Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: PORTIC ROMAN de intrare în Lapidarium, proaspăt amplasat în situl Principia din Piața Cetății. Obiectivul va putea fi vizitat din SEPTEMBRIE

Publicat

Un portic roman a fost instalat recent la intrarea în Lapidarium-ul amenajat în cadrul sitului arheologic „Principia” din Piața Cetății. Obiectivul, cu coloane și capiteluri, este de inspirație romană, o replică fidelă a unui portic caracteristic castrelor romane și are rolul de a marca locul uneia dintre intrările secundare în clădirea Principia.

Situl prezintă una dintre cele mai importante încăperi ale Castrului Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, dar și un Lapidarium – un fel de grădină romană – în care vor fi expuse obiectele găsite de arheologi în timpul săpăturilor. Situl se află în șantier până în luna septembrie, când va fi deschis publicului larg pentru vizitare.

Principia este cea mai mare clădire din Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina și are o suprafață de aproximativ 80/60 m, potrivit directorului adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel. Din cauza fondurilor insuficiente, doar camerele din spate ale Principiei – dintre care cea mai importantă este Camera de Tezaur – au fost dezvăluite prin săpăturile arheologice din ultimii doi ani.

Situl protejat de construcția din metal și sticlă din Piața Cetății va fi decorat cu statui ale împăraților romani care au avut legătură cu Apulum: Traian, Hadrian, Septimius Severus, Caracalla și Marcus Aurelius.

Camera de Tezaur – principala încăpere din situl arheologic protejat de structura de metal și sticlă – avea rolul de a adăposti banii Legiunii a XIII-a Gemina, era păzită de soldați și doar două persoane, responsabilii cu banii, aveau acces în interiorul ei.

Intrarea principală în clădirea Principia ar fi fost situată pe latura de est a acesteia, undeva în apropierea clădirii Unității Militare de la marginea Pieței Cetății, însă pe latura de sud, unde a fost amplasat porticul roman, arheologii au descoperit un prag, care a demonstrat că acolo s-a aflat o intrare secundară în clădirea Principia.

Monumentul este o replică fidelă a unui portic roman original, respectă întocmai modelul capitelurilor și al coloanelor de tip roman, și a fost amplasat acolo pentru a marca intrarea în sit, prin Lapidarium. Întregul obiectiv va putea fi vizitat de către public din luna septembrie a acestui an.

Lapidarium-ul este spațiul de lângă construcția de metal ce adăpostește situl arheologic, și va fi transformat într-un fel de grădină romană, înconjurată de o balustradă de factură romană, formată din dreptunghiuri în X, din lemn.

Pe acest spațiu vor fi expuse statui și obiecte descoperite, în mare parte, în timpul săpăturilor arheologice de la Principia.

Situl Roman Principia face parte din proiectul de punere în valoare a vestigiilor alături de zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.

Pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni.

Valoarea estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei ( aproximativ 3,5 milioane euro).

Vedeți mai jos câteva imagini cu stadiul lucrărilor la data de 2 iulie 2014:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax