Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Sărbătoarea Încoronării la Alba Iulia, în prezența ASR Principesa Maria a României. Slujba de Te-Deum și manifestări programate

Publicat

IMG_5138 Alba Iulia sărbătorește astăzi 93 de ani de la Încoronarea Regilor României, Ferdinand și Maria. La programul pregătit de autoritățile locale participă ASR Principesa Maria a României. Manifestările au început la primele ore ale dimineții cu inaugurarea Centrului de resurse Academia Doamnelor, iar mai apoi au continuat, de la ora 12.00, în Catedrala Reîntregirii, unde ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, a oficiat slujba de Te-Deum.

Vezi și FOTO-VIDEO: Principesa Maria, Andreea Esca și Geanina Corondan, la inaugurarea Centrului de Resurse „Academia Doamnelor”

IMG_5124 ASR Principesa Maria a României a participat joi, începând cu ora 12.00, la slujba de Te-Deum oficiată de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia în Catedrala Reîntregirii.

„În evul mediu acest oraș se chema <Bălgrad> adică Cetatea Albă. La sfârșitul mileniului I exista aici un episcop ortodox și o catedrală ortodoxă, ale cărei ruine s-au descoperit recent în apropierea noastră. Credința ortodoxă aici a înflorit vertiginos, dintr-o pleiadă de mari ierarhi, adevărați erudiți. Pe această vatră etnică, în vremuri vitrege, a curs mult sânge pentru apărarea credinței ortodoxe și pentru drepturile legitime ale românilor. Pentru cauza acestui neam au luptat cu tărie și s-au remarcat Horea, Cloșca și Crișan, craiul munților Avram Iancu și călugărul Sofronie de la Cioara. Înțelegem acum că Alba Iulia este cel mai istoric oraș al neamului românesc, cum l-au numit în discursurile lor, făuritorii Unirii Transilvaniei cu România. De acest oraș nobil se leagă și numele Regelui Ferdinand și a Reginei Maria care au consfințit aici unitatea națională dobândită cu mari și supreme jertfe. La 15 octombrie 1922, Alba Iulia primea consacrarea de oraș al Unirii și al Încoronării suveranilor României întregite. Tot atunci Alba Iulia primea un monument semnificativ, Catedrala Încoronării”, a transmis ÎPS Irineu.

La evenimentul din Catedrala Reîntregirii au participat și reprezentanți ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. „Ca de fiecare dată când un membru al Casei Regale vine la Alba Iulia, ne bucurăm și suntem alături în decursul vizitei”, a transmis Radu Urcan, vicepreședinte al organizației Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei și copreședinte la Alba Iulia.

YouTube video

Ziua de joi, 15 octombrie, va continua de la ora 17.00, cu verisajul expoziției de parfumuri „Istorie cu parfum”, care va avea loc la Muzeul Principia din Piața Cetății. Seara se va încheia la Casa de Cultură a Studenților cu concertul „Inimă de femeie”.

Vineri, între orele 9.00 – 10.00, ASR Principesa Maria a României va efectua o vizită la Centrul de recuperare neuromotorie Maria Beatrice, iar de la ora 10.30 va avea loc festivitatea de decernare a Înaltului Patronaj Regal, la Hotel Medieval, în contextul organizării la Alba Iulia a competiţiei chinologice.

Citește și Sărbătoarea Încoronării la Alba Iulia. Momente solemne, expoziţie de parfumuri, concert. PROGRAMUL evenimentelor

15 octombrie 1922, va rămâne permanent în memoria românilor și a albaiulienilor. O zi ploioasă de toamnă, o zi de care o lume întreagă îşi aminteşte şi care a umplut paginile de istorie a României, dar, cel mai important, ziua în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari.

Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria va rămâne pentru totdeauna în inima albaiulienilor care, pe lângă mândria de a găzdui un asemenea eveniment, s-au ales cu unul dintre cele mai deosebite şi cunoscute lăcaşe de cult din ţară şi anume Catedrala Reîntregirii.

Citiți și DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

Împreună cu Casa Regală a României, municipiul Alba Iulia şi-a asumat un protocol de colaborare care să valideze legătura trainică dintre două simboluri puternice ale acestei țări. 2014 este anul dedicat diplomației, prilej cu care Ziua Încoronării va fi sărbătorită anul acesta alături de ASR Principesa Maria a României.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax