Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Anii „negri” ai comunităţii evreieşti din Alba: Primeau 150 de grame de pâine pe zi, erau deposedaţi de firme şi le erau confiscate aparatele radio


Publicat

Perioada neagră pe care comunitatea evreiască din judeţul Alba a trăit-o în perioada 1796-1947 este descrisă în documentele originale de la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale. Este prima expoziţie dedicată comunităţii evreieşti, bogată ca informaţii şi cu documente care au fost greu de găsit pentru expunere. Din actele originale, cei prezenţi au avut şansa să vadă registrul jurnal de casă privind operaţiunile executate de firma „Ambrosi Fischer et Comp” Aiud, din perioada 1906-1908 şi care aparţinea unor proprietari evrei. Mai exact, deţineau cea mai mare pepinieră din Transilvania în acea perioadă. Printre acte se mai regăsesc şi instrucţiunile generale privind munca obligatorie a evreilor sau tabelul firmelor evreieşti, dar şi cu comercianţii evrei ale căror firme au fost naţionalizate. Aveau raţie de pâine, respectiv 150 de grame pe zi, iar cei care îşi cumpărau aparate radio o făceau în zadar, pentru că erau confiscate.

În acest an se împlinesc şi 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, cedată Ungariei Hortiste un motiv în plus pentru organizarea expoziţiei de joi, de la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, „Comunități evreiești din județul Alba”. Potrivit şefului Serviciului de Arhive Alba, Dana Zecheru, este prima expoziţie dedicată comunităţii evreieşti din Alba, bogată ca informaţii şi cu documente care au fost greu de găsit pentru expunere.

Pe cele mai importante, care scot în evidenţă viaţa evreilor din judeţul Alba, le puteţi vedea în cadrul acestei expoziţii. O lună şi jumătate a muncit Victoria Tudor, din cadrul Servciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, să adune documentele şi să le selecteze pe cele mai relevante.

Expoziţia începe cu documente referitoare la stare civilă, respectiv registre ale comunităţii israelite din Valea Lungă, „registru de conscripţie nominală a sufletelor”. În judeţul Alba au fost două şcoli unde învăţau copiii evreilor, una era în Alba Iulia şi alta în Aiud. Printre documentele găsite în arhivă se regăseşte şi un registru de înscriere al elevilor la Şcoala Evreiască din Alba Iulia din 1898 şi un catalog cu note de la şcoala din Aiud, unde se pot vedea şi materiile care erau predate.

Printre documentele privind activităţile comerciale ale evreilor poate fi văzut un registru de încasări şi plăţi al firmei „Ambrosi Fischer et Comp” din Aiud, care avea cea mai mare pepinieră din Transilvania din perioada respectivă.

De asemenea, sunt prezentate documente referitoare la acordarea paşapoartelor evreilor pentru emigrare. După al doilea război mondial, o parte din evreii din Alba Iulia, dar şi din judeţ au plecat în Palestina.

Singurul document în alfabetul ebraic, pe care Serviciul de Arhive din Alba îl deţine este o inscripţie religioasă care se punea la uscioarele caselor.

Legat de activităţile comerciale ale evreilor din Alba, Dana Zecheru a spus că „în zona Munţilor Apuseni, undeva în perioada anilor 30, obiectul de export către Palestina era lemnul. Lemnul pentru construcţii şi lemnul pentru lădiţele pentru portocale”.

Măsurile represive luate împotriva populaţiei evreieşti ocupă şi ele un colţ foarte important în cadrul expoziţiei. Este perioada de după anii ´40, despre care Dana Zecheru spune că „a fost o perioadă neagră, în care comunitatea evreiască, pentru simplul fapt că aparţinea unui anumit rit şi avea o anumită etnie, a suferit nişte privaţiuni care acum ar părea de neimaginat, în condiţiile în care nu poţi să îi dai cuiva o raţie de pâine de 150 de grame pe zi doar pentru că era evreu. Nu poţi să obligi pe careva să nu meargă în piaţă decât după ora 10.00, când nu se mai găsea nimic, doar pentru că era evreu. Nu poţi să iei acum cuiva un aparat de radio pe care îl deţinea acasă, doar pentru că era evreu. Atunci s-a putut”.

Un tabel al comercianţilor evrei din Alba care deţineau firme, dovedeşte cum aceştia erau deposedaţi de unităţile comerciale sau întreprinderile pe care le aveau. Le era luată munca de o viaţă şi, odată cu asta, erau deposedaţi şi de case.

Au fost obligaţi să lucreze în domenii în care nu erau pregătiţi. Erau de meserie doctori, farmacişti, ingineri şi au ajuns să fie obligaţi să sape şanţuri, să construiască poduri, să fie oameni de serviciu la anumite instituţii de stat. Au fost obligaţi să plece de acasă şi au fost internaţi în lagărele de muncă. Iar pe lângă toate aceste măsuri, legiunea le confisca aparatele de radio. Un document cu instrucţiuni generale privind munca obligatorie a evreilor arată că aceştia erau obligaţi, pe lângă munca de jos şi din lagăre, să aibă relaţii intime numai cu românce.

Pentru munca în folosul armatei sau a statului, evreii erau împărţiţi în trei categorii. Documentul arată că aceştia erau „folosiţi” şi în niciun caz nu face referire la faptul că vor lucra. O categorie sunt şi „evreii în vârstă de 18 şi 19 ani, precum şi cei de la 41-50 de ani împliniţi, care vor fi folosiţi individual sau în grup, în interesul armatei instituţiilor de stat/judeţ/comună sau la întreprinderi particulare care lucrează în folosul armatei şi economiei naţionale şi numai pe timpul cât se efectuează contractele”.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti de la Alba Iulia, Lia Borza a spus că în judeţ sunt 44 de membri, din care 24 sunt evrei halahici, însemnând că au mama evreică sau ambii părinţi evrei. Restul sunt cu ascendenţă evreiască, tatăl, bunicul sau membrii de familie sunt evrei.

Aceştia ţin sărbătorile mari la sinagogă, fiind şi unul dintre momentele în care se întâlnesc cu toţii. „E tot mai greu să-i aduni, pentru că sunt vârstnici, dar, chiar dacă suntem puţini, încercăm să respectăm tradiţia” a precizat Lia Borza.

Dana Zecheru a spus că, pentru evreii din Alba Iulia, dar şi din judeţ,  după ´40 au fost „ani negri, care sperăm că nu se vor mai repeta niciodată, iar documentele pe care le veţi vedea în expoziţie sunt tocmai pentru acest lucru, pentru a ne aduce aminte şi să nu repetăm greşelile trecutului”.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 26 iunie-26 iulie şi face parte din proiectul cultural „Istorie şi Memorie”.

FOTO: Raul KNALLȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

A spart ecranul unui aparat de jocuri de noroc și a plecat din local. Tânăr din Zlatna, cercetat pentru distrugere

Publicat

sala jocuri de noroc

Un tânăr din Zlatna este cercetat de polițiști pentru distrugere. A lovit ecranul unui aparat de jocuri de noroc și plecat din localul aflat în municipiul Alba Iulia, încercând să scape de răspundere.

Potrivit IPJ Alba, la data de 14 iulie 2020, polițiștii din Alba Iulia au fost sesizați cu privire la faptul că la un local public din municipiu, un client a distrus ecranul unui aparat de jocuri de noroc și a plecat.

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii l-au identificat pe un tânăr de 32 de ani, din Zlatna, care ar fi lovit cu pumnii ecranul aparatului, provocând un prejudiciu care a fost evaluat de reprezentanții localului la 200 de lei.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Școli-pilot pentru testarea unor modele noi de predare, cu materii opționale alese de elevi, din toamnă. Proiect

Publicat

Ministerul Educației propune desemnarea unor școli ca unități-pilot, din septembrie, în care să fie aplicate modele noi de predare, elevii să poată alege materii opționale și să fie testat un nou tip de salarizare și carieră didactică.

Proiectul, aflat în dezbatere publică, prevede că lista școlilor care vor participa la acest program va fi aprobată până în 15 august.

Funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale şi de aplicație implică implementarea și evaluarea unor proiecte de cercetare educațională, noi modele curriculare și de carieră didactică, în vederea fundamentării de politici publice la nivel național, se arată în nota de fundamentare.

”Pilotarea unui nou model centrat pe oferta curriculară a fiecărei școli-pilot în parte (curriculum oferit de școală, alcătuit din trunchi comun și curriculum la decizia elevilor din oferta școlii), în acord cu valorile, profilul absolventului, competențele-cheie și ariile de învățare definite de Ministerul Educației și Cercetării, precum și a unui nou model de carieră didactică, proiectat pe opțiuni orizontale echivalente, începând cu anul școlar 2020-2021, va reprezenta piatra de temelie pentru ca viziunea proiectului România Educată, la orizontul anului 2030, să devină realitate. Putem vorbi despre o Românie Educată doar atunci când toți elevii, fără excepție, sunt tratați la școală ca personalități distincte, active, implicate, responsabile, cu aspirații, nevoi și preocupări bine definite”, explică inițiatorii proiectului.

Școlile-pilot vor aplica la clasă arhitecturile curriculare diferite de actualele planuri-cadru în vigoare, ”având rolul specific de a testa direct impactul unor modificări sistemice”.

De asemenea, unitățile-pilot vor funcționa după noi modele de normare, salarizare și parcurs al carierei didactice.

”Nicio școală nu va fi obligată să participe la pilotare, o condiție esențială pentru a face parte din program fiind anunțarea intenției unității de învățământ, în urma hotărârii Consiliului de Administrație și doar după avizul consiliului profesoral, al consiliului școlar al elevilor și al consiliului reprezentativ al părinților”, se mai arată în proiect.

Un studiu recent al Consiliului Național al Elevilor relevă că în anul școlar 2018-2019 un procentaj de 42,1% dintre elevi nu au fost consultați cu privire la materiile opționale pe care ar urma să le studieze în anul următor, ceea ce arată o deficiență de ordin stuctural a învățământului românesc de a accepta nevoile beneficiarilor și de a răspunde la acestea, motivează autoritățile din educație.

surse: edu.ro, edupedu.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

Romania se schimba

VIDEO: Sebastian Dobrincu, cel mai tânăr milionar din Silicon Valley. Exmatriculat în România, prețuit de Apple și Facebook

Publicat

Când şcoala românească l-a dat afară, în pragul examenului de bacalaureat, şefii Facebook şi Apple i-au deschis uşile şi i-au spus că e genial.

Copilul genial, născut în România, făcea singur primii bani la doar 11 ani, din pasiunea enormă pe care o are pentru programare și IT. Digi24 a realizat un interviu cu acesta.

În liceu s-a angajat într-o companie, excela la olimpiade, dar timpul nu-i ajungea, iar în clasa a 12-a era exmaticulat. A mers pe drumul lui, a muncit, iar la 20 de ani a ajuns în topul tinerilor milionari din Silicon Valey.

Acum cucerește topurile muzicale internaționale, pentru că face fix ceea ce-i place. Sebastian Dobrincu a vorbit la Oamenii Dimineţii despre viața sa și spune că își dorește să se întoarcă în România, să investească în tinerii de aici.

Filmul realizat de Digi24 arată un personaj tânăr, cu bun simț și extrem de coerent.

Sursă: Digi24, emisiunea Oamenii dimineții

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul violențelor din 10 august, CLASAT PARȚIAL de DIICOT. Figuri cheie implicate în evenimente au scăpat de anchetă

Publicat

protest piata victoriei

Dosarul violențelor din 10 august, din Piața Victoriei, unde mii de protestatari au fost dispersați violet de către forțele de ordine, a fost clasat parțial, iar o parte din anchetă fost declinată de DIICOT către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.

Mai exact, câteva figuri cheie, care au coordonat intervenția forțelor de ordine asupra protestatarilor, au scăpat de anchetă: ”clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă” se arată într-un comunicat DIICOT.

De asemenea, urmărirea penală pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu a fost declinată către Secția Pachetelor Militare: ”declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare” se mai arată în comunicat.

Mai mult de atât, procurorii DIICOT au clasat cauza în care s-a anchetat dacă forțele de ordine au acționat cotrar Constituției României:

”Prin ordonanța din data de 26.06.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele:

Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale”, se mai precizează în comunicat.

Momentele cheie în ancheta ”10 August”, conspectate de G4media.ro 

10 august 2018: zeci de mii de oameni, majoritatea veniți din diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, nemulțumiți fiind în principal de atacul repetat la justiție al Partidului Social Democrat, în fruntea căruia, la momentul respectiv, era Liviu Dragnea. Violențele între protestatari și forțele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestația a degenerat, jandarmii intervenind cu gaze lacrimogene, tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și a evacua zona.

11 august 2018: Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar anunță deschiderea unei anchete, în cadrul căreia aproape 800 de protestatri au depus plângeri împotriva forțelor de ordine, pe care le acuzau de violență. Plângerile îi vizau și pe Carmen Dan, ministrul de Interne la acel moment, și conducerile Jandarmeriei Române și a Capitalei, dar și pe Liviu Dragnea.

14 august 2018: Secția Militară a Parchetului General preia dosarul și începe urmărirea penală in rem, adică doar pentru fapte, pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă.

12 septembrie 2018: Jandarmeria Română depune plângere la DIICOT, în care sesizează infracțiuni împotriva ordinii de stat, acuzând o presupusă lovitură de stat a protestatarilor din Piața Victoriei.

14 septembrie 2018: Liviu Dragnea, lideerul PSD, a fost audiat ca martor la Parchetul General, după ce a declarat că în 10 august s-a încercat o lovitură de stat.

21 septembrie 2018: Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Mihai Chirica, șefi din Jandarmerie, respectiv Ministerul de Interne, care au coordonat intervenția forțelor de ordine la manifestația din 10 august, sunt chemați la Parchet și informați că au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals sau complicitate la săvârșirea acestor infrracțiuni.

3 mai 2019: Parchetul anunță extinderea anchetei și pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, justificând evacuarea oamenilorr din Piața Victoriei a fost abuzivă.

16 mai 2019: Bogdan Licu, procurorul general interimar, spunea că un ”10 august” poate apărea oricând, atâta vreme cât urmează alegerile și există o campanie electorală în desfășurare.

26 iunie 2019: DIICOT a cerut dosarul pentru a analiza daca se pot reuni cauzele de la Secția Militară a Parchetului General cu cea de la Direcția de Combatare a Crimei Organizate, deschisă la sesizarea Jandarmeriei Române.

2 iulie 2019: procurorul general interimar a declarat că se impune o confruntare între procurorii care instrumentează cele două dosare, pentru a lua o decizie, întrucât cercetările de la Parchetul General au stagnat.

23 iulie 2019: DIICOT reunește cele două dosare

24 iulie 2019: premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a declarat, la un post de televiziune, că protestele din 10 august au fost o tentativă de lovitură de stat și i-a comparat pe manifestanți cu ”vestele galbene” din Franța.

14 noiembrie 2019: Ministerul de Interne, la conducerea căruia era Marcel Vela, a desecretizat raportul de intervenție a jandarmilor la protestul din 10 august

20 decembrie 2019: Fostul ministru de Interne Carmen Dan a fost audiată ca martor la DIICOT. Întâmpinată cu huiduieli, după audieri, Dan a precizat, pe pagina sa de Faecbook, că nu a fost în ipostaza de a da directive legate de modul de acțiune din 10 augsut.

sursă: DIICOT, g4media.ro

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate