Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO) În ziua Sfântului Gheorghe, dumitrenii au udat Borboratița

Publicat

În satul Dumitra, în data de 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe se sărbătoreşte un străvechi obicei: Borboratiţa. Tinerii din sat pregătesc crengi şi pari pentru a se apăra de găleţile cu apă ale sătenilor şi mai ales pentru a apăra Borboratiţa, un tânăr ales dintre ei. Băieţii, aranjaţi într-un alai, au colindat satul, cu strigăte şi urale voioase, iar sătenii le-au oferit ouă.

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Încă de dimineață, sătenii se pregăteau pentru a primi Borboratița. Este vorba despre un obicei străvechi practicat în ziua de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie. În ultimii ani, obiceiul aproape s-a stins, satul Dumitra fiind format din populație majoritar îmbătrânită.

Cu toate acestea, un grup de șase tineri, nepoți ai dumitrenilor, care locuiesc în Alba Iulia, s-au adunat la casa prietenului lor, Vasile Arion, alături de care au început pregătirile. Au adus din pădure crengi de plop, și-au pregătit fiecare pari lungi, cu scopul de a se apăra de gălețile de apă aruncate de săteni, dar și de a apăra Borboratița, un tânăr ales dintre ei, mascat în multă vegetație și uns pe față cu cărbuni pentru a nu fi recunoscut de săteni. Unul dintre acești tineri, îmbrăcat în portul străvechi dumitrean, ducea coșul frumos împodobit cu frunze și flori, în care aduna alimentele primite, în special ouă. Masca verde, apa din belșug și ouăle asigură prosperitatea colectivității, bunăstarea gospodăriilor și un an mănos.

Întregul alai, format din acești tineri și mai mulți copii, au pornit de la marginea satului, strigând în poarta fiecărui sătean: „Ouă, ouă şi slănină să ne ungem pe la splină/ Ouă, ouă și șoric, să ne ungem la buric/ Ouă, ouă și untură să ne ungem pe la gură ”. Gazdele i-au întâmpinat cu ouă, unii dintre ei reușind să ude Borboratița cu apă din belșug, spre amuzamentul tuturor, cu toate că ceilalți tineri au făcut eforturi mari pentru a-l apăra.

La ultima casă din sat, spre pășunea vitelor, alaiul a fost întâmpinat de gazde cu o surpriză, un balmoș ciobănesc, preparat în aer liber de către una dintre familiile de crescători de ovine, venită de mai mulți ani de la Jina Sibiului. Nepoții dumitrenilor, care au format alaiul Borboratiței, au putut să savureze această delicatesă ciobănească, în dulcele cântec de fluier al lui badea Constantin.

Tinerii au ales să își pregătească singuri din ouăle adunate o păpăradă mare cu slănină, după cum era obiceiul din vechime. La finalul zilei, aceștia erau foarte bucuroși că au reușit să țină Borboratița, considerând fiecare că este de datoria lor să ducă mai departe această moștenire spirituală a satului părinților și bunicilor lor.

La organizarea și desfășurarea acestui obicei tradițional, care simbolizează reînvierea naturii, au contribuit Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba(ATMA) și Parohia Ortodoxă Dumitra.

Vezi și SFÂNTUL IOAN 2018: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gabi

    marți, 24.04.2012 at 11:05

    M-am amuzat si eu, doar citind articolul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax