Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Casă din Cistei, DEMOLATĂ cu forţa, pentru lucrări de modernizare la calea ferată. O femeie, cu ATAC de PANICĂ, la spital

Publicat

YouTube video

DSC_0531 Modernizarea infrastructurii de cale ferată în judeţul Alba, ca parte a proiectului de interes naţional pe tronsonul cuprins între Sighișoara și Coșlariu aduce, pe lângă promisiunea dezvoltării zonei şi momente de deznădejde pentru localnicii care au trăit o viaţă întreagă în case din apropierea acestei investiţii. Un astfel de caz este al unei femei de 84 de ani din Cistei. Marţi, constructorii au început demolarea proprietăţii, în prezenţa unui executor judecătoresc, a jandarmilor şi poliţiei.

Emoţiile puternice prin care au trecut membrii familiei din Cistei au culminat cu intervenţia unui echipaj SMURD la faţa locului, nora proprietarei, o femeie de 46 de ani, având nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit un atac de panică, în momentul în care a văzut buldozerele în acţiune. Femeia a fost transportată de un echipaj SMURD la spitalul din Blaj.

Maria Nandrea, proprietara casei susţine că este nemulţumită de valoarea despăgubirii primite de la stat, 90.000 de lei şi că ar fi primit ofertă să-i fie construită o altă casă, dar ar fi costat 1 miliard de lei vechi, iar ea nu ar avea de unde să completeze restul de 10.000 de lei faţă de valoarea despăgubirii virate de stat.

YouTube video

Gospodăria femeii din Cistei se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp, și, pe lângă casă, curte și grădină, are o livadă cu 360 de pomi, din producția căreia ea câștiga până la 30.000 lei în fiecare an. În schimbul gospodăriei, statul i-a propus suma de 90.410 lei, adică aproximativ 20.000 de euro. Fiul proprietarei a precizat în ianuarie că o astfel de gospodărie ar valora între 60.000 și 70.000 de euro.

DSC_0513 Locuinţa vizată pentru demolare a fost construită de femeie împreună cu soțul ei. Lista exproprierilor a fost aprobată de Guvern în ședința din 15 ianuarie.

În aceeași situație s-a aflat și o altă proprietate din comuna Mihalț, pentru care, în schimbul demolării casei, statul a propus suma de 107.812 lei. În acest caz, proprietarul a acceptat condiţiile şi şi-a demolat singur proprietatea.

Prezent la faţa locului, Virgil Tcaciuc, şef Serviciul Exproprieri CFR a declarat că exproprierea s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern, iar imobilele au fost evaluate de către un evaluator autorizat. „În baza hotărârii de guvern, s-a emis decizia de expropriere, care este executorie, nu poate fi atacată în nicio instanţă, casa va fi demolată. Singurul lucru pe care poate să-l facă proprietarul este de a acţiona în instanţă statul român privind cuantumul de despăgubire. În situaţia dată, domnii nu au succesiunea făcută sau cel puţin nu o aveau şi nu s-au prezentat la comisia constituită conform Legii 255, care a funcţionat la Primăria Mihalţ. Imobilul nefiind predat de bună voie, conform legii, am apelat la un executor judcătoresc, care a pus în aplicare, şi prin încuviinţarea instanţei, executarea silită. S-a făcut procesul verbal şi am început să demolăm, conform graficului constructorului, care este de fapt întârziat. Rămân două terenuri în faţă, lateralul casei şi unul în spate”, a declarat reprezentatul CFR.

YouTube video

Executorul judecătoresc Florian Sapta a declarat însă că proprietarii pot face contestaţie privind această executare silită ce a vizat suprafaţa de 1.300 de metri pătraţi.

În ianuarie, la aflarea veştii că vor rămâne fără proprietăţi, oamenii din comună au spus că, în vara anului trecut, primarul Flavius Breaz a aprobat propunerea de expropriere fără a-i consulta pe cetățeni. Aceștia s-au plâns că evaluarea proprietăților lor s-a făcut „ochiometric”, că nu au fost anunțați și că nu a venit nimeni la fața locului să vadă exact cum arată gospodăriile.

Citeşte şi Exproprieri în zona căii ferate Coşlariu – Sighişoara: O femeie din Cistei, care îşi pierde casa, revoltată că primeşte doar 30% din valoare

Primarul din Mihalţ (comună de care aparţine administrativ localitatea Cistei), Flavius Breaz, a declarat pentru Alba24 că a organizat două întâlniri cu localnicii vizaţi pentru expropriere, la şcoala din Cistei şi că le-a prezentat situaţia şi alternativele pe care le au. Potrivit edilului, primăria ar fi putut să le pună la dispoziţie alte locaţii de terenuri în schimbul proprietăţilor pierdute, însă această variantă nu a fost acceptată.

În cazul locuinţei din Cistei, Breaz a precizat că „am dat autorizaţia de demolare luna trecută, prin 20, statului român. Din totalul proprietăţii de 20 de arii, doar 13 şi ceva sunt trecuţi în procedura de expropriere, inclusiv o parte din casă”.

DSC_0532 Potrivit sursei citate, proprietarii au putut apela la instanţă pentru a contesta condiţiile exproprierii. Aceştia ar fi cerut însă modificarea traseului vizat de investiţia la calea ferată, cerere ce ar fi fost respinsă. Primarul susţine că fiul proprietarei nu a acceptat nicio soluţie, printre acestea aflându-se şi cea a unei locuinţe „la schimb”, un apartament în Blaj.

În luna februarie 2013, Ministerul Transporturilor a semnat cu CFR SA un contract de finanțare în valoare de 4,98 miliarde de lei (1,13 miliarde euro) pentru reabilitarea unui tronson de cale ferată cu o lungime de 89,5 kilometri, cuprins între Sighișoara și Coșlariu, parte a Coridorului IV Paneuropean.

Contractul este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 740 milioane euro și prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dublă electrificată de cale ferată. Lucrările de modernizare au început în martie-aprilie 2012 și se vor încheia în iunie 2015.

După finalizarea lucrărilor trenurile de călători ar trebui sa atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă vor ajunge până la 120 de kilometri pe oră.

Modernizarea celor 31 de kilometri de cale ferată din Alba presupune lucrări de consolidare, de reabilitare a podurilor şi podeţelor şi construcţia unora noi, lucrări de electrificare şi energoalimentare, de telecomunicaţii, precum şi reablitarea clădirilor şi spaţiilor pentru instalaţiile tehnologice, a peroanelor şi amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi.

În ianuarie 2014, Guvernul a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată din alte localităţi din Alba, aflate pe tronsonul căii ferate vizate, pe raza localităţilor Valea Lungă, Mihalţ şi Sântimbru. În textul proiectului de atunci se preciza că sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării prevăzute la art. 1, situate pe raza localităţilor Sighişoara, Daneş, Dumbrăveni, Micăsasa, Valea Lungă, Mihalţ şi Sântimbru, sunt în cuantum total de 3.289.248,09 lei. Citeşte AICI mai multe detalii.

În iulie 2014, Guvernul a aprobat declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes naţional, “Reabilitarea liniei c.f. Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunile Sighişoara-Coşlariu şi Coşlariu-Simeria“ şi pentru zonele Blaj, Crăciunelu de Jos, Teiuş, Alba Iulia, Sebeş, Vinţu de Jos.

În localităţile vizate în judeţul Alba, au fost identificate peste 1000 de imobile pentru care a fost demarată procedura de expropriere. În zona Alba Iulia, de exemplu, sunt 236 de terenuri de aparţin unor persoane fizice, unor firme sau instituţii publice (Primăria). La Blaj, sunt 94 de astfel de proprietăţi, la Crăciunelu de Jos – 209, la Teiuş – 3, la Sebeş 101, la Vinţu de Jos – 271. Acestora li se adaugă imobile din Săliştea – 30 şi alte 120 la Şibot.

Hotărârea de guvern prevede virarea de către Ministerul Transporturilor a sumelor aferente exproprierilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” – S.A. la dispoziţia proprietarilor de imobile.

De asemenea, un alt proiect de hotărâre se referă la declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes naţional, “Reabilitarea liniei c.f. Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunea Coşlariu-Simeria“, pentru unităţile administrativ-teritoriale: Săliştea şi Şibot – judeţul Alba.

Citeşte şi EXPROPRIERI în OPT localităţi din judeţul ALBA, pe traseul căii ferate Braşov-Simeria, APROBATE de Guvern. LISTA PROPRIETARILOR

Detalii proiecte de lucrări:

Simeria – Coşlariu, lungime de 74,4 km: Secţiunea Vinţu de Jos – Coşlariu, începere lucrări 2012 cu finalizare în anul 2014; Secţiunea Vinţu de Jos –Simeria estimat începere lucrări în 2014 cu finalizare în anul 2015.

Suma propusă în bugetul anului 2014 este în valoare de 250 mil lei.

Coşlariu – Sighişoara, lungime de 89,5 km: Secţiunea Sighişoara – Aţel, începere lucrări 2012, cu finalizare în anul 2015; Secţiunea Aţel – Micăsasa, începere lucrări 2012 finalizare în anul 2015; Secţiunea Micăsasa- Coşlariu, începere lucrări 2012- finalizare 2015.

Suma propusă în bugetul anului 2014 este în valoare de 282,731 mil. lei;

Kilometrul 614 – Simeria, lungime de 143,954 km: cu începere în anul 2014 şi finalizare 2017. Suma propusa in bugetul anului 2014 este în valoare de 78,794 mil lei.

foto-video: Daniel BLOSS

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Nu va pasa de varstnici!

    marți, 07.10.2014 at 15:34

    Sa va fie rusine pentru ceea ce faceti . Femeia aceea traia din pomi care ii avea , traia de o viata in acea casa. De ce nu aveiti curaj sa mergeti si sa scoateti din casa un om mai mare ? Scoate-ti-l pe Ponta , pe Basescu , sa vedem aveti curaj ?
    RUSINE RUSINE RUSINE !!!
    Omorati oameni care nu au facut nimic rau .
    In ziua de azi nu ii lasati nici sa traiasca .
    ****, *****!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. cuvinte

    miercuri, 08.10.2014 at 08:08

    Nemernicilor!!! 20.000 euro pt o casa si livada de 300 pomi??? aia e o avere… dar voi nu descpagubiti numai niste cladiri. nu vedeti valoarea din jur si suprafata terenului din jurul casei!!! una o casa cu 2000 mp si alta e doar 700 mp!!! Si sa scoateti o femeie de 84 de ani din casa? trebuia sa ii construiti din timp ALTA CASA( nu apartament in blaj) si sa ii plantati acum cativa ani alti 300 pomi fructiferi!!! asa se face!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax