Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Cum arată AUTOSTRADA închisă de un an. Forfotă pe şantierul dintre Cunţa şi Sălişte. Stadiul lucrărilor


Publicat

  santier autostrada cunta saliste 2 septPe 7 septembrie s-a împlinit un an de când Autostrada Orăştie – Sibiu a fost închisă între Cunţa (judeţul Alba) şi Sălişte (judeţul Sibiu), din cauza surpărilor. Dacă iniţial urma să fie redeschisă în câteva luni, abia în august au început lucrările, derulate de CNADNR.

De altfel, compania prezintă imagini aproape zilnic despre evoluţia lucrărilor. Este o adevărată forfotă pe şantier, autorităţile încercând să respecte termenul anunţat pentru terminarea lucrărilor, adică 30 septembrie. Totuşi, nu e sigur că atunci va fi şi redeschisă circulaţiei. Având în vedere că şoseaua de mare viteză a fost inaugurată de Victor Ponta, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, iar la scurt timp a crăpat, acum autorităţile insistă asupra condiţiilor de siguranţă.

Muncitorii spun că muncesc non-stop, inclusiv în weekend, și că speră că la sfârșitul lunii lucrările vor fi gata.

Peste zece utilaje funcționau miercuri pe tronsonul de autostradă Săliște – Cunța. Echipele de muncitori au așternut un nou strat de pietriș, menit să stabilizeze corpul autostrăzii.

Autostrada Sibiu-Orăștie a fost inaugurată de fostul premier Victor Ponta cu puţin înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. La doar zece zile după deschiderea circulației, au apărut fisuri în asfalt. Câteva luni mai târziu, 500 de metri erau distruşi. Ulterior, contractul cu firma de construcţii a fost reziliat, iar tronsonul a fost închis. Iniţial se vorbea de aproape două luni, dar s-a făcut un an. Timp în care şoferii sunt nevoiţi să circulă din nou pe drumul național 1.

Reprezentanţii Companiei de Autostrăzi au decis să repare bucata de drum în regie proprie. A fost însă nevoie de studii noi, de o nouă soluție tehnică și de noi avize. Abia la începutul lunii trecute, toate aprobările au fost obținute, iar muncitorii s-au apucat de lucru.

Nota de plată pentru reparaţii este de cinci milioane de euro. CNADNR spune că va recupera banii din garanția depusă de constructor. Șeful companiei, Cătălin Homor, a declarat că circulația se va relua la sfârşitul lunii.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Promisiuni noi de la CNADNR. Când se deschide Autostrada Sebeş-Turda şi ce se întâmplă cu tronsonul dintre Cunţa şi Sălişte

Citeşte şi AUTOSTRADA Orăștie – Sibiu: Soluția pentru lotul demolat, avizată de CNADNR. Drenaje pe 800 m pentru scoaterea apei din fundaţie

sursa: digi24.ro

foto-video: Facebook (CNADNR)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Avram

    miercuri, 07.09.2016 at 23:55

    Nu stim inca daca la sfarsitul lunii sau al lumii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Tariful pentru deșeurile din construcții va crește de 30 de ori, la solicitarea Polaris. Proiect în consiliul local

Publicat

Tarifele pentru deșeurile rezultate din construcții și demolări vor crește de 30 de ori, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în ședința Consiliului Local Alba Iulia, de vineri. 

Majorarea de tarif vine la solicitarea SC Polaris M Holding SRL Constanța.

Majorarea ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

Potrivit documentului, prețul actual pentru metrul cub de deșeuri din construcții este de 11,18 lei (fără TVA), iar prețul propus este de 30 de ori mai mare, respectiv 345,15 lei pe metrul cub.

Prețul cu TVA, care va ajunge la consumatorul final este de 410,73 de lei pe metrul cub.

Totul se va face prin intermediul unui act adițional semnat de primărie cu ”Polaris”.

Proiectul poate fi vizualizat AICI.

Resturile din construcții nu pot fi procesate în centrele de management al deșeurilor.

Ele trebuie depozitate în depozite de deșeuri inerte, dar pot fi utilizate spre exemplu pentru aducerea unor terenuri la nivel sau pentru umplerea unor gropi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noi reguli pentru comercianți din 14 iunie: sunt obligați să informeze despre alergenii din produsele alimentare neambalate

Publicat

Începând din 14 iulie 2021 produsele alimentare nepreambalate puse la vânzare trebuie să fie însoțite, la vânzare, în mod obligatoriu, de informații privind prezența substanțelor sau a  produselor care pot cauza alergii sau intoleranță.

Furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă la produsele alimentare neambalate este prevăzută într-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), publicat în Monitorul Oficial, a anunţat luni autoritatea de protecţie a consumatorilor.

Pe data de 14 iunie 2021, a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Președintelui ANPC nr. 163 din 03.06.2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță la produsele alimentare neambalate.

Ordinul prevede ca, începând din această dată, produsele alimentare nepreambalate  să fie însoțite, la vânzare, în mod obligatoriu, de informații privind prezența substanțelor sau a  produselor care pot cauza alergii sau intoleranță.

Astfel, informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării acestora.

De asemenea, informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

Nu în ultimul rând, ordinul arată că, pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele/produsele care pot cauza alergii sau intoleranță figurează pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă privind începerea proiectului „Reabilitare şi dotări Colegiul Tehnic Aiud”

Publicat

Municipiul Aiud, în calitate de beneficiar, anunță lansarea proiectului „Reabilitare şi dotări Colegiul Tehnic Aiud”, cod SMIS 122460.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale și are o valoare totală de 15.915.858,86 lei, din care Valoarea eligibilă nerambursabilă: 15.596.375,48 lei (98%) Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 13.527.468,54 lei (85%) Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: (13%) Cofinanţarea eligibilă a Beneficiarului: 318.293,38 (2%).

POR 2014 – 2020 Este coordonat la nivel national de AMPOR din cadrul MLPDA, în calitate de Autoritate de Management al programului și la nivel regional de către ADR Centru în calitate de Organism Intermediar al programului.

Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 01.05.2018 – 30.11.2023.

Obiectivul general Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții la nivelul municipiului Aiud și aria urbana funcțională aferentă.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Reabilitarea infrastructurii educaționale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții la nivelul Colegiului Tehnic din Aiud, în 38 de luni, prin intervenții la o suprafață totală de 4878,22 mp.

2. Asigurarea unei baze materiale de dotări moderne, printre cele mai moderne din județul Alba, durabile, adaptate cerințelor noilor provocări de învățare și tehnologice, accesibilizată cu facilități TIC.

Municipiul Aiud

Cod poștal 515200, jud. Alba, str. Cuza Vodă nr.1

Telefon: +40 258 861310; +40 258 861357; Fax: +40 258 861280

e-mail: office@aiud.ro web: www.aiud.ro

Documentul în format pdf poate fi studiat AICI.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Despăgubiri de peste 28 de milioane de lei pentru Aktor, după ce statul nu a făcut la timp exproprierile de pe A10, lotul 2

Publicat

Statul trebuie să plătească peste 28 de milioane de lei către Aktor, constructorul Lotului 2 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Grecii au obținut banii în arbitraj drept despăgubiri, statul fiind penalizat pentru că nu a făcut la timp exproprierile necesare. 

Șefii de la CNAIR speră că grecii vor termina în luna octombrie porțiunea de 24 de kilometri de autostradă, între Sântimbru și Aiud, autostradă la care lucrează din 2014. Au deja deja gata 85,05% din lucrări.

CNAIR a plătit despăgubiri de 686 de milioane de lei din 2019 încoace constructorilor care lucrează sau au lucrat la realizarea de autostrăzi și reabilitarea de drumuri naționale.

Cu acești bani s-ar fi putut finanța, de exemplu, lucrările la doisprezece kilometri din Autostrada Transilvania.

Bugetul CNAIR va fi și pe viitor diminuat de plata unor daune către constructori, care reproșează statului întârzierile de pe șantiere. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, are și soluția pentru ca statul să nu mai plătească atât de mulți bani în plus drumarilor: pregătirea mai temeinică a proiectelor.

Grecii de la Aktor au primit cei mai mulți bani. Firma elenă a câștigat încă din primăvara lui 2020 la Curtea de Arbitraj de la Paris despăgubiri de peste 101 milioane de lei pentru un contract de reabilitare a 41 de kilometri din DN6, între Domașnea și Caransebeș, care s-a derulat în perioada 2005-2011 și unde finanțarea a fost asigurată prin fonduri ISPA pre-aderare.

De asemenea, Aktor speră în plata cât mai rapidă a celor peste 28 milioane de lei pe care i-au obținut în arbitraj drept despăgubiri pentru construirea a 24 de kilometri din autostrada Sebeș-Turda.

Statul este penalizat astfel pentru că nu a făcut la timp exproprierile necesare.

Despăgubiri de peste 686 milioane de lei între 2019 și 2021 pentru firmele care au lucrat la construirea de autostrăzi și reabilitarea de drumuri naționale

În total, în doar 2 ani, între 2019 și 2021, CNAIR a plătit firmelor care au lucrat la construirea de autostrăzi și reabilitarea de drumuri naționale peste 686 milioane lei.

La această sumă mai trebuie să adăugăm cele 236 milioane lei pe care Compania de Drumuri le va achita eșalonat celor de la Salini din Italia, pentru rezilierea abuzivă în 2017, de către ministrul social democrat Răzvan Cuc și Ștefan Ioniță, șeful Companiei de Autostrăzi de la acel moment, a contractului pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva.

Directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță a dat ca exemplu negativ șantierul depe Sebeș – Turda.

„Avem proiecte pe care nu aș vrea să le dau ca exemplu, dar le dau ca exemplu, ca să zic așa de nu prea bună practică, și mă refer aici la proiectele de pe Sebeș-Turda, unde antreprenorii se chinuie de foarte mulți ani să finalizeze lucrările. Tragem tare să închidem proiectele de la Sebeș-Turda”, a precizat aceasta.

Răspunzând unei solicitări Digi24, șefii CNAIR au precizat că deocamdată firma elenă nu a primit niciun ban în plus față de contract.

Soluția propusă de ministrul Transporturilor: proiecte mai bine pregătite

Potrivit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, o soluție pentru ca statul să nu mai plătească daune atât de mari drumarilor o reprezintă „proiecte mai bine pregătite”.

„Din mai buna pregătire a proiectelor se evită o mulțime din aceste probleme. Nu spun că constructorii sunt niște sfinți, dar cred că făcându-ne noi partea noastră de treabă serios, piața se va așeza și mai ales mergând cu foarte multe contracte.

Sper ca din ce în ce mai multe firme să se concentreze nu pe avocați, pentru că și asta este o realitate că sunt firme care sunt mai mult cu avocați decât cu ingineri și cu muncitori în construcții, și sper să se cearnă piața asta, dar cred că este nevoie de multă seriozitate și profesionalist din partea statului ca să dea semnal în piață și lucrurile încep să se îmbunătățească” a explicat ministrul.

Constructorii câștigă în arbitraj sau în fața instanțelor de judecată deoarece invocă faptul că autoritățile nu și-au făcut treaba: nu au făcut exproprierile la timp, nu au făcut relocările de utilități sau au scos la licitație lucrări după studii vechi, făcute din birou.

sursa: digi24.ro 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate