Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

INCOV Alba Iulia și-a dat ultima suflare: Cel mai mare producător de covoare din România a intrat în faliment


Publicat

După cinci ani de proceduri administrative şi termene în instanţă cu creditorii, cel mai mare producător autohton de covoare şi mochete din Alba Iulia, Incov SA, a intrat în faliment. Decizia aparţine Tribunalului Alba şi a fost dată la începutul acestui an. Activele acestei companii vor fi vândute pentru a acoperi cel puţin o parte din datoriile istorice, iar angajaţii au fost trimişi în şomaj. Datoriile companiei sunt de 11 milioane de euro.

În luna aprilie se va decide cum vor fi valorificate activele pentru recuperarea datoriilor. Prima consecinţă a falimentului este concedierea a 72 de angajaţi din cei 91 cât mai lucrează la firma din Alba Iulia.

Este sfârşitul unui brand reprezentativ atât pentru Alba Iulia, cât şi pentru industria de profil din ţară, compania fiind ultima care mai funcţiona, după închiderea fabricilor de la Cisnădie şi Suceava. În schimb, belgienii deschid o fabrică de covoare şi perdele, la Ploieşti.

Fabrica Incov Alba Iulia a fost fondată în 1979, din 1991 a fost înregistrată ca societate pe acţiuni, firmă cu capital integral privat, cu activitate la sediul de pe strada Gheorghe Şincai nr. 12, pe o suprafaţă de 65.484,97 mp. În decembrie 2006, a fost preluată de grupul “Acvila”, cu domeniu de activitate în sectorul materialelor de construcţii  termoizolante. Produsele sale erau dintre cele mai apreciate pe piaţa internă, dar au avut succes şi la export.

Declinul companiei a început de acum 16 ani, când creşterea exponenţială a taxelor vamale pentru importul de lână, folosită la fabricarea covoarelor, a blocat posibilitatea de a onora comenzile, evaluate la milioane de dolari. În 1997, valoarea exporturilor “Incov” era de cinci milioane de dolari, având cea mai bună piaţă de desfacere peste hotare, inclusiv în SUA.

Acestei situaţii i s-a adăugat criza financiară internaţională, iar, în decembrie 2008, compania a intrat în insolvenţă. Cererea a fost depusă de o instituţie bancară la care Incov avea credite. În 2008, firma avea cifră de afaceri de 4,9 miloane de euro.

Un an mai târziu, a fost propus un plan de reorganizare ce prevedea stingerea creanţelor creditorilor în proportie de peste 95%. Incov acumulase datorii de 11,7 milioane de euro (aproximativ 43 milioane lei, la acea dată) către furnizori de materie primă, bugetul de stat, furnizorii de energie şi servicii şi instituţii bancare. Planul de reorganizare a fost confirmat în 2010 şi modificat în octombrie 2012.

Compania a încercat să se redreseze, apelând inclusiv la consultanţă din partea firmei “Pricewaterhouse Coopers” (care a contribuit la elaborarea planului de reorganizare din 2009). Incov a redus numărul de angajaţi la 141 de persoane (cu 50 mai puţin faţă de 2008), pentru a micşora cheltuielile şi a scăzut şi producţia, optimizând procedura de aprovizionare pe model de management japonez, după cum precizau, în 2010, reprezentanţii firmei, pentru Ziarul Financiar. A încercat să reorienteze vânzările către clienţi mari: bănci, hoteluri, pensiuni, instituţii, chiar şi biserici.

Însă evoluţia pieţei şi concurenţa din partea producătorilor belgieni şi turci nu a dat mari şanse companiei autohtone, astfel că, în ianuarie 2014, după cinci ani de încercări, decizia a venit în instanţă: Tribunalul Alba a declarat, oficial, falimentul companiei.

Pe lista creditorilor se află aproape 70 de persoane juridice şi fizice, printre care Anglo Romanian Bank Limited Sucursala Bucureşti, BCR, DGFP, Primăria Alba Iulia, ITM, EON Gaz, FDEE Electrica, Romtelecom şi furnizori de materie primă.

Sentinţa pe scurt din 17 ianuarie: Admite cererea Electrica de încuviinţare a executării cauţiunii. Dispune intrarea în faliment”. Un nou termen este programat pentru 11 aprilie.

În continuare, se derulează procedura prin care se stabileşte masa credală, se inventariază activele (bunuri mobile şi imobile, stocuri, valori monetare) şi se organizează licitaţia pentru valorificarea acestora şi plata către creditori.

De asemenea, în martie, 72 din cei 91 de angajaţi ai Incov sunt disponibilizaţi. Compania îşi desfăşura activitatea pe lângă personalul de management, cu cel angajat la compartimentele magazie, logistică, design, administrativ; producţie – filatură, ţesătorie, finisaj şi vânzări interne – magazin.

Din planul de reorganizare pe patru ani demarat în 2009 şi modificat în 2012

Incov SA produce covoare pluşate (tip dubluapluşate) din lână 100%, fire sintetice 100% sau o combinaţie între cele două. Articolele sunt grupate pe colecţii de serie lansate semestrial sau sunt create şi produse pe bază comenzi speciale primite de la clienţi. Din noiembrie 2009, firma are şi magazin online.

Principalul tip de materie primă folosită în secţia filatură este lâna sub formă de pală, iar sursa primară a acesteia a rămas producătorul H. Dawson din Marea Britanie, care vinde prin intermediul agentului său T. Texland Comimpex Bucureşti, se arată în planul de reorganizare.

Cei mai importanți furnizori ai INCOV SA, din perspectiva volumului aprovizionărilor sunt: Moldabela Ungheni, Filatura Ungheni, Northbank Wool Ltd., H.Dawson Ltd., Ersulu Tekstil, Curtis Wool.

Principalii clienţi în perioada de după confirmarea Planului de reorganizare sunt angrosişti mari – 65% externi, iar de vânzarea mărfii pe piaţa internă s-a ocupat Incov SA direct şi prin distribuitorul pentru România al grupului Acvila, Carpeta RO Grup SRL, care vinde aproximativ 35% din  producţia fabricii.

Pe parcursul  perioadei de reorganizare, principala piaţă de desfacere a produselor Incov a fost cea externă, iar pe piaţa internă s-a colaborat cu Basarabia Grup SRL și rețeaua de magazine Carpeta Incov.

Societatea a încheiat convenții de colaborare cu magazine de tip Do-It-Yourself (Leroy Merlin, Dedeman, Hornbach, etc.).

Pentru segmentul de produse “popular”, principalii concurenţi sunt producători din Turcia şi China. Reprezentanţii Incov susţin însă că gama de covoare sintetice marcă a fabricii din Alba Iulia sunt net superioare celorlalte. Pe segmentul mediu, concurează cu produse din Europa Centrală şi de Vest, iar pentru “premium”, cu producători consacraţi, însă ar avea avantajul preţurilor mai mici.

Cauza principală a pierderilor înregistrate de către companie în primele 11 trimestre ale planului de reorganizare a fost neîndeplinirea planului de vânzări: doar 63% din veniturile estimate. Alte cauze: condițiile dificile de piață, cerere scăzută și presiuni asupra prețurilor determinate de concurența din partea produselor de import (Turcia, China etc.); lipsa capitalului de lucru necesar pentru aprovizionarea cu materii prime; majorarea costului materiilor prime; orientarea clienților către game de produse cu prețuri de vânzare mai mici.

Economia de costuri (reducerea personalului cu 30%) nu a putut acoperi deficitul de marjă brută din vânzări, astfel că societatea a funcţionat sub pragul de rentabilitate și a acumulat pierderi operaționale.

Nu a reuşit să-şi onoreze decât într-o proporţie redusă obligațiile de plată asumate prin Programul Amendat de Plăți, din lipsă de lichidităţi.

Ţări pentru export: Austria, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Liban, Lituania, Moldova, Polonia, Serbia, Marea Britanie, Ungaria.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Haos la salarizarea bugetarilor. Ministrul Muncii: diferențe și de 10.000 de euro la salariați cu aceeași funcție și pregătire

Publicat

Ministrul muncii vrea să pună ordine în grila de salarizare a a angajaților din administrația publică. ”Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii” spune Turcan prezentând diferențe și de 10.000 de euro la salariați cu aceeași funcție și pregătire.

Un angajat la un Consiliu Judeţean câştigă un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât un salariat care are aceeaşi pregătire şi aceeaşi funcţie, dar care este angajat într-o Primărie de comună, a arătat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Pentru aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire, sunt acum salarii de bază diferite.

Concret, un consilier superior gradaţia 5 în administraţia locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeaşi funcţie în administraţia centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic.

Diferenţa între doi angajaţi cu aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire şi care fac acelaşi lucru, nu are nicio logică.

Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Judeţean câştigă cu peste 4.000 de lei în plus faţă de un angajat cu aceeaşi funcţie, dar într-o primărie de comună.

Deci pentru aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi răspundere avem o diferenţă de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual”, a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.

Declarațiile Ministrului Muncii au făcute după întâlnire pe care a avut-o marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.

”(…) Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii, iar o componentă importantă în noua lege a salarizării este reaşezarea administraţiei publice locale pe grila de salarizare”, a precizat Raluca Turcan.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) ANUNȚ ANGAJARE: Firmă RECRUTEAZĂ pentru depozitul de logistică din Germania, două persoane

Publicat

Firmă din Germania angajează, fără intermediari, pentru depozitul de logistică din Germania, două persoane.
Limba germană/engleză constituie un avantaj.
Doritorii vor depune CV-urile la adresa de e-mail: info@noegel.ro
Relații la telefon +40 771 379 344.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernare cu act adițional: DOCUMENT- Principalele prevederi din acordul semnat de partidele din coaliție după negocieri

Publicat

Liderii coaliției PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat marți seara un act adițional la acordul de guvernare, după două zile de negocieri provocate de nemulțumirea USR-PLUS provocată de revocarea din funcție a ministrului sănătății Vlad Voiculescu.

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat marți seara semnarea unei completări la acordul de coaliție, menită să îmbunătățească mecanismul de funcționare a acesteia.

Citește și VIDEO: PNL și USR-PLUS s-au împăcat: ”Vom face mâine o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

„Cei ce au pariat că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii”, a spus Orban, care susține că partenerii din coaliție sunt preocupați de guvernare.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că acordul la care s-a ajuns va duce la creșterea performanței de guvernare.

 Vezi DOCUMENTUL AICI: Textul actului adițional semnat de PNL, USR-PLUS și UDMR

„După două zile de discuții serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, o completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să după la creșterea încrederii în parteneri, să ducă la îmbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției și în mod evident, să crească performanța de guvernare”, a anunțat președintele PNL la finalul discuțiilor de marți seara.

Liderul liberal consideră că alianța funcționează

„Formațiunile politice care au constituit această coaliție sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au, de a asigura o bună guvernare României și de a pune în practică programul de guvernare, pentru care ne-am angajat în fața Parlamentului și, de asemenea, să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare.

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii.

Suntem o coaliție care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate și suntem preocupați în primul rând de o guvernare care să ducă la o îmbunătățire semnificativă a vieții cetățenilor români”, a precizat Ludovic Orban.

Prevederile din actul adițional de guvernare

  • Cererea de revocare a unui ministru va fi trimisă președintelui de către premier după informarea prealabilă a formațiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier.
  • Coaliția, premierul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice care să submineze activitatea și agenda guvernamentală, arată documentul, care invocă susținerea reciprocă și solidaritatea.
  • Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.
  • Printre prioritățile asumate la nivelul Coaliției se numără programul de vaccinare, reformele în domeniul sănătății, care vor continua, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului, adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.
  • Alte priorități sunt operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție, un calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor, precum și înființarea unui grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.
  • Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
  • Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri.
  • La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale.
  • Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG.
  • Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public

Vezi și DOCUMENT: PROGRAMUL de GUVERNARE 2020-2024 al Alianței PNL USR-PLUS UDMR. Principalele priorități ale Guvernului Cîțu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Acțiune-maraton a Poliției Rutiere Alba pe drumurile din județ. RADARE pentru monitorizarea traficului rutier, 24 de ore

Publicat

politie

Polițiștii rutieri din Alba desfășoară astăzi o acțiune specială pentru depistarea șoferilor care depășesc viteza legală.

Miercuri, 21 aprilie, până la ora 24.00, se derulează acțiunea Speed Marathon, perioadă în care polițiștii acționează neîntrerupt, timp de 24 de ore, pentru respectarea regimului legal de viteză.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul săptămânii T.I.S.P.O.L. Speed.

Controalele T.I.S.P.O.L. Speed se desfășoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene şi au drept scop combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul vitezei excesive.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte:

”Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă în localităţi este de 50 de kilometri / oră, iar pe drumurile naţionale, în afara localităţilor, este de 90 km/h.

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depășirea cu mai mult de 50 de kilometri/oră a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă.

De asemenea, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la trafic, vă recomandăm să nu depăşiţi limita legală de viteză!”

Amplasarea radarelor în data de 21 aprilie:

Drumul Naţional 1: Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1: Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7: Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C: Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74: Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75: Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75: Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia: Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş: strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Pot fi amplasate radare și în alte locații, astfel că șoferii sunt atenționați să respecte regulile rutiere pe tot parcursul deplasării. De asemenea, vor putea fi organizate acțiuni și filtre în trafic.

Potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză sunt de:

– 50 km/oră în localităţi (în unele cazuri, limita este mai mare, dar de maximum 80 km/oră sau mai mică, dar minimum 30 km/oră);

– 90 km/oră pe drumuri naţionale, judeţene, comunale

– 100 km/oră pe drumuri expres sau drumuri naţionale europene

– 130 km/oră pe autostrăzi.

Dacă depăşiţi aceste limite maxime admise de viteză riscaţi sancţiuni, astfel:

– pentru depăşirea limitei cu 10-20 km/oră, se calculează 2 sau 3 puncte-amendă, plus două puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 21-30 km/oră: 4 sau 5 puncte-amendă plus trei puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 31-40 km/oră: între 6 şi 8 puncte-amendă, plus patru puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 41-50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă, plus sase puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu mai mult de 50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă, dar şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă – art. 336 Cod Penal.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate