Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Investiţie de 4 milioane euro, lângă Poarta III a Cetăţii: „Grup Corint” va deschide, în 1 mai, un hotel de 5 stele


Publicat

O firmă din Alba Iulia construieşte în clădirea manutanţei Cetăţii Vauban din municipiu, imobil vechi de aproape 300 de ani, un hotel  de cinci stele, care va fi inaugurat în 1 mai 2011. Investiţia se ridică la suma de peste patru milioane de euro.
Hotelul Medieval este construit de societatea „Grup Corint”, firma care a realizat cea mai mare parte a lucrărilor de restaurare din Cetatea Vauban din Alba Iulia şi care a concesionat clădirea manutanţei de la administraţia locală.

Managerul „Grup Corint”, Dan Sabău, a declarat pentru Wall-Street.ro că hotelul va fi de cinci stele şi va avea 36 de camere amenajate sub forma unor apartamente cu living şi baie, toate de dimensiuni mari. Sabău a spus că hotelul este construit la etajul şi mansarda clădirii manutanţei şi va avea un centru spa, cu piscină, saună, săli de fitness, dar şi restaurante şi săli de conferinţe. Constructorii au folosit materiale care recreează imaginea clasică a clădirii, iar camerele şi băile au un sistem de aeraj natural.

Dan Sabău a afirmat că hotelul medieval va fi dat în folosinţă în 1 mai, iar investiţia totală se ridică la aproximativ 4,2 milioane de euro.
Manutanţa este una dintre primele clădiri construite de austrieci în Cetatea Vauban din Alba Iulia, fiind situată în apropierea Porţii a III-a fortificaţiei. Clădirea a fost construită în secolul al XVIII-lea, în jurul anului 1714, dar păstrează detalii arhitectonice anterioare acestui secol. Imobilul a fost amenajat ca depozit militar pentru armata Cetăţii.

Pentru fi clasificat la 5 stele, hotelul care aparţine firmei lui Dan Sabău va trebui să întrunească minim 150 de puncte, conform normelor metodologice de clasificare a hotelurilor din România, stabilite prin Ordinul 636/2008 emis de Ministerul Turismului.

Printre criteriile obligatorii se află accesul auto pentru turişti şi al autoturismelor care asigură mentenanţa hotelului şi un minim de 50% locuri de parcare din numărul total al camerelor.

Informaţia despre deschiderea hotelului nu a fost difuzată pe plan local, ci numai în publicaţii de bussines şi cu profil turistic. Deschiderea hotelului de lux coincide cu termenul de finalizare a lucrărilor de reamenajare de pe străzile  Mihai Viteazul şi Militari, de altfel singurele cai de acces auto şi pietonal din zonă.

Potrivirea termenelor reiese şi din declaraţia primarului Mircea Hava, făcută la startul lucrărilor: “Vom începe cu amenajarea pentru deschiderea şantierului, se vor monta semne de circulaţie, pentru că vom închide unele străzi şi se vor executa şi lucrări de îndepărtare a pavajului existent, pentru că vremea nu împietează asupra acestora. Prima zonă atacată va fi strada Mihai Viteazul, pe care o dorim finalizată până la 1 Mai, când vor debuta la Alba Iulia o serie de manifestări dedicate turismului: Festivalul Zilele Cetăţii, 3-4 mai, Congresul Internaţional de Turism Rural şi 17 mai – prima dezbatere în ţară a ceea ce înseamnă sau vrem să însemne Culoarul Dunărean. Nu vrem să ne întâmpinăm oaspeţii în plin şantier, chiar dacă per total zonă lucrările de reabilitare vor dura mai mult”.

Proiectul este finanţat din fonduri europene, dar şi din bani publici, antreprenorul general fiind „Grup Corint”, iar beneficiar – Municipiul Alba Iulia. Imediat după începerea lucrărilor de reamenajare a străzii Mihai Viteazul,  mai mulţi castani au fost doborâţi, fapt ce a determinat  protestele unor ONG-uri şi lideri locali ai unor partide politice. Reprezentanţii „Grup Corint” au fost acuzaţi că au profitat de obţinerea proiectului de reabilitare a zonei centrale a Cetăţii pentru a-şi crea facilităţi  necesare clasificării de 5 stele a ansamblului Hotel Medieval, care, pe siteul oficial, are ca limite de amplasare zona denumită „Traseul celor Trei Fortificaţii”.

sursa: Wall-Street.ro

surse foto: ansamblularhitecturalhotelmedieval.ro, alba24.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

18 Comentarii

18 Comments

 1. toma

  joi, 14.04.2011 at 06:14

  Incet, incet aflam si adevaratele motive pentru care trebuiesc taiati copacii din parcul de la Universitate si de pe strazile invecinate. Chit ca si primaria, in perspectiva, se va muta in locatia Palatului Princiar dupa reabilitare si renovare. Oare mai au credibilitate informatiile comunicate de primarie ?
  Eu, cred, ca ar trebui interzisa complet, circulatia auto in incinta cetatii, iar obiectivele turistice sa fie vizitate la picior. Astfel istoria se vede mai bine iar cladirile sint ferite de poluare, cel mai mare dusman al istoriei.

  • Ciprian

   joi, 14.04.2011 at 16:20

   Pai barierele pentru ce credeti ca sunt acolo? Cetatea se va inchide traficului.Vor putea intra doar vehicole pt aprovizionare, localnicii din perimetru si autospecialele de urgenta.

   • sa mori tu

    vineri, 15.04.2011 at 13:03

    Mai, stiam ca esti nesimtit dar nu stiam si ca esti prost…..asta daca ai crezut intra=devar ce ai scris. Crezi ca alaiurile de nunta de la hotel medival or sa se opreasca la bariere? si crezi ca or sa functioneze barierele mai mult de o luna? eti chiar dus cu pluta liviule

 2. arhimede

  joi, 14.04.2011 at 06:46

  cladirea manutantei si toata zona din cetate (INCLUSIV POARTA A III-A) care apare in fotografie este inchiriata nelegal de Corint de la primarie pentru 800 eur/luna. In plus, sumele „platite” de corint pentru constrctia hotelului provin din afaceri cu primaria in care corintul este favorizat evident. Oare cu cine face Hava banking?

 3. arhimede

  joi, 14.04.2011 at 08:34

  vad ca daca scriem ca firma corint a inchiriat un sfert de cetate pentru 800 eur nu bagati comentariul, il cenzurati. Si la fel faceti si daca spunem ca toti banii cistigati de corint sant cistigati din afaceri cu primaria, multe afaceri chiar dubioase

  • Ciprian

   joi, 14.04.2011 at 16:14

   Informati eronat in mod intentionat. Sunt spatii in incinta cetatii care au fost inchiriate cu 800eur/luna dar asta inseamna ca un cumul de spatii ajunge la sume mult mai mari.

   • drasov

    vineri, 15.04.2011 at 13:06

    Dezinformezi in mod grosolan. Uita-te pe site-ul primariei, cauta contractul si vezi ca este vorba de 800 eur lunar PENTRU TOT. Degeaba faci pe desteptul, esti doar o sluga lipsita de caracter. esti in stare sa minti pentru Sabau si Hava. Pupincurismul cere sacrificii. Si adminul sa faca bine sa nu mai cenzureze postarile atita timp cit el insusi este sluga a lui Hava

    • moderatorul de serviciu

     vineri, 15.04.2011 at 22:36

     @drasov. ce zici tu ca am cenzurat? ce sluga? a cui sluga? baiete, ai o problema . Treci pe la un psiholog sa iti faca un test

 4. mata hari

  joi, 14.04.2011 at 09:13

  Unul dintre motivele taierii parcului si a castanilor este obtinerea de locuri de parcare pentru alaiurile de nunta de la hotel medieval.Probabil cel mai important este acesta. Sabau vrea sa cistige bani din nunti…hoitelul nu ii va aduce multi bani decit daca face nunti……….deci simbata si duminica, dragi albaiulieni , evitati centrul cetatii .va fi plin de nuntasi, claxoane si alai de lautari

  • Dan Agrisan

   joi, 14.04.2011 at 16:30

   Din cate mai stiu si eu nu e chiar asa de importanta afacerea cu nuntile, n-as specula atat de mult. S-ar putea, insa, sa aiba legatura cu gradul minim de ocupare de 50% si, de aici, cu locurile de parcare. E doar o presupunere.

 5. dan

  joi, 14.04.2011 at 10:47

  acum se afla motivul de care taiat parcul face parcare hava pt hotel si renoveaza si strada mihai viteazu sa fie frumos drumul catre hotel si cu concesionarea pe un pret de 800 daca este adevarut este posibil ca are si el o parte acolo SI HAVA SATI FIE RUSINE PT CEA CE FACI cetatea este a albaiulienilor nu a lui corint

  • Ciprian

   joi, 14.04.2011 at 16:15

   unde ai vazut planuri de o parcare in locul parcului Custozza???

 6. DAN LUNGU

  joi, 14.04.2011 at 16:16

  Dragă Alexandra Buciuman,
  În calitate de autor al acestui articol te rog ca pe viitor să citezi exact sursa informaţii. Acesta este un „articol de autor” apărut în wall-street.ro în 28 martie 2011 însă preluat de pe MEDIAFAX. În articolul celor de la wall-street.ro este citată de mai multe ori sursa dar cred că în fuga după o ştire senzaţională v-a scăpat acest lucru.
  Chiar dacă nu sunt cel mai bun prieten al celor de la Grup Corint trebuie să recunosc că acest articol nu face parte din strategia lor de promovare ci este doar o informaţie pe care am avut-o şi apoi am fructificat-o.
  În speranţa că nu v-am supărat cu mesajul meu şi pe viitor veţi cita corect sursele vă salut cu prieteni.
  Dan Lungu (corespondentul Agenţiei de PRESĂ MEDIAFAX în judeţul Alba)
  PS linkul cu articolul complet este:
  http://www.wall-street.ro/articol/Turism/101292/Hotel-medieval-de-5-stele-de-4-mil-euro-in-Alba-Iulia.html

 7. ionel

  joi, 14.04.2011 at 17:00

  Mi se pare o chestie foarte buna faptul ca se deschide acest hotel de 5 stele, de altfel si singurul din oras, ce nelamurire am eu este referitoare la faptul ca nu am vazut pe nici un site de joburi sau in ziarele locale anunturi de angajare pentru acest hotel. Din cunostintele mele personalul pentru un hotel de 5 stele se ridica la 50-60 de persoane . Ar fi interesat de stiut cum se fac angajarile…Probabil ca pe la ceva sediu de partid…

 8. incomod

  joi, 14.04.2011 at 23:11

  Au venit moldovenii gen Sabau sa faca afaceri in Alba, pe langa mocani duium, asa ca fraierilor albanezi nu mai plangeti , ve meritati soarta, pupati-i in dos pe papagalii care fac averi pe spatele vostru, felicitari Hava pt ca-i fraieresti pe toti….apropo , cum de isi face publicitate hotelul privat cu pozele din cetatea orasului? who the fuck is Alice?

 9. Colorado Spring

  sâmbătă, 16.04.2011 at 11:31

  @sa mori tu, curajosule, de ce ataci la persoana cu un nume fals? *************************
  @drasov, incercarea ta de discreditare e penibila. Ti se potriveste proverbul: „Daca esti prost cand esti mic, cand esti mare numa te joci”.

 10. Bravo

  marți, 20.12.2011 at 09:03

  Puteti comenta ce vreti, nu tin partea nimanui ci ma bucur ca avem si noi primul hotel de 5 stele. Am intrat si noi in orasele civilizate. Acum poti sa te astepti si la oameni importanti, vedete sau cum vreti sa le numiti, vizitatori de seama in Alba Iulia. Nu comentez cine si ce ci rezultatul pt. mine e important: HOTEL de 5***** .
  Ma bucur! Bravo!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

 • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
 • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
 • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
 • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate