Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Veta Biriș și Furdui Iancu, replică dură la Grigore Leșe. De 1 Decembrie cei trei au împărțit scena la Alba Iulia

Publicat

Este scandal în lumea muzicii populare după declarația cântărețului Grigore Leșe. Mai exact, după ce Leșe a spus că melodia ”Așa-i românul” este din folclorul maghiar, mai mulți cântăreți au reacționat.

Unul dintre ei Nicolae Furdui Iancu l-a atacat dur pe Leșe, iar Veta Biriș a spus că acesta nu este acceptat nici de cei din Maramureș.

Leșe, Furdui Iancu și Veta Biriș s-au aflat pe aceeași scenă la Alba Iulia de 1 Decembrie, unde au existat câteva probleme.

Probleme la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Mai exact programul lui Leșe care trebuia să înceapă la 19.30 a fost decalat cu o oră, după ce concertul de muzică populară la care au participat Biriș și Iancu a început mai târziu.

Sâmbătă, 2 decembrie, Leșe a declarat la Prima TV că melodia ”Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar.

Declarația lui Leșe

Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ”Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească.

”Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii – ”Noi suntem bulgari”, iar ungurii – ”Noi suntem unguri””, a spus Grigore Leşe.

CITEȘTE ȘI: Grigore Leșe: ”Așa-i românul” este o melodie maghiară. Și versurile ar fi cântate greșit. Ce spune despre ”Noi suntem români”

Muzicianul Grigore Leșe a criticat falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Națională. „Este un obicei. Zice: ”Mă, sunt patriot!”.

Răspunsul lui Furdui Iancu și Veta Biriș

Contactat de reporterii Libertatea.ro, Furdui Iancu a reacționat dur. Iancu are în portofoliu cea mai cunoscută interpretare a melodiei ”Așa-i românu”.

Acesta a spus în primă fază dacă Leșe s-a consultat cu Doru Gheaja, cel care a cântat prima dată „Așa-i românul”.

„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism”, a afirmat Furdui Iancu.

Acesta a adăugat că tocmai ce se întoarce de la Brașov, unde a susținut un spectacol de 1 Decembrie și pe scena căruia a cântat „Așa-i românul”.

Veta Biriș a fost și mai aspră în declarații și a spus că nici măcar ascultătorii din Maramureș nu îl acceptă pe Leșe.

„Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana și învârtita…. Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a spus Biriș citată de reporterii Libertatea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. cici1800

    luni, 04.12.2023 at 13:20

    Lese e dovada ca toti nebunii umbla azi liberi si nu au acces la medicatie pentru problemele la scafarlie.

  2. Antic

    luni, 04.12.2023 at 15:18

    Oare toți cei cu studii sunt nebuni? Cei care încearcă să spună ADEVĂRURI sunt nebuni? Să ascultăm doar de subnediocritati?

  3. Adrian Geamanu

    luni, 04.12.2023 at 18:47

    Grigore Leșe după Liceul de Muzica
    a continuat la Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto ). În 2003 a devenit doctor în muzică (cu teza Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică), iar în 2010, doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad. Din 2005 este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității din Bucureşti. Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română (La porţile ceriului, Drumul lui Leşe, Lumea şi muzica tradiţională), pentru care primește numeroase premii și nominalizări naționale și internaționale, precum Marele Premiu al APTR în 2007, Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România în 2009, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009. Este primul muzician român care a adus în scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multe filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel). A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive Festival, Washington; Festivalul Vocile Lumii, Bloomington; Festivalul Montmartre, Paris; Fest Der Kontinente, Berlin; Olimpiada Culturală de la Atena; Festivalul Ţărilor Europei de Est, Montréal; Francophonie Métissée, Paris; Culturescapes, Basel; Festivalul „Miguel Bernal Jiménez“, Morelia; Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai și Yeosu; Gala Premiilor BAFTA, Londra. Discografie: Cântec pastoral, Casa de discuri „Amori“, Lausanne (1996); Cântece de cătănie și Hori, Societatea de Concerte Bistriţa (2000, 2003); Horile vieţii şi Aşteptând Crăciunul, Roton (2005); Grigore Leșe: Le chant de Lăpuș, OCORA Radio France, Paris (2009); Grigore Leșe și aromânii fârșeroți din Cogealac, A&A Records (2011); …De dragoste, derăzboi, de moarte, de unul singur, Humanitas Multimedia (2011). Comparativ cu ceilalti doi artiști din Alba, pe lângă talent muzical are și un bagaj științific,academic, bogat si recunoscut. Deci …

  4. Zoil

    marți, 05.12.2023 at 14:06

    Toti trei sun buni, dar pe Lese l-a mancat limba, cum pe Macedonski … candva .

  5. Emil Jude

    joi, 07.12.2023 at 18:47

    Are dreptate antevorbitorul, când te mănâncă undeva….prea le știe pe toate domnul în cauză, l-am urmărit la Vedeta populară și de multe ori,făcea niște comentarii lipsite de bun simt și, vezi Doamne,de atotștiutorul Cerului și Pământului!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax