Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO: DEZBATERE pentru regulamentul parcărilor publice cu plată la Alba Iulia. Modificări de regulament și tarifare

Publicat

Modificări de regulament și tarife privind parcările publice la Alba Iulia sunt astăzi în dezbatere publică, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii municipiului. Primăria a anunțat că va propune schimbări privind regulile de folosire a parcărilor publice.

Regulamentul privind parcările din Alba Iulia pus deja în aplicare a stârnit nemulțumiri aprinse în oraș.

Spre exemplu, în rândul celor care lucrează și trăiesc în perimetrul Cetății Alba Carolina, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare. 

Citește și: Angajații instituțiilor și ai firmelor din Cetatea Alba Iulia, turiști în orașul lor. Abonamentele de parcare nu acoperă zona ZERO

De asemenea, oamenii se plâng de prețul prea mare al abonamentelor anuale, de diferența care se face între mașinile personale și cele ”pe firmă” dar și de lipsa automatelor șia mijloacelor clasice de plată.

Aceste probleme ridicate de oameni au determinat Primăria să reia dezbaterea publică, după ce deja au început implementarea sistemului de parcări.

Propuneri:

Prin Proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea Anexei la Hotărârea nr. 235/2019 a Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată din Municipiul Alba Iulia, pus în consultare publică în 29 ianuarie, se propun următoarele:

1. ”Pentru zona tarifară 0 (roșie), se pot achiziționa tipurile de abonamente prevăzute la alineatele precedente, pentru persoanele fizice care își desfășoară activitatea în această zonă, în intervalul de taxare de luni până vineri, între orele 8.00-20.00, în cazul în care instituțiile sau societățile în cadrul cărora își desfășoară activitatea nu pot asigura parcarea autoturismului în incintă”.

2. ”În parcările în care nu sunt amplasate automate de parcare sau în situația în care, din diverse motive, sistemul de plată prin SMS nu funcționează, tichetele răzuibile se procură anticipat. Tichetele răzuibile pentru parcările publice cu plată sunt disponibile pentru achiziționare de la chioșcurile de vânzare bilete transport public STP, precum și unele magazine, chioșcuri de difuzare a presei din zona parcărilor, contra unui comision de 1% din valoarea tichetului, confirm contractelor de colaborare individuale”.

3. Beneficiază de gratuitate pentru ocuparea locurilor din parcările cu plată autovehiculele aflate în misiune inscripționate sau neinscripționate, ce aparțin Salvării (Ambulanței – n.red), Poliției, Serviciului Român de Informații, Ministerului Apărării Naționale, Jandarmeriei, Pompieri, corpuri diplomatice. În cazul controlului, conducătorul va prezenta legitimația”

4. ”Modifică Parcarea Bd Transilvaniei (între Bd. 1 Decembrie și Bd. Revoluției) din Zona Tarifară 0 (roșie) în Zona Tarifară 1 (albastră)”.

AICI, regulamentul în vigoare, cu tarife și condiții pentru parcarea publică cu plată la Alba Iulia.

În perioada de consultare publică, au fost înregistrate mai multe amendamente, printre care posibilitatea achitării unor abonamente pentru persoanele care locuiesc în zona zero (roșie) și nu numai pentru acestea, amplasarea mai multor parcometre în aceeași zonă tarifară, același tarif de parcare publică pentru firme și persoane fizice în zonele 1 și 2 sau marcarea diferențiată a locurilor de parcare publică față de cele rezidențiale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, fotografiată pentru prima dată

Publicat

O echipă internațională de astronomi condusă de oameni de știință de la Centrul pentru Astrofizică de la Harvard și Smithsonian, care au produs prima imagine directă a unei găuri negre în urmă cu trei ani, au realizat acum o altă imagine mult așteptată a unei alte găuri negre, situtate în inima Căii Lactee.

Cunoscut sub numele de Sagittarius A* (Săgetător A*), obiectul are o masă uimitoare, de patru milioane de ori mai mare decât Soarele nostru.

”Zona întunecată din centru este imaginea găurii negre și are o dimensiune de aproximativ 25 milioane de kilometri. Gaura neagră se află în centrul galaxiei noastre, la 26.000 de ani lumina de noi.

De ce a fot mai greu să fotografiem această gaură neagră din galaxia noastră decât cea din galaxia M87 (mult mai indepartată) e un subiect tehnic despre care trebuie să citesc mai mult.

După câte știu, cea din M87 este mult mai mare, ceea ce face ca dimensiunea aparentă a celor două să fie similară. În plus, gaura neagră supermasivă din M87 este mai liniștită” a scris fizicianul român Cristian Presură, pe conturile sale de pe rețelele de socializare.

Noua imagine a fost surprinsă de cercetătorii de la Event Horizon Telescope (EHT), care au realizat prima imagine în 2019.

Aceștia au vizat ambele găuri negre de la început, dar și-au concentrat atenția pe una câte una, din cauza unei diferențe de complexitate dintre cele două proiecte.

„Aceasta este gaura noastră neagră supermasivă”, a spus Peter Galison, directorul Inițiativei pentru găurile negre de la Harvard, membru al echipei EHT și profesor de istoria științei și fizicii la Universitatea Joseph Pellegrino. „Aceasta este în centrul locului unde trăim.”

Ce este o gaură neagră

O gaură neagră este o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic, nici măcar particulele și radiația electromagnetică ca lumina, nu poate scăpa odată intrat în ea.

Teoria relativității generale a lui Einstein prezice că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră.

Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor. Chiar dacă orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta, nici o caracteristică aparentă nu poate fi observată.

În multe moduri o gaură neagră se comportă ca un corp negru ideal, deoarece nu reflectă lumină deloc. Mai mult, teoria câmpului cuantic în spațiu-timp curbat prezice un orizont al evenimentelor invers proporțional masei acestuia.

Temperatura este de ordinul miliardelor de grade Celsius în cazul găurilor negre de masă stelară, făcându-le, esențial, imposibil de observat.

Sursa foto: EHT Collaboration

Sursă: news.harvard.edu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Guvernul va dubla alocația zilnică a elevilor participanți la olimpiade naționale. Și valoarea premiilor va crește

Publicat

bani

Guvernul va dubla alocația zilnică a fiecărui elev participant la olimpiade naționale și va majora semnificativ valoarea premiilor pentru elevii care câștigă olimpiadele la acest nivel, indiferent de sistemul de învățământ – public sau privat, a anunțat, vineri, premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Palatul Victoria, cu lotul olimpic de matematică al României, clasat pe locul I la cea de-a XXXIX-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori (BMO 2022).

„Speranța noastră pentru viitor sunteți voi și se discută mult în spațiul public despre ce fac olimpicii români când finalizează studiile liceale, după ce optează pentru universitățile de prestigiu. Nu vreau să vă conving să faceți altceva, faceți ceea ce credeți voi că este de făcut, dar nu uitați că tot ceea ce ați învățat s-a întâmplat aici în familia voastră, în școala românească, alături și îndrumați de profesorii români care v-au adus să performanți la nivelul acesta.

Ca atare, măcar să va aduceți aminte, să apreciați și să onorați munca pe care au făcut-o părinții voștri și profesorii voștri. Restul depinde doar de voi. Iar noi să putem să facem ceea ce se cuvine astfel încât să vă sprijinim cât mai mult și să vă convingem că indiferent unde veți învăța în viitor, atunci când considerați că se cuvine, să vă întoarceți acasă.

E responsabilitatea noastră, a Guvernului, mai ales cât sunteți încă acasă, făcând performanță sub culorile României, să generăm un sistem de promovare bazat pe merit și valoare profesională autentică în societate, în care performanța să fie recunoscută”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.

Ciucă a anunțat, cu această ocazie, că Guvernul va dubla alocația zilnică a fiecărui elev participant la olimpiade naționale și va majora semnificativ valoarea premiilor pentru elevii care câștigă olimpiadele la acest nivel.

Pentru performanțele obținute la olimpiadele internaționale, bursele vor fi acordate tuturor elevilor premianți care au reprezentat România, indiferent de sistemul de învățământ – public sau privat.

Valoarea premiilor, alocației și burselor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara recent că propunerea de majorare a premiilor la olimpiadele naționale este:

 • premiul/locul I: 1000 lei (acum 300 lei)
 • premiul/locul II: 700 lei (acum 200 lei)
 • premiul/ locul III: 500 lei (acum 100 lei)
 • mențiune: 300 lei (acum 65 lei).

Alocația de cazare și hrană/elev la olimpiade este de 100 lei pe zi.

Bursa de performanță pentru elevi este de 500 de lei. Aceasta se acordă, elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

 • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației
 • s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale
 • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației
 • au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Premierul Nicolae Ciucă: Discuții la Guvern despre Cupru Min Abrud și investiții în prelucrarea resurselor minerale

Publicat

cupru min

Guvernul a reluat discuțiile legate de compania de stat din Munții Apuseni, Cupru Min, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, la Alba Iulia. Mai precis, este vorba despre discuții legate procesarea cuprului la noi în țară și nu doar despre exportarea lui ca materie primă.

”Incapacitatea noastră de a putea să prelucrăm aceste resurse nu ne aduce beneficiul care ar putea să fie mult mai consistent prin existența sau investițiile în domeniul prelucrării resurselor minerale.

Cupru Min este unul dintre subiectele care s-a discutat la nivelul Guvernului, este o problemă în analiză la nivelul Ministerului Economiei și în momentul în care se va finaliza analiza, urmează să discutăm ceea ce urmează să se realizeze practic” a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Declarații similare a  făcut anterior și ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a spus că dorește ca România să nu mai exporte în China pentru prelucrare, concentratul de cupru extras în țara noastră.

Soluția ar fi, potrivit acestuia, investiția într-un centru de procesare a cuprului la noi în țară.

În primă fază, ministrul a solicitat ce celor de la Cupru Min este să vină cu un plan investițional, ca să optimizeze procesele de producție pentru a se putea obține un concentrat de cupru cu calități superioare, pentru că investițiile făcute acolo sunt de acum 20-30 de ani.

Într-un interviu recent pentru alba.24, directorul general Cuprumin, Tiberiu Rațiu menționa că ”Părerea personală este că dacă se vrea refacerea metalurgiei, condiții propice găsim în primul rând la Zlatna”.

Vezi: Interviu cu directorul general al Cuprumin Abrud, Tiberiu Rațiu, despre salarii, investiții și refacerea metalurgiei la Zlatna

Acesta a explicat și care ar fi condițiile condițiile în care s-ar putea construi o uzină de prelucrare, eventual la Zlatna, idee vehiculată de mai mulți miniștrii ai Economiei, până acum.

”Vreau să văd din partea Consiliului de Administrație propuneri concrete și un plan de acțiune pentru a putea exploata și pentru a putea procesa acest minereu mult mai bine decât o facem acum” a mai spus ministrul, care a vizitat Cupru Min în luna aprilie 2022.

Cupru Min Abrud este una dintre puținele firme românești de stat care funcționează foarte bine după regulile economiei de piață, reușind să obțină profit în fiecare an.

Compania are aproximativ 600 de angajați și este cel mai important angajator din zona Munților Apuseni.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse și amenzi majorate pentru cruzime împotriva animalelor. Legea a fost promulgată

Publicat

Legea care înăsprește pedepsele pentru persoanele care maltratează sau schingiuiesc animale a fost promulgată. Actul normativ prevede pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru uciderea animalelor cu intenție, schingiuire, organizarea de lupte sau zoofilia.

Pedepsele cu închisoarea, de la trei luni la un an, cât erau anterior se majorează la șase luni și până la trei ani sau cu amendă pentru:

 • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi tăierea urechilor, a cozii, a corzilor vocale, îndepărtarea chirurgicală a ghearelor etc.
 • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioadă minimă specifică speciei pentru înțărcare
 • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Pedepse cu închisoare de la un an și cinci ani sau amendă sunt prevăzute pentru:

 • folosirea animalelor sălbatice, indiferent de cât de blânde sunt, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane sau alte spectacole similare
 • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora
 • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive
 • rănirea cu intenție a animalelor.

Confiscarea animalelor sau interdicție de a mai deține animale

Animalele vor fi confiscate proprietarilor care săvârsesc de două ori faptele amintite, potrivit avocatnet.ro. Acestea vor fi cazate în adăposturi care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării, în condițiile legii.

Persoanele condamnate pentru astfel de fapte pot să primească interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.

Pedepsele pentru ucidere, schigiuire, organizare de lupte de animale sau zoofilie

Pedepse cu închisoare de la doi la șapte ani vor fi introduse pentru următoarele infracțiuni:

 • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
 • schinguirea animalelor;
 • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
 • zoofilie.

Actul normativ prevede și ce nu reprezintă infracțiune, respectiv sterilizarea animalelor sau rănirea/uciderea unui animal ca reacție la atacul acestuia.

Nerespectarea obligației stăpânilor de a oferi animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală va fi sancționată mai drastic, cu o amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei. În prezent, amenda pentru această faptă este cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.

Polițiștii din cadrul Poliției Române care emit pe loc un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioadă de 45 de zile, vor putea, de asemenea, să îl încredințeze unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii. Vor putea face acest lucru nu doar pentru animalele rănite sau schinguite, dar și pentru cele supuse zoofiliei. În plus, vor avea același drept și dacă constată că animalul nu beneficiază de hrană sau apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

Vezi integral Legea în forma promulgată

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax