Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Informare meteo: Vine gerul. Ninsori până vineri în mai multe zone din țară și temperaturi până la -20 de grade în weekend


Publicat

zapada

Va continua să ningă până vineri dimineața. Meteorologii au actualizat informare meteo valabilă pentru această perioadă.

Informare meteo: de miercuri, 13 ianuarie, ora 10:00 până vineri, 15 ianuarie, ora 10.00.

Vezi și Furtuna Filomena, care a făcut ravagii în Spania, vine spre România. Anunțul ANM

În intervalul menționat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantități de 15-20 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent.

În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaților Meridionali, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Citește și Totul despre vortexul polar care îngheață Europa: ce este și cum funcționează. Cum va arăta vremea după destrămarea lui

La sfârșitul săptămânii, vremea va deveni rece, geroasă mai ales noaptea și dimineața.

La munte, vor fi minime de -18…-20 de grade Celsius. Și în zonele mai joase va fi foarte frig noaptea: până la -16…-18 grade Celsius.

sursă: meteoromania.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: PSD s-a ținut de cuvânt! Pensiile seniorilor noștri au fost majorate

Publicat

”Seniorii României au primit pensii mai mari după ce, la finalul anului 2021, la inițiativa PSD, a fost aprobată majorarea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%. Majorările s-au aplicat de la 1 ianuarie 2022.

Creșterile acestor venituri sunt extrem de necesare, deși nu îndestulătoare, mai ales în contextul majorării prețurilor la energie și gaze naturale, alimente și medicamente. PSD a propus și în cazul acestor scumpiri mai multe soluții, pentru ca românii să fie cât mai puțin afectați.

Vineri, 14 ianuarie, cu o zi înainte de termenul prevăzut, s-a încheiat plata drepturilor financiare pentru toți pensionarii. După mult timp, seniorii noștri își primesc pensiile la timp în luna ianuarie (în ultimii ani acestea ajungeau după data de 15 din cauza procedurilor determinate de începerea unui nou an fiscal).

Valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.442 lei, cât a fost la finalul anului trecut, la 1.586 lei (beneficiază 3,7 milioane de seniori). În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25% (beneficiază 1,3 milioane de seniori).

Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Nu în ultimul rând a fost prevăzută acordarea unei indemnizații suplimentare, a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de veniturile acestora. De asemenea, seniorii cu pensii mici beneficiază în această lună de un venit suplimentar pentru a face față creșterii prețurilor produselor și facturilor.

În urmă cu două luni afirmam că unul dintre motivele pentru care PSD a acceptat să intre la guvernare este legat de necesitatea creșterii pensiilor. Astăzi mă bucur de faptul că PSD s-a ținut de cuvânt!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba”, Deputat PSD, Radu Marcel Tuhuț.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

MIERCURI: Grevă de avertisment în toate școlile din România. Profesorii nu vor face ore între 11,00 și 13,00

Publicat

clasa goala

Grevă de avertisment în toate școlile din România în care sunt membri de sindicat, miercuri, 19 ianuarie 2022, anunță cele două federații sindicale. Profesorii nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00

Timp de două ore, cadrele didactice nu vor intra la cursuri cu elevii.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a declarat luni, la Antena 3, că în intervalul de timp 11:00 – 13:00 nu se vor desfăşura activităţi specifice actului educaţional, dar copiii vor fi supravegheaţi.

Profesorii opresc activitatea între orele 11:00 şi 13:00

„Deciziile revin consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ (…). Aceştia vor lua deciziile care se impun astfel încât să fie respectate drepturile tuturor, adică atât dreptul la grevă al celor care au semnat pentru declanşarea unei astfel de forme de protest cât şi dreptul celor care doresc să îşi desfăşoare activitatea mai departe”, a spus Marius Nistor.

„Vom face tot ceea ce depinde de noi ca niciun elev să nu fie afectat, adică siguranţa elevilor să nu fie pusă în pericol”, a mai declarat preşedintele Sindicatului „Spiru Haret”.

Anunțul comun FSLI și FSE Spiru Haret

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret – organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi inistituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. Spiru Haret şi F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00”, se arată într-un comunicat comun.

În baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, se declanșează Grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unitățile și inistituțiile de învățământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00, anunță sindicatele.

Lista cu cerințele sindicatelor

“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației explică de ce o clasă NU trece în online când unul sau doi elevi sunt confirmați cu COVID

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat cum s-a ajuns la decizia scrisă în ordinul de ministru ca o clasă să treacă în online când sunt confirmate trei cazuri de COVID-19 în șapte zile, și nu la unul cum era până acum.

”Aceasta este definiția focarului în România, valabilă de foarte multi ani, pentru gripă și alte boli transmisibile, și susține că riscul îmbolnăvirii există însă acesta este minim dacă se respectă cu strictețe regulile sanitare, în special purtarea corectă a măștii”,  spune ministrul Educației

La trei cazuri COVID, toată clasa trece în online: model utilizat în școlile din Franța

„Definiția focarului așa cum a fost prezentată de ministrul Sănătății este valabilă de mulți ani în România. Lucru pe care mai puțini îl cunosc. Este valabilă pentru gripă și pentru alte boli transmisibile: trei cazuri, trei cazuri înseamnă focar. Trei pentru că acesta a fost modul de lucru al școlilor din Franța de exemplu vreme de foarte multe luni.

Franța, deși a avut un număr de infectări mult mai mare, nu a închis școlile deloc, a suspendat clasă cu clasă atunci când au apărut trei cazuri. Începând de săptămâna trecută în Franța s-a renunțat la regula celor trei cazuri.

Dacă sunt 6-7 cazuri de infectare într-o clasă, atunci cei 6 sau 7 elevi intră în izolare, restul merg la școală. Spania de exemplu nu are trei are cinci cazuri.

În România am considerat că o precauție în plus este necesară și pe seama disponibilității deficitare a testelor și pe seama nivelului de respectare a regulilor sanitare și s-a stabilit trei, nu cinci, nu nelimitat”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.

Ce pățesc elevii care nu merg la școală la un apariția unui caz în clasă

Întrebat despre părinții care nu-și trimit copiii la școală la apariția unui caz, ministrul a spus că aceștia trebuie să fie trecuți absent în catalog. El a precizat că în ordinul de ministru sunt stabilite clar excepțiile pentru scutirea de prezență fizică, mai exact dacă respectivul copil se află într-o stare vulnerabilă de sănătate.

„Dacă respectă regulile și poartă masca așa cum trebuie, nu sust contacți direcți potrivit metodologiei INSP. (…) Eu cred că da (trebuie să li se pună absențe celor care nu vin la apariția unui caz -n.r.). Școla se desfășoară cu prezență fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activității cu prezență fizică în acea clasă li se trec absențe”, a spus el.

Ce se întâmplă dacă un elev are o viroză de sezon

Întrebat ce se întâmplă acum când este sezonul virozelor care se manifestă așa cum se manifestă precum Covidul, ce se întâmplă, Cîmpeanu a spus că părinții trebuie să anunțe dirigintele sau învățătorii că există simptome specifice, să nu-l trimită la școală, caz în care nu se vor pune absențe.

„Din ce am înțeles de la specialiști, dna doctor Stăncel, spre exemplu, cu o experiență și o competență absolut impresionantă în domeniu epidemiologic, putem spune și invers. Covidul se manifestă din ce în ce ca o gripă și nu gripa ca un Covid”, a mai spus Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Blaj cumpără o autostropitoare pentru irigarea spațiilor verzi de pe raza municipiului. Valoarea investiției

Publicat

Primăria Blaj cumpără un autovehicul pentru stropitul spațiilor verzi de pe raza municipiului. Valoarea investiției este de peste 230.000 de lei. 

Primăria Blaj – Serviciul de Gospodărie Comunală a lansat vineri, 14 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui autovehicul pentru stopitul spațiilor verzi.

Citește și Blaj, „orașul florilor” și în acest an. Primăria cumpără plante ornamentale în valore de peste 660.000 de lei

Valoarea totală estimată este de 232.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, încă din anul 2018, Primăria municipiului Blaj – Serviciul de Gospodărie Comunală a început dotarea cu utilaje noi și performante, împreună cu accesoriile acestora, pentru a putea presta serviciile ce fac obiectul de activitate cu calitate și profesionalism și cu costuri cât mai reduse.

În perioada 2017 – 2020 au fost achiziționate: un buldoexcavator, un utilaj multifuncțional pentru spălat străzi și trotuare, o autobasculantă Ford, automăturătoare Scarab, automăturătoare Green Machines, automăturătoare Comam, două tractoare și două remorci.

Se dorește în continuare achiziționarea unei autostropitoare pentru spații verzi, pentru a facilita irigarea spațiilor verzi aflate în sensurile giratorii, a jardinierelor așezate în suporți pe marginea șoselelor, a ghivecelor de flori montate pe suporți la înălțime, pentru întreținerea sănătății plantelor, arbuștilor și îmbunătățirea calității mediului urban și revitalizarea estetică a municipiului Blaj.

În momentul de față, Primăria Blaj – Serviciul de Gospodărie Comunală deține doar niște bazine de apă încărcate în remorcile tractoarelor. Acestea nu mai fac față deoarece în municipiu s-au realizat mai multe zone verzi, necesitatea irigării lor fiind crescută.

Autovehiculul va fi echipat cu un rezervor de 2.000 de litri, pompe de apă de înaltă și joasă presiune și tambur retractabil cu furtun.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate