Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Gastronomic Cities: Vizita de studiu a Primăriei Alba Iulia la Burgos, în Spania. „Carte de vizită” culinară, „condiment” pentru dezvoltarea turismului

Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia a participat la o vizită de studiu la Burgos în Spania, având ca scop realizarea unor schimburi de experiență în domeniul gastronomiei și turismului, în cadrul proiectului Gastronomic Cities, finanțat prin Programul Urbact II. Unul dintre cei mai experimentaţi chefi din Alba Iulia, bucătarul Ion Buzgure, a prezentat “cartea de vizită” a oraşului, într-o demonstraţie de preparare culinară.

Primăria Municipului Alba Iulia a participat în intervalul 11 – 14 aprilie 2014,  în calitate de partener în proiectul transnațional Gastronomic Cities, la o vizită de studiu organizată de leaderul de proiect, orașul Burgos din Spania, fostă Capitală a Gastronomiei în anul 2013. Întâlnirea care a avut ca scop realizarea unui schimb de experiență și de informații între partenerii din cadrul consorțiului și participarea la o serie de evenimente gastronomico-turistice din cadrul evenimentului numit Devora e Burgos, transmit reprezentanţii administraţiei locale.

Din partea municipiului Alba Iulia au participat la eveniment, în calitate de membri ai grupului de susținere locală, bucătarul Ion Buzgure, fotograful Romulus Oprișcan si Tudor Drâmbarean – responsabil PR în cadrul proiectului.

Citeşte şi FOTO: Chef-ul albaiulian Ion Buzgure i-a uimit pe spanioli cu delicatese culinare româneşti: Demonstrație gastronomică la Burgos

“Bucătarul este omul a cărui față nimeni n-o vede, misteriosul despre care toţi au cuvinte de laudă când le place ce găsesc în farfurie. Am trimis în capitala gastronomiei unul dintre cei mai experimentaţi chefi pe care-i are Alba Iulia, cu misiunea de a înmâna o carte de vizită autentică şi plină de gust partenerilor din acest proiect. Gastronomia este, dacă vreţi, sarea şi piperul în orice reţetă de proiect turistic. Poţi să ai locuri splendide de arătat, dar turistul tot te întreabă unde şi ce îi recomanzi să mănânce. Nu putem neglija potenţialul pe care îl are oraşul din acest punct de vedere, profesioniştii din bucătărie. Practic ei comunică direct cu turiştii, punând în ceea ce fac ingrediente fără de care turismul nu ar exista: ospitalitate, pricepere, savoare. Vrem să-i implicăm pe toţi cei care pot contribui cât mai mult la dezvoltarea serviciilor turistice și gastronomice la standarde ridicate în vederea atragerii turiștilor din toate colțurile Europei, la fel cum se întâmplă în alte orașe europene dezvoltate din punct de vedere al turismului gastronomic, precum este și orașul Burgos, desemnat în anul 2013 Capitală a Gastronomiei”, a declarat primarul Mircea Hava.

„Vizita de la Burgos a reprezentat o oportunitate deosebită de a participa la o demonstrație gastronomică și de a pune în valoare rețete culinare românești pe care le gătim zi de zi atât în restaurante cât și în casele noastre. De asemenea, am avut ocazia de a stabili contacte cu numeroși alți bucătari din țări precum Spania, Italia și Grecia și de a pune bazele unor viitoare colaborări în domeniul gastronomiei”, a declarat bucătarul Ion Buzgure.

Proiectul “Innovative City: City Strategy on Gastronomy as a tool for Tourism and Employment Development” (Gastronomic-Cities) reprezintă un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul European The Urban Development Network Programme Urbact II 2007-2013 prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul căruia municipiul Alba Iulia face parte dintr-un consorţiu transnaţional coordonat de către municipalitatea Burgos, Spania. Din structura acestui consorţiu mai fac parte, alături de  Municipiul Alba Iulia, în calitate de parteneri, orașele Hospitalet de Llobregat (Spania), Fermo (Italia) și Korydallos (Grecia).

Proiectul Gastronomic-Cities este dedicat generării unor practici creative menite să promoveze gastronomia ca un instrument inovator, respectiv ca un cluster urban al activităţii economice, vector al creşterii economice şi al competitivităţii. Totodată proiectul îşi propune exploatarea potenţialului gastronimic al oraşelor partenere în vederea creării unor strategii integrate de dezvoltare economică şi turistică, îmbunătăţirea ofertei turistice a oraşelor prin plasarea turismului de tip culinar în centrul strategiilor turistice locale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax