Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Afacerea ”Jidveian”. Mega-scandalul imobiliar ”Parc Residence Alpha” de la Alba Iulia scoate oamenii în stradă

Publicat

O parte dintre cumpărătorii apartamentelor din blocurile construite în centrul municipiului Alba Iulia, de firma Parc Residence Alpha, protestează miercuri față de intrarea în ceea ce pare a fi un imens scandal imobiliar. 

Oamenii sunt îngrijorați că și-ar putea pierde banii investiți și atrag atenția autorităților cu privire la situația creată.

Afacerea are în centru familia Jidveian, respectiv pe Ovidiu Jidveian (fost subprefect PSD de Alba și fost candidat la primăria orașului din partea ALDE) și pe mama acestuia, Olga Jidveian.

Cea din urmă este asociatul majoritar al firmei, cu 80% din părțile sociale.

Parc Residence Alpha a intrat în insolvență, cu datorii enorme, înainte de finalizarea lucrărilor și înainte ca oamenii care și-au cumpărat proprietăți acolo să poată intra în posesia lor.


Situația este foarte complicată. Potrivit informațiilor Alba24, pe cele mai multe dintre apartamente și garsoniere sunt mai mulți ”proprietari”.

Vezi și Afacerea avocatului Ovidiu Jidveian, în centrul unui scandal imobiliar uriaș, la Alba Iulia. ”Gaură” de milioane la Parc Residence

Printre cei care ar fi cumpărat se numără atât oameni cu foarte mulți bani din oraș, cât și oameni cu posibilități financiare mai mici, care au făcut sacrificii mari în speranța că se vor muta într-un apartament în centrul municipiului.

Pe rolul instanțelor din Alba sunt și mai multe procese pe numele firmei: de executare silită și de denunțare a unor contracte.

Afacerea ”Jidveian”: Control al ANAF

ANAF a controlat în lunile noiembrie – decembrie ale anului trecut, afacerea familiei Jidveian, după apariția primelor informații legate de ceea ce ar putea fi un scandal imobiliar.

Potrivit unor documente intrate în posesia ziarului, situația firmei este explozivă.

Inspectorii au ridicat actele contabile și promisiunile de vânzare puse la dispoziție de administratorul societății.

În timpul inspectiei fiscale, ANAF a constatat că unele fapte pot constitui elementele unei infracțiuni.

Printre altele, inspectorii pun sub semnul întrebării calitatea și dreptul persoanei fizice Jidveian Ovidiu Viorel de a întocmi actul/actele de promisiune de vânzare a unor imobile din bloc, în condițiile în care, cel puțin din acte nu rezultă că erau ale lui.

Deși chiar el a fost cel care a negociat cu oamenii și a încasat banii. La mijloc sunt foarte mulți bani încasați. O spun și oamenii, dar și documentele.

Citește și: Decizie în afacerea lui Jidveian: Parc Residence Alpha din Alba Iulia intră în insolvență. A fost numit un administrator judiciar

Documentele ANAF mai spun că ”în perioada verificată, societatea a efectuat plăți din conturile acesteia în conturile deschise pe numele asociatului și administratorului Jidveian Ovidiu Viorel având ca explicație “teren” si “diverse”.

Terenul la care se face referire a făcut obiectul antecontractului de vânzare cumpărare din 31.10.2019 încheiat între Otvos Elenuța si Parc Residence Alpha SRL privind imobilul înscris în cartea funciară 108443, constând în teren în suprafață de 1.148 mp și casă de locuit în suprafață construită la sol de 598 mp, situat în Alba Iulia, prețul prevăzut în antecontract fiind de 6.000.000 euro.

Aceasta achiziție de teren a fost înregistrată în contabilitate (…) fiind evidențiată în debitul contului 471, suma de 24.977.400 lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei în euro mai sus menționată”.

Toată suma a fost achitată, mai arată documentele fiscale citate de autorități.

Otvos Elenuta este bunica lui Ovidiu Jidveian. Femeia a decedat în 04.02.2021, mai spun inspectorii fiscali.

”La 30.09.2023, conform balanței de verificare era evidențiat un sold debitor al contului 461 ,,debitori diverși” în suma de 4.938.962 lei.

Din răspunsul dat de acesta (Cristian Ganea, cel care a preluat funcția de administrator al firmei după Ovidiu Jidveian – n.red.) rezultă că aceste sume existente în sold reprezintă sume plătite din contul societății către administratorul si actionarul societatii la acel moment, Jidveian Ovidiu Viorel, cu titlu de împrumut din partea societății, acesta urmând să restituie acești bani societății” se mai arată în document.

Câte apartamente și spații sunt

”Din cele declarate de către dl. Ganea Cristian, care a deținut calitatea de administrator in perioada 09.08.2023-09.11.2023, prin notele explicative, rezultă că în componența celor două imobile construite (blocuri de locuințe) intră 50 apartamente, 8 spații comerciale, 3 penthouse-uri.

Societatea a întocmit cu un număr de 155 de clienți, promisiuni de vânzare pentru imobilele sus menționate.

Menționăm faptul că sunt cazuri în care un client a achiziționat unul sau mai multe apartamente, fiind întocmite pentru fiecate în parte promisiune de vânzare”.

Firma are și datorii foarte mari. Ultimul bilanț depus de firmă, aferent anului 2022, datoriile care apar sunt de peste 46,6 milioane de lei.

Ulterior, se pare că s-au mai adăugat și alte datorii mai noi și unele penalități de întârziere. Astfel, datoriile reale ar fi mult mai mari.

Întrebat despre acest lucru, Ovidiu Jidveian a declarat în toamnă că ”datoriile din bilant sunt artificiale, pentru ca toate încasările cu titlu de avans s-au trecut la rubrica datorii. iar în momentul când se va face factura finală vor deveni venituri.”

Reacția lui Ovidiu Jidveian la protest

Ovidiu Jidveian a transmis pe adresa de email a site-ului alba24.ro un punct de vedere – comunicat, legat de protestul organizat. Acesta a lansat o serie de acuzații, inclusiv împotriva celui care a solicitat la primărie autorizarea manifestării, Gruia Bumbu.

Nota redacției:  urmează o declarație în nume propriu a lui Jiveian, prin care sunt aduse acuzații  mai multor persoane care ne-au transmis că nu au legătură cu cazul și au solicitat eliminarea numelor)

Redăm mai jos, o selecție din textul transmis de Ovidiu Jidveian. În textul original, Jidveian face acuzații care nu au nicio legătura cu faptele sale, în loc să explice motivele pentru care oamenii prezenți la protest nu și-au primit locuințele pentru care au plătit.

Ovidiu Jidveian: ”Protestul organizat de Gruia Bumbu este doar o manipulare având ca substrat interese economice substanțiale  (..).

Surprinzător, vocea civică a creditorilor nemulțumiți de situația insolvenței este Gruia Bumbu, un domn care nu are nici o legătură contractuală cu Parc Residence Alpha și este un cunoscut în mediul Alba Iulia ca și Presedintele Fundatiei Pakiv, (….)

În comunicatul transmis de Jidveian se mai arată că ”Manipularea are 2 direcții:

  • una este manipularea nenaturală a actului de justiție

Se încearcă (…) să se inunde spațiul public cu informații false, incomplete sau denaturate pentru a încerca agravarea situației Parc Residence și a influența negativ actul de justiție, fie el penal, civil sau comercial.

(…)

Societatea este acum în fază de insolvență, are premise bune în sensul că există investitor dispus să achiziționeze imobilele la valoarea de piață, peste 11 milioane euro, situație în care toți creditorii, inclusiv cei chirografari, vor recupera întreaga sumă investită, fără penalități singura problemă in momentul de față este familia care, dacă nu au ei controlul administratorului judiciar vor face tot ce le este în putință pentru a amâna sau îndepărta investitorii care ar putea să despăgubească rapid creditorii.

Consider că s-au făcut multe greșeli în administrarea Parc Residence Alpha, o mare parte mi le asum și, dacă și unde s-a greșit, haideți să lăsăm organele competente, respectiv instanța de judecată să își spună cuvântul.

Nu să facem proteste artificiale cu participanți fără legătură cu proiectul imobiliar Parc residence și să creăm o imagine apocaliptică cu oameni manipulați sau angajati ai asociatiei Pakiv”, a declarat Ovidiu Jidveian, fost administrator SC Parc Residence Alpha.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Popa marcel

    miercuri, 17.01.2024 at 15:44

    Din păcate păgubiții suferă enorm.Legea are multe erori și acești oameni știu cum sa scape.Este trist dar când cumperi ceva este bine sa fi atent la toate actele.Banii înapoi greu ai mai recuperezi.In ziua de azi nu trebuie sa ai încredere în nimeni.

  2. unu

    joi, 18.01.2024 at 08:26

    Din start a fost infractiune cu intentie, cum sa inchei 155 de contracte daca deti doar 58 spatii? a fost premeditat. Alba Iulia orasul cu cele mai multe escrocherii imobiliare si nu numai. Coruptie si indolenta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax