Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Înlocuirea directorului unei școli din Șpring scoate părinții elevilor și profesorii în stradă. Vor picheta sediul Inspectoratului Școlar Alba


Publicat

În comuna Şpring, părinţii şi profesorii sunt nemulţumiţi de schimbarea directorului Şcolii Gimnaziale, Ilie Anghel, şi aducerea la conducere a unei profesoare de educaţie tehnologică din Doştad, Maria Opincar . Pirmarul comunei Spring, Daniel Rusu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că părinţii au început să strângă semnături pentru repunerea în funcţie a celui care timp de 10 ani a fost director.

Edilul comunei a spus că părinţii sunt hotărâţi să nu îşi trimită copiii la şcoală pe data de 15 septembrie, dacă ISJ Alba nu va rezolva situaţia. Dintr-un total de 315 copii care învaţă la cele patru şcoli din comuna Şpring, 150 de elevi nu vor începe anul şcolar, potrivit primarului. Pentru „decapitarea” directrolui şcolii din comună, Ilie Anghel şi noua inspectoare pentru management educaţional, Adriana Elena Boghici a avut un cuvânt de spus, spune Daniel Rusu, care a precizat că în urmă cu doi ani fostul director a sancţionat-o pentru modificări în catalog.

În urmă cu două săptămâni, conducerea ISJ Alba a decis înlocuirea a şapte inspectori şcolari, şi deasemenea schimbarea mai mulţi directori de gărdiniţe şi şcoli din judeţ. Printre aceştia se numără şi directorul şcolii din comuna Şpring, Ilie Anghel, care deşi în urma evaluărilor făcute în ultimii doi ani de ISJ Alba, şi primirea calificativului „Foarte bine” din partea inspectorului general Dorin Sandea a fost înlocuit cu Maria Opincar.

Daniel Rusu a spus că motivul înlocuirii directorului şcolii ar fi susţinerea pe care acesta a manifestat-o faţă de PNL şi de primar. Ilie Anghel, fostul director al unităţii de învăţământ din Şpring  a fost membru PSD, dar a renunţat la politică când a ajuns în învăţământ.

Părinţii din comună sunt nemulţumiţi de decizia luată de ISJ Alba şi împreună cu profesorii de la cele patru şcoli din zonă, în frunte cu primarul din Şpring vor picheta la 1 septembrie sediul instituţiei. Au pornit chiar şi la strângere de semnături pentru ca fostul director să fie repus din nou în funcţie, şi sunt ferm hotărâţi să nu îşi trimită copiii la şcolile din Şpring, din 15 septembrie. „Este vorba despre 150 de copii care nu vor mai începe anul şcolar” a precizat primarul din Şpring.

Anghel Ilie a fost directorul unităţii mai bine de 10 ani, şi la controalele privind învăţământul primar şi administraţia şcolii, făcute de reprezentanţii ISJ Alba, a primt calificativul „Foarte Bine” chiar din partea inspectorului general Dorin Sandea.

Primarul din Şpring este de părere că şi noua inspectoare pentru management educaţional, Adriana Elena Boghici a avut un cuvânt de spus că „decapitarea” directorului şcolii de la Spring. „ Odată cu schimbarea directorilor de şcoli şiu grădiniţe din Alba au declanşat jihadul, prostul management în şcoli şi acolo unde merge treaba. Odată cu terminarea delegaţiilor de directori şi cu numirea unei binecunoscute doamne profesoare care a ajuns inspector, Adrian Boghicia a fost <decapitat> şi directorul şcolii din Şpring”, a spus Rusu. Adriana Boghici a fost învăţătoare la Şcoala din Şpring, iar în urmă cu doi ani, părinţii au sesizat faţă de directorul unităţii de învăţământ, Ilie Anghel că au fost făcute modificări la numele în catalog a unor elevi, aceasta fiind sancţionată.

„În afară de plăcerea lui (Dorin Sandea – n.r) sinistră de a face rău învăţământulu din comună, acolo unde lucrurile evoluează normal şi firesc altceva ce mai ştie să facă. Ne-am săturat de politizarea învăţământului şi implicare politicului în viaţa copiilor. Părinţii din comuna Şpring vor să facă rost de mijlace de transport ca să ducă copiii la şcoliile din judeţul Sibiu (Mirecurea Sibiului), cea mai apropiată localitate de noi şi nu în Alba. Este strigător la cer, domnule Sandea să îţi baţi joc de comunitatea pe care o conduc”, a spus Daniel Rusu.

Reamintim că Conducerea Inspectoratului Şcolar Alba a decis, în data de 4 august într-o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie, să nu mai prelungească detaşarea în interesul serviciului pentru şase inspectori şcolari şi să înlocuiască  directori de şcoli şi grădiniţe din judeţ.

LISTA modificărilor în funcţii la nivelul inspectorilor şcolari:

Pentru alternative educaţionale – Delia Angela Gheorghiţă

Pentru muzică/desen/arte – Delia Alexandrina Filip

Pentru management educaţional –Adriana Elena Boghici

Pentru învăţământ preşcolar – Rodica Paven (Cîmpeni)

Pentru proiecte educaţionale – Laura Marinela Staicu

Pentru formare continuă – Monalisa Mirela Borza

LISTA directorilor de şcoli vizaţi pentru schimbare şi propunerile de înlocuire:

Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia – directorul Mariana Maierescu, înlocuită cu Nicolae Andron; directorul adjunct Alexe Vinceller, înlocuit de Ramona Popa

Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” – rocadă între directori: Radu Cîmpean va fi director adjunct, iar Felicia Croitoru, director general

Grădiniţa nr. 12 – directorul Veronica Suciu, înlocuită cu Ana Nae

Şcoala Gimanzială “Vasile Goldiş” Alba Iulia – directorul adjunct Rodica Lupea, înlocuită cu Gheorghe Vasile Mărginean

Colegiul Naţional “Lucian Blaga” Sebeş – directorul Nicolae Moga, înlocuit cu Eugen Bobar

Liceul cu Program Sportiv Sebeş – în locul directorului Florian Tileagă, propusă Adriana Frăţilă (fost director adjunct); pentru funcţia de adjunct, Adrian Achimescu

Liceul Tehnologic Sebeş – directorul Ana Fillip, înlocuită cu Dorina Budoiu, director adjunct, funcţie pentru care este propusă inspectorul şcolar adjunct Rodica Groza; cealaltă funcţie de director adjunct, ocupată Irimie Petronela, propus Vasile Petru

Şcoala Gimnazială nr. 2 Sebeş – în locul directorului Mariana Iftimie Paulescu, Elena Damian (dir adj);  Ioan Pârvu, pentru funcţai de adjunct

Şcoala Gimnazială “M. Kogălniceanu” Sebeş – în locul directorului Adriana Boghici, nominalizată Zorina Bădilă; dir adj Gheorghe Suciu, înlocuit cu Maria Mândroc

Şcoala Gimanzială “Ion Agârbiceanu” Bucium – în locul Vioricăi Cornelia Boc, Ramona Gabriela Toma – director

Liceul Tehnologic “Alexandru Borza” Ciumbrud – în locul Deliei Angela Gheorghiţă, Daria Filimon – director

Şcoala Gimnazială Hopârta –Maria Toma, înlocuită cu Adina Maria Dan – director

Şcoala Gimnazială “Demetriu Radu” Rădeşti – Nicoleta Irimie, schimbată cu Maria Toma

Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj – director adjunct Ioan Laţiu, înlocuit cu Lucian Ovidiu Pop

Şcoala Gimnazială “Toma Cocişiu” Blaj – Mirela Bălălău, director adjunct, înlocuită cu Sabina Marinescu

Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Tiur Blaj – Nicoleta Ioana Marcu, director, înlocuită cu Ana Zehan

Scoala Gimnazială Şona – Ana Maria Aldea, director, înlocuita cu Matei Rovin

Liceul Teoretic “Ţara Moţilor” Albac – Aurelia Şchiop, director, înlocuita cu Marinel Chiriţescu

Şcoala Gimnazială “Vadu Moţilor” – Simona Lazea, director, înlocuită cu Semidia Crişan

Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Cetatea de Baltă – Daniela Iliescu, director, înlocuită cu Pompilia Goga

Scoala Gimnazială Petreşti – director Vasile Pitiu, înlocuit cu Verona Onofrei

Şcoala Gimnazială Şpring – în locul lui Ilie Anghel, director, Maria Opincar

Liceul “Corneliu Medrea” Zlatna – în locul directorului adjunct Rodica David, propus Constantin Roman

 Citeşte şi Manevre înainte de ”prezidențiale”: Inspectori școlari și directori de școli, SCHIMBAŢI de conducerea IŞJ Alba. LISTA modificărilor în funcţii

 
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. GIKA KONTRA

  luni, 18.08.2014 at 21:41

  Pai,dom primar,coana Ada-i dama bine,cum sa n-o pui…..inspectoare? Lasand gluma la o parte,pesedistii se tot lauda ca ei nu fac inlocuiri politic,ei pun oamenii care-s profesionisti in functii inalte.Am si eu o intrebare:tanti Boghici Adriana ii chiar atat de profesionista?Acu cativa ani nu dadeai un ban pe ea!

 2. Elena Micu

  marți, 19.08.2014 at 14:39

  Si care este problema? Cei inlocuiti au fost cumva numiti in 2012, pe merit? Din niste necunoscuti, au devenit inspectori sau directori! Multumim CDR-ului, din care se stie cine facea parte, care a introdus „moda’ inlocuirilor pe criterii politice, incepand cu 1997, pe vremea „celebrului” insp. general Crainic, fie-i tarana usoara, ca traieste, dar mai stie cineva de el?

 3. CINEVA

  marți, 19.08.2014 at 20:35

  NU CRED CA SCHIMBAREA UNUI DIRECTOR DE SCOALA POATE AFECTA CUMVA LA DESFASURAREA ORELOR DE CLASA A COPIILOR.
  SE SCHIMBA DIRECTORI DE SPITALE SI ASTA CE INSEAMNA CA NU MAI MERGEM CA PACINETI IN ACEL SPITAL?
  HAIDETI SA FIM SERIOSI !
  SA NU MAI DUCEM LUCRURILE LA EXTREME.

 4. Gigel Frone

  miercuri, 20.08.2014 at 12:44

  Domnule Primar, Rusu Daniel, considerăm că sunteţi (după vârstă) destul de mare pentru a vă mai juca cu păpuşile! Ne dăm seama că plângeţi din cauză că v-aţi pierdut PĂPUŞA, dar era „O MARIONETĂ DEFECTĂ” şi trebuie să vă treziţi, deoarece era nevoie să fie schimbată!
  Ne pare rău că oamenii care citesc conferinţele dumneavoastră răspândite în toate ziarele locale, tind să vă creadă şi să vă compătimească pentru „suferinţă”/ciudă, dar dacă tot pledaţi pentru bun simţ, respect şi omenie (care vă lipsesc cu desăvârşire) lăsaţi libertatea tuturor să decidă pentru sine!
  Iată ce am aflat, CERCETÂND:
  1. Dacă doamna Maria Opincar nu are nimic de-a face cu managementul educaţional, cercetaţi dosarul domnului Anghel Ilie să descoperiţi lipsa totală a vreunei diplome sau măcar al vreunui curs de formare care să cuprindă măcar termenul de MANAGEMENT; cercetaţi trecutul aşa-zisului director pe care îl plângeţi şi descoperiţi dacă este într-adevăr un exemplu de etică; chestionaţi cadrele didactice cu privire la stilul de conducere pe care îl adoptă şi veţi descoperi un anumit termen: COMUNISM! Aceşti profesori nu vor recunoaşte niciodată în public şi nu-l vor acuza şi nu vor face petiţii împotriva lui pentru că au fost ameninţaţi, pentru că le este teamă şi pentru că s-a ridicat mâna asupra lor, la propriu!!!
  2. Calificativul FB sau oricare altul, se acordă directorilor instituţiilor de învăţământ şi de către CA al ISJ şi nu doar personal de domnul Sandea, vorbim despre acelaşi CA care mai este în funcţie până la 1.09.14 şi care este încă, în parte, compus și din susţinătorii dvs. PNL. Aceștia au acordat calificativul FB domnului Anghel Ilie și nu domnul Sandea personal!
  3. Acea profesoară de educaţie tehnologică despre care vorbiţi, este titularul Şcolii Şpring şi navetează, nu doar la Şcoala Doştat, ci şi în toate cele trei şcoli gimnaziale pe care Şpringul le are. Ca să nu fie suficient, există zile din săptămână în care aţi obligat-o să ajungă la două şcoli în aceeaşi zi pentru a ţine cursurile….unde este microbuzul şcolii în tot acest timp? (R: La domnul Director Anghel Ilie). Aceleiaşi profesoare, cât şi tuturor cadrelor didactice navetiste de pe raza comunei le promiteţi decontarea navetei, în timp ce către ISJ transmiteţi că încercaţi şi vă plângeţi de lipsa fondurilor, deşi PARADOXAL deţineţi două echipe de fotbal care impun fonduri.
  Aşadar, Domnule Primar Rusu Daniel, dezvăluiţi lumii concret care sunt acei elevi, părinţi şi profesori care îl vor înapoi pe Anghel Ilie şi care vor boicota începutul anului şcolar 2014-2015. Spuneţi că deja exista 50 de părinţi care au semnat petiţia, ei bine, mai aveţi nevoie de ceilalţi 100…. suntem convinşi că veţi reuşi deoarece aveţi suficiente fonduri (destinate acestui tip de acţiune) pentru a vă plăti acoliţii să vă semneze petiţii, să picheteze şi pe care să îi transformaţi în părinţi, profesori şi elevi sau de orice alceva veţi mai avea nevoie!
  Deci oameni buni, NU CREDEŢI, CERCETAŢI!!!

 5. Alin Dicu

  marți, 23.12.2014 at 11:28

  Suie Mandea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SFÂNTUL ANDREI: Ce nume se sărbătoresc în 30 noiembrie. Cui spui ”La mulți ani” în ziua în care este cinstit Apostolul Românilor

Publicat

petrecere

În 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Numele Sfântului Andrei, cunoscut şi ca „Apostolul Românilor” este purtat de peste 800.000 de români, jumătate dintre aceştia fiind bărbaţi.

Iată câteva nume derivate din numele Andrei: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Andru, Andreiu, Endre, Deia, Deea. Din totalul sărbătoriților aproape 350.000 sunt bărbați și au numele Andrei și peste 250.000 sunt femei și au numele Andreea.

Citește și Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei Cui trebuie să transmiți mesaje de la mulți ani de Sfântul Andrei:

 • Andreea
 • Andra
 • Andrada
 • Andraș
 • Andruș
 • Andruța
 • Andreas
 • Andrias
 • Andries
 • Adi
 • Andi
 • Andu
 • Andru
 • Andreiu
 • Edra
 • Endre
 • Deia
 • Deea

Semnificația numelui

Andrei – Sf. Apostol Andrei, „cel dintâi chemat” la propovăduire, este, conform traditiei, și primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre.

Prenumele de Andrei și Andreea provin de la numele elen „Andreas”, derivat de la cuvântul „andreios”, care înseamnă „bărbătesc, curajos”.

Semnificația numelui Andrei vine din greacă., de la „andros” care înseamnă curaj, eroism, bărbăție, suflet puternic. Pentru vechii greci, „andros” era esența masculinității, a puterii și totodată a înțelepciunii

Mesaje Sfântul Andrei

Apostolul Andrei este primul ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu fratele său, Sfântul Apostol Petru. Potrivit tradiţiei bisericeşti, consemnată de Eusebiu de Cezareea, cel mai important istoric din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a predicat Evanghelia în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, în Sciţia Mică (Dobrogea de astăzi) şi Crimeea.

În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Pârâiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.

Apostolul Andrei a predicat pe pământurile Daciei, iar faptul că a înlocuit o divinitate precrestină, personificare a lupului, arată importanța pe care a avut-o Sfântul Apostol Andrei pe pământurile noastre.

Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea „Despre apostoli” a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Carantina NU va fi prelungită la Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud. DSP Alba va propune CJSU suspendarea acesteia

Publicat

soare

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba suspendarea stării de carantină în localitățile Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud. Cu toate acestea, potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, este necesară păstrarea și impunerea cu strictețe a măsurilor de precauție avute înainte de perioada de carantină.

Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au intrat în carantină în data de 17 noiembrie, ca urmare a incidenței COVID ridicate. Ultima zi de carantină este 30 noiembrie. 

„Conform metodologiei și legislației naționale în ce privește incidența cazurilor de Covid-19 în rândul populației, la nivelul județului Alba ne-am confruntat cu situația neplăcută, în care am fost obligați, ca urmare a analizelor de risc, să propunem intrarea în carantină mai multor localități. Acest lucru se datorează și gradului ridicat de răspândire a virusului Sars-Cov-2, dar și faptului că în județul Alba avem unul dintre cele mai ridicate nivele de testări din țară.

Prin laboratoarele de la DSP și SJU Alba efectuăm cât de multe teste cu putință, pentru a putea interveni rapid și eficient, pentru a putea efectua anchete epidemiologice și limita apariția și extinderea unor focare.

La 14 zile după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis intrarea în carantină a localităților Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud, DSP Alba a întocmit analizele de risc ale acestor localități, în baza datelor obținute pe durata stării de carantină. Aceste date ne indică o îmbunătățire a contextului epidemiologic și un trend descendent constant al îmbolnăvirilor.

Măsurile luate de autorități, la pachet cu cooperarea populației în ce privește implementarea lor, ne arată că putem lupta eficient cu virusul, că putem limita efectele pe care acesta le are asupra populației și asupra sistemului sanitar.

Concluziile acestor analize ne permit să propunem CJSU Alba suspendarea stării de carantină în aceste localități.

Nu e însă cazul să ne îmbătăm cu apă rece și să ne mințim singuri cum că am trecut de pandemie, că am scăpat de virus. Situația este în continuare una gravă, una care ne obligă să păstrăm în vigoare anumite măsuri și să facem front comun, cetățeni și autorități deopotrivă, pentru limitarea efectelor pe care Sars-Cov-2 le provoacă. Propunerea specialiștilor din cadrul DSP Alba, care va fi înaintată către CJSU, este păstrarea și impunerea cu strictețe a măsurilor de precauție avute înainte de perioada de carantină.

Ne dorim ca și de acum înainte să putem gestiona situația în mod corespunzător, să evităm un colaps al sistemului medical iar măsura de carantină să fie o ultimă opțiune. Tocmai de aceea, fac un apel către toți cetățenii județului Alba, să respecte cu strictețe măsurile de distanțare socială, să evite aglomerațiile, să respecte măsurile de igienă și să poarte masca de protecție. Putem, împreună, să limităm efectele pandemiei și, totodată, putem evita situații care impun măsuri drastice, precum carantina.

Vom continua să efectuăm cât de multe teste putem, pentru că doar pe baza acestor teste putem afla cât mai exact nivelul de răspândire al virusului și putem astfel efectua anchete epidemiologice, putem interveni direct în limitarea unor focare, putem izola persoanele pozitive și contații direcți ai acestora, așa cum prevede metodologia de specialitate.

Mulțumesc echipei DSP Alba pentru eforturile depuse, precum și celorlalte instituții implicate în lupta cu virusul. Le mulțumesc în mod special și cetățenilor, care au înțeles că ne aflăm cu toții, împreună, în această luptă și că măsurile solicitate de specialiști nu sunt îndreptate împotriva populației ci au menirea de a proteja sănătatea noastră, a tuturor”, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Reamintim faptul că începând de duminică, 29 noiembrie, localitatea Vințu de Jos este în carantină.

Citește și UPDATE OFICIAL: CARANTINĂ la Vințu de Jos de duminică, timp de 14 zile. Cum se va putea vota. MĂSURI

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MESAJE SFÂNTUL ANDREI 2020. Selecție de felicitări, mesaje și urări pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui

Publicat

mesaje

Cei care poartă numele Andrei, Andreea, Andi,Andrada, Andruța, Andries sau alte derivate își serbează pe 30 noiembrie ziua numelui. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poartă aceste nume. În această zi, aproximativ 720.000 de români își serbează onomastica.

Mesaje de Anul Nou 2021 * Felicitari de Anul Nou 2021 * Mesaje de Revelion 2021 * Mesaje haiose de Anul Nou 2021 * URĂRI de La Mulți Ani 2021

”Fie ca toate lucrurile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să te însoțească! Îți doresc o zi de Sf. Andrei cât mai frumoasă!”

”La mulți ani de ziua ta, Andreea/Andrei!”

”La mulți ani, dragă Andreea/Andrei! Să ai parte de împliniri, iar viața să îți fie o încântare!”

”La mulți ani, Andreea! Așa cum soarele luminează pentru toată omenirea așa și tu îmi luminezi mie viața. Fie-ți viața senină ca răsăritul de soare iar sufletul mereu curat și tânăr ca roua de pe flori. Îți doresc o zi de neuitat care să țină o viață întreagă!”

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

„Dacă toată lumea îți dorește ca această zi să fie una minunată, eu îți urez ca atât ziua de astăzi, cât și zilele ce urmează, să fie pline de bucurii și realizări și să îți umple sufletul de voie bună. La mulți ani!”

”Pe o petală de lalea, La Mulți Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc și te ador!”

”Andreea, îți urez să ai o viață frumoasă ca răsăritul de soare iar sufletul să-ți fie curat ca neaua. Îți urez o zi de neuitat și un călduros La Mulți Ani!”

”Felicitări, dragul meu, cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani în cântec de clopoței de bucurie!„

”Se spune că iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat că cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorule!”

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi

”Din mici crenguțe de brad, din flori și din iubire ți-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!”

”Ziua numelui să fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii! La Mulți Ani!”

”La mulți ani, fericire, împacare sufletească, flori, iubire, sănătatea te palească, prietenii să nu te uite și să ai bucurii multe!”

MESAJE SF ANDREI 2020: Mesaje religioase de Sfântul Andrei

”La mulți ani în această zi binecuvantată de Sfântul Andrei!”

”La mulți ani! Sfântul Andrei să te călauzească mereu!”

”Îți urez ca sărbătoarea Sfântului Andrei să îți aducă o viață curată, frumoasă, plină de bucurii și dragoste. La mulți ani Andreea!„

„Sfântul căruia îi purtați numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniște și pace. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!”

”Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum un bulgăre alb de zăpadă, la fel de fericită precum cântecul clopoțelului de Crăciun și la fel de frumoasă precum Sărbătorile petrecute lângă cei apropiați”.

”Pentru că porți nume de Sfânt, îți urez La mulți ani și o zi încununată de binecuvântări”.

”Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani”!

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. Idei de URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica »

MESAJE SF ANDREI 2019: Mesaje în versuri

„Hai noroc și voie bună,

Să petrecem împreună,

C-astăzi este o zi mare,

Și-i motiv de sărbătoare.

La mulți ani, Andrei/Andreea!”

 

”Un gând bun și-o sărutare,

Azi, la ceas de aniversare,

Sfântul Andrei să te ocrotească,

Visele să ți se-mplinească!

La mulți ani, Andrei/Andreea!”

 

”Să-ți dea Domnul sănătate,

Judecată înțeleaptă,

Viață lungă pământească,

Ce dorești să se-mplinească!

La multi ani fericiți, Andrei/Andreea!”

 

”La mulți ani de Sfinții Andrei,

Fericire și bani grei!

Soarta dulce și aleasă,

Fie-ți tot mereu mireasă!”

 

”La mulți ani cu veselie,

Sănătate pe vecie,

Casa plină de bucate,

Dragoste pe săturate,

Bani la greu, noroc cu carul,

La mulți ani și sus paharul!”

MESAJE SF ANDREI  – Felicitări, mesaje și urari de SF ANDREI. Cele mai frumoase MESAJE de SF ANDREI 2018. In data de 30 noiembrie creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul ANDREI, unul dintre cei mai populari sfinti din calendar. Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, este considerat apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. 

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

MESAJE SF ANDREI  –  La mulți ani și fie ca SF ANDREI să te călăuzească mereu!.

MESAJE SF ANDREI  –  Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiți un călduros “La mulți ani”, multă sănătate, multe realizări și tot ce va doriți lângă cei dragi.

MESAJE SF ANDREI –  Dragă ANDREI, de ziua numelui tău îți dorim un sincer “LA MULȚI ANI” să ai parte de mulți bani, sănătate și voie bună. Petrecere frumoasă alaturi de cei dragi!

MESAJE SF ANDREI 2020 –  Ziua numelui să fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii! LA MULȚI ANI!

MESAJE SF ANDREI 2020. Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!

MESAJE SF ANDREI 2020. Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îti urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani, ANDREI!

MESAJE SF ANDREI 2020. La mulți ani, fericire, împacare sufletească, flori, iubire, sănătatea te palească, prietenii să nu te uite și să ai bucurii multe!

MESAJE SF ANDREI 2020. La mulți ani cu veselie / Sănătate pe vecie / Casa plină de bucate / Dragoste pe săturate / Bani la greu / Noroc cu carul / La mulți ani și sus paharul!!

MESAJE SF ANDREI 2019. Zâmbește și s-aveți parte de toată distracția și emoția specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare și prietenie.

MESAJE SF ANDREI 2020. Îți urez “La mulți ani” pentru că porți acest nume, și fie ca SF ANDREI, pe care îl reprezinți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și numai bucurii și liniște interioară.

MESAJE SF ANDREI 2020. La mulți ani ! Așa cum soarele luminează pentru toată omenirea așa și tu ne luminezi nouă viața .Fie-vă viața senină ca răsăritul de soare, iar sufletul mereu curat și tânăr ca roua de pe flori. O zi de neuitat care să țină o viață!

MESAJE SF ANDREI 2020. Fie ca aceasta zi sa-ti deschida poarta unui viitor plin de succese si realizari. Sfantul ANDREI al carui nume il porti sa te ocroteasca si sa te calauzeasca mereu. La Multi Ani!

MESAJE SF ANDREI 2020. Astazi este o zi speciala pentru tine iar tu esti special(a) pentru noi in fiecare zi. Iti doresc din adancul sufletului sa ai parte numai de impliniri, satisfactii si multa sanatate. La multi ani!

MESAJE SF ANDREI 2020. De ziua numelui tau iti doresc sa ai parte de succes, impliniri si sanatate. Sfantul ANDREI al carui nume il porti sa te ocroteasca si sa te calauzeasca in viata. La multi ani!

MESAJE SF ANDREI 2020. Draga ANDREI, de ziua numelui tau iti dorim un sincer La Multi Ani, sa ai parte de multi bani, sanatate si voie buna. Petrecere frumoasa alaturi de cei dragi!

MESAJE SF ANDREI 2020. În zi de mare sarbatoare a Ortodoxiei, pentru că porţi numele Sfântului ANDREI, îţi urez multă sănătate şi fericire!

MESAJE SF ANDREI 2020. Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se-mplinească! La multi ani Andrei/ Andreea!

MESAJE SF ANDREI 2020. La Mulţi Ani, ANDREI, şi sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale!

MESAJE SF ANDREI 2020. Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

MESAJE SF ANDREI 2020. La mulţi ani şi fie ca Sfântul ANDREI să te călăuzească mereu!

MESAJE SF ANDREI 2020. Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urari pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani de ziua numelui!

MESAJE SF ANDREI 2020. Tot ce-ţi doresti, tot ce-ţi lipseşte şi-ţi foloseşte, sănătate, prieteni adevăraţi şi multă bucurie!

MESAJE SF ANDREI 2020. De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani!

MESAJE SF ANDREI 2020. Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!

MESAJE SF ANDREI 2020. Îţi urez La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul ANDREI pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară.

MESAJE SF ANDREI 2020. Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sf. ANDREI cât mai frumoasă!

MESAJE SF ANDREI 2020. In zi de mare sarbatoare a Ortodoxiei, pentru ca purtati numele Sfantului ANDREI, va urez multa sanatate si fericire!

MESAJE SF ANDREI 2020. Zâmbește și s-aveți parte de toată distracția și emoția specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare și prietenie.

MESAJE SF ANDREI 2020. Cu ocazia sarbatorii zilei tale de nume, iti doresc multa sanatate, fericire si tot binele din lume. Sa ai parte numai de zile senine si insorite!

MESAJE SF ANDREI 2020. Cu ocazia sarbatoririi numelui primiti un calduros La Multi Ani, sanatate, multe realizari si tot ce va doriti langa cei dragi!

MESAJE SF ANDREI 2020. Sa fii mereu tanar(a) si cu acelasi spirit vesel. Viata sa-ti ofere clipe minunate si bucurii nemaiintalnite. La multi ani fericiti.

MESAJE SF ANDREI 2020. Sa ai parte de sanatate, multe realizari si sa te bucuri de aceasta zi frumoasa mereu! La multi ani, de Sfantul ANDREI!

Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, este considerat apostolul românilor sau creştinătorul poporului român.

Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Credincioşii îl prăznuiesc, duminică, pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, numit şi “Cel dintâi chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată sărbătoare bisericească naţională. 

Conform Bibliei, Andrei este fratele apostolului Petru. Originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, ei aveau o casă în Capernaum şi erau pescari.

MESAJE SF ANDREI 2020.   Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când a văzut, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan arătând către Iisus şi zicând “iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii”, Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: “Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos”. De aici Andrei a fost numit “Cel dintâi chemat”.

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”.

MESAJE SF ANDREI 2020. In enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Tradiţia Bisericii arată că, după înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire. Atunci, lui Andrei i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea noastră) şi până în Crimeea.

MESAJE DE SFANTUL ANDREI  2020 Chemarea lui Andrei la apostolie este relatată de Sfântul Evanghelist Matei prin cuvintele: “Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Şi le-a zis: «Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni». Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după el”.

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI, OCROTITORUL ROMÂNIEI

MESAJE SF ANDREI 2020.   În Evanghelii, Sfântul Andrei mai este menţionat doar de două ori: la înmulţirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, când el a înştiinţat pe Mântuitorul că acolo, în mulţime, era un băiat care avea cinci pâini de orz şi doi peşti, iar a doua oară, după învierea lui Lazăr, când, împreună cu Filip, l-a înştiinţat pe Iisus că nişte elini, veniţi în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paştelui iudaic, voiau să-l vadă.

Andrei a avut şi un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

MESAJE SF ANDREI 2020.  Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României. Acelaşi for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată Sărbătoare Bisericească Naţională.

MESAJE DE SFANTUL ANDREI  2020  Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican. În Scoţia, însă, el este sărbătorit la 9 mai, data primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

MESAJE SF ANDREI 2020. Ajunul Sfântului Andrei este considerat unul dintre momentele în care bariera dintre văzut şi nevăzut se ridică. “Andreiu’ cap de iarnă”, cum îi spun bucovinenii, permite astfel interferenţa planurilor malefice cu cele benefice, lucrurile importante din existenţa oamenilor putând fi întoarse de la matca lor firească. Se crede că în această noapte “umblă strigoii” să fure “mana vacilor”, “minţile oamenilor” şi “rodul livezilor”. Împotriva acestor primejdii, ţăranul român foloseşte usturoiul. În egală măsură, casa, grajdul, coteţele, uşile şi ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, ca să alunge duhurilor rele la oameni şi animale.

MESAJE SF ANDREI 2020.   În noaptea Sfântului Andrei se desfăşoară, astfel, cea mai importantă “acţiune”: păzitul usturoiului. Fete şi flăcăi veghează şi petrec, tocmai pentru ca usturoiul să capete calităţile necesare pentru a-i protejarea împotriva primejdiilor. De asemenea, usturoiul purtat la brâu va servi drept remediu terapeutic şi va aduce peţitori.

MESAJE SF ANDREI 2020. Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor şi a câmpurilor, se aduc în casă crenguţe de vişin, care, dacă vor înflori până la Crăciun, este semn de belşug. Un alt obicei este de a pune grâu într-o oală de pământ, pentru a vedea rodnicia ogoarelor, dar şi a casei gospodarului în noul an.

MESAJE SF ANDREI 2020. Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României Tradiţia mai spune că fetele, în ajunul Sfântului Andrei, încearcă să-şi afle viitorul. Astfel, ele aruncă în apă plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soţ. Tot pentru a-şi vedea ursitul, fetele stau peste noapte în faţa unei oglinzi, mărginite de două lumânări, până ce zăresc chipul acestuia.

Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei şi prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar şi dacă va fi pace sau război.

MESAJE SF ANDREI 2020

Originea și semnificația numelui Andrei

Numele Andrei nu este după cum s-ar putea crede de origine evreiască, ci grecească: Andréas stă în legatură cu andreia, „bărbție, îndrazneală” (de la anér, andrós, „barbat”). Forma curentă este Andrei (feminin: Andreea), cu diminutivul Andi adeseori Andy. În vechime, limba română a cunoscut și alte forme (Andrii, Andruța, Andries, Andreica etc.), unele dispărute cu timpul, altele păstrate doar ca nume de familie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SFÂNTUL ANDREI: Ce nu ar trebui să faci în această noapte. Tradiții, superstiții, obiceiuri legate de ”Apostolul lupilor”

Publicat

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Citeste Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada

Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, în amintirea prezenţei pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.

Superstiţiile din bătrâni arată că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine să nu îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.

Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo.

În această noapte, aceste spirite devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire. În aceste condiţii, usturoiul este folosit pentru apărarea gospodăriei – uşile şi ferestrele casei, grajdurile, coteţele erau unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele sau se atârnau cununi împletite de usturoi.

Pentru români, numele Apostolului Andrei este legat de lupi. Se spune că acest nume – Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei.

Legendele spun că acest animal a fost alaturi de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peștera care i-a fost adăpost.

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29).

Scriptura îl descoperă pe Andrei la înmulțirea pâinilor și a peștilor (Ioan 6, 8-9) și după învierea lui Lazar când, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini, veniți în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui Iudaic, doresc să-L vadă (Ioan 12, 20 – 22).

Tot în noaptea Sfântului Andrei se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat.

Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun – cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul acestuia să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”. Ele folosesc un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită. În unele zone ale țării , se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate