Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO| Gala Vinurilor din Alba: Jidvei, Domeniile Boieru și Csiki Marton, producătorii care vor reprezenta județul în 2014

Publicat

YouTube video

Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra al companiei Jidvei, Cardinal Pinot Gris de la Domeniile Boieru și Traminer produs de Csiki Marton sunt cele trei vinuri care vor reprezenta județul Alba anul acesta. Câștigătorii au fost anunțați la cea de-a doua ediție a Galei Vinurilor, desfășurată vineri la Sala Unirii din Alba Iulia.

Aflată la ediția cu numărul doi, Gala Vinurilor Alba 2014 a reunit peste 40 de mici producători și în jur de 80 de probe de vin.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul

La primele două categorii, producători mari și mijlocii, vinurile câștigătoare de la Jidvei și Domeniile Boieru au fost alese dinainte pentru calitățile sale deosebite și numeroasele premii internaționale obținute. Vinul lui Csiki Marton din Cimbrud a reușit să câștige 98 de puncte și să fie desemnat vinul județului Alba de la micii producători.

La această categorie, locul doi a fost obținut de Gabriel Savu din Cimbrud cu un Riesling Italian (97 de puncte) iar locul trei tot de Csiki Marton, de acestă dată cu un Sauvignon Blanc (95 de puncte).

Medalii au primit și Elena Anghel din Alba Iulia cu un Sauvignon Blanc (94 de puncte) și Sallai Joszef din Aiud cu un Riesling Italian (94 de puncte).

În cadrul galei au fost premiați cu medalii de aur, argint și bronz, în jur de 90 de sortimente de vin ale micilor producători.

Evenimentul de la Sala Unirii a fost prezentat, la fel ca și anul trecut, de actorul Adrian Păduraru, iar premiile au fost acordate de președintele juriului, Dorin Popa, un om cu peste 30 de ani de experiență în domeniul vitivinicol, doctor în științe agronomice și cadru didactic al Universității din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului, titular al disciplinelor Tehnologia Prelucrării Produselor Horticole, Oenologie, Analiză Senzorială.

Citește și Domeniul Ciumbrud – noi direcții, primele succese: Medalii pentru VINUL LA DOZĂ și cocktail-uri ready-to-drink pe bază de vin

Alături de acesta, au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean și organizatorii evenimentului, Alin Cucui și Florin Roman, precum și președintele Asociației Țara Vinului, Ioan Stanciu.

Alin Cucui a ținut să-i felicite pe toți participații la această gală și să explice cum se vor acorda diplomele și premiile.

„În urma deciziilor pe care juriul le-a luat astăzi, vom premia micii producători din județ. Până la urmă scopul Asociației Țara Vinului este tocmai acela de a promova micii producători, ei nu trebuie să se simtă într-o concurență cu Jidvei sau Domeniile Boieru. Noi trebuie să acoperim toată gama de producători din județ, iar faptul că prin această gală reușim să-i scoatem în față este un lucru bun”, a declarat vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui.

Acesta a precizat că Alba Iulia este capitala țării vinurilor, „iar acest lucru ne face cinste tuturor”.

Și Florin Roman a ținut să mulțumească celor prezenți și să le precizeze faptul că astfel de evenimente dezvoltă turismul în Alba Iulia și în județul Alba.

„Noi avem în plan un proiect ambițios, ne propunem să trecem de la turismul de o zi la turismul de weekend. Dacă vom avea turism de weekend, vom avea cu siguranță turiști care vor înnopta la Alba Iulia. Asta ne va permite să ne oprim nu doar pe ceea ce înseamnă frumusețea Cetății, ci și să mergem pe trasee alternative, iar un traseu alternativ foarte important este Drumul Vinului. Asta înseamnă pentru micii producători turiști care vor înnopta și vor cumpăra de la ei”, a declarat Florin Roman.

Sortimentele desemnate ”Vinuri ale județului” vor promovate la toate evenimentele organizate de Consiliul Județean și nu numai.

Autoritățile județene vor ca vinurile producătorilor locali să devină un nou produs de promovare turistică a județului Alba. Gala Vinurilor este un proiect ambițios al administrației județene ce își propune să promoveze vinurile din Alba, transformându-le într-un vector de forță a imaginii județului din punct de vedere turistic, un element esențial al identității zonei.

Pe lângă premiere, cei prezenți au putut asista și la un mic recital oferit de elevii de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, la un mic spectacol de dans și nu în ultimul rând la o degustare de vin și o prezentare a vinurilor câștigătoare oferită de somelierul Raul Ilea.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax