Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO : EXPLICAŢII de la FISC pentru cei peste 48.000 de locuitori din ALBA care au primit SOMAŢII de PLATĂ. Cum poți contesta

Publicat

YouTube video

oameni finante Fie că se aflau sau nu în ţară acum trei ani, că erau elevi, studenţi sau casnici, pentru 48.176 de cetăţeni din judeţul Alba ANAF a distribuit prin poştă, de luni, 5 ianuarie 2015, decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012.

În Alba Iulia, au fost emise astfel de somaţii pentru 15.700 de locuitori. Una dintre soluţiile la care contribuabilii pot apela în această situaţie este contestaţia care trebuie depusă la Camera 1 de la sediul Finanţelor din Alba în 30 de zile de la primire.

Între timp, miercuri, la nivel naţional, ANAF a anunţat că regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare, a fost suspendată. În judeţul Alba, peste 2000 de oameni au primit astfel de somaţii de plată.

Ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că aşteaptă să i se comunice însă şi cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

Citeşte şi SCANDALUL somaţiilor de plată de la FISC pentru copii cu alocaţii. ANAF a SUSPENDAT acţiunea şi PONTA cere sancţiuni

Dacă marţi, aglomeraţia de oameni la Finanţe era pentru explicaţii referitoare la decizia venită acasă prin poştă, miercuri cozile au fost la Camera 1, unde aceştia nu au mai stat pe gânduri şi au venit să depună contestaţia.

Luni şi marţi poştaşii au mai distribuit aproximativ 10.000 de astfel de decizii. Contestaţia pe care contribuabilii o depun se soluţionează în termen de 45 de zile, urmând ca fiecare cetăţean să primească acasă răspunsul.

Marţi, mai mulţi cititori Alba24 ne-au sesizat că mai mulţi părinţi au primit acasă decizii de impunere  de la Finanţe pentru plata unor sume privind copiii minori. Adresele se refereau la venituri realizate în anul 2012, aferente unor „investiţii” şi contribuţii de sănătate.

Citeşte şi ŞTIREA TA pe ALBA24: SURPRIZE de la ANAF pentru părinţii din ALBA. SOMAŢII de plată pentru copii minori

Miercuri, ANAF a comunicat că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

iulia mirestean, finante alba Purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, Iulia Mireştean a spus miercuri, că până marţi, la ora 15.30, au fost depuse peste 100 de contestaţii. De asemenea, aceasta a precizat că persoanele care vin să depună contestaţie trebuie să aducă şi acte doveditoare.

„În termen de 30 de zile de primirea deciziei, plicul trebuie păstrat, trebuie depusă o contestaţie la care trebuie ataşată o copie a deciziei, la pensionari cu un cupon de pensie dacă este vorba de o persoană care a avut o pensie mai mică de 740 de lei în 2012, dar baza de date de la Organele fiscale nu conţine lista cu pensionarii şi cu cuantumul pensilor şi atunci li s-a calculat automat, obţinând venituri financiare dintr-un depozit în bancă li s-a calculat contribuţia pe sănătate. Dacă este vorba de persoane care lucră în instituţii MAI poate să depună o adeverinţă de salariu”, a precizat Iulia Mireştean.

În cazul persoanelor care au vândut fier vechi, Iulia Mireştean a spus că „am fost sesizaţi de persoane co-asigurate, care erau casnice, soţii, soţul lucra, era salariat şi pe numele lor au valorificat fierul vechi. Din păcate şi legea sănătăţii prevede că o persoană este scutită de plata contribuţiei de sănătate şi beneficiază de calitatea de co- asigurat, cu condiţia să nu obţină niciun venit în acel an. Dacă persoana a obţinut un venit oricât de mic, dacă este mai mic ca salariul minim pe economie se reîntregeşte la această valoare şi se calculează la valoarea de 8.400 de an, decizia fiind anuală”.

Dacă contribuabilii nu plătesc se vor calcula majorări şi penalităţi, iar dacă depun contestaţie, se va aştepta rezultatul.

Descarcă modelul de contestație a deciziei de impunere.

YouTube video

Aceste decizii de impunere au fost emise, conform art 296 din Codul Fiscal, pentru persoanele care au realizat venituri din:

– investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobânzi – inclusiv referitoare la alocaţiile pentru copii, din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venit)

– premii şi câştiguri din jocuri de noroc

– operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul Fiscal

– alte surse, potrivit art 78 din Codul Fiscal, de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.

Reprezentantul AJFP Alba a mai precizat următoarele:

„În baza Ordinului Preşedintelui ANAF nr 2130/2013 AJFP Alba a emis un număr de 48.176 decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 (an din care Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate). Pentru municipiul Alba Iulia au fost emise 15.700 decizii.

Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 are în vedere că, în cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (care a fost în anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei.
Termenul de plată este în maxim 60 de zile de la data comunicării deciziei, după care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Conf. art 205 din O.G nr 92 (Cod Procedură Fiscală) contestaţiile se depun în maxim 30 de zile de la primirea Deciziei
S-a început cu anul 2012, an din care Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate – În baza OP ANAF nr 2130/2013, – şi obligaţiile de plată au fost calculate automat, prin programul realizat de ANAF în cursul anului 2014
Distribuirea a fost dispusă la nivel naţional, dar Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea care tipăreşte şi expediază aceste decizii a lucrat ” în ordine alfabetică”, judeţele Alba şi Argeş fiind primele.
Referitor la cazurile cu dobânzile bancare pentru alocaţia copiilor, ANAF a trimis astăzi un comunicat de presă, prin care acestea se suspendă. În judeţul Alba sunt 2040 astfel de decizii.

Actele legislative ce stau la baza acestor somaţii de plată sunt Legea 571&2003 republicata, cu modificarile ulterioare ( Codul Fiscal)- art 296 ^27, Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 2130/2013 pentru aprobarea Procedurii de stabilire şi regularizare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, potrivit Codului Fiscal”.

La coada de la Camera 1, mai mulţi cetăţeni din Alba vorbeau între ei despre „nebunia” pe care ANAF a creat-o fără măcar să le ofere o explicaţie. De exemplu pentru un bărbat din Alba Iulia absurditatea acestei decizii vine, după ce în 2012 el nici măcar nu se afla în oraş, pentru că muncea în Spania. Acum are de plătit 468 de lei pentru venituri din investiţii, iar lunar cei de la ANAF i-au trecut suma de 700 de lei fără niciun motiv.

„Am de plătit 468 de lei, iar în perioada 2004- 2014 am fost plecat în Spania. Am depus contestaţie, dar nu i-au spus dacă îmi trebuie documente legalizate sau aduse din Spania. Au spus să aştept că trebuie să primesc răspunsul acasă”, a spus Vasile Ţâr.

YouTube video

În astfel de cazuri se află zeci de mii de persoane care au termen limită 30 de zile pentru depunerea contestaţiilor.

Un alt exemplu este al unui pensionar din Alba Iulia, care are de plătit tot 468 de lei pentru suma de 12 lei. Soţia lui a venit la sediul Finanţelor să depună o contestaţie pe numele lui, cu acte doveditoare.

O femeie din Alba Iulia spune că de 14 ani nu mai locuieşte în ţară şi a venit de sărbători acasă. Duminică urmează să se întoarcă, dar a venit să depună contestaţie pentru că trebuie să plătească pentru contribuţia de asigurări sociale şi sănătate, 468 de lei.

YouTube video

„E o nebunie, nu mai ştiu de unde să scoată bani. Mie mi-a venit pentru banii din bancă, pentru cont. Ce să dovedesc că nu am bani în bancă, că nu mi se pare normal. Are copilul bani în cont, e student şi l-au calculat în fiecare lună cu 700 de lei şi el e student la Medicină, unde plătim o groază de bani”, spune o femeie din Alba Iulia, care aştepta să depună contestaţia pentru decizia de impunere de 468 de lei.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. T

    miercuri, 07.01.2015 at 16:23

    Prejudiciul de vreo 60.000 euro rezultat din contravaloarea expeditiei unui plic (aprox. 4,5 lei \plic), cine il plateste…tot contribuabilul de rand

  2. Tipograf

    miercuri, 07.01.2015 at 18:56

    Intr-adevar o gramada de bani platiti de contribuabili DEGEABA. Cand te duci la doctor pentru investigatii iti spune foarte degajat „cu bilet de trimitere investigatia se poate face doar peste o luna chiar si doua, daca platesti pe loc in 2 -3 zile se rezolva”.
    Tare as fi curios sa aflu a cui este tipografia aceea de la Ramnicu Valcea si care sunt costurile pentru tiparire si expediere.

  3. Porro

    joi, 19.03.2015 at 16:51

    „”Purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, Iulia Mireştean a spus miercuri, că până marţi, la ora 15.30, au fost depuse peste 100 de contestaţii. De asemenea, aceasta a precizat că persoanele care vin să depună contestaţie trebuie să aducă şi acte doveditoare””.
    Ce acte doveditoare sa-tz aduc fa „competento” daca eu am „cistigat” 12 lei din rahaturile alea de actiuni cu, care ne-atzi scos ochii dupa revolutie, bani pe care nici nu stiu de unde sa-i ridic, vin si te intreb ” De unde ****… sa dau 468 de lei daca eu trebuie sa primesc 12 lei de undeva????. Sintetzi niste **** impreuna cu toti „competentii” aia de Mitici numitzi politic pe functii inalte, care ne conduc. Sper sa va bata D-zeu pe toti.

  4. Un Roman

    marți, 05.05.2015 at 18:14

    Ce cretini. „Dacă persoana a obţinut un venit oricât de mic, dacă este mai mic ca salariul minim pe economie se reîntregeşte la această valoare şi se calculează la valoarea de 8.400 de an, decizia fiind anuală”. Bai nenorocit-o, daca ala a dus fier vechi o singura data in 2012 si a castigat 100 lei, tu vrei sa-i iei 480 lei pentru contributii asigurari? A beneficiat omul acesta fara venit de ceva in vreun spital? Asta este hotie generalizata. Faceti un calcul 50.000 plicuri x 40 judete x 110 Euro = 220.000.000 Euro!!!! Asta este hotia lui Ponta. Daca punem si Bucuresti cat 10 judete, avem undeva la 300.000.000 Euro pentru anul 2012 pe care ii vrea PUIE MONTA. Cel mai incompetent guvern. Un guvern de caricaturi si mascarici, care au ajuns sa impoziteze bacsisul sa puna oamenii pe drumuri sa faca contestatii la ceva ce nu au. Gunoaie umana. Iesiti in strada. Statul suntem noi, toti Romanii, nu jegosii astia, parveniti care isi urmaresc amanetele cu Politia Locala. Partidele sunt un cancer pentru societate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax