Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă


Publicat

protest sebes 25 ian 2015Pe o vreme mohorâtă, peste o mie de persoane din Sebeş, Cugir, Munţii Apuseni şi alte zone din judeţ şi din ţară au manifestat, duminică, după ora 14.00, pentru a treia oară împotriva poluării şi referitor la fabricile de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan.

“Înarmaţi” cu vuvuzele, fluierici, steaguri tricolore, da şi cu pancarte şi bannere pe care erau trecute mesaje ca ”Ne revoltăm, uniţi depoluăm”, ”Sebeşeni, uniţi-vă”, oameni de toate vârstele, inclusiv copii, au ieşit din nou în stradă, după negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor.

Au participat oameni din Sebeş, Munţii Apuseni, Cugir şi alte zone din Alba şi din ţară. Aceştia cer în continuare relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri.

După discursuri şi manifestări în parcul din faţa Primăriei Sebeş, după ora 15.00, aceştia au plecat în marş spre sediul Kronospan, prin cartierul Mihai Kogălniceanu. Au scandat în continuare şi i-au îndemnat locuitorii să li se alăture. “Ce vrem noi, e şi pentru voi”, au strigat aceştia.

În jurul orei 16.00, aceştia au ajuns în faţa sediului Kronospan, unde au continuat să scandeze mesaje anti-poluare.

Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje de susţinere din Reghin, Sibiu, Timiş. “Nu corporaţia face legislaţia”, “Opriţi poluarea. Formaldehidă = cancer”, „Sistemul te ucide”, au fost o parte dintre mesajele afişate.

Jandarmeria Alba a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă pe parcursul manifestării. Nu au fost înregistrate incidente. Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 16.30, cu participarea a circa 1.200 de persoane.

Protestatarii adunaţi în parcul din faţa Primăriei Sebeş s-au manifestat gălăgios, purtând pancarte şi bannere şi scandează mesaje ca “Uniţi, salvăm toată România!”, “Kronospan, nu uita, Sebeşul nut e vrea!”, “Unitate!”, “Afară cu Kronospan din ţară!”.

Profesor Ioan Bogdan: “Mă doare că din Alba Iulia suntem doar o mână de oameni, în condiţiile în care sunt afectate de această situaţie şi localităţile învecinate Sebeşului. Este vorba de copii noştri, de sănătatea lor. Trebuie să luăm atitudine şi să nu ne dăm bătuţi”.

DSC_0678Monica Chidriş: “Le mulţumesc oaspeţilor noştri. E minunat să simţi sentimentul de solidaritate. Cerem relocarea fabricii la 50 de kilometri de orice aşezare umană.”

Mitingul din 25 ianuarie de la Sebeş, împotriva poluării, a cuprins şi un protest împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană, un grup din Munţii Apuseni alăturându-se celor de la Sebeş. Militanţii unor ONG-uri din Cluj, Braşov şi Munţii Apuseni au vorbit timp de aproximativ 45 de minute despre acest subiect, în parcul din faţa primăriei din Sebeş, iar mesaje privind Roşia Montană au fost scandate şi pe timpul marşului. Unii dintre manifestanţi aveau pancarte cu “Salvaţi Munţii Apuseni”.

UPDATE, Ora 14.58: Manifestanţii au jucat Hora Unirii.

DSC_0652UPDATE, Ora 15.02: Protestatarii au pornit în marş spre sediul Kronospan. Au scandat în continuare şi i-au îndemnat pe locuitorii din cartierul Mihai Kogălniceanu şi din Sebeş să li se alăture. “Ce vrem noi, e şi pentru voi”, au strigat aceştia.

UPDATE, Ora 16.00: Coloana manifestanţilor a ajuns în faţa sediului Kronospan. S-au adunat peste 1000 de persoane. Măsurile de ordine şi siguranţă sunt asigurate de Jandarmeria Alba.

UPDATE: Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 16.30.

Reamintim că proteste similare au avut loc duminica trecută, pe 18 ianuarie, dar şi în 11 ianuarie, la Sebeş. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

DSC_0686Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Citește și FOTO – VIDEO: Peste 1.500 de persoane au participat la MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

La al doilea protest, manifestanţii au semnat și o petiție adresată președintelui României, Klaus Iohannis.

“Locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele în fiecare duminică, în cursul lunii ianuarie, în Parcul Primăriei Sebeș, până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș”, potrivit organizatorilor.

Citeşte şi FOTO – VIDEO| Al doilea protest la Sebeș împotriva Kronospan: Manifestanții solicită mutarea fabricii de formaldehidă la 50 km de oraș

Oamenii sunt în continuare nemulţumiţi şi spun că informaţiile primite în cadrul unor întâlniri cu autorităţile locale – Prefectura, DSP, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria Sebeş – dar şi cu reprezentanţii Kronospan nu clarifică situaţia privind poluarea, astfel că vor să continue protestele.

Vedeţi cum au decurs discuţiile între părţile implicate în acest conflict:

Citeşte şi DUMINICĂ: Al TREILEA PROTEST la SEBEŞ, împotriva poluării. Negocieri ratate între ONG-uri, autorităţi şi reprezentanţii Kronospan

Sursă video protest: Facebook (Dan Claudiu Buzdugan)

foto-video: Daniel Bloss

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. roman

  duminică, 25.01.2015 at 21:11

  UNDE SUNT INTELECTUALII SEBESULUI?OARE NU AU INVATAT LA SCOALA CA AERUL,APA
  =VIATA? CE FAC DOCTORII?CE FAC PROFESORII? CEV FAC C*** CU STUDII ID DIN PRIMARII? CE FAC ALTI C DE CONSILIERI?ALESII NOSTRI DRAGI…

 2. ION

  duminică, 25.01.2015 at 21:15

  AU FOST ASCUNSI DUPA PERDEA C**** DE SEBESENI.SA LE FIE RUSINE!

 3. KRONO

  duminică, 25.01.2015 at 21:17

  FELICITARI KRONOSPAN

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Furtuna Leandros îngheață Grecia. Temperaturile au scăzut de la 20, la minus 20 de grade Celsius, în anumite zone ale țării

Publicat

ger, frig

Furtuna Leandros a generat o scădere bruscă a vremii în Grecia: de la 20 de grade Celsius, la minus 20 de grade. 

S-a întâmplat în oraşul Florina, situat în nordul Greciei, care a înregistrat minus 20 de grade vineri dimineaţă, potrivit Agerpres. Alte regiuni au înregistrat de asemenea temperaturi sub zero grade Celsius.

Frontul de vreme rece urmează să se deplaseze către sud pe perioada weekendului, aducând pentru prima dată după mult timp temperaturi care se apropie de zero în capitala Atena, potrivit meteorologilor.

Citește și: Totul despre vortexul polar care îngheață Europa: ce este și cum funcționează. Cum va arăta vremea după destrămarea lui

Cu toate acestea, sunt aşteptate temperaturi mai ridicate pe parcursul săptămânii viitoare.

Săptămâna trecută, un val de căldură cu maxime de 28 de grade Celsius i-a determinat pe greci duminică să treacă peste restricţii şi să iasă în număr mare la plajă sau în parcuri.

Potrivit Observatorului naţional de la Atena, temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, una din temperaturile cele mai ridicate înregistrate în ianuarie în ultimii 50 de ani.

La momentul respectiv, furtuna Filomena provoca probleme mari în Spania, care se confrunta cu cele mai mari căderi de zăpadă din ultimele decenii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

190.000 de oameni s-au programat în prima zi pe platforma online de înscriere la vaccinare, 50.000 dintre aceștia în prima oră

Publicat

În prima oră pe platforma pusă la dispoziție de Guvern pentru înscrierea la vaccinare s-au programat circa 50.000 de oameni, iar în total, în prima zi, aproximativ 190.000.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că etapa a doua de vaccinare a debutat cu un număr foarte mare de utilizatori .

În prima oră de funcționare a platformei au fost alocate peste 100.000 de sloturi, ceea ce înseamnă 50.000 de români programați, a afirmat Gheorghiță, la Digi24.

În total, vineri, în prima zi a etapei a doua de vaccinare s-au programat la nivel național 190.000 de oameni, între care 50.000 în Capitală, acolo unde locurile sunt ocupate pentru următoarele 20 de zile. 

„Pot să vă spun că acum o oră erau 18.000 de utilizatori pe minut. Este una dintre cele mai mari programări informatice. Este peste platforma marilor magazine din perioada de Black Friday. În prima oră erau alocate peste 100.000 de sloturi, adică 50.000 de persoane programate”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru a realiza o programare online, o persoană poate să înscrie pe platformă maximum zece persoane din familie. „Au fost 35.000 de utilizatori unici care au putut înscrie maximum 10 persoane pe platformă”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță. 

Din etapa a doua de vaccinare fac parte persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și cele care asigură activități esențiale.

Românii se pot înscrie în etapa a doua de vaccinare pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, prin medicul de familie, prin call center-uri sau prin serviciile de asistență socială din primării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Tânără de 15 ani răpită dintr-o stație de autobuz din centrul Clujului. Trasă de păr și băgată cu forţa într-o maşină

Publicat

O fată de 15 ani a fost răpită de trei indivizi de pe o stradă din centrul municipiului Cluj-Napoca şi urcată cu forța într-o maşină. Scena a fost surprinsă pe camerele video stradale și s-a petrecut într-o stație de autobuz din zona Piața Mihai Viteazu.

Nicio persoană aflată în zona respectivă nu a avut nicio reacție.

Potrivit Cluj24.ro scenele s-au petrecut în centrul Clujului, într-o staţie de autobuz sub ochii a zeci de martori, însă oamenii  care se aflau acolo nu au avut nicio reacţie.

Răpirea a avut loc pe 14 ianuarie. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din oraş se vede cum adolescenta de 15 ani este trasă de păr, târâtă pe jos şi băgată cu forța în maşină.

Ulterior, pe alte imagini surprinse de camerele de supraveghere dintr-o intersecţie se vede cum tânăra deschide uşa maşinii şi sare în mers din ea. Apoi intră disperată în prima maşină de pe stradă care aşteptă la semafor.

După cele întâmplate fata a mers direct la poliţie unde a depus plângere. Trei tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 26 de ani au fost reţinuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

Potrivit IPJ Cluj ”La data de 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigații Criminale și cei ai Secției 1 Poliție au reținut pentru o perioadă de 24 de ore trei bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

În fapt, polițiștii au fost sesizați la data de 14 ianuarie, în jurul orei 18.40, cu privire la faptul că o tânără care se afla pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca, ar fi fost constrânsă să urce într-un autoturism, care ulterior a fost pus în mișcare.

Din verificările efectuate, s-a stabilit faptul că un tânăr de 26 de ani, din municipiul Lugoj, județul Timiș, a coborât din autoturismul menționat și ar fi contrâns-o fizic pe tânără de 15 ani, din comuna Baciu, județul Cluj, să urce în interiorul acestuia.

După câteva momente, în timp ce autoturismul se deplasa în zona intersecției străzilor Cuza-Vodă – Frédéric Joliot-Curie, tânăra a deschis una dintre portiere și a ieșit afară din interiorul autovehiculului.

În baza sesizării s-au constituit echipe operative complexe pentru identificarea în cel mai scurt timp a autoturismului și a persoanelor implicate, iar în cursul nopții mașina indicată a fost depistată pe raza localității Ciucea, în județul Cluj.

Pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta, cei trei bărbați au fost conduși la sediul Poliției municipiului Cluj-Napoca, fiind ulterior reținuți pentru 24 de ore.”

surse: cluj24.ro, mediafax, IPJ Cluj

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum va funcţiona sistemul de returnare a ambalajelor de băuturi. Garanţie de 50 de bani pentru sticle, doze sau PET-uri

Publicat

Ministrul Mediului, Barna Tanczos a explicat cum va funcționa sistemul de garanție – returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu. Acest sistem în care costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare, este menit să contribuie la ținta de reciclare a României, spune oficialul din Guvern.

„50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare.

Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare – returnare.

Aceste ambalaje devin materii prime care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm. Din deșeurile care vin din gospodării, 90% ar trebui să ajungă la reciclare și 10% la gropile de gunoi. În România, astăzi, este invers.

Sistemul de garanție pornește în momentul în care producătorul pune pe piață un produs ambalat. Acel producător va introduce la nivelul produsului această garanție. Mai departe, distribuitorul, pe lanțul de distribuție până ajunge la magazin, această garanție urmărește produsul până ajunge la raft.

Când vin, ca și cumpărător, și iau de pe raft acest produs, achit produsul în sine plus garanția, mă duc acasă, consum ce este înăuntru și la următoarea cumpărare vin înapoi cu ambalajele, le pun în acele automate care marea majoritate a lor vor fi la supermarketuri în puncte, centre comerciale etc.

În zona rurală, pentru că aproape 70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală, în magazine mici, acolo în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare.

Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare.

Sticlele trebuie să fie golite de conținut”, a declarat ministrul Mediului, la Digi24.

Produse acceptate în sistemul de garanție – returnare a ambalajelor

Ministrul Mediului spune că nu vor face parte din acest sistem acele ambalaje care sunt produse lactate.

„Ele reprezintă un risc ridicat din punct de vedere sanitar – veterinar, de siguranță alimentară”, a explicat Barna.

Ministrul a precizat că apa, sucurile, berea, băuturile alcoolice, chiar și uleiul sunt printre produsele din ambalajele acceptate în sistem.

„Sticla nu se spală, se golește. Nu este obligatoriu să aibă capac, însă trebuie să aibă acea etichetă specială și acel cod de bare”, a adăugat el.

Când va fi lansat sistemul de garanție – returnare

„Lansarea sistemului de garanție – returnare este 1 aprilie 2022. Până atunci, după apariția Hotărârii de Guvern, va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național. În principiu, într-un an și două luni de zile acest sistem trebuie pus pe picioare.

În primul an ar trebui să atingem un obiectiv de 70%. Adică 70% din ambalajul pus pe piață să se întoarcă în sistemul de reciclare. Ținta este în 3 ani de zile 90%. Sunt ținte ambițioase”, a afirmat Tanczos.

Cât timp va fi valabil codul de bare pentru obținerea garanției

„Timp de 24 de luni, fiecare sticlă poate fi adusă înapoi în sistem. Dacă în doi ani de zile de la vânzare, acea sticlă n-a ajuns înapoi în sistem, va fi eliminat sistemul informatic și trebuie depus la un colector.

Producătorii autohtoni vor fi obligați prin lege, pentru că el este cel care pune pe piață ambalajul, un potențial deșeu. Obligația de recuperare a ambalajului este al producătorului.

Importatorii când aduc pe piață aceste ambalaje trebuie să aibă și eticheta. O aplică în producție în afară sau după ce importatorul aduce în România trebuie aplicate acele coduri de bare”, a explicat ministrul.

El a subliniat că este vorba doar de ambalajele de băuturi.

“Nu vorbim de amabalajele pentru mezeluri, pentru brânzeturi, lactate, pantofi, cămăși etc. Partea de colectare selectivă rămâne în vigoare”.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate