Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liber la traseism. Primarii și aleșii locali vor putea candida la alegerile din iunie 2024, pentru orice partid. Legea se schimbă

Publicat

Liber la traseism: Primarii și aleșii locali vor putea candida la alegerile locale din iunie 2024 pentru orice partid, dacă se aprobă comasarea localelor cu europarlamentarele, fără a risca să își piardă mandatul. Este vorba despre primarii care schimbă formațiunea pentru care candidează. 

Informația a fost publicată de Libertatea, care citează surse de la vârful Coaliției. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi nevoie de schimbarea legii.

În prezent, primarii își pierd mandatul dacă pleacă la un alt partid decât cel pe lista căruia au fost aleși.

Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele a provocat o nouă discuție în Coaliția de guvernare: ce se întâmplă cu primarii care nu și-au terminat mandatul, dar vor să candideze pentru un alt partid în iunie.

Constituțional, mandatul aleșilor locali se termină la finalul lunii septembrie. Dacă un primar de la un partid dorește să candideze în iunie pentru un alt partid, conform legii în vigoare, își pierde mandatul.

„Am discutat problema și va apărea o legislație tranzitorie. Pe scurt: se va modifica în Parlament Codul Administrativ pentru ca primarii în funcție să poată candida pentru orice partid, fără să își piardă mandatul.

Legea va funcționa doar pentru 2024, pentru că doar acum alegerile locale sunt devansate”, au explicat surse din Coaliție pentru Libertatea.

Jurnaliștii dau chiar exemplul primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, ales din partea USR, care și-a anunțat intenția de a candida din partea PNL.

Pleșa nu a plecat oficial de la USR, exact din acest motiv, pentru că și-ar pierde mandatul.

Citește și: Traseismul ca înțelepciune. Cum a rămas Gabriel Pleșa singurul candidat la Primăria Alba Iulia, dar pe locul doi în sondaje

În luna mai, la depunerea candidaturilor, el ar fi trebuit să se înscrie în noul partid. Automat, prefectul județului ar fi putut cere încetarea mandatului pentru că și-a schimbat partidul.

Primarii migratori vor fi însă protejați de coaliția PSD-PNL. Orice plecare din partidul pentru care a candidat în 2020 este posibilă.

„Nu uitați că aveau dreptul să își schimbe partidul dacă alegerile locale erau la termen. Nu putem să îi blocăm în partidele din care fac parte acum, dacă noi devansăm alegerile. Nu ar fi normal”, a fost poziția unui lider social-democrat.

A doua discuție este legată de prefecții care vor candida la alegerile locale. Și ei vor trebui să plece din funcție cu 55 de zile înainte de data alegerilor locale.

A treia modificare esențială va fi legată de viza de flotant. O lege a PNL, votată în iunie 2023, impune ca vizele de flotant să nu mai fie eliberate cu șase luni înainte de alegeri.

Problema este că PSD și PNL au decis prea târziu comasarea alegerilor, ceea ce ar putea duce la situația în care un cetățean să nu mai poată vota la alegerile locale pentru că nu și-a actualizat viza de flotant.

Liderii Coaliției discută și în acest caz despre o posibilă derogare de la legea abia adoptată.

A patra problemă care trebuie rezolvată de PSD și PNL este cine va încasa subvenția pentru primarii care și-au schimbat partidul. Nici această problemă nu a fost rezolvată până în acest moment.

Liderii PNL și PSD se vor întâlni, joi, pentru a lua decizia finală în privința comasării alegerilor locale cu europarlamentare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 08.02.2024 at 11:42

    Mare pacoste pe capul românilor acest PSD.Tot timpul este împotriva legilor.

  2. Petru

    joi, 08.02.2024 at 13:19

    Când vaporul se scufundă șoarecii îl părăsesc primii .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax