Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Instalatorii validați în programul ”Casa Verde” cer anularea înscrierilor și reluarea procedurii, din cauza unor nereguli grave

Publicat

Reprezentanții instalatorilor validați în programul ”Casa Verde fotovoltaice 2019”, cer anularea înscrierilor din data de 10.9.2019, pe care le consideră viciate de mai multe nereguli, potrivit unui document pus la dispoziție de către aceștia și consultat de Alba24. De asemenea, aceștia solicită reînceperea înscrierilor în program la o dată anunțată cu cel puțin 10 zile în avans de Administrația Fondului de Mediu.

Instalatorii mai cer implementarea unui cod de securitate CAPTCHA pentru toate înscrierile în sistem și pentru toți utilizatorii, dar și limitarea numărului maxim de calculatoare utilizate simultan de un instalator în procesul de înscriere.

Citește și: Scandal în programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Nereguli grave în procedura de înscriere, reclamate de instalatorii din Alba

După ce programul a început cu o amânare de câteva luni, pe 10 septembrie, la ora 10:00, a fost deschisă sesiunea de înscriere, însă aplicația a „funcționat” doar 6 ore, după care a fost oprită pentru „verificări”. În acest interval, cei șase instalatori validați din județul Alba au reușit să înscrie sub 100 de dosare.

 După ce programul a început cu o amânare de câteva luni, pe 10 septembrie, la ora 10:00, a fost deschisă sesiunea de înscriere, însă aplicația a „funcționat” doar 6 ore, după care a fost oprită pentru „verificări”, susțin reprezentanții instalatorilor validați din Alba. În acest interval, cei șase instalatori au reușit să înscrie sub 100 de dosare.

În același timp, pe regiunea Centru, unde este arondat județul Alba, au fost înscrise peste 2.500 de dosare, iar locurile “dispăreau” cu o viteză de 8 dosare pe
minut, practic 80% din fonduri fiind deja epuizate.

Instalatorii s-au întâlnit marți și au transmis o scrisoare președintelui AFM în care au semnalat toate neregulile de procedură constatate în procesul de înscriere și au solicitat o serie de măsuri. Între timp, celor din județul Alba li s-au adăugat instalatori din toată țara.

Reclamația instalatorilor validați în programul Casa Verde:

Domnule Presedinte AFM, domnule Președinte de Programe AFM

In urma intalnirii de astazi 17.09.2019 cu reprezentantii instalatorilor validati in programul “Casa Verde fotovoltaice 2019”, nu am regasit raspunsuri clare nici actiuni concrete din partea AFM la solicitarile noastre si nici la sesizarea trimisa de instalatorii validati din judetul ALBA in data de 13.09.2019

Am largit cercul de semnatari ai reclamatiei la instalatorii validati din toata tara, si dorim sa rezumam neregulile cat si solicitarile propuse de noi astfel:

Nereguli ale procedurii de inscriere in programul “Casa Verde fotovoltaice 2019” al AFM:

Ingradirea dreptului cetatenilor de a avea acces la un program public: Comunicarea datei inceperii inscrierii (marti 10 Sept 2019) a fost facuta de AFM abia sambata 7 Sept, in conditiile in care certificatul fiscal ANAF necesita 3 zile lucratoare pentru a fi obtinut.

Anuntul tardiv al AFM a condus la ingradirea dreptului cetatenilor de a avea acces la un program public si lipsa egalitatii de sansa intre cetatenii care au fost informati de pe site-ul AFM pe data de 7/9 si cei care au fost sfatuiti “pe surse” de unii instalatori sa procure din timp documentele. In conditiile in care fondurile in doua regiuni sunt aproape epuizate, cetatenii nu au avut sanse egale de inscriere in program.

Defavorizarea unor categorii de cetateni. Cetatenii care au depus dosarele la firme care au folosit un singur calculator pentru inscriere au fost defavorizati in detrimentul celor care au depus dosarul la instalatori ce au folosit mai multe calculatoare in introducerea dosarelor. Aceasta practica a cauzat discriminare intre instalatori si nu a fost prevenita de AFM.

Nereguli ale aplicatiei informatice implementate de AFM pentru inregistrarea dosarelor cetatenilor in programul “Casa Verde fotovoltaice 2019”:

Inlesnirea folosirii de metode neconcurentiale si/sau ilicite in inregistrarea dosarelor.
Lipsa codului CAPTCHA de protectie impotriva programelor tip “robot” in primele ore de inscrieri si activarea tardiva a acestuia. AFM a activat acest cod in ultimele ore de inscriere in data de 10.09.2019 ceea ce demonstreaza ca protectia a fost disponibila, dar nu a fost utilizata. Alba24

Crearea unei concurente neloiale: Posibilitatea accesului de pe un numar nelimitat de calculatoare folosind acelasi nume de utilizator si parola, fapt necomunicat instalatorilor in manualul de utilizare al AFM. Aceasta a creat o concurenta neloiala intre instalatorii care au utilizat un calculator cu un user si o parola (cum prevad normele de securitate in IT) pentru inregistrarea dosarelor si cei care au folosit mai multe calculatoare cu acelasi user si parola.

Defavorizarea unor categorii de cetateni, care au depus dosarele la instalatorii validati care au primit cu mari intarzieri sau nu au primit deloc parola si acces in aplicatie. AFM ar fi putut asigura accesul instalatorilor in aplicatie inaintea inceperii programului pentru ca acestia sa aiba accesul garantat la ora inceperii inscrierilor. Alba24

Cazurile mentionate chiar de functionari AFM si relatate in presa, in care unele firme au inregistrat peste 1000 de dosare in 4 ore in timp ce timpul mediu necesar de inscriere a unui dosar este de aproximatix 10 minute, demonstreaza ca inscrierile au fost viciate si potential fraudate.

Luând in considerare neregulile mentionate si impactul acestora:

Ingradirea accesului cetatenilor la un program public (A.1)
Inlesnirea folosirii de metode neconcurentiale si/sau ilicite in inregistrarea dosarelor (B.1)
Crearea unei concurente neloiale (B.2)
Defavorizarea unor categorii de cetateni (A.2 ; B.3)

Solicitam AFM urmatoarele masuri:

Anularea inscrierilor din data de 10.9.2019 , acestea fiind viciate de faptele sus mentionate.
Reinceperea inscrierilor in program la o data anuntata cu cel putin 10 zile in avans de AFM.
Implementarea unui cod de securitate CAPTCHA pentru toate inscrierile in sistem si toti utilizatorii (proces auditabil)
Limitarea numarului maxim de calculatoare utilizate simultan de un instalator in procesul de inscriere (proces auditabil)

Recomandam de asemenea stabilirea unui numar maxim de cereri (propunem 50) ce pot fi introduse in sistem de un instalator in 24h, in conditiile in care aceasta nu contravine unei practici neconcurentiale. Alba24

Programul generic denumit “Casa Verde Fotovoltaic 2019” este finantat prin POR, trebuie sa respecte principiile europene ale echitatii si egalitatii de sansa pentru cetateni si principiului concurentei loiale.

Am sesizat deja Consiliul Concurentei (sesizarea 12623/13.09.2019) si in conditiile in care solicitarile 1-4 nu vor fi implementate, ne rezervam dreptul sa sesizam institutiile abilitate (Procuratura,…) si cele europene (DLAF/OLAF) si vom solicita blocarea temporara a programului pentru audit, verificarea si corectarea neregulilor din Programul AFM finantat din POR.

Firmele semnatare sustin acest Program, insa doresc ca desfasurarea lui sa se faca in mod corect si echitabil.

Semnatari: Data: 17.09.2019

Dorin Fleseriu – Delphi Electric SRL George Lorincz – Ener Rom Instal SRL Florin Fleseriu – Ecovolt SRL

Botanel Ionatan – Electrotimeia SRL Pop Vasile – Electra Exim SRL

Corui Alexandru – Euro Saaf SRL Costea Ovidiu – Euro Green Energy SRL Frangu Marian – Cata Strumf SRL

Marius Trusculete – Top Engineering Design SRL Bocicor Adrian – Elbo Voltaj SRL

Anca Andrei – Amper SRL

Irinel Afronie – Plus Electric & lighting SRL Alina Vlad – Tempos Serv SRL

Stefan Catoiu – Abac Proiect Energie SRL

Adela Sendrea – Start Business Green Energy SRL Diaconu Vasile – Electro&Construct SRL Romulus Berdei – Control Point SRL

Runcan Sorin – En-rg-etic SRL Nicorescu Catalin – FreeLux Electric SRL Gagiu Lucian – Getel Impex SRL

Alecsandru Marius Nicolae – Maximus General Services SRL Ioan Martin – Min Cons SRL

Marius Iordache – Valoris SRL

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Razomir

  miercuri, 18.09.2019 at 17:06

  Si sa vedeti după aia ce va dau eu in judecata pe voi toti ei din lista de mai sus pentru ca dosarul meu deja introdus corect si echitabil a fost anulat la cererea voastră! Ce sunt eu de vina ca nu v-ati organizat mai bine? Puteti sa cereți maxim anularea înscrierile în jud. Alba, nu in toata tara. Ce va deranjează pe voi ce s-a întâmplat în restul țării? V-am dorit cineva sa va dotați cu calculatoare suplimentare? O firma bine organizată nu e datoare să aștepte după leneși! Pai ce echitate e aia in care orice firma are voie la maxim 50 dosare pe zi, indiferent de cat munceste si cat investește în marketing și in procesul de înscriere? Se vede ca veniti din comunism!!!Numai acolo toti trebuia sa fie egali! Pai daca o firma are capacitatea de a susține montarea a 1000 de sisteme, de ce trebuie sa o restricționa doar pentru ca altele nu sunt capabile de aceasta performanta. Echitatea pe care o înfocați înseamnă că tuturor trebuie sa li se asigure aceleași șanse, nu ca ii limităm pe cei buni ca sa fie egali cu cei slabi!!! Abia asta ar reprezenta lipsa echității și întoarcerea în comunism. M-am săturat de toti cei care striga după egalitate în sensul de a nu li se da voie celor mai buni sa fie mai buni!!!

 2. Razomir

  vineri, 20.09.2019 at 15:04

  Am redactat se noi (un grup de cetățeni interesați de Casa Verde Fotovoltaice) o Petitie intrucat consideram ca cea prezentată mai sus ne afecteaza grav interesele. Petitia oastra doreste sa contrabalanseze efectele Petitiei depuse de instalatori. Ea este una a cetățenilor, nu a instalatorilor si se adresează cât mai multor persoane dintre cele 13.000 deja înscrise în aplicația pusă la dispoziție de către AFM pentru programul Casa Verde Fotovoltaice și care nu sunt de acord cu anularea înscrierilor deja efectuate, așa cum în mod aberant a cerut un grup de instalatori nemulțumiți, arătând că vina pentru propriile nereușite le aparține în totalitate. Nu cetățenii trebue să aibă de suferit pentru lipsa de seriozitate! Vă rog să semnați această petiție accesânad link-ul de mai jos.

  https://www.petitieonline.com/respingerea_cererii_de_anulare_a_inscrierilor_realizate_in_programul_casa_verde_fotovoltaice_si_continuarea_inscrierilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax