Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

SCANDALUL somaţiilor de plată de la FISC pentru copii cu alocaţii. ANAF a SUSPENDAT acţiunea şi PONTA cere sancţiuni

Publicat

miting finante1După ce zeci de mii de oameni din Alba au primit somaţii de plată acasă pentru sume pe care le au de plătit la fisc pe numele copiilor, ANAF a transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat această acţiune. Potrivit ANAF, este vorba despre regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

Ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că aşteaptă să i se comunice însă şi cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

El a afirmat, în şedinţa de guvern, transmisă pentru prima dată pe Youtube, că este nevoie de debirocratizarea şi „desţelenirea” tuturor inadvertenţelor legislative.

„Este nevoie de debirocratizarea şi desţelenirea tuturor inadvertenţelor – ca să nu spun prostiilor – din legislaţie. Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie. Vreau să anunţ foarte clar că ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri şi lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să îmi spuneţi pe cine sancţionăm şi cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii”, a spus Ponta, în faţa presei.

ANAF a comunicat, miercuri, că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

“Precizǎm, încǎ o datǎ, cǎ obiectul impunerii nu îl constituie alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocațiile din conturi”, se arată în comunicatul ANAF.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: EXPLICAŢII de la FISC pentru cei peste 48.000 de locuitori din ALBA care au primit SOMAŢII de plată

La Alba Iulia, luni şi marţi, poştaşii au distribuit aproximativ 9000 de astfel de înştiinţări, iar potrivit reprezentanţilor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, la nivelul judeţului au fost transmise peste 48.000 de astfel de adrese.

Citeşte şi SURPRIZE de la ANAF pentru părinţii din ALBA. SOMAŢII de plată pentru copii minori

Şi la Argeş, Finanţele au transmis înştiinţări prin care aproape 11.000 de copii din judeţ, inclusiv minori cu dizabilităţi, sunt anunţaţi că trebuie să achite contribuţii la asigurările de sănătate pentru alocaţiile primite de la stat, suma anunţată că trebuie restituită fiind de 39 lei, din cuantumul de 42 lei al alocaţiei, conform televiziunii publice.

Reprezentanta unei organizaţii non-guvernamentale din judeţul Argeş a declarat că a fost contactată de părinţi ai copiilor aflaţi în această situaţie.

”Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociaţiei mele care m-au sunat disperate că nu ştiu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare m-am întâlnit cu acestea şi am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menţionez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocaţiile pe card au primit aceste înştiinţări”, a declarat Mădălina Fotache, preşedintele Asociaţiei Cultural Creştine ”Aripi de înger” din judeţul Argeş.

Fiscul argeşean consideră că alocaţiile copiilor sunt venituri, aşa că trebuie să plătească şi contribuţii la asigurările de sănătate.

Conform sursei citate, reprezentanţii Fiscului spun că vina este a programului de calculator care i-a identificat pe copii că au datorii la stat şi că deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

sursa: mediafax

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Elena

    miercuri, 07.01.2015 at 16:59

    Circulara se refera numai la copiii minori care aveau alocatia in cont, sau si la alte categorii?

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 07.01.2015 at 17:10

      @Elena, Din cate am inteles numai la copii minori.

  2. A.NATY

    miercuri, 07.01.2015 at 18:20

    sunt decizii care privesc regularizari pentru CASS aferente anului 2012,an in care s-a facut transferul urmaririi obl.de plata de la casa de asig.de sanatate la ANAF.
    Intrebare cine este vinovat de aceasta intarziere,avand in vedere ca noi ne-am platit oblig.legale si in anii 2013 , 2014 ?
    cine plateste ch.cu corespondenta purtata inutil(pentru multe decizii) ?
    cred ca tot din impozitele si taxele platite de romani.

  3. CONTRBUABIL

    miercuri, 07.01.2015 at 20:10

    Pe cine sa sanctionezi? Pe seful Anaf-ului si acolitii lui pe linie ierarhica, care spun doar „da sefu, se poate”, la orice prostie cere sefu ca sa faca rost de bani si sa para tara pe crestere economica macar din raportari?
    Sau pe Boc, alt tampit care a dat o lege proasta ca sa scoata tara din criza cica, lege pe care tu o aplici Victoras.
    Nu mai stiti de unde sa scoateti bani si pe unde s-o dati la intors cand nu va merge. femeia de serviciu a apasat butonul, saraca. Saltati-o si faceti un exemplu.

  4. MIHAIL

    miercuri, 07.01.2015 at 22:41

    Si eu am primit o astfel de somatie de plata, ma voi duce la ANAF sa o rezolv.Problema apare dinfaptul ca Ordonanta prin care se plateste contributia la sanatate pe orice venit s-a dat in 2012, cu aplicare din 01.07.2012! Probabil calculatorul nu a fost setat sa perceapa datoriile doar din iulie ci pe intreg anul 2012.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax