Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Într-un scandal legat de Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, PNL cere demiterea ministrului Culturii. Vlad Alexandrescu respinge acuzațiile


Publicat

biblioteca batthyaneumPartidul Național Liberal i-a cerut luni premierului Dacian Cioloș demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, după ce acesta ar fi propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului și a Statului Român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia. Acuzațiile au fost făcute de Radu F. Alexandru, vicepreședintele PNL, într-o conferință de presă.

În replică, Ministerul Culturii a transmis un comunicat prin care sunt aduse o serie de precizări, Vlad Alexandrescu respingând acuzațiile și subliniind faptul că nu a propus „în niciun context o administrare comună a Statului Român și a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia”.

„În fața actelor grave de lipsă elementară de profesionalism și de responsabilitate îndreptate împotriva interesului național și ale drepturilor legitime ale statului român, Partidul Național Liberal îi cere premierului Dacian Cioloș demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu”, a declarat Radu F. Alexandru, vicepreședintele PNL, luni, într-o conferință de presă.

Potrivit senatorului, cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la discuții fiind prezent și ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun.

„Ministrul Culturii a înaintat propunerea unui parteneriat, unei administrări comune între Vatican și statul român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia și a patrimoniului pe care aceasta îl deține. Propunerea ministrului Culturii este o inițiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni și cu nimeni la București. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, președinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere”, a mai spus Radu F. Alexandrescu.

Potrivit acestuia, Biblioteca Batthyaneum și fondul de carte pe care îl deținea au intrat în proprietatea Statului Român după Marea Unire de la Alba Iulia, în virtutea Tratatului de la Trianon.

Vezi şi Cioloş la Alba Iulia: Clădirea Bibliotecii Batthyaneum ar putea fi renovată şi deschisă pentru turişti, într-un circuit de vizitare, după clarificarea situaţiei juridice

Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deține 64.000 de unități bibliografice, scrise în 30 de limbi și dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609 — circa 70% din incunabulele existente în România. „<Codex Aureus>, cu siguranță cel mai celebru exponat, este alături de <Tezaurul Pietroasele> unul dintre cele mai scumpe valori pe care le deține România”, a arătat Radu F. Alexandrescu. Acesta a precizat că toate bunurile și colecțiile pe care le deține Biblioteca Batthyaneum sunt proprietate publică a statului și intră sub incidența Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil. Vicepreședintele PNL a explicat că statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care revendică biblioteca și patrimoniul acesteia.

Potrivit senatorului, în informarea comisiei speciale de retrocedare din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților privind ședința din 16 septembrie 2015, în care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei, s-a consemnat că decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat. „Dincolo de modul incalificabil și inadmisibil în care ministrul Culturii ignoră Constituția și legile țării, oferta făcută de Vlad Alexandrescu la Vatican (…) poate să aducă grave prejudicii României și în relațiile internaționale”, a susținut Vlad Alexandrescu.

Citeşte şi Imobilul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia rămâne în patrimoniul statului. Guvernul a respins cererea de retrocedare

Acesta a spus că Vlad Alexandrescu a lansat și oferta organizării a două expoziții la Vatican, prima urmând să cuprindă piese din tezaurul Batthyaneum. „Niciun bun cultural public care se află într-un litigiu juridic nu poate fi scos din țară nici măcar temporar (…). E de luat în calcul varianta ca, o dată închisă expoziția, Vaticanul să nu restituie României partea din tezaurul Bibliotecii Batthyaneum care a ajuns la Vatican și să spună ‘Ne oferim bunele servicii să le păstrăm noi până când există o hotărâre definitivă a justiției’ (…). Acest pericol există și nu poate fi ignorat”, a mai susținut Radu F. Alexandru.

„Argumentele lui sunt o înșiruire de neadevăruri”, a explicat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook.

În ceea ce priveşte clădirea și patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, „Ministerul Culturii a început, sub actualul mandat, să apere în justiție dreptul de proprietate al Statului Român, inițiind o cerere de intervenție accesorie ca parte procesuală pasivă în susținerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfășurare pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecată”, a precizat ministrul, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Alexandrescu a explicat că recent a făcut o vizită la Alba Iulia, unde a avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat cu Arhiepiscopia Catolică „să se găsească o soluție amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei”.

Mai mult, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu a propus „în niciun context o administrare comună a Statului Român și a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia”.

„Am pledat exclusiv pentru găsirea unei soluții amiabile privind încetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea clădirii. Subliniez că nu s-a făcut referire sub nicio formă la vreun obiect din patrimoniul mobil deținut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul în cauză. S-a propus itinerarea, la Roma, a expoziției <Comorile României> care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, și nu s-a discutat despre o posibilă expoziție a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obținerea unei decizii definitive a instanței cu privire la litigiul existent”, a explicat el.

Citeşte şi Cea mai veche stație meteorologică din România ar putea fi cea înființată în 1843, la Alba Iulia. A funcţionat la Institutul și Biblioteca Batthyaneum

În final, ministrul Culturii a arătat că, în opinia sa,punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompletă, și este, ca atare, total nefondat. Rămân în continuare dedicat apărării patrimoniului național și respectării în totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul că Ministerul Culturii continuă să apere în justiție proprietatea Statului Român asupra întregului patrimoniu, mobil și imobil, al Bibliotecii Batthyaneum”.

sursa: realitatea.net, cultura.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN1 Sebeș-Sibiu, la Apoldu de Sus. Copil de 3 ani rănit, după ce o mașină a ajuns în parapet. Trafic restricționat

Publicat

Un copil de 3 ani a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri dimineața pe DN1 Sebeș-Sibiu, la Apoldu de Sus. Se afla într-o mașină ce a ajuns în parapetul de pe marginea drumului.

Potrivit IPJ Sibiu, un autoturism condus de o femeie de 28 de ani, din Șelimbăr, a intrat în coliziune cu parapetul metalic de pe marginea părții carosabile.

Un echipaj ISU Sibiu a acordat îngrijiri medicale unei fetițe de circa 3 ani. Aceasta a fost transportată la CPU Luther, conștientă și contuzie la nivelul feței.

Accidentul s-a petrecut la intrare în Apoldu de Sus. Traficul rutier a fost restricționat temporar pe un sens, fiind dirijat de polițiștii rutieri.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Aproape 300 de câini fără stăpân au fost ridicați de pe străzile din Alba Iulia, în 2021. Câți au fost adoptați

Publicat

Aproape 300 de câini au fost preluați de pe domeniul public, în Alba Iulia, în anul 2021, transmite viceprimarul Marius Filimon. Dintre cei 289 de câini care au fost luați de pe stradă, sau de la cetățeni care nu îi mai întrețineau sau îi țineau în condiții improprii, 228 au fost adoptați sau revendicați de către stăpânii care i-au pierdut. 

Câinii au fost duși la adăpostul pentru cățeii fără stăpâni din Alba Iulia și nici unul nu a fost euatnasiat, cu excepția celor care erau grav bonavi, a mai transmis Filimon. 

În continuare câinii fără stăpân reprezintă o mare problemă la Alba Iulia, sau în alte orașe din țară.

”Una dintre problemele actuale ale orașelor o reprezintă câinii fără stăpân. Primăria Alba Iulia deține Adăpostul public pentru câini fără stăpân aflat pe str. Rogozului nr. 40. Pe parcursul anului 2021 au fost preluați un număr de 289 câini de pe domeniul public sau de la cetățeni aflați în imposibilitatea de a-i mai întreține.

Chiar dacă legea permite acest lucru, niciun câine aflat în adăpostul primăriei nu a fost eutanasiat, cu excepția cazurilor medicale.

Un număr de 228 de câini au fost adoptați și revendicați în anul 2021. Practic, aproape 80% dintre cățeii capturați și-au găsit sau și-au regăsit căminul.

Acest lucru a fost posibil prin parteneriatul excelent pe care îl avem cu asociațiile de protecție a animalelor, Prietenii lui Azor și Arche Noah Transilvania. Împreună am organizat campania de sterilizare a căinilor cu stăpân în cadrul căreia au fost sterilizați un număr de 217 câini.

Trebuie să amintesc și campania de promovare a adopțiilor din cadrul Târgului Apulum Agraria. În anul 2021 au fost făcute, de către ONG-uri, societăți comerciale sau persoane fizice, donații de peste 11 tone de hrană pentru animale și 2,8 tone de subproduse destinate hrănirii câinilor.

Principalele cauze ale prezenței câinilor pe domeniul public sunt: nesupravegherea care duce la înmulțirea necontrolată, abandonul de către proprietari, nerespectarea legislației privind microciparea, înregistrarea sau sterilizarea câinilor”, a scris Marius Filimon pe Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

De la 1 februarie românii vaccinați cu două doze nu vor mai avea acces în mall-uri. Certificatele Verzi își pierd valabilitatea

Publicat

De la 1 februarie certificatele verzi pentru românii vaccinați cu două doze își pierd valabilitatea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se va aplica și în România directiva UE care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de numai 9 luni de la încheierea vaccinării, care poate fi prelungită cu administrarea dozei booster.

Certificatele verzi ale românilor ccare au peste 9 luni de la vaccinarea completă vor expira din acel moment și nu vor mai putea fi folosite, de exemplu, la intrarea în mall sau în alte locuri unde sunt cerute pentru acces.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune și în România mecanismul european, pe care trebuie sa-l respectăm, o directivă a UE, în care valabilitatea acelui celebru certificat de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandrul Rafila, joi, la Europa FM.

Astfel, pentru toți cei vaccinați acum un an, la începutul campaniei de vaccinare, certificatele digitale nu vor mai fi valabile de la 1 februarie, dacă nu-și fac doza booster.

„Valabilitatea lor va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la incheierea vaccinării”, a confirmat ministrul Rafila,

Ministrul Sănătății a precizat că Guvernul va adopta un act normativ în acest sens până la 1 februarie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul de circulație al autobuzelor STP pentru luni, 24 Ianuarie 2022, în Zona Metropolitană Alba Iulia

Publicat

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătoririi  Micii Uniri din 24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române.

Astfel, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7  se va derula după cum urmează:

  •  24 ianuarie 2022 – program de duminică.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, conform programului stabilit anterior.

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate