Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: După o lună, la SEBEȘ continuă PROTESTELE împotriva poluării. Manifestanții cer mutarea fabricii de formaldehidă

Publicat

protest sebes Al cincilea protest împotriva poluării şi a fabricilor de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan a avut loc duminică, 8 februarie, la Sebeș. După patru săptămâni de negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor, oamenii s-au strâns din nou în parcul din faţa Primăriei Sebeş, pentru a-și revendica dreptul lor la sănătate și la un mediu curat.

Aceştia cer în continuare relocarea fabricii de formaldehidă la cel puţin 50 de kilometri.

“Înarmaţi” din nou cu vuvuzele, fluierici, steaguri tricolore, da şi cu pancarte şi bannere pe care erau trecute mesaje ca ”Ne revoltăm, uniţi depoluăm”, ”Sebeşeni, uniţi-vă”, oameni de toate vârstele, inclusiv copii, au ieşit în stradă, după negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor.

Organizatorii protestului au transmis pe rețeaua de socializare Facebook că au făcut notificări către Primărie și Jandarmerie pentru toată luna februarie.

UPDATE: În jurul orei 16.00 protestatarii au încheiat marșul în fața companiei Kronospan. În ciuda frigului de afară, oamenii au rămas fermi pe poziții și au dus acțiunea de protest până la capăt. Ca și la celelalte proteste, măsurile de siguranță și ordine publică au fost asigurate de Jandarmeria Alba. Nu au fost semnalate incidente. Dacă în dățile trecute numărul protestatarilor era peste 1.200, la cel de-al cincilea manifest au înfruntat gradele cu minus de afară aproximativ 400 de persoane.

Reamintim că proteste similare au avut loc în 11, 18, 25 ianuarie și 1 februarie la Sebeș. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”.

Citeşte şi ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Ziarul Alba24 a reuşit în premieră să îi pună faţă în faţă la masa dialogului pe reprezentanţii campaniei „Opriţi poluarea în Sebeş” şi pe cei ai companiei Kronospan, ţinta campaniei de mediu şi a acuzaţiilor de poluarea a Sebeşului. Emisiunea i-a adus la aceeaşi masă de o parte pe directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, iar de cealaltă parte pe Anişoara Ştefan – preşedintele Asociaţiei „Prima Natură” şi Iulius Făgărăşan – liderul Iniţiativei Civice Reghin.

Ciește și VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față : STRADA vs KRONOSPAN. Cinci săptămâni de proteste la Sebeș

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a modificat joi, 5 februarie, raportul privind starea mediului pentru luna septembrie 2014, în care concentrația maximă de formaldehidă înregistrată era de 0,029 mg/mc (concentrația maximă admisibilă fiind de 0,012 mg/mc). Noul raport înlocuiește valoarea inițială, pe care o declară neconformă, cu valoarea de 0,009 mg/mc.

Modificarea concentrației maxime de formaldehidă a fost motivată de faptul că, timpul de prelevare pentru proba de formaldehidă a fost de o oră și 21 minute, în data de 19 septembrie 2014, la stația AB2 din cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș, și nu de 24 de ore cât prevede standardul pentru o mediere de lungă durată.

”Valoarea concentrației determinată pentru formaldehidă nu se putea raporta la concentrația maximă admisibilă prevăzută de STAS 12574/87. Conform STAS 12574/87 concentrația maximă admisibilă pentru formaldehidă la o mediere de scurtă durată (30 minute) este de 0,035 mg/mc iar pentru o mediere de lungă durată (24 ore) de 0,012 mg/mc”, se precizează în noul raport.

Citește și APM Alba a MODIFICAT raportul pe septembrie 2014, în care concentrația de formaldehidă din Sebeș depășea maxima admisă. MOTIVAȚIA

Reamintim faptul că, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a transmis într-un comunicat, remis în data de 20 ianuarie, faptul că ”la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depășiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”. La acea dată, raportul lunar pentru luna septembrie nu a fost modificat pe site-ul APM Alba.

Citește și MINCIUNI TOXICE de la șefa APM Alba. Cum s-a fofilat Mihaela Mih Dehelean în scandalul formaldehidei de la Sebeș

Citește și Reprezentanţii angajaţilor de la Kronospan au transmis scrisoare deschisă către politicieni, prefectul de Alba şi primarul din Sebeş

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pistruiatu

    luni, 09.02.2015 at 11:00

    tocmai au fost interceptate doua transporturi de lemn fara acte de provenienta prin SCUTUL PADURII intrand la Kronospan. In autorizatia lor scrie:
    – Se interzice utilizarea ca i materie prim a oricrui deeu lemnos pentru care nu se
    poate demonstra proveniena i/sau care nu întrunete cerinele privind recepia masei
    lemnoase stipulate la pct. 11.2. Procedura de recepie i acceptare a deeurilor/masei
    lemnoase, din prezenta autorizaie.-ASTEPTAM REACTIA AUTORITATILOR DE MEDIU!

  2. legalitate-moralitate

    luni, 09.02.2015 at 11:02

    LEGALITATE MORALITATE – LEMNE FURATE

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax