le mai rămân bani de buzunar, iar dacă nici pensia nu le acoperă cheltuielile la centru cei care pun în plus sunt membrii familiei. Din aceşti bani se pare că beneficiază de o masă caldă preparată din alimente expirate, un miros înţepător şi izolare de restul lumii. Nu îţi dai seama dacă te aud sau dacă pot vorbi, uneori au priviri triste şi lacrimi în ochi. Sunt imagini greu de descris, dar trăite de ani de zile de aceşti oameni. În plus, congregaţia nu deţine un registru al persoanelor care au decedat în centre.

Virgil Tuhuţ a spus că se fac controale alături de reprezentanţii DSP, DSVSA, AJPIS în toate căminele de vârstnici, dar şi de copii din judeţ.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. AM

  miercuri, 18.06.2014 at 20:04

  Nu pot intelege de ce nu au fost inca salavati acei sarmani din ghearele iadului in care sunt, iar ****** de ~maicute~sa fie pedepsite.

 2. venera

  miercuri, 18.06.2014 at 22:08

  Se tot scriu despre conditii din aceste centre si ma intreb: calugarita aia care conduce congregatia nu este trasa la raspundere? Ar trebui dus la puscarie un astfel de om. Imi dau seama ca cornurile ce le primesc acesti batrani condamnati sunt de la gradinita „Sf Iosif”.

  • Monti

   miercuri, 18.06.2014 at 23:48

   Atat caminele de batrani , cat si gradinita , scoala primara , scoala generala si liceul trebuie inchise !!! E destul de rau cum se comporta cu batranii din camine dar la fel de rau se comporta si cu elevii scolii si a gradinitei ! Copiii sunt jigniti de catre profesori si mai ales de catre popi , cativa din copiii mici din gradinita sunt loviti de catre parintele ” Franz Iosef ” , taxa scolara costa 80 de lei unde conditiile sunt groaznice , iarna nici nu prea dau caldura ” ca ii prea scumpa ” , elevii daca casca de somn dupa prima ora sunt pusi la colt si asa mai departe ! Pe scurt pot spune , ca este un lucru foarte urat ceea ce fac ei cu scoala si caminele de batrani ! Cineva trebuie sa intervina si sa schimbe ceva in legatura cu asta sau cel mai bine sa se inchida toata ” afacerea ” a Sorei Maria , care oricum cu toti banii care-i strange de la scoala , gradinita , caminele de batrani si baga in buzunar si traieste bine !

   • Losenau Custozza

    duminică, 22.06.2014 at 18:43

    Pt. Monti, mai bine ti-ai vedea de treaba ta decat sa iti dai si tu aici cu parerea despre lucruri de care habar n-ai. Ai citit diverse prostii pe internet si te bagi si tu in seama, vezi ca cele mai multe comentarii negative de pe internet despre scoli, licee sau gradinite Sf. Iosif nu se refera la cele din Alba, ci la greco-catolice sau romano-catolice din tara sau din Bucuresti! Gradinita, scoala si liceul din Alba functioneaza in regim privat, prin Decret emis de guvernul Romaniei, la ora actuala Alba Iulia sau judetul Alba neavand nici o alta scoala sau liceu particular! Personalul didactic e format in mare parte din cei mai buni profesori din scolile din Alba Iulia. Sora Maria e un dascal de exceptie, care a instruit la nivel de excelenta generatii de elevi care fac cinste orasului. Daca ai avea un minim de decenta sau discernamant, inainte de a arunca cu noroi in lucrarea Domnului, ai merge sa vezi ca in gradinita, scoli si liceu sunt conditii mai bune ca la stat. Iar liceul e cotat intre primele 3 din tara, dupa rezultatele la invatatura ale elevilor! Si despre azile: batranii aia ar fi trebuit ingrijiti de statul roman, nu sa astepte ajutor de la biserica dupa ce o viata au platit contributii sociale la stat!

 3. Losenau Custozza

  luni, 23.06.2014 at 09:23

  Batranii aia ar fi trebuit ingrijiti de statul roman, nu sa astepte ajutor de la biserica dupa ce o viata au platit contributii sociale la stat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

PSD lucrează la un proiect pentru legalizarea marijuanei. Ciolacu: Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială

Publicat

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că partidul său lucrează la un proiect de lege pentru legalizarea consumului de marijuana în scop medicinal.

”Doamna Cristina Dumitrache de la Constanța, care are acest proiect…el este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială”, a declarat Marcel Ciolacu la Radio Guerilla.

Ciolacu a interzis magazinele de etnobotanice. ”Elevii, în loc să facă coadă la shaorma, făceau la etnobotanice”

Liderul PSD a fost cel care a interzis magazinele etnobotanice în Buzău, pe vremea când era consilier local.

„Era un flagel în momentul acela în Buzău. Am avut informații puse la dispoziție de poliție si DIICOT și toți elevii mai mari de la licee, în loc să facă coadă la shaorma făceau la etnobotanice”, a reamintit Ciolacu.

Un fost consilier a lui Dan Barna a cerut legalizarea marijuanei

În vară, Andrei Caramitru, fostul consilier al liderului USR Dan Barna, a cerut legalizarea marijuanei pentru a repune Bucureștiul pe harta turismului mondial.

El a spus că prin această măsură capitala României ar putea concura cu Amstedam.

foto: facebook/ Marcel Ciolacu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Mărim salariul minim și continuăm acțiunea de combatere a muncii nedeclarate și subdeclarate

Publicat

„România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari”  transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii precizând totodată ca Inspecția Muncii va continua acțiune de combatere a muncii nedeclarate sau subdeclarate.

Ministrul muncii citat de DCNews mai spune că „România are nevoie nu doar de forță de muncă, ci și de salarii mai mari. Pentru a răspunde problemelor din piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim, de corectitudine în relațiile de muncă și de valorificarea oportunităților locale de dezvoltare.(…)

Ministrul Muncii: Creșterea salariul minim reduce migrația forței de muncă

Majorarea salariului minim și creșterea veniturilor angajaților reprezintă prima condiție pentru a reduce migrația forței de muncă și totodată singura soluție, pe termen lung, pentru a-I ajuta pe români să facă față la creșterile de prețuri.”

Aceasta este una dintre preocupările noastre principale, pe care am subliniat-o și în cursul discuțiilor de astăzi, însă trebuie să avem în vedere și nivelul de suportabilitate al companiilor.

Tocmai de aceea mi-am propus, încă de la începutul mandatului, să avem anul acesta un mecanism predictibil de stabilire a salariului minim agreat cu partenerii sociali.

Orice creștere salarială care nu este fundamentată pe o înțelegere deopotrivă cu firmele și angajații poate duce la pierderea locurilor de muncă.

Acesta este discuția pe care o purtăm acum și căreia trebuie să-I găsim soluție realistă, nu populistă.

I-am asigurat, o dată în plus, pe angajatorii și pe angajații cu care am stat de vorbă astăzi, că sunt cel mai mare susținător al creșterii salariului minim dintre toți miniștrii care au fost vreodată la Ministerul Muncii.

Munca ”la negru” și ” la gri”, în vizorul ministrului

Pe de altă parte, vom continua campania derulată de Inspecția Muncii pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate.

Din cele 120.000 noi locuri de muncă înregistrate de la începutul anului, 40% sunt plătite pe salariul minim, iar dacă acest lucru nu corespunde realității cei afectați sunt nu doar angajații care pierd la pensie, ci și angajatorii.

Această campanie este o completare binevenită a efortului de a stabili o majorare a salariului minim care să ducă și la creșterea nivelului general de venituri și la creșterea puterii de cumpărare.(..)” transmite Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Bulgaria și Moldova intră în zona galbenă, Spania în zona verde

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi, 16 septembrie, Hotărârea numărul 71 privind actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Principalele modificări sunt:

– în zona roșie au intrat: Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein;

– în zona galbenă au intrat:

 • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey;
 • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;

– în zona verde au intrat: Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

Vezi lista completă – Anexa la HCNSU nr. 71 din 16.09.2021

Lista statelor / țărilor cu risc epidemiologic: Zona roșie

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Grenada 18,6

Israel 13,9

Guam 13,0

Polinezia Franceză 12,6

Muntenegru 12,1

Dominica 11,9

Mongolia 10,5

Bermuda 10,0

Georgia 9,7

Serbia 9,5

Cuba 9,4

Saint Lucia 9,1

Suriname 8,6

Malaysia 8,5

Saint Kitts și Nevis 8,3

Kosovo 7,6

Sint Maarten 7,5

Marea Britanie** 7,3

Seychelles 6,9

Anguilla 6,8

Palestina 6,0

Antigua și Barbuda 6,0

Statele Unite ale Americii 5,7

Costa Rica 5,6

Aruba 5,5

Slovenia 5,1

Insula Man 4,4

Elveția 4,3

Albania 4,3

Bahamas 4,2

Azerbaidjan 4,2

Botswana 4,2

Iran 4,2

Irlanda 4,1

Insulele Virgine ale Statelor Unite 4,1

Bonaire, Saint Eustatius și Saba 4,1

Estonia 4,0

Macedonia de Nord 3,9

Lituania 3,9

Belize 3,9

Brunei Darussalam 3,9

Maldive 3,8

Turcia 3,7

Jersey 3,6

Norvegia 3,6

Barbados 3,5

Guyana 3,5

Fiji 3,3

Grecia 3,2

Cipru 3,2

Jamaica 3,1

Liechtenstein 3,0

Sri Lanka 3,0

Kazahstan 3,0

Africa de Sud** 1,6

Brazilia** 0,7

Nepal** 0,7

India** 0,4

Lista statelor/țărilor cu risc epidemiologic: Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidentă cumulată la 1,000 locuitori*

Curaçao 2,9

Thailanda 2,9

Noua Caledonie 2,9

Bulgaria 2,8

Austria 2,8

Insulele Turks și Caicos 2,8

Guernsey 2,8

Gibraltar 2,8

Croația 2,6

Letonia 2,6

Guatemala 2,5

Armenia 2,5

Filipine 2,5

Mauritius 2,4

Belarus 2,4

Franța 2,4

Libia 2,4

Belgia 2,4

Insulele Virgine Britanice 2,4

Capul Verde 2,4

Monaco 2,4

Puerto Rico 2,3

Bosnia și Herțegovina 2,2

Olanda 2,0

Tunisia 2,0

San Marino 1,9

Portugalia 1,9

Irak 1,9

Trinidad și Tobago 1,9

Republica Moldova 1,9

Vietnam 1,8

Liban 1,8

Federația Rusă 1,8

Germania 1,8

Eswatini 1,8

Japonia 1,7

Saint Vincent și Grenadine 1,7

Timorul de Est 1,6

Islanda 1,6

Honduras 1,6

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bătălie mare pentru construcția primilor 63 de km din Autostrada „Moldovei” A7: 39 de oferte, depuse pentru primul tronson

Publicat

39 de oferte au fost depuse la licitația pentru construirea celor 63 km din Autostrada A7 Ploiești (Dumbrava)-Buzău, a anunțat joi fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Potrivit acestuia, numărul mare de oferte demonstrează pregătirea temeinică a documentației, precum și importanța proiectului în general.

Fostul ministru a explicat că 13 oferte sunt pentru Lotul I Dumbrava – Mizil, 12 pentru Lotul II Mizil – Spătaru și 14 pentru Lotul III Spătaru – Buzău.

„Autostrada A7 – coloana vertebrală a Moldovei – este un proiect de suflet pentru mine, pentru care m-am luptat încă din 2014, de la momentul dezbaterii Masterplanului de Transport, în 2016 pentru a fi licitată proiectarea la cheie și, mai apoi, în cele 8 luni de mandat la Ministerul Transporturilor”, a spus Drulă.

„Ce am făcut concret în acest an împreună cu echipa mea pentru Autostrada A7:

 • am obținut includerea proiectului până la Pașcani în PNRR, securizând astfel finanțarea viitoarelor lucrări;
 • am finalizat studiul de fezabilitate, am obținut avizele, acordul de mediu, am realizat exproprierile și am licitat la începutul verii primul sector Ploiești-Buzău;
 • am lăsat celelalte sectoare din PNRR într-un stadiu avansat, cu studii de teren în fază finală, studiile de fezabilitate și proiectele tehnice predate și în diverse etape de aprobare, procedurile de mediu în linie dreaptă, în grafic pentru lansarea licitațiilor de lucrări și pentru aceste sectoare;
 • am aprobat traseul și am dat drumul la investigațiile detaliate de teren pe celelalte sectoare Pașcani – Suceava – Siret”, a mai spus Drulă.

Licitația pentru execuția tronsonului A7 Ploiești (Dumbrava) – Buzău a fost lansată pe 1 iunie.

Licitația este de tipul FIDIC Roșu, în care proiectul tehnic deja a fost realizat, iar la licitație este scoasă direct execuția.

Tronsonul Ploiești – Buzău este împărțită în trei loturi distincte:

– lotul 1 Dumbrava – Mizil (km 0+000 – km 21+000)

– lotul 2 Mizil – Pietroasele (km 21+000 – km 49+350)

– lotul 3 Pietroasele – municipiul Buzău (km 49+350 – km 63+250).

Valoarea estimată este între 4,290 miliarde de lei şi 5,062 miliarde de lei, fără TVA.

Câteva cifre în acest sens din cadrul sectorului Ploiești-Buzău:

– lungime – 63 km;

– 6 noduri rutiere;

– 160 de ha de perdele forestiere;

– 42 de poduri + pasaje;

– 4 spații de servicii moderne, dotate și cu stații de încărcare electrice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate