Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Trei statui noi, turnate în bronz „veghează” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, în situl „Principia”


Publicat

Trei statui noi pot fi admirate de vizitatori în Cetatea Alba Carolina, în cadrul sitului arheologic „Principia” din Piața Cetății. Turnate în bronz, creaţii originale, statuile îi reprezintă pe împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, respectiv un soldat legionar roman şi fac parte dintr-o serie de cinci astfel de obiecte care vor îmbogăţi zona istorică în scurt timp.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, doar chipurile statuilor sunt replici, inspirate din surse istorice. De asemenea, cele trei statui sunt reprezentative pentru elementele de îmbrăcăminte imperiale romane sau cele ale legionarilor romani, în cazul statuii soldatului.

Alături de celelalte două statui, care urmează să fie amplasate în zonă şi care îi vor reprezenta pe împăraţii romani Traian şi Hadrian reprezintă obiecte de decor care vor îmbogăţi situl ce prezintă una dintre cele mai importante încăperi ale Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, dar și un Lapidarium – un fel de grădină romană – în care vor fi expuse obiectele găsite de arheologi în timpul săpăturilor. Situl ce este protejat de o construcţie din metal şi sticlă se află în șantier până în luna septembrie, când va fi deschis publicului larg pentru vizitare.

Citeşte şi FOTO: PORTIC ROMAN de intrare în Lapidarium, proaspăt amplasat în situl Principia din Piața Cetății. Obiectivul va putea fi vizitat din SEPTEMBRIE

Alegerea acestor personalităţi ale civilizaţiei romane pentru a întregi peisajul istoric din Piaţa Cetăţii a fost bazată, potrivit aceleiaşi surse, pe faptul că în zonă majoritatea inscripţiilor descoperite de arheologi sunt cu referire la aceşti împăraţi. Propunerea de amplasare a acestor statui a aparţinut reprezentanţilor Muzeului din Alba Iulia.

Împăratul roman Lucius Septimius Severus a marcat accederea la putere a provincialilor din perioada de referinţă, având ascendență neromană (s-a născut în Provincia Africa, într-o familie de cavaleri, cu origini berbere). A fost imperator în perioada anilor 193-211  şi a murit în Britannia. Căsătorit în anul 185 cu siriana Iulia Domna, pune bazele dinastiei Severilor (193-235), prin ridicarea celor doi fii ai săi, Caracalla şi Geta, la rangul de auguşti.

În timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, iar atribuțiile senatului sunt drastic limitate. În timpul său, Dacia cunoaşte o remarcabilă înflorire economică și edilitară. Este cel care a ridicat la rang de municipiu al doilea oraş roman Apulum, numit Municipium Septimium Apulense, după ce, în anii 160, primul oraş roman Apulum, din zona Partoş de acum a fost numit Municipium Aurelium Apululense, de către Marcus Aurelius.

Fiul lui Septimius Severus, Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut sub numele Caracalla sau Caracala, a fost împărat roman în perioada 211-217.

Porecla Caracalla derivă de la denumirea celtică a unei mantale purtate în Galia. La moartea tatălui său, în 4 februarie 211, Caracalla a devenit coîmpărat, alături de fratele său, Geta.

Ura dintre cei doi frați a dus, în februarie 212, la asasinarea lui Geta în palatul din Roma, urmată de uciderea a 20.000 de susținători ai acestuia. Caracalla a continuat politica lui Septimius Severus de întărire a autorității imperiale, având ca principal sprijin armata.

Bun comandant militar, Caracalla a efectuat în 213 o călătorie în Dacia, în cadrul programului său militar de întărire a fruntariilor europene ale Imperiului Roman. Prezența i-a fost atestată de inscripții numeroase și câteva fragmente statuare găsite la Apulum (Alba Iulia) şi Porolissum (Moigrad, Sălaj).

Caracalla și-a pus titlurile „pacator” și „nume praeseus”, declarându-se un Alexandru al Orientului. A fost asasinat în aprilie 217, în timpul campaniei militare din Mesopotamia.

Castrul roman Apulum a fost unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei, construit în zona fostei așezări dacice Apoulon. Construirea castrului a fost determinată de cantonarea în această zonă a Legiunii a XIII-a Gemina (106-271), dislocată din Vindobona, actualul oraș Viena. Legiunea avea rolul de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma.

Castrul roman Apulum a fost reședinta guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis.

Situl Roman Principia face parte din proiectul de punere în valoare a vestigiilor alături de zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul. În medie, stadiul lucrărilor la întregul proiect la ajuns la 56%, cel mai avansat fiind drumul roman „Via Principalis”, situat între Piața Cetății și Poarta a III-a.

Pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni. Valoarea estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro).

Situl a fost identificat în anul 2011 şi are o formă tipică clădirii comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldaţi. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte.

Citeşte şi FOTO: Castrul Roman „PRINCIPIA”, din Piața Cetății, va fi inaugurat în prima parte a lunii septembrieDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Lucian

  sâmbătă, 19.07.2014 at 21:15

  193 nu 1923 mai sus…

  • moderatorul de serviciu

   duminică, 20.07.2014 at 00:54

   @Lucian, corectat. multumim

 2. toma

  luni, 04.05.2015 at 10:15

  …,,Ura dintre cei doi frați a dus, în februarie 212, la asasinarea lui Geta în palatul din Roma, urmată de uciderea a 20.000 de susținători ai acestuia.,,
  Deci dupa ce isi asasineza fratele, dupa un adevarat genocid, acest imparat INTERZICE, chiar si pronuntarea numelui de Geta, si-i sterge numele din toate inscrisurile vremii. Cei ce nu se conformau fiind pedepsiti foarte aspru, vezi ,,soarta,, celor 20 000.
  In acest moment, coincidenta ar spune unii, numele de GET, dispare si el din scrierile vremii. Asemanarea dintre numele GETA si GET-DAC, pronuntie asemanatoare, devine o amenintare pt. oricine le pronunta, cu atit mai mare pt. cine le scria.
  Unde au disparut GETO-DACII ? E intrebarea ce se pune de mult timp si la care nu s-a gasit un raspuns plauzibil.
  Ar putea fi asta, raspunsul ?
  Si totusi, istoria consemneaza aparitia, in preajma acelor ani, a uni nou popor GOTII.

 3. toma

  luni, 04.05.2015 at 10:41

  Era sa uit, o intrebare pt. edilii nostrii:

  Avem Garda Austriaca ce defileaza saptaminal in Cetate, avem statui ale ,,cuceritorilor,, romani, avem statui iezuite . avem clopote, piramide etc pe cind ruinele bisericii lui Hierotheus prima biserica de rit bizantin-ortodox din Transilvania, aproximativ anul 1000, zac acoperite cu pamint.

  Unde sint statuile lui Horea, Closca si a lui Crisan, dar a lui Avram Iancu ? caci ei sint ,,localnici,,.Nu-i asa ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Cîțu: Nu doresc să mai avem un lockdown în România. Putem avea şi o economie deschisă şi să ne luptăm şi cu pandemia

Publicat

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu vrea ca România să mai treacă printr-un lockdown total, și că doreşte ca economia să fie deschisă, lucru pe care ”România l-a reuşit până acum”.

Cîţu afirmă că e nevoie de o economie sănătoasă, dar este nevoie şi de oameni sănătoși pentru a avea o economie puternică.

Premierul Florin Cîţu participă, marţi, la videconferinţa ”Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”.

”Este o perioadă complicată, avem de administrat această situaţie cu criza de sănătate (…) Aţi spus că anul trecut a fost un an dificil, dar, dacă ne uităm la rulajul pe care l-a avut Bursa de la Bucureşti, vedem că a crescut”, a afirmat Cîţu.

Premierul a spus că anul trecu, statul a injectat lichidități în economie, dar a şi modificat legislaţia care ajută companiile româneşti să se capitalizeze.

”Pentru mine important este – şi am spus de multe ori  (…) că nu doresc să mai avem un lockdown, că putem să avem şi o economie deschisă, în majoritatea ei, şi să ne luptăm şi cu pandemia.

Şi până acum am reuşit. Ai nevoie de economie sănătoasă (…) dar ai nevoie şi de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică”, a mai declarat premierul.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț: Tăierea banilor europeni pentru construirea de pensiuni în rural, decizie a PNL-USR-PLUS împotriva satului românesc

Publicat

(P) Noua decizie a Guvernului PNL și USR-PLUS este aceea de a tăia banii europeni, în următorii doi ani, pentru construirea de pensiuni turistice în mediul rural.

„Această decizie – nejustificată, profund nedreaptă și arbitrară, anunțată de ministrul Agriculturii – generează câteva întrebări legitime, întrucât alianța de dreapta nu a adus deloc clarificări.

De ce vă bateți joc de persoanele care doresc să facă o afacere corectă în satele din România și care sunt interesele opririi finanțărilor în acest sector?

Cu ce vă încurcă?

Sau le vreți sărace, lipsite de apărare și nu mai lăsați banii europeni să ajungă în ele?”

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, motivează că există pensiuni care, după perioada de monitorizare, s-au transformat în case și nu mai facilitează turismul.

„Unele s-au închis (dar se pot redeschide oricând), domnule ministru, ca orice afacere, mai ales pe fondul pandemiei, dar câte funcționează și câți bani aduc la bugetul de stat?

Vă este teamă că ”Guvernul Austerității”, din care faceți parte, va accesa prea multe fonduri europene?

Păi propuneți, domnule ministru, prelungirea perioadei de monitorizare a acestora, dacă apreciați că ea este prea scurtă și vă considerați în măsură și în drept să faceți acest lucru, dar nu tăiați o finanțare europeană atât de importantă care poate conduce la distrugerea satului românesc!

 

V-ați întrebat vreodată care sunt beneficiile fondurilor europene pentru agroturism și pentru cei care își doresc să construiască o pensiune la țară?

Atât prin încurajarea turismului românesc, producției autohtone, crearea locurilor de muncă și prevenirea depopulării.

Ați locuit vreodată în vreun sat din România să vedeți cu ce greutăți se confruntă oamenii de aici, cât de dificil se câștigă o pâine, cât de mult se muncește pentru clădirea unei pensiuni și cât de anevoios se câștigă banii din turism?

Care sunt, de fapt, interesele dumneavoastră și ce problemă aveți cu business-urile cu fonduri europene, din mediul rural, în contextul în care perioadele de monitorizare și legile naționale și europene sunt respectate?

Ce se întâmplă cu românii corecți și muncitori care și-au propus să își construiască o pensiune la țară cu bani europeni în următorii doi ani?

Nu înțeleg, domnule ministru, cu ce vă încurcă o finanțare în plus pentru țara noastră!

Vă spun direct – sunteți împotriva dezvoltării satelor din România! Fără ocolișuri: Să vă fie rușine!”, a transmis Radu Marcel Tuhuț, deputat PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Începe vaccinarea populației din satele județului Alba și a angajaților din privat. Ce trebuie să facă primăriile și firmele

Publicat

Procesul de vaccinare anti-COVID intră într-o nouă fază în Alba, fază în care DSP are nevoie de sprijinul primarilor și a agenților economici din județ în vederea întocmirii de liste cu cetățenii, respectiv angajații care doresc să se imunizeze împotriva virusului Sars-Cov-2.

În ceea ce privește imunizarea populației din zona rurală, DSP Alba are în vedere organizarea de echipe mobile care să se deplaseze în teren pentru vaccinarea cetățenilor, urmând să se stabilească anumite itinerarii în funcție de listele cu doritori ce vor fi întocmite de primari.

De asemenea, agenții economici mari sau mici sunt așteptați să întocmească liste cu angajații care optează pentru vaccinare, liste ce vor fi trimise la DSP care va solicita apoi dozele de vaccin necesare.

În cazul agenților economici mari cu peste 100 de angajați și care dispun de spații și de personal medical care poate realiza vaccinarea, DSP va pune la dispoziția lor dozele de vaccin, iar vaccinarea se va face la sediile firmelor.

În cazul agenților economici mai mici, cu sub 100 de angajați, DSP va organiza vaccinarea lor la centrele fixe deschise în județ. Este foarte important de precizat că se poate opta pentru tipul de vaccin ce va fi solicitat.

Listele de la primării și de la agenții economici trebuie trimise până vineri, 23 aprilie, la adresa instituției sanatate_publica@dspalba.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai mult de jumătate dintre părinți nu sunt mulțumiți de nivelul de cunoștințe și competențe al copiilor. Sondaj

Publicat

elevi scoala

Mai mult de jumătate dintre părinți nu sunt mulțumiți de nivelul de cunoștințe sau competenţe al propriilor copii, în actual context pandemic, arată un sondaj inițiat de Federaţia Naţională a Părinţilor la care au răspuns peste 68.000 de oameni.

La ȋntrebarea „Ce ați observat la copilul dumneavoastră, legat de procesul de învățare, desfășurat până în acest moment?”, 40,1% dintre respodenţi consideră că, ȋn actualul context pandemic, copilul are un nivel de cunoştinţe optim.

Luând ȋn calcul cei 37,3% respondenţi care consideră că propriul copil nu şi-a ȋnsuşit un nivel de cunoştinţe optim precum şi cei 19% care consideră că propriul copil are nevoie de activităţi remediale, rezultă că mai mult de jumătate dintre aceştia nu sunt mulțumiți de nivelul de cunoștințe/competenţe al propriilor copii, în actual context pandemic.

La întrebarea „Cum apreciați eficiența activităților de predare-învățare-evaluare desfășurate în mediul online comparativ cu cele desfășurate în sala de clasă?” 75,7% dintre părinţi consideră că eficiența activităților din mediul online este mai redusă şi mult mai redusă comparativ cu cea desfășurată în sala de clasă.

Legat de îngrijorările privind activitatea de instruire a copilului în actualul context pandemic, 55,3% dintre părinţii care au răspuns se tem că, datorită actualului context pandemic, copilul nu va avea un nivel de cunoștințe optim care să îi permită trecerea la nivelul următor, 40,5% consideră că vor exista efecte în plan psihologic (anxietate, depresie etc), 33,4% dintre părinţi se tem că vor exista efecte în plan fiziologic (obezitate, afectare oculară etc) iar 15,6% dintre părinţi nu au nicio îngrijorare.

La ȋntrebarea „Credeţi că decizia de continuare a activităților educaționale, în format fizic, acolo unde incidența depășește 3/1000, este benefică din punct de vedere al învățării pentru aceștia?”, un procent major dintre părinţi (67,9%) consider că activitățile educaționale trebuie să continue şi ȋn condiţiile depăşirii unei incidenţe de 3/1000, tocmai pentru a veni ȋn sprijinul elevilor, în vederea dobândirii de cunoștinte, deprinderi și atitudini.

Referitor la ȋntrebarea care a suscitat un interes major ȋn ultimele zile ȋn spaţiul public „Credeţi că o eventuală decizie legată de prelungirea cu două săptămâni a structurii anului școlar, ȋncepând cu 2022-2023, este benefică pentru elevi?” observăm un oarecare echilibru, cu o diferenţă de 3,9% ȋntre cei majoritari care spun că nu doresc o modificare a structurii anului şcolar (42,9%) şi cei care doresc o structură modificată a anului școlar (39%).

La ȋntrebarea „În ce măsură considerați că modificarea structurii anului școlar, ȋncepând cu 2022-2023, din semestre în trimestre, este o decizie oportună și eficientă?”, 38,4% spun că nu sunt de acord cu trecerea de la un sistem cu semestre la unul cu trimestre, 24,3% dintre părinţi sunt de acord cu trecerea de la un sistem cu semestre la unul cu trimestre iar 37,3% consideră că doar ȋntr-o oarecare măsură este util să trecem la un sistem cu trimestre. Doar 24.3% dintre părinți sunt de acord cu trecerea la o structură a anului şcolar care să cuprindă trimestre.

Privind o eventuală testare ȋn masă cu teste non-invazive, pe bază de salivă, ȋn unitatea de ȋnvăţământ, ţinând cont şi de practicile similare care au apărut la nivelul unor sisteme de ȋnvăţământ din Uniunea Europeană, mai mult de jumătate dintre respondenți, mai exact 53,2%, spun că ar fi de acord cu testarea copilului doar cu acordul părinților. Procentul celor care răspund ferm că nu sunt de acord cu testarea bazată pe teste non invazive este de 37%. Doar 6,5% dintre respondenţi ar fi de acord cu testarea fară acord parental.

În opinia Federaţiei Naţionale a Părinţilor, dacă se va ţine cont de părerea majorităţii părinţilor, nu va exista posibilitatea de testare ȋn masă fără acordul părinţilor.

96,5% dintre părinţi consideră că testarea trebuie să fie făcută obligatoriu de cadrele medicale (un asistent/medic). Acest procent arată că şi dacă ar primi acceptul de testare din partea părinţilor, ţinând cont de numărul cadrelor medicale angajate ȋn cadrul cabinetelor şcolare, Ministerul Educaţiei ȋmpreună cu Ministerul Sănătăţii, nu vor avea posibilitatea să asigure personal medical ȋn fiecare unitate de ȋnvăţământ pentru testarea în masă.

Într-un procent majoritar (65,7%), părinţii au ȋncredere ȋn respectarea normelor ȋn cadrul unităţii de ȋnvăţământ şi de asemenea consideră, ȋntr-un procent mai mare de 50%, că nu există un raport de cauzalitate ȋntre deschiderea unităţilor de ȋnvăţământ şi numărul de infectări.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate