Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Ceremonial de seară la schimbarea Gărzii în Cetatea Alba Carolina. Primul pas pentru ca turiștii să rămână în oraş peste noapte

Publicat

YouTube video

Vineri seara, începând cu ora 21.00, albaiulieni, dar și turiști români și străini au participat la primul ceremonial de seară al schimbului de gardă, din acest sezon. Garda Cetăţii Alba Carolina a fost admirată atât de copii, cât și de cei mari, care la final i-au răsplătit pe toboșari, călăreți și cele trei exemplare de frizieni negri, dar și soldații austrieci, cu aplauze și mulțumiri pentru frumosul spectacol.

Citește și Alba24 și Agenţia „Vacanța” premiază ideile care pot dezvolta turismul în județul Alba. Câștigătorul pleacă în Grecia!

Ceremonialul schimbului de gardă se organizează seara, pentru ca turiștii care vin să vadă frumusețea Cetății Alba Carolina să aibă un motiv în plus să petreacă mai mult timp în oraş. Potrivit noului program al Primăriei Alba Iulia, în fiecare vineri seara, de la ora 21.00, va avea loc ceremonialul schimbării gărzii cu torțe, iar sâmbăta de la ora 22.00 este ceremonialul schimbului de gradă cu salve de tun. Aceste spectacole vor avea caracter de permanenţă în week-end, până la sfârşitul lunii septembrie.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul

Ceremonialul a început de la Traseul celor 3 Fortificaţii, a continuat pe pietonala Mihai Viteazul înspre Poarta a IV-a a Cetății pe ritmuri de tobă și galopurile celor trei frizieni. La Poarta a IV-a a Cetății a fost schimbat soldatul din gardă.

YouTube video

Traseul ceremonialului a continuat cu Poarta a III-a a Cetății, unde soldatul din post a predat ștafeta altui coleg. Ceremonialul schimbului de Gardă este una din principalele atracții turistice din Alba Iulia, care a reușit să încânte de fiecare dată atât albaiulienii, cât și turiștii care vin în vizită în Cetatea Alba Carolina.

Turiștii au fotografiat soldații, dar și cei trei cai de rasă friziană, iar pentru a vedea întocmai cum se procedează la un astfel de ceremonial, au urmat Garda Cetății până a finalul traseului. Cei mici au fost de-a dreptul fascinați de cei trei frizieni, iar a final i-au aplaudat, la fel ca și ceilalți spectatori.

Primăria Alba Iulia își dorește ca acest ceremonial să devină un punct de atracție pentru turiștii care vin în Cetatea Alba Carolina. Cu cele două spectacole, respectiv ceremonialul schimbului de gardă cu torțe, vinerea, și ceremonialul schimbului de gardă mare cu salve de tun, de sâmbătă, administrația locală își propune să îi „păstreze” în Alba Iulia, și peste noapte, pe turiști.

În timpul zilei ceremonialul are loc în fiecare zi, de la ora 12.00, în fața Traseului Celor Trei Fortificații. Ceremonialul schimbului de Gardă se desfășoară de mai bine de patru ani în Alba Iulia și reușește să adune curioși din țară și din străinătate, care vor să vadă puțin din istoria Cetății Alba Carolina.

Pentru următoarele două zile, programul ceremonialului schimbării gărzii este următorul:

Sâmbătă, 3 mai

Ora 12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă mare cu defilare – Garda Cetăţii Alba Carolina (Traseul celor 3 Fortificaţii – Poarta a III-a – Poarta a IV-a)

Ora 22.00 – Ceremonialul schimbului de gardă mare cu salve de tun – Garda Cetăţii Alba Carolina (Traseul celor 3 Fortificatii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a – esplanada Obelisc)

Duminică, 4 mai

Ora 12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă – Garda Cetăţii Alba Carolina (Traseul celor 3 Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a)

De asemenea, în fiecare vineri, de la ora 19.00 turiștii și albaiulienii se vor putea delecta cu reprezentațiile Legiunii a XIII-a Gemina Apulum şi Lupii Apoulonului. Aceste spectacole, respectiv ceremonialul schimbării Gărzii Cetății, dar și ale Gărzii Romane, vor avea caracter de permanenţă în week-end până la sfârşitul lunii septembrie.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax