Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

SCANDALUL somaţiilor de plată de la FISC pentru copii cu alocaţii. ANAF a SUSPENDAT acţiunea şi PONTA cere sancţiuni


Publicat

miting finante1După ce zeci de mii de oameni din Alba au primit somaţii de plată acasă pentru sume pe care le au de plătit la fisc pe numele copiilor, ANAF a transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat această acţiune. Potrivit ANAF, este vorba despre regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

Ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că aşteaptă să i se comunice însă şi cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

El a afirmat, în şedinţa de guvern, transmisă pentru prima dată pe Youtube, că este nevoie de debirocratizarea şi „desţelenirea” tuturor inadvertenţelor legislative.

„Este nevoie de debirocratizarea şi desţelenirea tuturor inadvertenţelor – ca să nu spun prostiilor – din legislaţie. Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie. Vreau să anunţ foarte clar că ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri şi lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să îmi spuneţi pe cine sancţionăm şi cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii”, a spus Ponta, în faţa presei.

ANAF a comunicat, miercuri, că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

“Precizǎm, încǎ o datǎ, cǎ obiectul impunerii nu îl constituie alocația de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocațiile din conturi”, se arată în comunicatul ANAF.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: EXPLICAŢII de la FISC pentru cei peste 48.000 de locuitori din ALBA care au primit SOMAŢII de plată

La Alba Iulia, luni şi marţi, poştaşii au distribuit aproximativ 9000 de astfel de înştiinţări, iar potrivit reprezentanţilor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, la nivelul judeţului au fost transmise peste 48.000 de astfel de adrese.

Citeşte şi SURPRIZE de la ANAF pentru părinţii din ALBA. SOMAŢII de plată pentru copii minori

Şi la Argeş, Finanţele au transmis înştiinţări prin care aproape 11.000 de copii din judeţ, inclusiv minori cu dizabilităţi, sunt anunţaţi că trebuie să achite contribuţii la asigurările de sănătate pentru alocaţiile primite de la stat, suma anunţată că trebuie restituită fiind de 39 lei, din cuantumul de 42 lei al alocaţiei, conform televiziunii publice.

Reprezentanta unei organizaţii non-guvernamentale din judeţul Argeş a declarat că a fost contactată de părinţi ai copiilor aflaţi în această situaţie.

”Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociaţiei mele care m-au sunat disperate că nu ştiu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare m-am întâlnit cu acestea şi am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menţionez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocaţiile pe card au primit aceste înştiinţări”, a declarat Mădălina Fotache, preşedintele Asociaţiei Cultural Creştine ”Aripi de înger” din judeţul Argeş.

Fiscul argeşean consideră că alocaţiile copiilor sunt venituri, aşa că trebuie să plătească şi contribuţii la asigurările de sănătate.

Conform sursei citate, reprezentanţii Fiscului spun că vina este a programului de calculator care i-a identificat pe copii că au datorii la stat şi că deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

sursa: mediafax

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Elena

  miercuri, 07.01.2015 at 16:59

  Circulara se refera numai la copiii minori care aveau alocatia in cont, sau si la alte categorii?

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 07.01.2015 at 17:10

   @Elena, Din cate am inteles numai la copii minori.

 2. A.NATY

  miercuri, 07.01.2015 at 18:20

  sunt decizii care privesc regularizari pentru CASS aferente anului 2012,an in care s-a facut transferul urmaririi obl.de plata de la casa de asig.de sanatate la ANAF.
  Intrebare cine este vinovat de aceasta intarziere,avand in vedere ca noi ne-am platit oblig.legale si in anii 2013 , 2014 ?
  cine plateste ch.cu corespondenta purtata inutil(pentru multe decizii) ?
  cred ca tot din impozitele si taxele platite de romani.

 3. CONTRBUABIL

  miercuri, 07.01.2015 at 20:10

  Pe cine sa sanctionezi? Pe seful Anaf-ului si acolitii lui pe linie ierarhica, care spun doar „da sefu, se poate”, la orice prostie cere sefu ca sa faca rost de bani si sa para tara pe crestere economica macar din raportari?
  Sau pe Boc, alt tampit care a dat o lege proasta ca sa scoata tara din criza cica, lege pe care tu o aplici Victoras.
  Nu mai stiti de unde sa scoateti bani si pe unde s-o dati la intors cand nu va merge. femeia de serviciu a apasat butonul, saraca. Saltati-o si faceti un exemplu.

 4. MIHAIL

  miercuri, 07.01.2015 at 22:41

  Si eu am primit o astfel de somatie de plata, ma voi duce la ANAF sa o rezolv.Problema apare dinfaptul ca Ordonanta prin care se plateste contributia la sanatate pe orice venit s-a dat in 2012, cu aplicare din 01.07.2012! Probabil calculatorul nu a fost setat sa perceapa datoriile doar din iulie ci pe intreg anul 2012.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Cum au ajuns locuitorii unui cartier din Aiud să fie terorizați de câinele agresiv Georgică. Autoritățile încearcă să ia măsuri

Publicat

caine agresiv

Locuitorii unui cartier din Aiud susțin că sunt terorizați de o femeie și câinele ”Georgică” pe care aceasta îl are în grijă. 

În ultima vreme, mai mulți cetățeni ai cartierului Micro au făcut o serie de sesizări telefonice către Poliția Locală Aiud în care s-au plâns de agresivitatea animalului de companie față de oamenii de pe stradă. 

De asemenea, și pe un grup de Facebook, dedicat municipiului Aiud au fost o serie de discuții în care cetățenii au spus că nu se simt în siguranță când trec pe lângă stăpână și câinele în cauză.

În urma postării, un cetățean a spus că animalul ar fi mușcat până acum cinci persoane, însă până acum nu a fost nici o sesizare către autorități în acest sens.

Reprezentații Primăriei Municipiului Aiud au declarat pentru alba24.ro că știu de situația provocată de femeie și câinele pe care îl are în grijă și că încearcă să ia măsuri. Aceștia au mai susținut că mai mulți cetățeni ai orașului au făcut sesizări telefonice către poliția locală.

În acest sens, primarul Aiudului, Oana Badea, a făcut o sesizare scrisă către Poliția Municipiului Aiud pentru a lua măsuri.

Din câte se pare, femeia și câinele sunt aproape de nedespărțit, chiar și când merg în magazine pentru cumpărături.

Potrivit informațiilor obținute de alba24.ro, până în prezent femeia în cauză a fost sancționată de cinci ori pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Ca urmare a sesizărilor venite din partea unui număr semnificativ de cetățeni cu privire la pericolul pe care îl…

Posted by Primăria Municipiului Aiud on Monday, January 25, 2021

Cea mai recentă sancțiune, în valoare de 300 de lei, a fost aplicată femeii în urma unui apel la 112. Atunci, femeia s-ar fi aflat într-o piață din Aiud alături de câinele care era agresiv și care i-a speriat pe cei prezenți. Amenda a fost aplicată femeii din cauza faptului că animalul nu avea botniță.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: 900 de persoane vaccinate în județ, în ultimele 24 de ore. Nu au fost semnalate reacții adverse imediate

Publicat

În județul Alba au fost vaccinate 900 de persoane, în ultimele 24 de ore. Potrivit DSP Alba, nu au fost înregistrate reacții adverse sau pierderi de vaccin.

~Luni, 25 ianuarie, în județul Alba au fost realizate 900 de imunizări anti-COVID, astfel: 534 în centrele de faza II (60 la Sebeș, 60 la Blaj, 60 la Câmpeni, 60 la Aiud, 60 la Cugir, 234 la Alba Iulia); 366 în centrele de faza I (spitale) din care 349 reprezintă rapeluri (a doua doză de vaccin).

Nu au existat doze irosite și nu au fost raportate reacții adverse imediate”, transmite DSP.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Stadiul lucrărilor de reabilitare termică a Școlii Generale din Teiuș. Proiect de peste 3,3 milioane de lei

Publicat

Școala Generală din Teiuș va fi reabilitată termic printr-un proiect de peste 3,3 milioane de lei.

Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit. Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. 

„Lucrările demarate la Școala Generală Teiuș, corpul de clădire aferent claselor V- VIII, un proiect amplu de reabilitare termică a școlii teiusene, în valoare de peste 3,3 milioane lei vor genera un confort termic și o ventilație corespunzătoare pentru copiii noștri și cadrele didactice ce desfășoară activități în școală, în paralel cu scăderea consumului de gaz și energie electrică, prin folosirea celor mai noi tehnologii în domeniu (panouri foto-voltaice, pompe de caldură, etc).

Lucrarea a demarat prin realizarea termosistemului pardoselelor și va continua conform proiectului tehnic cu celelalte lucrări de înlocuire și izolație”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș. 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Imagine emoționantă cu Dorin și Miky, pompierul din Alba și cățelul pe care acesta l-a salvat din apa înghețată a Târnavei

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne a postat pe contul de Facebook al instituției o fotografie cu un pompier din județul Alba, împreună cu câinele pe care acesta l-a salvat din apele Râului Târnava Mare. 

”Se numește Dorin, are 36 de ani și, nici nu avea cum altfel, este un mare iubitor de animale.

El este pompierul care săptămâna trecută l-a salvat, din apele Râului Târnava Mare în care căzuse, pe Miky, un cățel din rasa Malamut de Alaska.

Citește și: VIDEO: Momentul în care un câine căzut în apele înghețate ale râului Târnava Mare este salvat de pompierii din Blaj

Cei doi s-au revăzut la sediul unității de pompieri, iar Dorin i-a promis noului său prieten că, pe lângă cele două pisici pe care le are acasă, în curând va avea și un câine!” au scris pe Facebook, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Momentul emoționant cu salvarea câinelui în vârstă de 8 ani din apele înghețate a fost surprins de unul dintre salvatorii chemați să intervină la fața locului.

Sursă video: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate