Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Încă două ZILE LIBERE pentru români: Parlamentarii au inițiat un proiect de lege care prevede ca două sărbători să fie declarate nelucrătoare

Publicat

Românii s-ar putea alege cu înca două zile libere pe an, dacă noul proiect de lege inițiat de parlamentari în acest sens va fi aprobat. Este vorba despre ziua de 24 ianuarie, în care se sărbătorește Unirea Principatelor Române din 1959, sau „Mica Unire” și ziua Înălțării Domnului, marcată la 40 de zile după Paști.

Înainte să înceapă sesiunea parlamentara, deja au fost depuse proiecte de lege care propun ca alte două zile de sărbătoare sa fie declarate nelucrătoare în România.

Un proiect legislativ propune ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată sărbătoare națională legală și, în consecință, zi nelucrătoare. Este un proiect susținut de foarte mulți parlamentari, de la toate partidele, potrivit România TV.

Inițiatorii spun că acest proiect este susținut chiar de președintele Traian Băsescu și de către academicieni. Este un proiect legislativ depus la Senat, care va intra în dezbatere după începerea sesiunii parlamentare, după 1 februarie. Inițiatorii proiectului spun că nu este normal ca ziua de 24 de ianuarie, care reprezintă Unirea Principatelor Române din 1859, să fie marcată doar de discursuri și să nu fie considerată o adevărată sărbătoare.

Pe lângă acest proiect, mai există încă o inițiativă legislativă, care propune ca ziua Înălțării Domnului, care se sărbătorește la 40 de zile de la Paști să fie, de asemenea, zi nelucrătoare.

În sesiunea trecută, însa, senatorii au respins șase proiecte de lege care cereau zile nelucrătoare.

Senatorii au respins, la sfârșitul anului 2013, câteva propuneri legislative care prevăd introducerea în Codul Muncii, ca sărbători legale, a celei de-a treia zi de Paști, a datei de 10 mai și a datei 21 mai – ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Deși Senatul a dat un aviz negativ, mai există, totuși, o șansă ca salariații români să beneficieze de încă trei zile libere pe an, întrucât deputații vor trebui să ia decizia finala în aceste cazuri.

Calendarul zilelor libere în 2014:

Anul Nou

1 ianuarie – miercuri

2 ianuarie – joi

3 ianuarie – vineri

Paști

20 aprilie – duminică

21 aprilie – luni

Ziua Internațională a Muncii

1 mai – joi

Rusalii

8 iunie – duminică

9 iunie – luni

Adormirea Maicii Domnului

15 august – vineri

Sfântul Andrei

30 noiembrie – duminică

Ziua Națională a României

1 decembrie – luni

Crăciun

25 decembrie – joi

26 decembrie – vineri

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. mdaa

    vineri, 17.01.2014 at 13:37

    Ar fi bine sa dea zile nelucratoare toate sarbatorile legale. Ar fi ceva liber…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax