Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO Monument istoric din Zlatna, în stare jalnică din cauza unui proiect ratat acum 8 ani. Primăria a reluat licitația

Publicat

zlatna

Ruina Casei de Cultură din Zlatna, altădată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, se degradează de la an la an, din cauza unui proiect ratat.

Deși existau bani, iar licitația realizată la București în urmă cu opt ani s-a finalizat cu un contract, firma care a câștigat a abandonat în scurt timp lucrarea.

S-a spus la vremea respectivă că a făcut acest lucru pentru un contract mai bun la o autostradă, dar firma avea atunci și alte probleme. Acum primăria încearcă să reia renovarea clădirii, dar la licitația organizată de două ori în acest an, nu s-a prezentat nici o firmă.

Licitaţia pentru proiectul “Reabilitare şi modernizare Casă de Cultură “Avram Iancu” Zlatna, finanţat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost organizată în 2011, în baza unui proiect întocmit în 2008 de Primăria Zlatna şi depus la agenţia respectivă, din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (cum se numea atunci).

Proiectul a fost evaluat la 1.910.000 lei și lucrarea a fost câștigată de o firmă din Abrud, Cominco Transilvania SA. 

s

Era vorba despre reabilitarea clădirii casei de cultură, în suprafaţă construită de 499 mp, o anexă în suprafaţă construită de 68 mp, zidul de sprijin în curtea interioară şi lucrări pentru asigurarea utilităţilor.

În clădirea renovată a Casei de Cultură „Avram Iancu” urmau să fie amenajate, conform proiectului, un centru de consultanţă şi promovare a activităţii turistice, o sală de spectacole, un mic muzeu și câteva săli pentru petrecerea timpului liber. Investiţia ar fi trebuit să aducă orașului și 18 locuri de muncă permanente şi cel puţin 10 cu caracter temporar.

casa de cultura

Termenele nu au fost respectate, lucrarea a fost abandonată iar finanțarea s-a pierdut. Casa de Cultură  din Zlatna a fost acoperită în 2013, pe banii primăriei, pentru a fi măcar protejată, după ce a trecut prin iarna acelui an fără acoperiş. Potrivit unor declarații de la acea dată ale primarului Silviu Ponoran, primăria Zlatna a alocat şi investit în această casă de cultură, monument istoric, suma de 900.000 de lei.

s

În martie 2019, Consiliul Local Zlatna a aprobat finanțarea din bugetul local a cheltuielilor legate de reabilitarea clădirii, în sumă de peste 468.000 de lei. Viceprimarul Nicolae Clonța a declarat că lucrarea a fost scoasă la licitație până acum de două ori, dar nu s-a prezentat nici o firmă. Acesta a adăugat că în perioada următoare va fi organizată o nouă licitație.

Casa de Cultură “Avram Iancu”, între timp redenumită ”Horea Popescu” a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII- lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukacs Bella.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Puiulet Adrian

    joi, 23.05.2019 la 13:58

    Din pacate, cladirea nu e monument istoric. Ca ar putea fi sau ar trebui sa fie, a alta mancare de peste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

PERCHEZIȚII la primăria Șibot. Polițiștii au descins în biroul primarului și la un serviciu al instituției

Publicat

Polițiștii din Alba au percheziționat luni dimineață (24 iunie) primăria Șibot. Potrivit unor surse din cadrul IPJ Alba, ar fi fost vizat biroul primarului și un serviciu al instituției. Ar fi vorba despre serviciul de taxe și impozite locale. Polițiștii nu au făcut deocamdată precizări legate de motivele percheziției. Contactați telefonic de către Alba24, o […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sălile de nunți, barurile, restaurantele, luate în colimator de inspectorii DSVSA Alba. Controale la alimentația publică

Publicat

dsvsa

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) va crește numărul controalelor în zonele în care, pe timp de vară, există o afluență mare de persoane, inclusiv turiști, și în care crește, astfel, rulajul de marfă. Scopul verificărilor vizează respectarea măsurilor care trebuie luate pentru protejarea sănătății consumatorilor și implicit pentru prevenirea apariției unor episoade […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Razie a jandarmilor din Alba Iulia, pe șoseaua de centură. Amenzi și sfaturi pentru fetele aflate la ”lucru”

Publicat

g

Razie a jandarmilor pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Patru femei cu vârste cuprinse între 24 şi 39 de ani au fost surprinse ”la treabă”. Potrivit jandarmilor, cele patru femei încercau să acosteze persoane de sex bărbătesc în vederea practicării de raporturi sexuale, pentru a obţine foloase materiale. Jandarmii le-au explicat consecinţele legale […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Jandarmii, solicitați pentru aplanarea unui conflict iscat între mamă și fiică, la Alba Iulia

Publicat

actiune politie

Concubinul unei femei din Alba Iulia a solicitat sâmbătă intervenția forțelor de ordine pentru a calma disputa iscată între aceasta și fiica ei.  Cum s-a încheiat o discuție mai aprinsă între o mamă și fiica acesteia? Prin intervenția jandarmilor. S-a întâmplat sâmbătă în jurul orei 14:00, în Alba Iulia când cele două femei nu au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate