ECONOMIE
Scandal în programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Nereguli grave în procedura de înscriere, reclamate de instalatorii din Alba
După ce programul a început cu o amânare de câteva luni, pe 10 septembrie, la ora 10:00, a fost deschisă sesiunea de înscriere, însă aplicația a „funcționat” doar 6 ore, după care a fost oprită pentru „verificări”, susțin reprezentanții instalatorilor validați din Alba. În acest interval, cei șase instalatori au reușit să înscrie sub 100 de dosare.
În același timp, pe regiunea Centru, unde este arondat județul Alba, au fost înscrise peste 2.500 de dosare, iar locurile “dispăreau” cu o viteză de 8 dosare pe
minut, practic 80% din fonduri fiind deja epuizate.
Citește și Programul ”Casa Verde” 2019: Finanțare de la stat cu 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice. GHID COMPLET
Reprezentanții firmelor validate din Alba au semnalat AFM cât și opiniei publice unele nereguli care au prejudiciat procesul înscrierilor în program.
„1) Data începerii înscrierii (marți, 10 septembrie 2019, ora 10:00) a fost comunicată instalatorilor sâmbătă (!!) dimineața (7/9/2019). Deoarece eliberarea documentelor necesare înscrierii necesită mai mult de o zi (ex. certificatul fiscal de la ANAF necesită 2-3 zile), majoritatea clienților nu au avut timpul necesar să obțină documentele, și implicit nu au avut nicio șansă să prindă un loc în program. Asta după ce AFM ne asigura, cu câteva zile în urmă, la semnarea contractelor, că vom fi anunțați din timp când vor deschide înscrierile.
2) Manualul de utilizare a fost schimbat fără a înștiința instalatorii în ultima zi înaintea înscrierii (9/9/2019). Instalatorii validați nu au avut acces la aplicatie pentru a o testa și se familiariza cu ea până la ora de deschidere a înscrierilor.
3) Mai mulți instalatori au primit parola de acces cu foarte mare întârziere, unii după ora închiderii înscrierii (16:30), alții deloc, sau a trebuit să încerce de pe mai multe adrese de e-mail.
4) Aplicația informatică a fost concepută (probabil intenționa) în așa fel încât să permita folosirea de “roboți” (programe care înscriu automat sute de cereri pe oră, pentru a ocupa locurile disponibile). Și așa a funcționat toată dimineața, până în jur de ora 15:00 când, brusc, cineva din AFM s-a deșteptat și a activat protecția anti-roboti (cod “captcha”), probabil după ce “băieții deștepți” și-au terminat treaba, dimineața rata înscrierilor fiind în medie de 8 dosare/minut, în condițiile în care instalatorii onești, care făceau operațiunea manual, conform ghidului, aveau nevoie de cel puțin 10 minute pentru înscrierea unui dosar.
Considerăm că elementele de mai sus sunt suficiente pentru a suspecta corectitudinea procesul de înscriere a dosarelor. Credem că implementarea unei limite de dosare pe care un instalator validat le poate înscrie zilnic în aplicație ar fi prevenit o bună parte din probleme.
Sperăm că AFM va investiga aspectele menționate și vor face publice rezultatele cât și numărul de dosare înscrise de fiecare instalator. Asemenea sperăm că vor lua măsuri pentru a îndrepta lucrurile acolo unde s-au constat nereguli, pentru că ar fi păcat ca un program cu scop nobil să se transforme într-un fiasco”, au transmis într-un comunicat reprezentanții instalatorilor autorizați din Alba, Dorin Fleșeriu – Delphi Electric SRL, Geroge Lorincz – Ener Rom Instal SRL, Florin Fleșeriu – Ecovolt SRL, Botanel Ionatan – Electrotimeia SRL, Pop Vasile – Electra Exim SRL.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Nicolae
vineri, 13.09.2019 at 14:04
Eu am contactat 4 instalstori pe data De 11 Septembrie si au spurs ca m-am trezit pres tirziu daca day Sparta cred CA gaseam loc De inscris.00