Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Descoperire spectaculoasă la Alba Iulia. Schelet bine conservat al unui cal și ipotezele arheologilor

Publicat

cal barbar

Scheletul unui cal înmormântat în urma cu peste 2000 de ani a fost găsit pe un șantier arheologic din Alba Iulia. Mai exact, în anul 2018, o echipă de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia a efectuat cercetări arheologice preventive pe o suprafață de 5.900 mp în zona de nord a municipiului, în spatele Bazinului Olimpic.

cal in groapa

Ei au descoperit complexe arheologice aparținând mai multor perioade istorice: epoca bronzului, cea de-a doua epocă a fierului, epoca romană imperială, perioada migrațiilor, ș.a.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Descoperiri arheologice spectaculoase, în centrul orașului Alba Iulia. Necropolă cu zeci de morminte, scoasă la suprafață

Printre descoperirile aparținând celei de-a doua epoci a fierului (La Tène) se distinge o interesantă înmormântare de cal. Originea și arealul de răspândire a pieselor din mormânt indică, foarte probabil, prezența unor mercenari barbari ajunși în spațiul intracarpatic, din nord-vestul Mării Negre.

cal in groapa

Nu este de exclus nici ipoteza conform căreia acest cal ar fi fost adus în spațiul de la vest de Carpații Orientali de către războinici locali care s-au aflat, pentru o perioadă scurtă de timp, în nord-vestul Mării Negre.

sursa: Arheologie MNU Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax