Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a hotărât reîntregirea salariilor pentru bugetari şi restituirea CASS pentru pensionari. Vezi detalii

Publicat

În şedinţa de miercuri, Guvernul Ponta a luat o serie de hotărâri care privesc angajaţii din sectorul bugetar, dar şi pensionarii din România.

Este vorba despre două ordonanţe de urgenţă, privind măsuri pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul celui dinainte de tăierile de 25% şi restituirea contribuţiilor de asigurări sociale reţinute de la pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei lunar.

Citește și Pensionarii angajați la stat vor trebui să aleagă, în termen de 15 zile, unul dintre cele două venituri. Modificările la OUG 114

Angajaţii din sectorul bugetar ar urma să primească două măriri de salarii. Prima, de 8%, va fi operată la 1 iunie şi a doua, de 7,4% este programată pentru 1 decembrie 2012.

Pensionarii cărora până acum le-a fost impozitat venitul mai mare de 740 de lei lunar pentru contribuţia la asigurările sociale de sănătate luând în considerare întreaga sumă vor primi înapoi, până la 31 decembrie 2012, diferenţele de valoare faţă de luarea în calcul doar a banilor primiţi peste pragul menţionat. Este vorba despre restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre contribuţiile de asigurări sociale de sănătate reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, rezultate prin aplicarea procentului de 5,5 la sută asupra întregului cuantum al pensiei şi celei rezultate prin aplicarea procentului de 5,5 la sută asupra părţii din pensie care depăşeşte 740 lei. Aceasta se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Sumele vor fi primite de către pensionarii în cauză în 16 tranşe egale, odată cu drepturile băneşti, lunar, astfel: pentru sumele reţinute în perioada ianuarie – martie 2011, restituirea se realizează în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011 – aprilie 2012, restituirea se realizează până la data de 31 decembrie 2013.

Sursa foto: gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax