Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Garda Națională și personalitățile Unirii deschid un nou sezon de reconstituire istorică la Alba Iulia

Publicat

La Alba Iulia a început vineri un nou sezon de reconstituire istorică. Este vorba despre reprezentații cu Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii.

Reenactorii vor fi prezenți în fiecare vineri, de la ora 17.00 pe esplanada Sălii Unirii, până la 1 Decembrie. Proiectul, susținut de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Uniri Alba Iulia, își propune să promoveze atât actul de la 15 octombrie 1922, Încoronarea, cât și Marea Unire de le 1 Decembrie 1918, ambele momente având loc la Alba Iulia.

Vezi și Noaptea Cercetătorilor, la Alba Iulia. PROGRAMUL activităților de astăzi, la Muzeul Național al Unirii și Museikon

Garda Națională de la Alba Iulia

Excelenta organizare militară a grupului de soldați a constituit unul dintre argumentele forte pentru care Alba Iulia a fost aleasă ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu României.

Cei mai mulți gardiști ai acesteia au fost recrutați dintre soldații proaspăt întorși de pe front. În lipsa altor structuri din Transilvania după dezmembrarea Imperiului austro-ungar, rolul gărzilor naționale a fost cu atât mai important.

Garda Națională de la Alba Iulia a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu, membru în Consiliul Național Român al comitatului, și cu căpitanul Florian Medrea. La data înființării, 4 noiembrie, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare.

Condusă în epocă de căpitan Florian Medrea, Garda s-a dizolvat în primăvara anului 1919. Cei mai mulţi gardişti au fost recrutaţi dintre soldaţii proaspăt întorşi de pe front.

Garda Națională de la Alba Iulia este compusă din voluntari albaiulieni care dau viață formațiunii de soldați români transilvăneni care a contribuit la buna desfășurare a evenimentelor de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Trupa de reenactment de la Alba Iulia a apărut în anul 2016 în urma unui proiect câștigat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național. Pe lângă reconstituirea echipamentelor și executarea unor manevre militare specifice, scopul formațiunii este acela de a prezenta publicului informații legate de istoria Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Personalități din istoria românilor

Publicul va vedea personaje precum Regele Ferdinand, Regina Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax