Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Grigore Leșe: ”Așa-i românul” este o melodie maghiară. Și versurile ar fi cântate greșit. Ce spune despre ”Noi suntem români”

Publicat

Artistul Grigore Leşe susţine că melodia ”Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar.

Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ”Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească.

”Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii – ”Noi suntem bulgari”, iar ungurii – ”Noi suntem unguri””, a spus Grigore Leşe.

Grigore Leșe, despre falsul patriotism

Muzicianul Grigore Leșe a criticat falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Națională. „Este un obicei. Zice: ”Mă, sunt patriot!”.

Şi întreb: ”Ce înseamnă pentru tine patriot?”. Vine de 1 decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat.

Şi-l întreb: ”Ale cui sunt hainele?”. ”Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie”.

Hainele sunt vorbitoare pe tine? Spun ceva despre tine? Sau te-ai îmbrăcat numai aşa, să dai bine, să fii colorat? Îţi pui şi un tricolor… ”, a spus Grigore Leşe, la Prima TV.

Grigore Leșe: ”Așa-i românul” melodie maghiară

Invitat în emisiunea „Insider politic”, realizată de Sebastian Zachmann, Grigore Leșe a fost întrebat dacă melodia ”Noi suntem români” este reprezentativă pentru muzica românească şi pentru poporul român.

Vezi și: ”La porțile ceriului” – Grigore Leșe în Munții Sebeșului, pe urmele crescătorilor de animale care trăiesc pe creste, în sălașuri

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii:

”Noi suntem bulgari”, iar ungurii – ”Noi suntem unguri”. Sau ”Aşa-i românul”.

Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie.

Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă ”Aşa-i românul” ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.

Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti.

Şi încă ceva. ”Mă rog fierbinte”, spune textul, ”pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!”.

Nu! ”Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pent tine, scump pologul meu”, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.

Grigore leșe a fost prezent la Alba Iulia de 1 Decembrie. A concertat la sfârșitul spectacolului ”România Tradițională” desfășurat în Piața Cetății din Alba Iulia. Concertul s-a suprapus în program peste ora la care trebuia să aibă loc spectacolul de artificii dedicat zilei de 1 Decembrie, fapt ce a stârnit nemulțumirea publicului aflat în Piața Cetății.

Vezi și Veta Biriș și Furdui Iancu, replică dură la Grigore Leșe. De 1 Decembrie cei trei au împărțit scena la Alba Iulia

 

Foto: Facebook Grigore Leșe

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax