Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO Monument istoric din Zlatna, în stare jalnică din cauza unui proiect ratat acum 8 ani. Primăria a reluat licitația

Publicat


zlatna

Ruina Casei de Cultură din Zlatna, altădată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, se degradează de la an la an, din cauza unui proiect ratat.

Deși existau bani, iar licitația realizată la București în urmă cu opt ani s-a finalizat cu un contract, firma care a câștigat a abandonat în scurt timp lucrarea.

S-a spus la vremea respectivă că a făcut acest lucru pentru un contract mai bun la o autostradă, dar firma avea atunci și alte probleme. Acum primăria încearcă să reia renovarea clădirii, dar la licitația organizată de două ori în acest an, nu s-a prezentat nici o firmă.

Licitaţia pentru proiectul “Reabilitare şi modernizare Casă de Cultură “Avram Iancu” Zlatna, finanţat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost organizată în 2011, în baza unui proiect întocmit în 2008 de Primăria Zlatna şi depus la agenţia respectivă, din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (cum se numea atunci).

Proiectul a fost evaluat la 1.910.000 lei și lucrarea a fost câștigată de o firmă din Abrud, Cominco Transilvania SA. 

s

Era vorba despre reabilitarea clădirii casei de cultură, în suprafaţă construită de 499 mp, o anexă în suprafaţă construită de 68 mp, zidul de sprijin în curtea interioară şi lucrări pentru asigurarea utilităţilor.

În clădirea renovată a Casei de Cultură „Avram Iancu” urmau să fie amenajate, conform proiectului, un centru de consultanţă şi promovare a activităţii turistice, o sală de spectacole, un mic muzeu și câteva săli pentru petrecerea timpului liber. Investiţia ar fi trebuit să aducă orașului și 18 locuri de muncă permanente şi cel puţin 10 cu caracter temporar.

casa de cultura

Termenele nu au fost respectate, lucrarea a fost abandonată iar finanțarea s-a pierdut. Casa de Cultură  din Zlatna a fost acoperită în 2013, pe banii primăriei, pentru a fi măcar protejată, după ce a trecut prin iarna acelui an fără acoperiş. Potrivit unor declarații de la acea dată ale primarului Silviu Ponoran, primăria Zlatna a alocat şi investit în această casă de cultură, monument istoric, suma de 900.000 de lei.

s

În martie 2019, Consiliul Local Zlatna a aprobat finanțarea din bugetul local a cheltuielilor legate de reabilitarea clădirii, în sumă de peste 468.000 de lei. Viceprimarul Nicolae Clonța a declarat că lucrarea a fost scoasă la licitație până acum de două ori, dar nu s-a prezentat nici o firmă. Acesta a adăugat că în perioada următoare va fi organizată o nouă licitație.

Casa de Cultură “Avram Iancu”, între timp redenumită ”Horea Popescu” a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII- lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukacs Bella.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Puiulet Adrian

    joi, 23.05.2019 la 13:58

    Din pacate, cladirea nu e monument istoric. Ca ar putea fi sau ar trebui sa fie, a alta mancare de peste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Alertă la Alba Iulia. Persoane intoxicate cu monoxid de carbon într-un apartament din Ampoi 3

Publicat

Incident în cartierul Ampoi 3 din Alba Iulia. Trei persoane au fost găsite căzute, duminică seara, într-un apartament de pe strada Arieșului. Din primele date, este posibil ca acestea să se fi intoxicat cu monoxid de carbon. UPDATE 2: Persoanele intoxicate cu monoxid de carbon sunt soț și soție, în vârstă de aproximativ 50 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanți de droguri din Alba Iulia, prinși cu ajutorul unui ofițer sub acoperire. Unul dintre cei implicați, fiu de polițist

Publicat

Cinci tineri din Alba Iulia s-au ales cu pedepse cu închisoarea, după ce activitatea lor infracțională a fost probată cu sprijinul unui ofițer su acoperire. Tinerii luau din Spania materie primă și preparau droguri într-un laborator improvizat. Apoi le vindeau unor clienți din Alba, dar și din Cluj şi Hunedoara. Polițiștii i-au prins cu canabis, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Shopping City Sibiu. Clienții mall-ului, evacuați după ce a luat foc o friteuză

Publicat

Un incident s-a petrecut duminică seara la mall-ul din Șelimbăr, județul Sibiu. Clienții s-au autoevacuat după ce a luat foc o friteuză și incinta s-a umplut cu fum dens. Potrivit ISU Sibiu, incendiul a fost la o friteuză aparținând unui fast food situat la etajul II al mall-ului și s-a manifestat cu degajare de fum […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Ce dăruieşti din inimă nu se pierde niciodată”. Elevi militari din Alba Iulia, acțiune umanitară pentru familii din Râmeț

Publicat

Elevi de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, alături de studenți de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, au participat la o acţiune umanitară, oferind daruri unor familii izolate din comuna Râmeţ. Elevii în uniformă s-au alăturat proiectului „Daruri, zâmbet și culoare pentru Apuseni” iniţiat de Corpul cadeţilor „General maior Nicolae Uscoi” din […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate