Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO: Un grup de angajaţi de la Kronospan au protestat în faţa Primăriei Sebeş. Au cerut primarului să medieze „Scandalul Poluării”

Publicat

DSC_0079 În jur de 30 de angajați ai companiei Kronospan au protestat, joi, începând cu ora 11.00, în parcul din fața Primăriei Sebeș. Au încercat astfel să convingă autoritățile locale și în special pe primarul Alexandru Dăncilă să aplaneze „conflictul apărut între cetățenii municipiului”, privind poluarea de la Sebeş.

Nu l-au găsit însă pe primar la sediu, acesta anunţând încă de săptămâna trecută că participă la o întâlnire cu specialiștii oficiali și acreditați în sănătate publică, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Filiala Cluj, pentru a le cere elaborarea unui studiu de impact pe sănătate pentru toţi poluatorii din oraş.

Angajații companiei s-au strâns în parcul din fața Primăriei din Sebeș, cu pancarte pe care erau inscripționate „Respect legea” și ”Sunt mai presus de lege” și au citit integral scrisoarea pe care au înregistrat-o la Primărie. În scrisoarea adresată primarului Alexandru Dăncilă, angajații cer acestuia să asigure ordinea publică și liniștea locuitorilor din oraș.

Manifestanții s-au împărțit în două grupuri, unul îmbrăcat în alb cu inscripția „Respect Legea” și pancarta Kronospan, iar celălalt grup ”înarmat” cu o pancartă pe care scria ”Manipulat” iar cei din grup erau îmbrăcați în negru și aveau inscripționat pe haine „Sunt mai presus de lege”. Cele două grupuri au simulat conflictul dintre compania care respectă legea și strada cea manipulată.

Totodată, în scrisoare este menționat faptul că „ în ultimele săptămâni, în fiecare duminică, orașul este asaltat de persoane care, într-un zgomot infernal străbat străzile și jignesc pe toți cei care nu se manifestă ca ei. Noi și familiile noastre suntem obligați ca în sfânta zi de duminică să ascultăm strigăte, însoțite de surle și trâmbițe, care atentează la ordinea și liniștea publică”.

Aceștia consideră că „minciunile lansate în stradă, în ceea ce privește posibila ilegalitate a autorizațiilor de mediu deținute de firma la care lucrăm, constituie un grav atentat la bunele moravuri. În timpul adunărilor publice, pe care le-ați aprobat, au fost transmise cetățenilor informații false legate de lipsa studiilor de impact asupra sănătății populației pe care firma la care suntem angajați le deține, punând astfel în pericol locurile noastre de muncă”.

De asemenea, în scrisoarea adresată primarului, angajații companiei Kronospan îi solicită să „asigurați ordinea publică și liniștea locuitorilor municipiului Sebeș, să opriți defăimarea și răspândirea de informații false în timpul adunărilor publice, acțiuni care pun în pericol locurile de muncă. Vă cerem să vă faceți datoria de reprezentant al orașului și să întocmiți împreună cu organizatorii adunărilor publice lista revendicărilor sau a cererilor acestora, pe care să o înaintați autorităților competente”.

”Trebuie să iasă adevărul la iveală. Firma funcționează cu baza legală, are toate aprobările, nu văd de ce atâta scandal și toată lumea cancer. De unde atâta cancer, eu lucrez de 15 ani acolo, arăt canceros?”, a declarat reprezentantul angajaților, Ioan Brezoaie.

”Kronospanul a monitorizat anual toți angajații, din punct de vedere medical de către o firmă. Se poate întreba firma respectivă câți dintre angajații Kronospan au fost depistați cu cancer” a mai spus unul dintre protestatari.

Protestatarii nu l-au găsit pe primarul Alexandru Dăncilă în sediu, pentru a-i preda în persoană scrisoarea cu solicitările. Însă au înregistrat-o la primărie.

Toată manifestația a avut loc în liniște, fără evenimente neplăcute. Cu toate acestea, la înregistrarea scrisorii la primărie, un angajat al companiei care părea puțin „afumat” (nu de la formaldehidă) a adus cuvinte jignitoare jurnaliștilor, i-a amenințat și le-au spus că îi așteaptă afară. Angajatul a fost deranjat de faptul că jurnaliștii filmau și făceau fotografii.

YouTube video

 

De cealaltă parte, la Sebeş s-a desfăşurat duminică al cincilea protest împotriva poluării şi a fabricilor de formaldehidă de pe platforma industrială, după patru săptămâni de negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor.

Protestatarii cer în continuare relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri.

Citeşte şi VIDEO: După o lună, la SEBEȘ continuă PROTESTELE împotriva poluării. Manifestanții cer mutarea fabricii de formaldehidă

De asemenea, reprezentanţii Primăriei Sebeş au transmis că primarul Adrian Alexandru Dăncilă şi directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiș, participă joi, la Cluj Napoca, la o întâlnire cu specialiștii oficiali și acreditați în sănătate publică, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Filiala Cluj.

Potrivit sursei citate, aceștia vor solicita specialiștilor elaborarea unui studiu de impact pe sănătate, la nivelul orașului Sebeș, “care să cuprindă toți factorii care pot să influențeze starea de sănătate, începând de la autostradă, până la poluatorii industriali și ultimul service de la marginea municipiului”.

 Citeşte şi Primăria Sebeş şi DSP Alba vor să facă STUDIU de IMPACT privind toţi poluatorii din zonă, la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Cluj

Foto/video: Daniel BLOSS

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. cristi

    joi, 12.02.2015 at 15:52

    Angajații chiar nu au nicio vină pentru situația actuală… Ei s-au dus acolo că i-o trimis de la serviciu.. Conducerea firmei însă, împreună cu autoritățile corupte, se fac vinovate de toată poluarea masivă și de urmările ei în rândul populației afectate…

  2. ion

    joi, 12.02.2015 at 19:14

    ”Kronospanul a monitorizat anual toți angajații, din punct de vedere medical de către o firmă. Se poate întreba firma respectivă câți dintre angajații Kronospan au fost depistați cu cancer”a mai spus unul dintre protestatari.

    Daca e vorba de controlul medical anual al angajatilor, pe care toate firmele il efectueaza,stim ca in urma acestui simplu control nu se vor depista in veci boli incurabile.

    Dar daca e vorba de o monitorizare medicala a angajatilor cu precadere pentru depistarea acestor boli cancerigene atunci se naste intrebarea : DE CE KRONOSPAN FACE ACEASTA MONITORIZARE MEDICALA? IN CONDITIILE IN CARE EI SUSTIN CU TARIE CA NU EXISTA ACEST PERICOL DE IMBOLNAVIRE?.DE CE SA MONITORIZEZ CEVA CE NU EXISTA?DE CE KRONOSPAN MONITORIZEZI CEVA CE TU SUSTII CA NU EXISTA?

    De ceva timp a inceput sa se auda prin targ, ca amplasamentul Kronospan.in documente figureaza in afara localitatii.Oare o fi adevarat?Oare nu cumva functionati pe baza unor documente „interesante” si autorizatiile primite sunt si ele la fel de „legale”.Ne intrebam si noi, de vreme ce ti-ai trimis bietii angajati in strada cu mesajul ca respecti legea.Oare o respecti? Ramane de vazut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax