Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ISU Alba a trimis forţe de intervenţie în judeţul Gorj. 20 de subofiţeri şi un comandant de detaşament ajută locuitorii afectaţi de inundaţii

Publicat

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba a venit în sprijinul locuitorilor afectaţi de inundaţiile puternice din ultimele zile din judeţul Gorj. Un echipaj de 20 de subofiţeri, coordonat de un ofiţer s-a deplasat în zonele sinistrate pentru a interveni acolo unde este nevoie.

Forţele de intervenţie din judeţul Alba sprijină activitatea ISU Gorj, având la dispoziţie şi o autospecială de intervenţie, un autocamion şi trei motopompe. Echipajul a plecat din Alba Iulia miercuri după-amiaza.

În urma inundaţiilor din ultimele trei zile din sudul ţării, cele mai afectate judeţe au fost Gorj, Vâlcea şi Argeş, unde au fost evacuate sute de persoane, pentru recuperarea acestora intervenind şi elicoptere ale MAI. Alte zone afectate sunt din judeţele Olt şi Teleorman.

Citeşte şi ISU Alba | Urmările INUNDAŢIILOR din judeţ: 18 case şi 29 de anexe afectate la Almaşu Mare. Reţele electrice şi drumuri avariate în mai multe zone

De asemenea, joi, mai multe râuri din judeţele Caraş-Severin şi Timiş se aflăsub cod ROŞU de inundaţii, conform unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă până vineri după-amiază.

Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundaţiilor şi 99 de locuinţe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuinţe avariate şi 2.003 case inundate, a anunţat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Guvern.

Au fost afectate şi 7 drumuri naţionale, pe porţiuni ce însumează 1,5 kilometri, 37 drumuri judeţene pe o distanţă totală de 88,7 kilometri şi 39 drumuri comunale pe porţiuni totale de 239 kilometri.

O persoană din Argeş a decedat şi alte patru din Vâlcea, Argeş şi Teleorman sunt date dispărute, iar 400 de oameni rămaşi izolaţi au fost salvaţi, din care 210 în Vaideeni.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus că în ultimele 24 de ore au fost mobilizaţi peste 2.200 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflaţi în situaţii de risc.

De asemenea, Patriarhia îndeamnă ierarhii şi preoţii de la parohii şi mănăstiri ca începând de vineri, pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), pe lângă rugăciunile pentru oprirea ploilor, să organizeze colecte de alimente, apă şi pături pentru sinistraţii din zonele inundate.

UPDATE: Potrivit MAI, “În intervalul 27 iulie – 1 august, mai multe județe din sudul și sud-vestul țării au fost afectate de inundații puternice și viituri care au pus în pericol viața oamenilor și au cauzat pagube importante comunităților locale.
În perioada de vârf a fenomenelor meteorologice periculoase, peste 6.000 de pompieri, jandarmi și polițiști au intervenit în gestionarea situațiilor de urgență.
În această săptămână, în urma intervențiilor structurilor pentru situații de urgență au fost evacuate preventiv 1.832 de persoane, iar alte 773 de persoane au fost salvate din diverse situații critice.
Din totalul de 1832 persoane evacuate preventive, 788 de oameni se mai aflau în această dimineață, la ora 06.00, în spațiile puse la dispoziție de către autoritățile locale ori, după caz, la vecini sau rude iar în acest moment, mai sunt 669 persoane.
În intervalul 27 iulie – 1 august a.c., bilanțul inundațiilor se prezintă astfel:
Au fost afectate 251 de localități din 11 județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Caraș-Severin, Prahova și Timiș.
99 de locuințe au fost distruse, 1.163 avariate, iar alte 2.377 inundate.
În urma retragerii apelor, mai erau 439 de locuințe inundate.
Au fost colmatate 2.475 de fântâni, 13 poduri au fost distruse, 83 parțial afectate, 60 de podețe distruse și 23.346 de hectare de teren au fost inundate.
În intervalul menționat, circulația rutieră a fost blocată sau întreruptă parțial pe segmente din 12 drumuri naționale și 37 drumuri județene.
Totodată, 15 obiective socio-economice și 3 culturale au fost afectate.
Trei persoane au decedat din cauza inundațiilor, iar două dintre persoanele date dispărute în ziua de 28 iulie din județul Olt au fost găsite în viață, în aceeași zi.
O singură persoană este dată dispărută în județul Argeș, iar forțele Ministerului Afacerilor Interne desfășoară, în continuare, operațiuni de căutare a acesteia.
Pe parcursul intervenției pentru salvarea de vieți omenești, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus dislocarea unor grupe operative din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 6 județe (Alba, Arad, Brașov, Prahova, Mureș și Sibiu) și al municipiul București, dotate cu 11 autocamioane, 9 bărci pneumatice, 28 motopompe și o autocisternă transport apă, către județele Argeș, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.
Totodată, pentru sprijinirea comunităților afectate de inundații, la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 kilograme alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 pături, cearșafuri și 2.000 saltele.
Ajutoarele umanitare au fost transportate și distribuite prin grija Instituției Prefectului din județele Olt, Argeș și Dolj.
Pe parcursul acestor zile, atunci când condițiile meteorologice au permis, 4 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la misiunile de salvare a persoanelor aflate în pericol, dar și în misiuni de transport de ajutoare umanitare.
Se acționează pentru degajarea și curățarea drumurilor pe care se circulă cu dificultate, decolmatarea fântânilor, scoaterea apei și a mâlului din locuințele și curțile oamenilor, precum și pentru înlăturarea aluviunilor, deșeurilor sau a altor materiale care ar putea pune în pericol viața oamenilor.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în perioada următoare, nu mai sunt anunțate precipitații semnificative în nicio regiune a țării, fiind prognozate creșteri importante ale temperaturii, apropiate de pragul caniculei.”

sursa foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Marcel

    joi, 31.07.2014 at 19:12

    asa, preotii sa se roage dar sa nu doneze nici un banut, doar este ochiul dracului ….doar ei ii pot administra….donati la biserici in continuare si apele poate va vor ocoli 2 cm…..si apropo, taiati paduri in continuare……si pe urma sa va mirati de ce va inunda casele…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax