Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Jocuri de putere în PNL Alba: Cum se va decide ”urmașul” lui Hava la Primăria Alba Iulia. Variantele de viceprimar

plesa voicu

Publicat

Cei doi viceprimari liberali din Alba Iulia, Gabriel Pleșa și Voicu Paul, vor lupta cu arme diferite pentru a ajunge în postul de primar, după plecarea lui Mircea Hava la Bruxelles, în calitate de europarlamentar.

Pleșa speră într-o competiție deschisă în partid, cu sondaje de opinie, în timp ce Paul consideră că decizia trebuie luată la nivelul partidului, în forurile de conducere.

Miza pentru PNL este însă mai importantă decât îmbogățirea CV-ului unuia dintre ei: alegerile din 2020 și stabilirea unui candidat puternic pentru păstrarea orașului ca fief liberal.

voicu plesa

Necesitatea de a alege unul dintre cei doi viceprimari liberali drept continuator al administrației Hava la Alba Iulia, pune PNL Alba într-o dilemă destul de serioasă. Cei doi reprezintă două grupări în interiorul partidului: Gabriel Pleșa provine din vechiul PNL, iar Voicu Paul din PDL. În aceste condiții, partidul ”unificat”, trebuie să ia o decizie.

Situația se complică și mai tare în condițiile în care fiecare dintre aceștia și-a anuțat dorința de a îndeplini funcția de primar interimar și, de asemenea, intenția de a candida pentru PNL în 2020 pentru aceasta.

Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că alegerea primarului interimar va avea loc într-o ședință a consiliului local, prin vot secret. Totuși, o decizie anterioară a partidului este de așteptat.

hava

”Eu sper să fie o dezbatere în partid, iar decizia să se ia democratic, pe baza unor analize și sondaj de opinie pentru că nu ne putem juca, este vorba și despre candidatura la alegerile din 2020. Eu mi-am anunțat dorința de a fi primar interimar și candidat al partidului, dar asta doar în condițiile în care domnul primar Mircea Hava va alege să plece la Bruxelles. Legal, după alegerile europarlamentare, are 15 zile să se hotărască cu privire la funcția pe care o păstrează” a spus Pleșa.

De cealaltă parte, Voicu Paul spune că decizia se va lua în partid, respectiv în Biroul permanent municipal al organizației din Alba Iulia, urmând ca hotărârea să fie validată de cel județean. ”Fiind o hotărâre foarte importantă, așa este normal, să fie validată și la nivel județean”, a explicat Voicu Paul.

hava

Adică pe terenul său, în condițiile în care este președintele organizației municipale, funcție obținută după ce contracandidatul său, chiar Gabriel Pleșa, s-a retras din competiție, cu prilejul alegerilor.

Voicu Paul a mai explicat că nu este exclusă organizarea alegerilor parțiale, acest lucru fiind la latitudinea Ministerului Administrației și Interne care analizează documentele pe care le trimite primăria.

Astfel, nu este exclus ca mandatul primarului interimar să fie de șase luni. Legea nu mai prevede termene până la care să fie organizate alegeri după încetarea mandatului unui primar, astfel încât este o chestiune de ”oportunitate”, la latitudinea ministerului.

Vezi și Gabi Pleșa cedează PRESIUNILOR. Se RETRAGE din cursa pentru șefia PNL Alba Iulia. Vechii liberali primesc în schimb alte funcții de conducere »

Cine va fi viceprimar

Potrivit lui Voicu Paul, trei dintre colegii săi din consiliul local sunt interesați de postul de viceprimar, eliberat după ce unul dintre cei doi viceprimari actuali va deveni primar. Este vorba despre Alin Ignat (foto), Cornel Sandu și Raul Tudorașcu.

a

Viceprimar poate deveni însă orice alt consilier, de la orice partid sau chiar independent, cu condiția să adune numărul de voturi necesar. Din acest motiv, sunt de așteptat negocieri cu toate partidele ale fiecăruia dintre cei doi.

După ce un consilier va deveni viceprimar, un loc de consilier va deveni vacant. Paul spune că următorul pe lista PNL este Marius Costinaș, avocat din Alba și membru PNL.

Vezi și: Lupta pentru ”moștenirea lui Hava”, între cei doi viceprimari. Surse din PNL Alba: ”unul va fi susținut, altul exclus”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pes

    miercuri, 08.05.2019 at 14:22

    Aoleooo sa vezi acum unul mai destept ca altul si nici unul capabil. Primarul trebuie ales de populatie nu de partid. Ziceti de PSD dar sunteti exact la fel. Auzi Ignat viceprimar :))))))))).

  2. Octavian

    miercuri, 08.05.2019 at 14:40

    Hai la USR ca astia oricum ti-o trag. Nu te pun primar niciodata. Osul ii intereseaza pe astia. Fii destept si lasa-i !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate