Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cioloş la Alba Iulia: Clădirea Bibliotecii Batthyaneum ar putea fi renovată şi deschisă pentru turişti, într-un circuit de vizitare, după clarificarea situaţiei juridice

Publicat

biblioteca batthyaneum alba iulia Situația Bibliotecii Batthyaneum a intrat în vizorul Guvernului. Premierul Dacian Cioloș a vorbit, luni, la Alba Iulia despre situația juridică a clădirii-monument istoric și despre faptul că se dorește o reabilitare și punerea acesteia într-un circuit de vizitare. 

Mai bine de o oră, premierul Dacian Cioloș a discutat luni, cu administrația locală și județeană, despre dezvoltarea orașului Alba Iulia și a județului Alba. Printre subiectele principale s-a aflat și situația Bibliotecii Batthyaneum, despre care Dacian Cioloș spune că este un bun european, ce trebuie pus în valoare. Premierul a precizat că a purtat discuții cu ministrul Culturii și se încearcă să se clarifice situația juridică a imobilului.

Citeşte şi Imobilul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia rămâne în patrimoniul statului. Guvernul a respins cererea de retrocedare

„Am mai discutat și despre Biblioteca Batthyaneum, care este un bun nu doar județean sau național, ci chiar european. Este acolo parte din istoria regiunii, am avut o discuție prealabilă zilele trecute cu ministrul Culturii și știu că se caută soluții pentru a clarifica situația juridică a clădirii și imediat după ce se clarifică să putem intra și acolo într-un program de reabilitare și restaurare a clădirii care să permită nu doar utilizarea în condiții adaptate pentru manuscrisele de acolo, dar, de ce nu, chiar o deschidere a ei și o punere în circuitul de vizitare. Patrimonul care este acolo este și o zonă de interes public, larg, ideea este reabilitarea clădirii, crearea condițiilor  pentru ca patrimonul de acolo să poată fi pus în valoare, dar și să fie pusă în valoare zona respectivă, dicolo de ceea ce oferă biblioteca, să putem dezvolta și alte proiecte legate de industria culturală și creativă, folosind și fonduri europene”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Vezi şi Cea mai veche stație meteorologică din România ar putea fi cea înființată în 1843, la Alba Iulia. A funcţionat la Institutul și Biblioteca Batthyaneum

Batthyaneum deţine colecţii de o inestimabilă valoare documentar-ştiinţifică şi bibliofilă: 80% din totalul de cărţi manuscrise medievale occidentale aflate în colecţiile din România (1.778 de cărţi manuscrise), între care şi Codex Aureus, cel mai vechi manuscris occidental aflat în colecţiile din țară, realizat în jurul anului 810, la comanda lui Carol cel Mare; 70% din totalul de incunabule aflate în România (609 incunabule); din cele 63.037 de cărţi înregistrate, peste 45.000 sunt cărţi vechi şi rare tipărite în Europa în secolele XVI-XVIII (parte dintre acestea se referă la istoria Transilvaniei); 4.598 de periodice vechi; un valoros fond arhivistic format din Arhiva Capitlului Romano-Catolic din Alba Iulia şi Arhiva Conventului din Cluj-Mănăştur – aproximativ 17.163 de izvoare diplomatice privind istoria medievală a Transilvaniei; peste 43.000 de documente ale unor personalităţi transilvănene, ale fostului Institut şi ale Bibliotecii Battyaneum, din secolele XVIII-XX; colecţii muzeale – istorie naturală (mineralogie, botanică etc.), piese arheologice din spaţiul transilvan si european (de la Neolitic la Perioada medievală), sigilii, medalii, instrumente astronomice, obiecte de cult, tablouri, ex-librisuri etc.

Toate acestea recomandă Biblioteca Batthyaneum ca una dintre cele mai importante instituţii culturale şi documentare din Europa şi din lume, fiind frecventată de numeroşi cercetători, doctoranzi şi studenţi din ţară şi din străinătate, veniţi în stagii de cercetare. Biblioteca organizează periodic manifestări culturale şi ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională de înaltă ţinută şi are aproximativ 4.500 de vizitatori anual, între care personalităţi culturale şi politice din România şi din străinătate.

Vezi şi Motivarea condamnării României la CEDO în Dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate