Connect with us
Publicitate

Economie

Afacerea avocatului Ovidiu Jidveian, în centrul unui scandal imobiliar uriaș, la Alba Iulia. ”Gaură” de milioane la Parc Residence

Publicat

La Alba Iulia se prefigurează cel mai mare scandal imobiliar din istoria orașului. Un număr foarte mare de clienți așteaptă un deznodământ al poveștii „Parc Residence”.

Mai multe persoane fizice și societăți comerciale au cerut la Tribunalul Alba insolvența firmei Parc Residence Alpha SRL, cea care a construit un bloc de locuințe în centrul municipiului Alba Iulia, în proximitatea Casei de Cultură a Studenților, lângă sediul Camerei de Comerț Alba. 

Citește și Decizie în afacerea lui Jidveian: Parc Residence Alpha din Alba Iulia intră în insolvență. A fost numit un administrator judiciar

UPDATE, 25 octombrie: Olga Jidveian, asociatul majoritar al firmei cu 80% din părțile sociale, mama lui Ovidiu Jidveian, a renunțat la cererea pentru deschiderea procedurii insolvenței.

 

Olga Jidveian este ultima persoană care a solicitat insolvența firmei în data de 18 octombrie 2023 prin dosarul 4479/107/2023 înregistrat la Secția a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal și de insolvență, având drept obiect „procedura insolvenţei – societăţi cu răspundere limitată la cererea creditoarei”.

Practic, asociatul majoritar cere insolvența propriei firme, în calitate de creditor.

Conform bilanțului contabil ce poate fi accesat pe site-ul Ministerului Finanțelor, Parc Residence Alpha SRL a raportat în 2022 datorii de 46.626.728 de lei, adică peste 9 milioane de euro și avea un singur angajat.

În structura acționariatului firmei, pe lângă Olga Jidveian, apare și fiul său, Ovidiu Jidveian cu 10% din părțile sociale și încă o persoană fizică ce deține de asemenea 10% din societate.

Deși are doar 10% din firmă, Ovidiu Jidveian este cel care controlează activitatea firmei, fiind persoana cu care clienții și furnizorii au negociat colaborările, conform surselor noastre.

Jidveian este un personaj cunoscut în oraș. Acesta a fost consilier local și subprefect de Alba din partea PSD și a candidat în 2016, din partea ALDE, la primăria orașului.

Blocul, construit în urmă cu mai mulți ani în centrul orașului, nu a mai fost finalizat. Cert este că mai multe persoane cer acum insolvența firmei.

Potrivit unor surse ale ziarului, firma ar fi încasat bani pentru vânzarea apartamentelor, pe care nu le-a mai finalizat.

În plus, pe unele dintre apartamente ar fi mai mulți viitori ”proprietari”, pe scurt, o situație extrem de complicată.

Printre cei care ar fi cumpărat se numără atât oameni cu foarte mulți bani din oraș, cât și oameni simpli, care au făcut sacrificii mari în speranța că se vor muta într-un apartament în centrul municipiului.

Pe rolul instanțelor din Alba sunt și alte procese pe numele firmei: de executare silită și de denunțare a unor contracte.

De remarcat este și că, potrivit documentelor existente la instanță, o parte dintre cei care solicitau insolvența firmei au renunțat la acțiuni.

Clienții, îngrijorați că nu-și primesc apartamentele

Alba24 a stat de vorbă cu unul dintre clientii dezvoltatorului, care a fost de acord să ne spună cum s-a derulat povestea achiziției unui apartament în complexul din centru, sub protecția anonimatului:

„Noi am auzit de blocurile lui Jidveian de la un prieten care cumpărase la rândul lui un apartament.

Prietenul nostru ne-a povestit că majoritatea apartamentelor erau vândute deja la doctori, avocați … oameni de calitate și că ar mai fi câteva disponibile.

Am zis că vrem și noi unul și l-a sunat pe Ovidiu Jidveian care ne-a trimis o schiță a unui apartament mai mic, așa cum ne doream.

În fine, m-am dus, am văzut, asta a fost în … cred că în martie a fost, 2022.

Eu l-am cumpărat pe 100% încredere având în vedere cine mai cumpărase acolo. Am și făcut actele la un notar pe care îl cunoșteam și care a zis că și el are un apartament acolo … ce poate să fie mai sigur de-atâta?

Am făcut un contract denumit <promisiune de vânzare> autentificat la notar și am plătit factura în luna mai 2022, integral prin bancă, echivalentul în lei a sumei de 58.000 de euro. Avem detaliile tranzacției, banii i-am plătit în contul firmei Parc Residence Alpha SRL, deci nu la persoană privată … direct în contul firmei.

Reporter: Așa, și acolo scrie apartamentul, numărul, blocul, numărul sau ceva?

Da, deci scrie Parc Residence Alpha SRL, societate cu răspundere limitată, cu sediu în Alba Iulia, strada Trandafirilor prin asociat – administrator, Jidveianu Ovidiu Viorel, cetățean român, în calitate de promitenta vânzătoare și subsemnatii ——, CNP—————, în calitate de promitenti cumpărători.

Mai scrie că promitenta vânzătoare este proprietara imobilului-teren situat administrativ în Municipiul Alba Iulia, strada Frederic Mistral nr 5A… iar pe imobilul respectiv se află în edificare locuințe colective.

Și că promitenta vânzătoare prin reprezentant legal se obliga să vândă promitentului cumpărător apartamentul numărul —–, situat la etajul—, bloc — și un loc de parcare.

Apartamentul trebuia predat la cheie până în august 2022 și exista o clauză de penalități dacă nu se preda la termenul respectiv.

Iar noi, când am văzut apartamentul pe care l-am cumpărat, era aproape gata … trebuia pusă doar centrala termică, vreo două uși și ceva gresie și faianță. Deci era foarte avansat. Chiar dacă până în august nu e gata, m-am gândit că până la Crăciun e gata.

M-am gândit, mă, șase luni, șapte luni e gata. La stadiu la care a fost, că eu n-am luat un apartament în stadiu de construcție sau pe proiect. De-aia am și dat toți banii o dată.

Reporter: Și care este problema acum? De ce nu vă pune în posesia apartamentului? De ce nu vă întabulează?

Problema e în felul următor. Nimeni nu ne mai spune nimic din partea firmei, iar noi nu putem intra în posesia apartamentului și nu ne putem întabula cu el.

Cu Jidveian am mai vorbit o singură dată și mi-a spus foarte relaxat că va termina lucrările. Peste două-trei luni. Însa acolo nu se mai mișcă nimic de multă vreme.

A apărut chiar și un grup pe Whatsapp cu oameni în situația mea … a fost chiar și o întâlnire la casa de cultură în care cumpărătorii au încercat să se organizeze ca să înțelegem ce se întâmplă.

Se spune că sunt aproape 200 de cumpărători, dar apartamente și spații comerciale nu sunt atâtea.

Se zice că unii au renunțat la contracte pentru că nu l-au mai crezut că termină, dar au cumpărat alții … e o nebunie din care nu mai înțelege nimeni nimic. Eu nu am renunțat.

Reporter: Am înțeles. Deci tu ești în continuare proprietar, să zicem, pe apartamentul ăsta.

Eu sunt proprietarul la ăsta. Eu sunt trecut în cartea funciară printre puținii cumpărători și am drept de ipotecă.

Deci sunt puțini care au dreptul de ipotecă și scris în cartea funciară.

Reporter: Dar bun, dar de ce voi nu puteți intra în apartament? Nu puteți intra în posesia lui? Sau care e, de fapt, problema acolo?

Păi nu știu care e problema. Nu se știe încă … deci este un administrator nou și toată lumea i-a trimis documentele.

Eu, toată lumea, i-a trimis toate documentele pe apartament. Ca documente am avut cu schiță ca să vadă și apartamentele și la cine-s vândute.

Dar nici în zi de azi nu este o situație clară.

Reporter: Să înțeleg, tu nu ai cheile la apartamentul tău. Tu nu poți să intri acolo.

Păi n-au fost nimica predat. Eu n-am primit, n-am cheie, n-am nimic.

Reporter: Deci problema e că voi ați rămas cu banii dați, dar nu sunteți întăbulați pe apartament și n-aveți chei, nu puteți intra în el.

Nu avem nimic. În afară de actul făcut la notar cu promisiunea de vânzare altceva nu mai am.

Problema e că el (n.r. Ovidiu Jidveian) nu vrea să colaboreze. O fost ceva ședință mare la casa de cultură, acum vreo două săptămâni. Deci toți creditorii au fost acolo.

Nu știu ce să zic … unii zic că sunt 200 de persoane și apartamentele sunt 64.

La noul administrator i-am trimis din august actele, nu mi-a trimis nimeni o scrisoare, nu mi-a trimis nimeni un SMS, nu mi-a trimis nimeni nimic ca să mă informeze și pe mine.

Uite, domnule, așa și așa, n-am reușit până acum să facem nimica, că n-avem toate documentele … ceva.

Eu nu am ce să mai fac … tot ce am făcut acum, am făcut tot legal.  Deci eu nu mai am ce să mai fac acum. Ce am putut să fac, am făcut. Și acum, numai prin tribunal trebuie să hotărească cine, ce și cum.

Eu niciodată nu am crezut în viața mea că intru în așa încurcături. În Alba Iulia? Poate prin București țepe din astea. Dar unde-s banii? Unde-s banii, măi, omule, mă?

Nu se poate așa ceva, nu există o lege să-l … Tu știi, se lucrează greu în România … Ăștia-s bani lucrați greu, știi?

Și ca mine-s mulți. M-a sunat o femeie de pe grup … asta a fost acum 3-4 săptămâni cel mult, zice, domnule, am o prietenă, s-o băgat la bancă în credit și 70 de mii o dat la ăsta la un apartament și saraca plânge, nu știe ce sa facă … oamenii sunt disperați.

Și altă treabă, eu am fost și mi-am comandat mobilă. Deci mobila mea de bucătărie stă în depozit de aproape doi ani … și mobila de dormitor. Din 2022 nu s-a mai mișcat nimic acolo.

Chiar nu înțeleg cum poți să fac chiar așa o hârtie la notar și să nu se întâmple nimic … cum a putut prosti atâta lume … avocați, doctori, notari oameni cu cap.

Eu sper să-mi recuperez banii sau apartamentul. Eu aș vrea să-mi dea apartamentul și acum.

Eu de-aia l-am luat, nu să-l vând, nu să fac afaceri. L-am luat pentru mine.

Oamenii au chiar scris. Să ieșim în stradă, în fața blocului.

Oamenii sunt foarte, foarte agitați. Oamenii sunt disperați.”

Alba24.ro a încercat să îl contacteze pe Ovidiu Jidveian, pentru a oferi detalii privind situatia creată, însă acesta nu a răspuns la telefon. 

Cum a răspuns noul administrator al firmei despre situația de Parc Residence Alpha

Alba24 l-a contactat și pe Cristian Ganea, noul administrator al firmei, care a solicitat întrebările în scris. Ne-a răspuns, tot în scris, următoarele:

Reporter: De când sunteți administratorul firmei? Ce ați preluat de la fostul administrator?

Cristian Ganea: Am preluat administrarea societății de 3 luni, am preluat de la fostul administrator conducerea firmei cu puteri depline.

Reporter: De ce firma pe care o reprezentați, Parc Residence Alpha, nu a finalizat apartamentele și spațiile comerciale la termenele promise în contracte?

Cristian Ganea: Pe parcursul derulării proiectului, fosta conducere a întâmpinat probleme legate de modificarea autorizației în timpul execuției și probleme legate de cashflow datorită executărilor silite și a cererilor de insolvență.

Reporter: Câte spații și apartamente există în complex și câte au contracte valabile? Avem informația că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori. Câte asemenea situații există?

Cristian Ganea: În acest moment sunt construite un număr de 47 de apartamente și 11 spații comerciale, dintre aceste spații 38 au contracte valabile.

Nu am în acest moment evidența că există bunuri vândute de mai multe ori pe contracte valabile. Sunt vânzări succesive unde clienții au renunțat sau contractele nu au mai fost valabile.

Reporter: Câți dintre cei care s-au retras din contracte și-au primit banii înapoi? Câți și-au primit banii integral?

Cristian Ganea: Nu am situația încă exactă dar o mare parte și-au primit integral sumele, alții parțial, alții deloc. În acest moment nu putem să dăm cifra exactă a persoanelor care și-au primit banii și nici numărul de persoane.

Reporter: De ce s-a cerut insolvența firmei?

Cristian Ganea: Insolvența firmei a fost cerută de către creditorii care au rezoluționat și nu și-au primit banii achitați cu titlul de avans ca o presiune suplimentară de a-și încasa banii cu prioritate.

În iunie au mai fost 2 cereri de insolvență achitate și probabil creditorii au considerat că aceasta este calea cea mai sigură pentru a-și recupera banii.

Reporter: Ce soluții mai aveți pentru cumpărătorii care și-au achitat deja imobilele, pentru a intra în posesia lor?

Cristian Ganea: Există mai multe variante de reorganizare a societății în perioada următoare. Se va alege cea mai bună variantă pentru persoanele aflate în acest proiect, astfel încât nimeni din cei implicați să nu rămână păgubit, ori intră în posesia bunului sau își recuprează banii investiți.

Reporter: Cum considerați că se vor stinge datoriile de peste 9 milioane de euro ale firmei?

Cristian Ganea: Cele 9 milioane de euro reprezintă parțial avansurile încasate de către societate de la promitenții cumpărători, împrumuturile acționarilor societății și datorii curente cărte furnizori.

În realitate, o parte din clienți au decis să prelungească contractele și să aștepte finalizarea imobilelor, chiar dacă acest lucru presupune un cost suplimentar de achiziție.

Conducerea societății Parc Rersidence Alpha își dorește să finalizeze acest proiect chiar dacă există unele impedimente peste care sperăm să trecem și să ducem la bun sfârșit acest proiect.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. pilu

    luni, 23.10.2023 at 18:21

    Ce poţi să mai faci când afacerile sunt conduse de un aventurier în toate. Oare ăsta are vreun serviciu ? Băietuţu lui tătuţu.

  2. Cornelia

    luni, 23.10.2023 at 18:51

    la munca, nu la puscarie, acolo fac sala si mananca mai bine decat multi romani!
    Santuri, canale, sapa, oho cate activitati sunt!!!
    Politicienilor, dormiti si voi in „garzi”, legi in folosul tarii, pana sa ajungeti un fost cizmar mai aveti mult de lucru!

  3. Petru

    luni, 23.10.2023 at 19:44

    România țara tuturor posibilitățiilor. Cum rămâneți fără apartamente, dar și fără bani.

  4. unu

    marți, 24.10.2023 at 08:14

    citez”poate in Bucuresti, nu in Alba Iulia” cand se referea la magarii. Pai in Alba Iulia e al 3-4 lea caz de teapa imobiliara de la asa-zisi dezvoltatori. In fapt niste…….. dovediti. Ardealul =raiul teparilor, ca si in Cluj.

  5. Jaful

    marți, 24.10.2023 at 08:40

    Unii ramin cu averile personale cistigate ilicit ?
    În instantele locale păgubiții nu vor câștiga nimic !

  6. pilu

    marți, 24.10.2023 at 11:18

    Oare acest Ganea pe cine reprezintă cu adevărat ? Că în Romania tot timpul există un păpuşar care stă în umbră. Jidveian paravanu.

  7. Monica

    marți, 24.10.2023 at 14:03

    Sunt in aceeasi situatie!

  8. Petrina

    marți, 24.10.2023 at 23:11

    păcat ca strică prin neseriozitate imaginea părinților lui!

  9. Xyz

    miercuri, 25.10.2023 at 10:50

    Nu ma mira ca s-a ajuns aici. Bietul Ovidiu nu are nici o calitate stie doar șa-si lege sireturile si sa faca nodul la cravata. In rest, nu pricepe nimic.
    Nici eu nu pricep trei lucruri
    -de ce sunt asa de blanzi cumparatorii? Pana acum eu i-as fi spart nasul
    -de de este asa sfioasa presa? Scandalul este vechi…presa tace. Acesta este primul articol doar…
    -de ce tac organele statului? Aici ar fi ceva raspunsuri, cum ar fi ca nu avem stat deci nu avem nici organe…..

  10. Minela

    joi, 26.10.2023 at 07:25

    Ieri l-ați făcut cu apa SI oțet SI doar după o zi”spectaculos, s-au schimbat macazul”

    Aceeași Mărie cu altă pălărie!

    Ca doar milioanele de euro nu au revenit, iar soluție miraculoasa nu există!

    Parca, parca se încearcă să-l scoată pe Ovidiu ” față curată „!

    Mai ales că el declară că totul o sa fie pe pozitiv!

    După Ovidiu, toată lumea și-a primit deja banii….ieri”

  11. Păgubit

    vineri, 27.10.2023 at 06:33

    Și-a făcut făcutele si tot el cu Mama lui pica in picioare după 10 milioane de euro de pe spatele oamenilor!!!

    Oare cine-l întreabă dacă și-a plătit taxele la guvern, vine fiscul?

    Acum, încearcă să-l scoată basma curată prin insolventa SI oamenii au rămas în fundul gol!!

    Că tot el cu mama lui o să beneficieze de minim 600 mii pe teren…, plus a rămas cu tot ce a fraierit!!!

    A abandonat pe amarul lui…are stăpân bun care-i spune cum să facă!

    In plus, nu este cea mai clean fam: dosarul Rosia Montana, politica, partide, tata/fiu, mama, etc….

  12. abinus carolinus

    duminică, 29.10.2023 at 13:28

    58000 un apartament nou in centrul orașului, cu loc de parcare???Iar ați mers ca la Caritas „păgubiților „.Când Jidveian vindea cu 650 ,apoi 800 ,900 ,1000€ mp ,toată lumea a fost bucuroasă ca a găsit „prostul ” care habar nu are ce proprietate are.Lacomia s a plătit mereu,iar cand se dovedește ca nu ne a ieșit mișcarea devenim din „oportuniști ” păgubiți.
    Toate „țepele ” imobiliare din Alba, unele cu intenție, altele din nepricepere,au avut un singur lucru in comun : prețul „foarte atractiv ” ,pomană curata Jidveian a fost doar un altul care a crezut ca apartamentele se construiesc de pe terasa restaurantului ,asta doar datorita faptului că terenurile le a mostenit si nu a știut niciodată ce înseamnă sa investești propriul capital,ce riști si cum sa gestionezi asta.
    Puteți salva comentariul ăsta, o sa se potrivească perfect si la urmatorul „pont”.
    Cumpărați apartamente de la dezvoltatori onesti ,cu experiență, cu proiecte bune realizate in spate si mai ales la Prețul Corect!!!Citiți contractele si eventual mai plătiți 100€ unui avocat sa va lămurească, ,dacă tot va riscați „economiile de o viață „.

  13. Xyz

    duminică, 29.10.2023 at 15:17

    Eu nu as jigni cumparatorii. Nu au nici o vina….iar un pret de 58.000 in centrul orasului nu este exagerat de mic. In alba iulia sunt doua categorii de preturi: preturi care se cer pentru imobile care nu se vand, preturi mari cerute de indivizi care sunt departe de realitate si preturi mici la care se vand imobilele. Incercati sa vindeti in centrul orasului un apartament de 2 camere cu 70.000. O sa stati mult si bine cu el la vanzare. Daca il propuneti la 58.000 s-ar putea sa-l vindeti desi nu este sigur. Eu nu as jigni cumparatorii. Nu merita. Au si asa un necaz mare. Iar recomandarile dvs au cate un punct slab
    1.-recomandati sa se cumpere numai de la dezvoltatori consacrati. Este un sfat bun daaaar….toti dezvoltatorii consacrati au fost la inceput neconsacrati. Iar langa blocul lui Jidveian se mai construieste un bloc tot de catre niste „neconsacrati” dezoltatori la primul proiect si cu ei nu este nici o problema.
    2.-recomandati consultarea unui avocat inainte. Perfect. Dar in cazul acesta avem printre pagubiti niste notari si niste avocati. Deci notarii si avocatii sa mearga la….avocati?
    De fapt, scandalul asta nu ar fi existat daca Jidveian nu ar fi sustras bani din firma pentru a juca la Cazino dupa cum se zvoneste. Daca nu se intampla asta totul ar fi fost perfect.
    Este vina pagubitilor ca Jidveian a sustras bani din firma? Puteau impiedica asta? Nu si iarasi nu…..
    Nu cred ca este corect din partea dvs sa jigniti victimile…mai ales cand nu le puteti reprosa nimic concret. Reprosurile aduse sant puerile si nu pot fi luate in considerare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate