Administrație
Apel anti-pavele: Campanie de protest împotriva tăierii copacilor din Parcul Custozza
Decizia administraţiei locale de a reface zona din faţa Universităţii „1 Decembrie 1918” – cunoscută ca Parcul Custozza -, parte a proiectului reabilitării Cetăţii „Alba Carolina” a atras o serie de opinii împotriva acestui demers. Unele dintre ele sunt argumentate cu cerinţe de ordin peisagistic, social, utilitar, pe care vi le prezentăm în continuare.
Una dintre reacţiile materializate este organizarea unui protest împotriva proiectului Primăriei, anunţată pentru data de 11 martie, în Parcul Custozza, între orele 12.00-14.00 şi iniţiată de liberali. Aceştia au precizat că îi aşteaptă pe toţi cei care sunt nemulţumiţi de schimbările previzionate din zonă să participe la ceea ce au numit „Lanţul Viu” pentru oprirea distrugerii unui simbol al oraşului și a penultimului parc cu copaci seculari din Alba Iulia. Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman, a iniţiat un „apel public pentru apărarea Parcului Custozza în faţa asediului havelelor”.
Modificările din Parcul Custozza
Primăria Alba Iulia a anunţat, la începutul acestei săptămâni, semnarea contractului de execuţie pentru reabilitarea Parcului Custozza. „Grup Corint” va desfăşura lucrările de transformare a Parcului într-o piaţetă, în cadrul cărora vor fi tăiaţi arborii mai bătrâni de 130 de ani şi spaţiul va ajunge să semene pieţei publice din centrul vechi al Sibiului, după cum a menţionat arhitectul şef Gheorghe Lăncrănjan, doar că va avea mai multă vegetaţie. Vor rămâne monumentele Custozza şi Losenau, însă vor fi construite fântâni arteziene, artere de acces pentru pietoni şi maşini, din dale de piatră şi pistă de biciclişti, ce va înconjura zona. În funcţie de vestigiile arheologice ce ar putea din descoperite în urma lucrărilor, proiectul ar putea suferi modificări, pentru că administraţia doreşte să pună în valoare aceste vestigii romane. Planul de execuţie al proiectului este de 18 luni.
Argumentele liberalilor împotriva modificării Parcului Custozza, propusă de Primărie
Reprezentantul PNL Alba, Florin Roman, este de părere că intenţiile primarului Mircea Hava, în acest caz, sunt „de a rade de pe faţa pământului aproape toţi copacii din Parcul Custoza, să betoneze locul şi acolo să pună 3 tarabe şi o altă fântână, probabil tot de zeci de mii de euro şi tot nefuncţională (cumpărată de la firmele PDL)”. Roman a precizat că „aceste lucrări, făcute fără nici un bun simţ faţă de oraş, servesc doar clientelei sale (n.r. – ale primarului) şi a PDL”. În opinia sa, „dezvoltarea unui oraş trebuie să fie armonioasă. Trebuie să valorificăm spaţiile vii, natura şi nu să le îngropăm în Havele, să nu intrăm cu drujba şi betonul în ele. Trebuie să le folosim, nu să le omorâm.”
Florin Roman a menţionat, de asemenea, că ”redescoperirea istoriei, refacerea Cetăţii, trebuie să se facă prin educaţie şi respect pentru trecut şi prezent, nu cu drujbe şi vopsind Cetatea în culori pestriţe”. Având în vedere aceste opinii, liberalii cer Primăriei să „oprească acest contract, făcut probabil <repede> tot pentru prietenii PDL şi să cheme albaiulienii şi specialiştii la dezbateri publice reale şi serioase”. Aceştia cer ca refacerea Cetăţii să fie făcută în folosul albaiulienilor, împreună cu ei, în parteneriat.
Liberalii au demarat astfel o campanie – intitulată „Verde pentru Alba Iulia” şi iniţiată de Florin Roman, împreună cu vicepreşedintele PNL Alba, Simone Albani – pentru stoparea proiectului de schimbare a Parcului Custozza în maniera propusă de Primărie, folosind în demersul lor inclusiv reţelele de socializare şi chemând şi locuitorii oraşului să procedeze la fel. De asemenea, aceştia au apelat la cetăţeni să întreprindă următoarele demersuri: transmiterea unor scrisori de protest primarului, consilierilor locali şi parlamentarilor, solicitarea de audienţe, organizarea grupurilor şi strângerea de semnături de protest, manifestări paşnice, de impact. În acest sens, liberalii intenţionează să organizeze un miting, vineri, 11 martie, în Parcul Custozza, între orele 12.00 şi 14.00, eveniment pe care aceştia l-au numit „Lanţul viu organizat pentru a-l opri pe Hava şi buldozerele si drujbele lui”. În condiţiile în care organizarea manifestării va fi aprobată de Primărie, liberalii îi aşteaptă pe toţi cei care îi împărtăşesc opiniile, inclusiv reprezentanţii ONG-urilor, să li se alăture.
Argumentele specialiştilor în peisagistică
Arhitectul peisagist Nicolas Triboi, din Bucureşti – autor al unui studiu peisagistic pentru fundamentarea Planului Urbanistic Zonal de amenajare a Cetăţii Alba Iulia, plan finanţat de Ministerul Lucrărilor Publice, Amenajării Teritoriului şi Urbanismului, în anul 2003 – şi-a exprimat opinia în legătură cu problema reabilitării Parcului Custozza: „Cetatea Alba Iulia are o ambianţă unicat, creată de un echilibru mineral-vegetal caracteristic, în care vegetalul este foarte prezent, cu zone verzi întinse şi materiale locale care creează o ambianţă unică (chiar la nivel european). Arborii sunt bătrâni, uriaşi, zonele verzi, cochete. Această ambianţă este ca o adevărată oază de linişte în comparaţie cu centrul de jos sau alte centre urbane, cu pavele, betoane şi spaţii verzi aseptizate. Cetatea are această ambianţă intimă, care trebuie prezervată, în care vegetaţia are un rol predominant. Clădirile somptuoase sunt legate de această ambianţă naturală, bătrână, chiar un pic prăfuită, dar autentică”.
Nicolas Triboi a precizat că „funcţiunile din jurul parcului nu vor crea o activitate atât de intensă, care să <ceară> distrugerea parcului existent” şi a prezentat varianta „amenajării mai respectuoase, cu ambianţele existente şi cu <patrimoniul> existent (arborii seculari)”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Calin
joi, 03.03.2011 at 15:49
Nu subscriu discutiei politice, vreau doar sa spun ca exista un demers in sprijinul spatiilor verzi si arborilor din Cetate, la https://www.petitieonline.ro/petitie-p42497053.html
Toate cele bune.
Sorin Baltariu
joi, 03.03.2011 at 22:58
Lăsând la o parte politica, aşa ceva este de neacceptat pentru orice cetăţean indiferent de ce parte a baricadei te-ai afla. Eu nu mai pot cu oamenii ăştia. Distrug totul în calea lor şi ne lasă chinezisme cu care prostesc oamenii să îi voteze iar.
Albaiunienii nu trebuie minţiţi aşa. Nu văd „lumina” în nici un politician, dar nu mai pot cu Mircea Hava. Orice numai GATA! E timpul schimbării. ORICARE ar fi ea.
În locul spaţiului verde va apărea un pic de gazon şi trei boscheţi. Aşa vrei voi să arate oraşul Marii Uniri?
Traian
sâmbătă, 05.03.2011 at 10:24
Si daca o sa ramana copaci aia de 100 de ani si se vor rupe cazand pe trecatori ,oare Roman va raspunde???
Dan
sâmbătă, 05.03.2011 at 13:46
Daca vom taia copacii si vom face o piateta de beton si pavele fara spatii verzi si cu parcari vei raspunde pentru sanatatea copiilor mei donului Traian?
Discutia politica este idioata in aceasta situatie
Subscriu ideii salvarii Parcului Custozza dar acest lucru trebuie sa-l faca albaiulienii…
admin
sâmbătă, 05.03.2011 at 15:44
@Dan, ai dreptate. Discutia politica nu-si are locul in acest caz. Pana la urma albaiulienii ar trebui sa aleaga ce vor: piateta cu pavele sau parc.
alin adrian
sâmbătă, 05.03.2011 at 22:03
de ce nu se pot pune pavelele alea si sa pastreze copacii in continuare?
Florin Roman
duminică, 06.03.2011 at 18:47
Copacii sunt vechi de 130 de ani. Deodata reprezinta un mare pericol. Da, dar nu pentru albaiulieni, ei sunt un pericol pentru afacerile de milioane de euro marca Hava si Sabau. Deciziile ar trebui luate in dicutiile cu oamenii, nu dupa 3 ore de taclale in biroul lui Sabau, domnule primar. Sunteti primarul nostru sau al fratilor Sabau?
Pingback: Investiţie de 4 miloane euro, lângă Poarta III a Cetaţii: Grup Corint va deschide, în 1 mai, un hotel de 5 stele | alba24