Eveniment
Calendar creștin-ortodox APRILIE 2021: Sfântul Gheorghe, sărbătoare importantă, în Postul Paștelui. Ce decizie ar putea lua BOR
Două dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe sunt în luna aprilie: Sfântul Mucenic Gheorghe – sărbătorit în 23 aprilie și Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim- sărbătorită pe 25 aprilie. Tot în aprilie este și Săptămâna Patimilor – Săptămâna Mare în care se ține post negru.
În Calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2021 sunt următoarele sărbători marcate cu cruce roșie:
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie (11 aprilie), Sfântul Mucenic Gheorghe (23 aprilie), Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Evanghelist Marcu (25 aprilie) – Duminica Floriilor ortodoxe.
Citește și Sfântul Gheorghe: Mesaje, Urări și Felicitări pentru cei dragi
În acest an ziua în care se sărbătorește Sfântul Gheorghe pică în Postul Paștelui într-o zi de vineri, zi în care se ține post. O astfel de situație a fost și în 2019 când sărbătoarea Sfântul Gheorghe a picat într-o zi de post. Atunci BOR a sfătuit ca sărbătoarea să fie ținută după Sfintele Paști, iar slujba de pomenire a fost făcută pe 29 aprilie.
Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022
În Duminica Floriilor este dezlegare la pește.
După Florii, tot în luna apriile este Săptămâna Mare – Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. Potrivit rânduielilor canonice, în această săptămână, se ajunează (nu se mănâncă nimic) până spre seară.
Calendar ortodox luna aprilie 2021
- J 1 Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărt.; Sf. Mc. Gherontie (Post)
- V 2 Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian şi Edesie (Post)
- S 3 Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul si Ilirie; Sf. Mc. Elpidifor (Sâmbăta a III-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei şi vin)
- Duminica a III-a din Post(a Sf. Cruci); Ap. Evrei IV, 14-16; V, 1-6; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 2, voscr. 10
- D 4 Sf. Cuv. Gheorghe de la Maleon, Zosima şi Platon; Iosif, imnograful (Dezlegare la ulei şi vin)
- L 5 Sf. Mc. Claudie, Diodor, Nichifor, Serapion, Teodul şi Agatopod (Post)
- M 6 Sf. Mc. Irineu, Ep. de Sirmium; Sf. Eutihie, Patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Platonida; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul şi Platonida (Post)
- M 7 Sf. Mc. Gheorghe Mărturisitorul, Ep. Mitilenei; Sf. Mc. Caliopie, Achilina şi Rufin diac.(Post)
- J 8 Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas; Sf. Ier. Celestin, episcopul Romei (Post)
- V 9 Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; Sf. Mc. Vadim arhim.(Post)
- S 10 Sf. Mc. Terentie, Pompie, African şi Maxim; Sf. Mc. Dima (Sâmbăta a IV-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei şi vin)
- D11 †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Ramnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa; Sf. Cuv. Trifina (Dezlegare la ulei şi vin)
- Duminica a IV-a din Post(a Sf. Ioan Scărarul; Vindecarea fiului lunatic); Ap. Evrei VI, 13-20; Efeseni V, 8-19; Ev. Marcu IX, 17-32; Matei IV, 25; V, 1-12; glas 3, voscr. 11
- L 12 †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul; Sf. Antuza (Dezlegare la ulei şi vin)
- M 13 Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul (Post)
- M 14 †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Ep. Romanului; Sf. Martin Mărt., Ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida (Denia Canonului cel Mare) (Dezlegare la ulei şi vin)
- J 15 Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent şi Vasilisa (Dezlegare la ulei şi vin)
- V 16 Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina şi Hionia (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post)
- S 17 Sf. Mc. Simeon, Ep. Persiei; Sf. Acachie, Ep. Melitinei (Sâmbăta a V-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei şi vin)
- D 18 Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; Sf. Ier. Cosma, Ep. Calcedonului; Sf. Mc Ioan din Ianina (Dezlegare la ulei şi vin)
- Duminica a V-a din Post(a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 4, voscr. 1
- L 19 Sf. Cuv. Ioan Paleolavritul; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie (Post)
- M 20 †) Sf. Teotim, Ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina Atanasie si Ioasaf; Sf. Ap. Zaheu (Dezlegare la ulei şi vin)
- M 21 Sf. Sfințit Mc. Ianuarie; Sf. Mc. Alexandra, împărăteasa; Sf. Mc. Filipial; Sf. Mc. Teodor din Perga (Post)
- J 22 Sf. Ier. Teodor Sicheotul, Ep. Anastasiopolei; Sf. Ap. Natanail (Post)
- V 23 †) Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință;Sf. Mc. Valerie (Dezlegare la ulei şi vin)
- S 24 †) Sf. Ier. Mărt.: Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Stefan, Mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureş; Sf. Mc. Pasicrat şi
- Valentin din Durostorum; Sf. Cuv. Elisabeta (Sâmbăta lui Lazăr – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei şi vin)
- D 25 Sf. Ap. şi Ev. Marcu; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului(Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la peşte)
- (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post – Duminica Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18
- L 26 Sf. și Marea Luni; Sf. Mc. Vasile, Ep. Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu si Tasie din Axiopolis (Cernavodă)(Denia Sf. și Marii
- Marți) (Numai seara, pâine şi apă)
- M 27 Sf. și Marea Marți; Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului; Sf. Ap. Aristarh, Marcu şi Zinon (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine şi apă)
- M 28 Sf. și Marea Miercuri; Sf. Ap. Iason şi Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia(Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine şi apă)
- J 29 Sf. și Marea Joi; Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Mărt.(Pomenirea morților – Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei şi vin)
- V 30 Sf. și Marea Vineri – Scoaterea Sf. Aer; Sf. Ap. Iacob, fiul lui Zevedeu; Sf. Ier. Donat, episcopul Evriei (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică)(Post negru)
Calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2021 – sărbătorile de cruce neagră:
Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului (6 aprilie), Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (12 aprilie), Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin (14 aprilie), Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului (20 aprilie), Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum (24 aprilie), Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru (28 aprilie).
Sărbători și sfinți din calendar cu cruce roșie și cruce neagră
- Sărbători mari – praznice împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și ale sfinților importanți. Acestea sunt trecute cu cruce roșie încadrată de cerc sau paranteze, semn distinctiv pentru importanța slujbei;
- Sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu – acestea sunt trecute fie cu crucea roșie, fie cu cruce neagră cu o singură paranteză;
- Sărbătorile sfinților fără priveghere – sunt marcate în calendar cu o cruce simplă;
- Sărbătorile sfinților mai puțin însemnați – sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie, iar în calendar sunt trecute cu cruce neagră.
Vezi și Lista păcatelor pentru Spovadanie
Calendarul creștin ortodox aprilie 2021 – sărbători importante:
Sărbători de cruce roșie
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, la data de 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani, acesta a ajuns la mănăstirea Cernica, iar la cerera duhovnicului său, la data de 12 noiembrie 1808, acesta a devenit monahul Calinic. Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Ramnic, și a tipărit cărți de cult și multe din lucrările proprii. A fost îngropt, la dorința sa, la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii ”Sfântul Gheorghe”.
Sfântul Mucenic Gheorghe
S-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în vremea împăratului Dioclețian. S-a mutat în Palestina și a urmat o carieră militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian. Acesta și-a mărturisit credința chiar în fața împăratului. A fost uspus la numeroase chinuri și a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în data de 23 aprilie.
Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Evanghelist Marcu
Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în Poltava, Ucraina. A venit în Țara Românească probabil în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu. A fost hirotonit preot în Mănăstirea Dălhăuți, apoi a fost numit stareț. A înființat câteva mănăstiri în Buzău și în Vrancea, apoi s-a stabilit la Mănăstirea Poiana Mărului.
Intrarea Domnului în Ierusalim ( Duminica Floriilor)
Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat în Duminica dinaintea Paștilor.
Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină (măgăruș), ca pe Mesia și Împăratul lui Israel. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă.
Sărbători de cruce neagră
Sfântul Eutihie
Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia din părinți creștini. El s-a arătat ca fiind făcător de minuni, deoarece îi vindeca pe oameni de boli prin rugăciune și prin ungerea cu untdelemn sfințint. După moartea împăratului Iustinian, locul ca împărat a fpst luat de Iustin. El l-a rechemat pe Eutihie în scaunul patriarhal de la Constantinopol, unde a rămas până a murit, în anul 582.
Sfântul mucenic Sava de la Buzău
S-a născut în anul 334 într-un sat din zona Buzăului, iar părintele său duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau călugări misionari în ținutul Buzăului, acolo unde cel mai probabil era și o episcopie, convertind la creștinism mulți daco-romani, goți și ”barbari” care se închinau la idoli.
Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
Acesta s-a născut în jurul anului 1674 în satul Gledin și a primit numele de botez Petru, fiind primit la Mănăstirea Neamț. S-a călugărit la 25 de ani. A plecat la Kiev unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitre al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. S-a întors la Mănăstirea Neamț în anul 1706, alegând sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul.
Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului
El a fost numit și Teotim I, ”scitul” sau ”filosoful” și a fost originar din Dacia Pontică. A trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutu secolului următor, păstorind cetatea de la Marea Neagră, prin anii 380-395.
Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Acești sfinți Ierarhi sunt cinstiți pentru faptul că au apărat învățătura ortodoxă în fața influențelor calvine și pentru că au întărit unitatea românilor în credință.
Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
„Atunci a mers Iisus impreuna cu ei la locul ce se numeste Ghetsimani si a zis ucenicilor: Sedeti aici pana ce voi merge sa Ma rog acolo. Si luand pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mahni si le-a zis lor: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine.” – Sfântul Ioan Gură de Aur.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News