Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Jurnal de pe ”frontul COVID” la Alba Iulia, mărturiile unei asistente: ”S-a năpustit asupra mea cu injurii și cuvinte grele”


Publicat

Asistenta șefă Marcela Vîlcan, de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba, continuă seria mărturiilor publicate pe rețeaua de socializare despre experiența în lupta cu noul coronavirus, ce sunt incluse în ”Jurnal COVID-19 – mărturiile unei asistente medicale din linia întâi”. De data aceasta, a pus accentul pe relația cu pacienții.

Sunt mărturii emoționante și detalii interesante din spatele ușilor închise ale unuia dintre spitalele care tratează pacienți COVID-19.

”Una dintre pacientele care ne-a trecut pragul secției în această perioadă a fost „Pacienta care îl iubește nespus de mult pe Dumnezeu”. Am numit-o altfel, deoarece era cu adevărat foarte credincioasă.
Avea grijă ca noi, cadrele medicale, să fim mereu în rugăciunile ei și inevitabil, înainte de ieșirea din salonul în care era dânsa, ne spunea:” Domnul să fie cu voi, să vă răsplătească și să vă păzească! Vă mulțumesc!”
Era una dintre pacientele Centrului de Dializă, pacientă cu insuficiență renală cronică. A ajuns la noi alături de alți doi pacienți, o doamnă și un domn (ambii cu insuficiență renală cronică). A fost pacienta care ne-a impresionat prin bunul simț și răbdarea de care a dat dovadă pe parcursul întregii internări.
După trei zile, s-a luat decizia ca toți cei trei pacienți să fie transferați la Spitalul Municipal Blaj, care era spital suport în județul Alba.
Dat fiind faptul că, după alte trei zile de la transferul acestora, au ajuns la noi alți șase pacienți (cinci dintre ei, având la rândul lor insuficiență renală cronică, pacienți dependenți de dializă, iar cel de-al șaselea, cadru medical la Centrul de Dializă), s-a decis readucerea la noi în secție a primilor trei pacienți care fuseseră transferați la Blaj. Era ce-i drept, mult mai comod și pentru pacienți transportul la Centrul de Dializă de la noi, față de drumul pe care îl presupunea transportul de la Blaj. Făceau dializă de două ori pe săptămână, la miezul nopții, lucru extrem de obositor pentru aceștia însă trebuiau respectate protocoalele și circuitele altfel încât pacienții confirmați COVID-19 să nu se intersecteze cu alți pacienți care depindeau de dializă, dar nu prezentau infecție cu coronavirus, tocmai din această cauză Centrul de Dializă a luat hotărârea ca pacienții confirmați COVID-19 să facă dializa noaptea.
Printre cei opt pacienți care făceau dializă se afla și „Domnul iubitor de literatură”, un om care m-a impresionat profund pe parcursul internării.
Inițial, l-am perceput ca fiind un om închis și rece. Îmi amintesc faptul că, atunci când am intrat în prima zi la dânsul în salon, l-am găsit stând la masă, cu laptopul în față și nu și-a ridicat privirea spre mine decât atunci când l-am rugat respectuos să se întindă pe pat pentru a-i putea recolta probe biologice de sânge și pentru a-i măsura funcțiile vitale.
În acea zi nu știam că este un iubitor de frumos, de artă, un scriitor. Am aflat în următoarele zile și i-am oferit cu drag cartea mea, cerându-i totodată un feedback real, după ce avea să o parcurgă.
Am povestit mult cu dânsul, i-am citit la rândul meu atât versurile, versuri incredibil de apăsătoare, care exprimau atât de profund suferința umană, tristețea, dezamăgirea, boala, moartea (un alt Bacovia, aș putea spune), dar și iubirea deopotrivă, văzută și cântată atât de diferit față de cum o citisem până la acesta, cât și proza frumos etalată într-un volum la care încă lucra și pe care îl aștept cu nerăbdare să îl lanseze.
Era mereu trist „Domnul iubitor de literatură”, iar starea lui mă afecta și pe mine. Încercam mereu să îi prezint frumusețea vieții, așa cum o percepeam eu însă, în cele zece zile în care a stat internat la noi, nu am reușit să zăresc pe fața acestui om nici o urmă de zâmbet.
Mereu politicos, nu uita niciodată să mulțumească pentru lucrurile mărunte pe care le făceam pentru el.
M-a surprins într-una din zile prin faptul că m-a întrebat dacă sunt eu cea care mă aflam în acel moment în salon. Întrebarea m-a luat pe nepregătite însă, în momentul imediat următor, am realizat că eram costumată și astfel eram greu de recunoscut. Dar vocea, vocea nu l-a înșelat și a știut că eu sunt acolo.
Atunci am realizat că iată, lumea ne recunoștea după voce. Vocea nu putea fi „îmbrăcată”. Ea rămânea aceeași, caldă și plăcută, încurajatoare și aducătoare de speranță în inimile pacienților. Vocea era atuul nostru, alături de mâinile care, așa cum erau ele, îmbrăcate cu trei perechi de mănuși, puteau aduce oricând o mângâiere. Mănușa nu împiedica gestul și nici simțul. Privirea nu cred că putea fi zărită de pacienți, prin ochelarii veșnic aburiți, însă aceștia ne puteau auzi glasul și ne puteau simți mângâierea.
La câteva zile de la internare, a aflat cu tristețe că atât soția, cât și părinții săi sunt confirmați COVID-19, lucru care l-a mâhnit profund și care l-a făcut să se confrunte cu un sentiment greu, de vinovăție. Îmi spunea cu atâta amărăciune: „Doamna Marcela, am reușit performanța să îmi îmbolnăvesc soția și părinții bătrâni…” În zadar am încercat să îi explic faptul că nu are rost să se învinovățească, căci sentimentul acesta l-a măcinat mereu de atunci.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Care este totalul amenzilor uriașe din perioada stării de urgență și ce sumă au plătit românii. Anunțul ministrului Florin Cîțu

Publicat

În perioada stării de urgență, românii care nu au respectat regulile impuse de Guvern au primit în total amenzi în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei, dar au plătit în jur de 100 de milioane.

Calculul îi aparține ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a declarat vineri seară că s-a încasat la buget abia a șasea parte din aceste amenzi.

Este vorba de amenzile uriașe stabilite prin OUG 34/2020 ,care prevedea sume cuprinse între 2.000 la 20.000 de lei pentru nerespectarea restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență.

Însă în 6 mai, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra articolului 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999.

Astfel, amenzile uriașe au fost declarate neconstituționale.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO VIRAL: Agresor pus la pământ de un polițist, dintr-o singură mișcare, la Constanța

Publicat

Un bătăuş a fost pus la pământ de un polițist, dintr-o singură mişcare. Incidentul a fost filmat de o cameră de supraveghere. Totul s-a produs pe o stradă din municipiul Constanţa.

Agresorul a fost încătuşat apoi de poliţiştii sosiţi la faţa locului.

Imaginile cu intervenţia poliţiştilor au fost postate pe pagina de Facebook Poliţişti – Uniţi suntem Puternici.

În clipul video se observă că agresorul îl lovea pe un individ căzut la pământ. În jurul celor doi erau şi alte persoane.

la faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie, iar un agent a intervenit rapid, punându-l la pământ de bătăuş.

„Victima, salvată de poliţişti.

Pe imagini se vede că victima este căzută la pământ, iar agresorul o loveşte în repetate rânduri în cap.

Poliţiştii au sosit imediat şi l-au încătuşat pe agresor”, au scris pe Facebook, cei care au postat imaginile.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare importantă pentru români. Data de naștere a bisericilor creștine

Publicat

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. În 2020, Rusaliile se sărbătoresc de către creștinii ortodocși în data de 7 iunie. 

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.

Vezi și De unde vine cuvântul Rusalii şi care e legătura cu RUSALKA şi Rusia. Se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la Paşte

Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este considerată data de naștere a Bisericii Creștine, fiind sărbătorită în fiecare an într-a opta duminică de după Paște.

Esența aceastei zile din an înglobează coborarea Sfantului Duh asupra Apostolilor precum și asupra Bisericii creștine.

Citește și Mesaje, Felicitări, Urări și SMS-uri de Rusalii pentru cei dragi. Ce nume se sărbătoresc cu acest prilej

În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului (Ex 23, 16; Num 28, 26; Lv 23, 16), numită și „Sărbătoarea săptămânilor” Șavuot (Ex 34, 22; Lv 23, 15). Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt (Ex 19, 1-16).

Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos.

Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale (cf. Gal 5, 22). Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.

Semnificația Rusaliilor creștine :

  • revărsarea eshatologică a Duhului Sfânt (cf. Ioel 3, 1-5, citat de Petru în cuvântarea sa din Fapte 2)
    încununarea Paștelui lui Hristos, prin revărsarea Duhului asupra apostolilor
  • adunarea comunității mesianice, potrivit profețiilor
  • deschiderea Bisericii către toate popoarele
  • începutul misiunii

Această sărbătoare cu dată mobilă mai este cunoscută și sub denumirea de Rusalii sau Cincizecime (datorită celor cincizeci de zile dintre Paște și Rusalii).

Se poate afirma că Sărbătoarea populara a Rusaliilor a fost preluată de la români, fapt susținut de însuși etimologia cuvântului.

Romanii, an de an, în prima jumătate a lunii mai comemorau “Rosalia” – Sărbătoarea Rozelor, aceasta fiind dedicata atât trandafirilor (adică vieții și frumuseții), cât și cultului morții. Ulterior, aceasta sărbătoare a fost preluată de către daci în timpul cuceririlor romane.

Dacii au luat Rosalia și au transformat-o pe parcursul timpului într-o sărbătoare formată din nouă zile, sărbătoare și ea tot ambivalentă: pe de-o parte se comemorau morții prin pomene funerare bogate, iar pe de alta, se celebra noul cult solstițial al soarelui menit să aducă recolte bogate, prosperitate și sănătate.

În acest mod, împreună cu încărcătură de elemente precreștine, Rosalia a fost absorbită de către cultura populara românească fiind ulterior asimilată cu sărbătoarea Coborârii Sfântului Duh.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Târgul de vechituri din Alba Iulia se redeschide. Reguli pentru clienți și vânzători, la talcioc

Publicat

Târgul de vechituri din Alba Iulia se redeschide duminică 7 iunie, după ce a fost închis aproximativ trei luni, din cauza pandemiei de coronavirus. 

Redeschiderea târgului se va face, totuși, în condiții speciale. Mai exact, vânzătorii sunt obligați să păstreze distanțarea socială între tarabe sau locurile în care își expun marfa. 

Mai mult de atât, cei care vând vor fi obligați să poarte mască. Administratorii talciocului se vor asigura că vânzătorii iau măsura distanțării sociale, iar echipaje de la Poliția Locală vor supraveghea zona.

De asemenea este recomandat ca și clienții și vizitatorii târgului de vechituri să poarte măști de protecție.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate