Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO Monument istoric din Zlatna, în stare jalnică din cauza unui proiect ratat acum 8 ani. Primăria a reluat licitația

Publicat


zlatna

Ruina Casei de Cultură din Zlatna, altădată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, se degradează de la an la an, din cauza unui proiect ratat.

Deși existau bani, iar licitația realizată la București în urmă cu opt ani s-a finalizat cu un contract, firma care a câștigat a abandonat în scurt timp lucrarea.

S-a spus la vremea respectivă că a făcut acest lucru pentru un contract mai bun la o autostradă, dar firma avea atunci și alte probleme. Acum primăria încearcă să reia renovarea clădirii, dar la licitația organizată de două ori în acest an, nu s-a prezentat nici o firmă.

Licitaţia pentru proiectul “Reabilitare şi modernizare Casă de Cultură “Avram Iancu” Zlatna, finanţat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost organizată în 2011, în baza unui proiect întocmit în 2008 de Primăria Zlatna şi depus la agenţia respectivă, din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (cum se numea atunci).

Proiectul a fost evaluat la 1.910.000 lei și lucrarea a fost câștigată de o firmă din Abrud, Cominco Transilvania SA. 

s

Era vorba despre reabilitarea clădirii casei de cultură, în suprafaţă construită de 499 mp, o anexă în suprafaţă construită de 68 mp, zidul de sprijin în curtea interioară şi lucrări pentru asigurarea utilităţilor.

În clădirea renovată a Casei de Cultură „Avram Iancu” urmau să fie amenajate, conform proiectului, un centru de consultanţă şi promovare a activităţii turistice, o sală de spectacole, un mic muzeu și câteva săli pentru petrecerea timpului liber. Investiţia ar fi trebuit să aducă orașului și 18 locuri de muncă permanente şi cel puţin 10 cu caracter temporar.

casa de cultura

Termenele nu au fost respectate, lucrarea a fost abandonată iar finanțarea s-a pierdut. Casa de Cultură  din Zlatna a fost acoperită în 2013, pe banii primăriei, pentru a fi măcar protejată, după ce a trecut prin iarna acelui an fără acoperiş. Potrivit unor declarații de la acea dată ale primarului Silviu Ponoran, primăria Zlatna a alocat şi investit în această casă de cultură, monument istoric, suma de 900.000 de lei.

s

În martie 2019, Consiliul Local Zlatna a aprobat finanțarea din bugetul local a cheltuielilor legate de reabilitarea clădirii, în sumă de peste 468.000 de lei. Viceprimarul Nicolae Clonța a declarat că lucrarea a fost scoasă la licitație până acum de două ori, dar nu s-a prezentat nici o firmă. Acesta a adăugat că în perioada următoare va fi organizată o nouă licitație.

Casa de Cultură “Avram Iancu”, între timp redenumită ”Horea Popescu” a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII- lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukacs Bella.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Puiulet Adrian

    joi, 23.05.2019 la 13:58

    Din pacate, cladirea nu e monument istoric. Ca ar putea fi sau ar trebui sa fie, a alta mancare de peste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Turiști din Alba Iulia, blocați pe o autostradă din Bulgaria. Autocarul cu care se întorceau din Grecia s-a stricat

Publicat

politie noaptea

Mai mulți turiști din Alba Iulia au rămas, sâmbătă noapte, pe o autostradă din Bulgaria, după ce autocarul cu care se întorceau din vacanța din Grecia, s-a defectat. Oamenii se întorceau din stațiunea grecească Paralia Katerini și ajunseseră în Bulgaria când autocarul lor nu a mai funcționat din cauza unor probleme la partea electrică. Aceștia […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pensii de la stat 2019: Ce modificări importante intră în vigoare din toamnă

Publicat

bani lei monede

Din toamnă intră în vigoare modificări importante pentru pensionari. Valoarea punctului de pensie și pensia minimă se majorează cu 10% față de valorile actuale. De la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 15% și va ajunge să fie de 1.265 lei (acum este 1.100 de lei), potrivit avocatnet.ro  Iar de la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Luna ar fi mai strălucitoare decât Soarele, dacă ochiul uman ar putea percepe razele gama

Publicat

superluna

Luna ar apărea mai strălucitoare decât soarele, dacă ochiul uman ar putea vedea radiații cosmice de energie ultra-înaltă, potrivit unor experți care au analizat datele obținute de către Telescopul spațial Fermi al NASA. Mario Nicola Mazziotta și Francesco Loparco, de la Institutul Național de Fizică Nucleară din Bari, au studiar strălucirea razelor gama ale Lunii […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă avertizare pentru turiștii care merg în Grecia. Furtuni puternice, ploi torențiale și grindină, în mai multe zone

Publicat

furtuna

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atenționat, sâmbătă, cetăţenii români care se află sau care doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie local a emis o prognoză de vreme nefavorabilă, informează Romania24.ro. Sunt anunţate ploi torenţiale, furtuni puternice, căderi de grindină, iar zonele afectate sunt: Tracia, Macedonia, Chalkidiki, Thesalia, Insulele Sporades, Insula Lesvos, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate