Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GHID: Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur? Reguli de comportament rațional: calmul este cheia în orice situație extremă

Publicat

Trei cutremure au zguduit Turcia, în ultimele ore, generând o situație extrem de gravă: bilanțul până la această oră, doar după primul seism, indică minim 1.000 de morți și de zece ori pe atâția răniți. 

Bilanțul celorlalte două cutremure încă nu a fost făcut.

Detalii aici: Al doilea cutremur major în Turcia. Bilanțul victimelor a ajuns deja la 1.000 de morți și peste 10.000 de răniți după primul seism

Este una dintre situațiile în care ne reamintim că România prezintă un risc major de cutremure, iar educația este esențială pentru limitarea pierderilor.

O serie de reguli care ar putea salva viețile celor aflați într-o situație limită.

Ghid: Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur?

Pe lângă modul în care se face adăpostirea, evacuarea din clădiri și multe altele de acest fel, trebuie să punem accent pe importanța informațiilor oficiale în raport cu zvonurile care apar în asemenea cazuri.

Reguli de comportare rațională în timpul seismului:

ISU a elaborat o serie de reguli pentru comportarea rațională în timpul cutremurului.

  • păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.
  • Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul.
  • Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
    dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • nu fugiși pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
    nu alergați în stradă.
  • dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
    acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea;

Evacuarea din clădiri 

  • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire  trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
  • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor  tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în  lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi  groase, etc.)
  • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru  deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea  geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi  evacuarea prin golul astfel creat.

PERSOANELE RĂNITE  

• În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde  primul ajutor.

Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor  sanitar-medical calificat.

În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare.

De asemenea, persoanele în putere  trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.  UTILIZAREA TELEFOANELOR

  • Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

VERIFICAREA INSTALAȚIILOR

• Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure,  trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare.

În cazul în  care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie  folosit focul.

  • Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere  de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti  şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.

PERSOANELE RĂMASE BLOCATE  

  • Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă  cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul  unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături, mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin  înţepenirea uşilor sau din alte cauze.

O variantă clasică de comunicare cu  personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la  intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei,  până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori.

  • Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea  timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare  nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o  perioadă critică.

În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de  blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile.

Informații oficiale

  • Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti.

Trebuie  urmărite anunţurilor făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale  serviciilor de urgenţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax