Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a dat undă verde pentru exproprieri de 1,3 milioane lei pe 226 de imobile din Alba Iulia şi Vinţu de Jos, în cadrul lucrărilor la calea ferată

Publicat

cale ferata, lucrari, Guvernul aprobă joi acordarea sumei de 1,3 milioane lei, exproprieri pentru amplasament suplimentar pe raza localităţilor Alba Iulia şi Vinţu de Jos, în cadrul lucrărilor de reabilitare a căii ferate Braşov – Simeria,  componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h.

Potrivit Guvernului, suma de 1,337 milioane lei reprezintă fonduri suplimentare necesare pentru plata despăgubirii imobilelor situate pe amplasamentul suplimentar al acestui proiect de infrastructură de utilitate publică, respectiv pentru 226 imobile (aproximativ 34.800 mp de teren, 1001 mp construcții și 188 metri lineari împrejmuri), situate pe raza localităților Alba Iulia și Vințu de Jos,. Suma necesară despăgubirilor a rezultat din raportul întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR.

Este vorba despre completarea amplasamentului din HG nr. 558/2014 (privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes naţional “Reabilitarea liniei c.f. Brașov – Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secțiunile Sighişoara – Coşlariu şi Coşlariu – Simeria pentru unităţile administrativ-teritoriale Laslea, Hoghilag, Aţel, Alma, Brateiu, Mediaş, Târnava, Copşa Mică, Axente Sever – judeţul Sibiu, Blaj, Crăciunelu de Jos, Teiuş, Alba Iulia, Sebeş, Vinţu de Jos – judeţul Alba”), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 521 din data de 14 iulie 2014.

AICI, exproprierile din 2014.

De asemenea, se aprobă declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică pentru unităţile administrativ – teritoriale Alba Iulia şi Vinţu de Jos, completat conform și care constituie coridorul de expropriere, expropriator fiind statul român reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

Suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 558/2014, pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, este cu suma totală de 1.337.388,10 lei. Aceasta se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, conform prevederilor bugetare anuale aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2016, nr. 339/2015, la Capitolul 84.01 ”Transporturi”, titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, articolul 58.03 ”Programe din Fondul de Coeziune.

Sumele individuale prevăzute la art. III se virează de către Ministerul Transporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA la dispoziţia proprietarilor de imobile, pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, în vederea efectuării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii.

Reamintim că unul dintre motivele invocate de autorităţile din Transporturi referitor la întârzierea lucrărilor de modernizare pe tronsonul din judeţul Alba a vizat procedurile de expropriere. Acum doi ani, acestea au cauzat nemulţumiri în localităţi afectate de lucrări.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Casă din Cistei, DEMOLATĂ cu forţa, pentru lucrări de modernizare la calea ferată

„Procedurile de expropriere și de despăgubire a proprietarilor imobilelor situate pe amplasamentul suplimentar al proiectului de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Simeria, secțiunile Coșlariu-Sighișoara și Coșlariu-Simeria, vor putea fi finalizate în perioada următoare, ceea ce va permite continuarea executării lucrărilor acestui proiect”, transmite Guvernul.

Suprafețele necesare pentru realizarea proiectului de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Simeria, secțiunile Coșlariu-Sighișoara și Coșlariu-Simeria, sunt suprafețe în plus care se alipesc la coridorul de expropriere stabilit inițial prin HG 558/2014, iar suma necesară despăgubirii celor 226 imobile suplimentează suma de 8,838 milioane lei alocată prin actul normativ adoptat în urmă cu doi ani.

Realizarea lucrărilor de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a ramurii nordice a Coridorului IV paneuropean, va conduce la creșterea vitezei trenurilor de călători și de marfă, precum și la confortul și siguranța călătorilor. Până în prezent, cea mai mare parte a lucrărilor au fost executate pe terenurile proprietate private a statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și concesionate CNCF “CFR” – S.A., care funcționează sub autoritatea acestui minister.

În luna februarie 2013, Ministerul Transporturilor a semnat cu CFR SA un contract de finanțare în valoare de 4,98 miliarde de lei (1,13 miliarde euro) pentru reabilitarea unui tronson de cale ferată cu o lungime de 89,5 kilometri, cuprins între Sighișoara și Coșlariu, parte a Coridorului IV Paneuropean.

Contractul este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 740 milioane euro și prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dublă electrificată de cale ferată. Lucrările de modernizare au început în martie-aprilie 2012 și se vor încheia în iunie 2015.

După finalizarea lucrărilor trenurile de călători ar trebui sa atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă vor ajunge până la 120 de kilometri pe oră.

Modernizarea celor 31 de kilometri de cale ferată din Alba a inclus lucrări de consolidare, de reabilitare a podurilor şi podeţelor şi construcţia unora noi, lucrări de electrificare şi energoalimentare, de telecomunicaţii, precum şi reablitarea clădirilor şi spaţiilor pentru instalaţiile tehnologice, a peroanelor şi amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi.

Lucrările pe secţiunea Vinţu de Jos – Coşlariu au început în 2012 şi aveau termen de finalizare în anul 2014, însă a acesta a fost prelungit. Pe secţiunea Vinţu de Jos –Simeria se lucrează din 2014 cu termen de finalizare iniţial în anul 2015.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate