Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Înlocuirea directorului unei școli din Șpring scoate părinții elevilor și profesorii în stradă. Vor picheta sediul Inspectoratului Școlar Alba


Publicat

În comuna Şpring, părinţii şi profesorii sunt nemulţumiţi de schimbarea directorului Şcolii Gimnaziale, Ilie Anghel, şi aducerea la conducere a unei profesoare de educaţie tehnologică din Doştad, Maria Opincar . Pirmarul comunei Spring, Daniel Rusu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că părinţii au început să strângă semnături pentru repunerea în funcţie a celui care timp de 10 ani a fost director.

Edilul comunei a spus că părinţii sunt hotărâţi să nu îşi trimită copiii la şcoală pe data de 15 septembrie, dacă ISJ Alba nu va rezolva situaţia. Dintr-un total de 315 copii care învaţă la cele patru şcoli din comuna Şpring, 150 de elevi nu vor începe anul şcolar, potrivit primarului. Pentru „decapitarea” directrolui şcolii din comună, Ilie Anghel şi noua inspectoare pentru management educaţional, Adriana Elena Boghici a avut un cuvânt de spus, spune Daniel Rusu, care a precizat că în urmă cu doi ani fostul director a sancţionat-o pentru modificări în catalog.

În urmă cu două săptămâni, conducerea ISJ Alba a decis înlocuirea a şapte inspectori şcolari, şi deasemenea schimbarea mai mulţi directori de gărdiniţe şi şcoli din judeţ. Printre aceştia se numără şi directorul şcolii din comuna Şpring, Ilie Anghel, care deşi în urma evaluărilor făcute în ultimii doi ani de ISJ Alba, şi primirea calificativului „Foarte bine” din partea inspectorului general Dorin Sandea a fost înlocuit cu Maria Opincar.

Daniel Rusu a spus că motivul înlocuirii directorului şcolii ar fi susţinerea pe care acesta a manifestat-o faţă de PNL şi de primar. Ilie Anghel, fostul director al unităţii de învăţământ din Şpring  a fost membru PSD, dar a renunţat la politică când a ajuns în învăţământ.

Părinţii din comună sunt nemulţumiţi de decizia luată de ISJ Alba şi împreună cu profesorii de la cele patru şcoli din zonă, în frunte cu primarul din Şpring vor picheta la 1 septembrie sediul instituţiei. Au pornit chiar şi la strângere de semnături pentru ca fostul director să fie repus din nou în funcţie, şi sunt ferm hotărâţi să nu îşi trimită copiii la şcolile din Şpring, din 15 septembrie. „Este vorba despre 150 de copii care nu vor mai începe anul şcolar” a precizat primarul din Şpring.

Anghel Ilie a fost directorul unităţii mai bine de 10 ani, şi la controalele privind învăţământul primar şi administraţia şcolii, făcute de reprezentanţii ISJ Alba, a primt calificativul „Foarte Bine” chiar din partea inspectorului general Dorin Sandea.

Primarul din Şpring este de părere că şi noua inspectoare pentru management educaţional, Adriana Elena Boghici a avut un cuvânt de spus că „decapitarea” directorului şcolii de la Spring. „ Odată cu schimbarea directorilor de şcoli şiu grădiniţe din Alba au declanşat jihadul, prostul management în şcoli şi acolo unde merge treaba. Odată cu terminarea delegaţiilor de directori şi cu numirea unei binecunoscute doamne profesoare care a ajuns inspector, Adrian Boghicia a fost <decapitat> şi directorul şcolii din Şpring”, a spus Rusu. Adriana Boghici a fost învăţătoare la Şcoala din Şpring, iar în urmă cu doi ani, părinţii au sesizat faţă de directorul unităţii de învăţământ, Ilie Anghel că au fost făcute modificări la numele în catalog a unor elevi, aceasta fiind sancţionată.

„În afară de plăcerea lui (Dorin Sandea – n.r) sinistră de a face rău învăţământulu din comună, acolo unde lucrurile evoluează normal şi firesc altceva ce mai ştie să facă. Ne-am săturat de politizarea învăţământului şi implicare politicului în viaţa copiilor. Părinţii din comuna Şpring vor să facă rost de mijlace de transport ca să ducă copiii la şcoliile din judeţul Sibiu (Mirecurea Sibiului), cea mai apropiată localitate de noi şi nu în Alba. Este strigător la cer, domnule Sandea să îţi baţi joc de comunitatea pe care o conduc”, a spus Daniel Rusu.

Reamintim că Conducerea Inspectoratului Şcolar Alba a decis, în data de 4 august într-o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie, să nu mai prelungească detaşarea în interesul serviciului pentru şase inspectori şcolari şi să înlocuiască  directori de şcoli şi grădiniţe din judeţ.

LISTA modificărilor în funcţii la nivelul inspectorilor şcolari:

Pentru alternative educaţionale – Delia Angela Gheorghiţă

Pentru muzică/desen/arte – Delia Alexandrina Filip

Pentru management educaţional –Adriana Elena Boghici

Pentru învăţământ preşcolar – Rodica Paven (Cîmpeni)

Pentru proiecte educaţionale – Laura Marinela Staicu

Pentru formare continuă – Monalisa Mirela Borza

LISTA directorilor de şcoli vizaţi pentru schimbare şi propunerile de înlocuire:

Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia – directorul Mariana Maierescu, înlocuită cu Nicolae Andron; directorul adjunct Alexe Vinceller, înlocuit de Ramona Popa

Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” – rocadă între directori: Radu Cîmpean va fi director adjunct, iar Felicia Croitoru, director general

Grădiniţa nr. 12 – directorul Veronica Suciu, înlocuită cu Ana Nae

Şcoala Gimanzială “Vasile Goldiş” Alba Iulia – directorul adjunct Rodica Lupea, înlocuită cu Gheorghe Vasile Mărginean

Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş – directorul Nicolae Moga, înlocuit cu Eugen Bobar

Liceul cu Program Sportiv Sebeş – în locul directorului Florian Tileagă, propusă Adriana Frăţilă (fost director adjunct); pentru funcţia de adjunct, Adrian Achimescu

Liceul Tehnologic Sebeş – directorul Ana Fillip, înlocuită cu Dorina Budoiu, director adjunct, funcţie pentru care este propusă inspectorul şcolar adjunct Rodica Groza; cealaltă funcţie de director adjunct, ocupată Irimie Petronela, propus Vasile Petru

Şcoala Gimnazială nr. 2 Sebeş – în locul directorului Mariana Iftimie Paulescu, Elena Damian (dir adj);  Ioan Pârvu, pentru funcţai de adjunct

Şcoala Gimnazială “M. Kogălniceanu” Sebeş – în locul directorului Adriana Boghici, nominalizată Zorina Bădilă; dir adj Gheorghe Suciu, înlocuit cu Maria Mândroc

Şcoala Gimanzială “Ion Agârbiceanu” Bucium – în locul Vioricăi Cornelia Boc, Ramona Gabriela Toma – director

Liceul Tehnologic “Alexandru Borza” Ciumbrud – în locul Deliei Angela Gheorghiţă, Daria Filimon – director

Şcoala Gimnazială Hopârta –Maria Toma, înlocuită cu Adina Maria Dan – director

Şcoala Gimnazială “Demetriu Radu” Rădeşti – Nicoleta Irimie, schimbată cu Maria Toma

Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj – director adjunct Ioan Laţiu, înlocuit cu Lucian Ovidiu Pop

Şcoala Gimnazială “Toma Cocişiu” Blaj – Mirela Bălălău, director adjunct, înlocuită cu Sabina Marinescu

Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Tiur Blaj – Nicoleta Ioana Marcu, director, înlocuită cu Ana Zehan

Scoala Gimnazială Şona – Ana Maria Aldea, director, înlocuita cu Matei Rovin

Liceul Teoretic “Ţara Moţilor” Albac – Aurelia Şchiop, director, înlocuita cu Marinel Chiriţescu

Şcoala Gimnazială “Vadu Moţilor” – Simona Lazea, director, înlocuită cu Semidia Crişan

Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Cetatea de Baltă – Daniela Iliescu, director, înlocuită cu Pompilia Goga

Scoala Gimnazială Petreşti – director Vasile Pitiu, înlocuit cu Verona Onofrei

Şcoala Gimnazială Şpring – în locul lui Ilie Anghel, director, Maria Opincar

Liceul “Corneliu Medrea” Zlatna – în locul directorului adjunct Rodica David, propus Constantin Roman

 Citeşte şi Manevre înainte de ”prezidențiale”: Inspectori școlari și directori de școli, SCHIMBAŢI de conducerea IŞJ Alba. LISTA modificărilor în funcţii

 
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. GIKA KONTRA

  luni, 18.08.2014 at 21:41

  Pai,dom primar,coana Ada-i dama bine,cum sa n-o pui…..inspectoare? Lasand gluma la o parte,pesedistii se tot lauda ca ei nu fac inlocuiri politic,ei pun oamenii care-s profesionisti in functii inalte.Am si eu o intrebare:tanti Boghici Adriana ii chiar atat de profesionista?Acu cativa ani nu dadeai un ban pe ea!

 2. Elena Micu

  marți, 19.08.2014 at 14:39

  Si care este problema? Cei inlocuiti au fost cumva numiti in 2012, pe merit? Din niste necunoscuti, au devenit inspectori sau directori! Multumim CDR-ului, din care se stie cine facea parte, care a introdus „moda’ inlocuirilor pe criterii politice, incepand cu 1997, pe vremea „celebrului” insp. general Crainic, fie-i tarana usoara, ca traieste, dar mai stie cineva de el?

 3. CINEVA

  marți, 19.08.2014 at 20:35

  NU CRED CA SCHIMBAREA UNUI DIRECTOR DE SCOALA POATE AFECTA CUMVA LA DESFASURAREA ORELOR DE CLASA A COPIILOR.
  SE SCHIMBA DIRECTORI DE SPITALE SI ASTA CE INSEAMNA CA NU MAI MERGEM CA PACINETI IN ACEL SPITAL?
  HAIDETI SA FIM SERIOSI !
  SA NU MAI DUCEM LUCRURILE LA EXTREME.

 4. Gigel Frone

  miercuri, 20.08.2014 at 12:44

  Domnule Primar, Rusu Daniel, considerăm că sunteţi (după vârstă) destul de mare pentru a vă mai juca cu păpuşile! Ne dăm seama că plângeţi din cauză că v-aţi pierdut PĂPUŞA, dar era „O MARIONETĂ DEFECTĂ” şi trebuie să vă treziţi, deoarece era nevoie să fie schimbată!
  Ne pare rău că oamenii care citesc conferinţele dumneavoastră răspândite în toate ziarele locale, tind să vă creadă şi să vă compătimească pentru „suferinţă”/ciudă, dar dacă tot pledaţi pentru bun simţ, respect şi omenie (care vă lipsesc cu desăvârşire) lăsaţi libertatea tuturor să decidă pentru sine!
  Iată ce am aflat, CERCETÂND:
  1. Dacă doamna Maria Opincar nu are nimic de-a face cu managementul educaţional, cercetaţi dosarul domnului Anghel Ilie să descoperiţi lipsa totală a vreunei diplome sau măcar al vreunui curs de formare care să cuprindă măcar termenul de MANAGEMENT; cercetaţi trecutul aşa-zisului director pe care îl plângeţi şi descoperiţi dacă este într-adevăr un exemplu de etică; chestionaţi cadrele didactice cu privire la stilul de conducere pe care îl adoptă şi veţi descoperi un anumit termen: COMUNISM! Aceşti profesori nu vor recunoaşte niciodată în public şi nu-l vor acuza şi nu vor face petiţii împotriva lui pentru că au fost ameninţaţi, pentru că le este teamă şi pentru că s-a ridicat mâna asupra lor, la propriu!!!
  2. Calificativul FB sau oricare altul, se acordă directorilor instituţiilor de învăţământ şi de către CA al ISJ şi nu doar personal de domnul Sandea, vorbim despre acelaşi CA care mai este în funcţie până la 1.09.14 şi care este încă, în parte, compus și din susţinătorii dvs. PNL. Aceștia au acordat calificativul FB domnului Anghel Ilie și nu domnul Sandea personal!
  3. Acea profesoară de educaţie tehnologică despre care vorbiţi, este titularul Şcolii Şpring şi navetează, nu doar la Şcoala Doştat, ci şi în toate cele trei şcoli gimnaziale pe care Şpringul le are. Ca să nu fie suficient, există zile din săptămână în care aţi obligat-o să ajungă la două şcoli în aceeaşi zi pentru a ţine cursurile….unde este microbuzul şcolii în tot acest timp? (R: La domnul Director Anghel Ilie). Aceleiaşi profesoare, cât şi tuturor cadrelor didactice navetiste de pe raza comunei le promiteţi decontarea navetei, în timp ce către ISJ transmiteţi că încercaţi şi vă plângeţi de lipsa fondurilor, deşi PARADOXAL deţineţi două echipe de fotbal care impun fonduri.
  Aşadar, Domnule Primar Rusu Daniel, dezvăluiţi lumii concret care sunt acei elevi, părinţi şi profesori care îl vor înapoi pe Anghel Ilie şi care vor boicota începutul anului şcolar 2014-2015. Spuneţi că deja exista 50 de părinţi care au semnat petiţia, ei bine, mai aveţi nevoie de ceilalţi 100…. suntem convinşi că veţi reuşi deoarece aveţi suficiente fonduri (destinate acestui tip de acţiune) pentru a vă plăti acoliţii să vă semneze petiţii, să picheteze şi pe care să îi transformaţi în părinţi, profesori şi elevi sau de orice alceva veţi mai avea nevoie!
  Deci oameni buni, NU CREDEŢI, CERCETAŢI!!!

 5. Alin Dicu

  marți, 23.12.2014 at 11:28

  Suie Mandea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO Tânără din Alba Iulia, locul I la un concurs internațional de micropigmentare. Va reprezenta România în finală, la Istanbul

Publicat

Andreea Susan, o tânără din Alba Iulia, a reușit să obțină locul I la categoria microblading în cadrul concursului internațional de micropigmentare WULOP. Aceasta va reprezenta România la finala concursului, ce va avea loc între 5 și 9 noiembrie, în Istanbul. 

În perioada 16 – 19 octombrie, la București a fost organizată prima ediție a concursului international de micropigmentare WULOP, campionat pe modele umane, din cadrul PMU EEC (Est European Conference), la care au participat numeroase artiste din România și nu numai.

Fiecare concurentă a venit cu un bagaj imens de emoții și speranțe. Pe tot parcursul zilei de competiție, participantele au fost împărțite pe grupe și au avut de creat sprâncene în diferite tehnici pentru modelele lor, eyeliner pleoape și înfrumusețare buze.

La finalul zilei, clasamentul a fost foarte strâns, însă reprezentanta orașului Alba Iulia, Andreea Susan, trainer în cadrul Academiei Elena Copăceanu, s-a clasat pe locul I la categoria microblading, reconstrucție sprâncene fir cu fir – tehnica manuală.

Finala se apropie cu pași repezi. Curând va avea loc încă un eveniment important din cadrul dermopigmentării, un eveniment unic ce se va desfășura între 5 și 9 noiembrie în Istanbul.

Andreea Susan face parte din echipa României, formată din cele patru finaliste pe fiecare categorie de concurs, ce va reprezenta cu mândrie țara noastră în finala Campionatului WULOP. Le urăm succes și sperăm că se vor întoarce victorioase!

Pe lângă micropigmentare, Andreea Susan este pasionată și de makeup; în ultimii doi ani ea a format și a inspirat pasiune, în salonul ei din Alba Iulia: 12 grupe de fete care își doresc să îi calce pe urme și care visează la rândul lor ca într-o zi să pună bazele propriei afaceri, așa cum a făcut-o și Andreea.

Ne-a împărtășit și secretul ei: Multă muncă, pasiune și respect petru ceea ce face, dar și pentru clientele care îi trec pragul.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Parcul Veza din Blaj a fost modernizat. Lucrările de 4,1 milioane lei sunt finalizate. Când va fi deschis publicului

Publicat

Lucrările de amenajare a Parcului Veza din Blaj au fost finalizate, iar locația va fi deschisă după 15 noiembrie, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Investiția a fost de 41,1 milioane lei, din fonduri europene.

Amenajarea Parcului Veza a vizat reconversia și refuncționalizarea terenurilor din zonă, prin modernizarea a circa 9.000 mp și crearea unei zone publice de agrement și recreere în cartierul Veza.

Întreaga zonă a fost reamenajată într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg, cele mai importante obiective fiind: fântâna arteziană, alei pietonale, skatepark, dotarea cu mobilier specific pentru parc, spații verzi complet reamenajate, sistem de iluminat și supraveghere, sistem de irigații automatizat, racorduri la toate utilitățile necesare, grupuri sanitare, precizează primarul.

Parcul Veza este o lucrare de investiție importantă, care mărește suprafața spațiului verde al municipiului Blaj și care face parte dintr-un complex de proiecte, un adevărat puzzle investițional, ce vor face ca baza sportivă și zona de la Veza să devină una dintre cele mai moderne din Transilvania, potrivit sursei citate.

Obiectivul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020 – Axa prioritară 5, proiectul fiind în valoare de 4.175.741, 56 lei, cu denumirea „ Amenajarea unui spațiu verde în incinta imobilului înscris în CF.nr.77.100 – Parc Veza Blaj”.

Lucrările de amenajare a Parcului Veza au fost încheiate în această săptămână. Urmează recepția recepției lucrărilor și apoi deschiderea parcului pentru public, care se va produce după data de 15 noiembrie.

”În zona Parcului Veza urmează reabilitarea și modernizarea stadionului CIL, prin lucrări care au în vedere regazonarea suprafeței de joc, montarea unei instalații automatizate pentru irigare și amenajarea unei tribune, lucrare estimată a fi finalizată în anul 2021, construirea Sălii Polivalente, a cărei finalizare este estimată la finalul anului 2021, a hotelului pentru sportivi, proiect aflat în portofoliul Companiei Naționale de Investiții, cu finalizare pentru anul 2023 și amenajarea falezei râului Târnava Mare pentru accesul pietonal, zonă de promenadă și piste de biciclete, proiect estimat a fi finanțat până în anul 2024.

Sunt proiecte îndrăznețe, perfect realizabile, care continuă politica de investiții durabile, astfel încât să ne apropiem și mai mult de orașul european pe care ni-l dorim cu toții!”, menționează primarul Blajului.

sursă foto: Facebook (Gheorghe Valentin Rotar)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tarifele pentru telefonie fixă scad cu 30% de la 1 noiembrie 2020. Toți operatorii sunt obligați să aplice noua reglementare

Publicat

Tarifele pentru terminarea apelurilor fixe vor scădea începând cu data de 1 noiembrie 2020, iar operatorii din piaţă sunt obligați să aplice un tarif maxim de 0,098 eurocenţi/minut, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Începând cu data de 1 noiembrie 2020 intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenţi/minut.

Măsura de reglementare a Autorităţii se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piaţă, urmând să fie reflectată în preţul plătit de utilizatorii finali în funcţie de politicile comerciale ale fiecărui operator”, precizează ANCOM pe siteul instituției.

Noul tarif maximal se va aplica în cazul apelurilor naţionale, apelurilor iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), precum şi în cazul apelurilor iniţiate din reţele din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Până la 1 noiembrie 2020, tariful a fost plafonat la 0,14 eurocenţi/minut

Începând cu data de 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenţi/minut pe baza unui model de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.

Potrivit sursei citate, reglementarea Autorităţii privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene (CE), OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene (UE), până cel târziu la 31 decembrie 2020.

În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe

Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca având putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. Lista operatorilor de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare poate fi consultată aici, iar deciziile de reglementare emise de ANCOM sunt accesibile aici.
În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, până cel târziu la 31 decembrie 2020. În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Determinarea noului tarif

Tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.
Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

Cadrul de reglementare

Reglementarea ANCOM privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. În urma validării, măsura poate intra în vigoare la 1 noiembrie 2020.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Metalul foarte rar care se găsește la 35 de kilometri de Alba Iulia. Doar două țări din Europa îl au

Publicat

Puține țări se pot lăuda cu resursele naturale pe care România le deține. Pe lângă aur sau argint, în subsolul țării noastre se găsește și telur, un material rar folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, în industria aero-spațială și în cea energetică. România, alături de Suedia, sunt singurele ţari din Europa cu potenţial natural în domeniu.

Telurul este un metal rar folosit la fabricarea învelişului bombelor atomice, în industria aero-spaţială şi în cea energetică.  Telurul a fost descoperit în România, în secolul al XVIII-lea, la mina Faţa Băii de lângă Zlatna.

„Aici este o concentrație excepțională de aur, argint, telur, deci telurururi de aur și argint cum nu se găsește niciunde în Europa și în foarte puține locuri din lume”, declara Gheorghe Popescu, profesor de geologie.

Pe glob, doar marile puteri, China, SUA, Canada şi Australia deţin resurse naturale de telur, iar în Europa acest metal se găseşte numai în România şi în Suedia. Anul trecut, Comisia Europeană l-a clasat ca „metal critic”, adică foarte valoros şi greu de obţinut, în contextul creşterii cererii în industria energetică, aero-spaţială, militară şi IT. Necesarul, anual, de telur este de 500 de tone, iar estimările arată că, în anul 2020, cererea s-ar putea dubla.

„Ca rezerve în lume, putem spune că suntem un pol al telurului. Celălalt este în China. Diferenţa este că ei au zăcământul la sute de metri sub pământ şi trebuie scos, pe când noi îl avem la suprafaţă, în toate zonele în care s-a extras aur, inclusiv Roşia Montană. Zăcămintele de telur le însoţesc pe cele de aur şi de argint. Toate minele care au scos aur, la separare au aruncat telurul în halde, pentru că nu prezenta interes tehnologic la acea vreme, era un rebut. Acum este la îndemînă pentru exploatare, e la suprafaţă, nu trebuie să săpăm după el. Am depus studiul meu la Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale în ideea de a demara exploatarea. Mi s-a spus că nu se poate deocamdată”, declara geologul prof. dr. Gheorghe Popescu de la Universitatea Bucureşti.

În timp ce marile puteri sunt preocupate să îşi securizeze zăcămintele, România a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene, Deva Gold şi Roşia Montană Gold Corporation. Canadienii au intrat în controlul zacamintelor bogate telur, aur şi argint în anul 1997, atunci când s-au asociat cu compania de stat Minvest Deva şi au obţinut accesul la perimetrele sale „Certej-Săcărâmb” şi „Roşia Montană-Bucium”.

Singurele zăcăminte de aur, argint și telur care nu a fost concesionate canadienilor sunt cele de la Baia de Arieș și Zlatna. Însă niciunul dintre acestea nu mai poate fi exploatat pe motiv că au fost închise de Guvern. Zăcământul de la Baia de Arieș, al doilea ca importanță după Săcărâmb după conținuturile de aur, argint și telur, a fost închis de Guvern în anul 2004, în urma unor lucrări ce au costat 8 milioane de euro. Motivul oficial a fost că mina devenise nerentabilă. Mineri și geologii de la Baia de Arieș consideră însă că mineritul putea continua.

Mina Zlatna, unde a fost descoperit telurul, a fost închisă în anul 2004, în urma unor lucrări în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru că era nerentabilă. Și aici, ca și la Baia de Arieș, foștii lucrători cred că mineritul putea continua.

În timp ce în România resursele strategice de telur nu mai sunt exploatate, Suedia, cealaltă ţară europeană cu potenţial natural în domeniu, a deschis în anul 2012 o mină de aur şi telur la Kankberg.

 

sursa: digi24.ro, adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate