Connect with us
Advertisement

Administrație

PARCARE cu PLATĂ la Alba Iulia. De LUNI, șoferii riscă AMENZI. Cum se poate plăti abonamentul, tarifele și MODIFICĂRI propuse

Publicat

De luni, 1 februarie, cei care nu-și plătesc locul de parcare publică pe care-l ocupă cu mașina în Alba Iulia riscă să fie amendați. Potrivit ”calendarului” anunțat de reprezentanții Primăriei, ia sfârșit ”perioada de grație” de două săptămâni în care au fost aplicate doar avertismente. Deocamdată, administrația locală nu a anunțat că ar fi prelungită această perioadă.

Reamintim că sistemul parcărilor publice cu plată a intrat oficial în vigoare din 18 ianuarie, în municipiul Alba Iulia.

Tarifele de parcare sunt între 2 lei pe oră (zona zero – roșie), 1 leu pe oră (zona 1 – albastră) și 0,5 lei pe oră (zona 2- galbenă), fiind disponibile și variante de taxare la o jumătate de oră, 2 ore sau o zi.

Abonamentele costă 50 lei pe lună sau 300 lei pe an pentru persoane fizice, respectiv 100 lei pe lună / 600 lei pe an pentru persoane juridice.

Abonamentul transmisibil este de 75 lei pe lună pentru persoane fizice, respectiv 150 lei pe lună pentru persoane juridice.

Amenzile sunt între 500 de lei și 1000 de lei, pentru staționarea fără plată sau între 100 și 300 lei pentru cei care depășesc timpul de staționare pentru care au plătit.

Plata taxei pentru locurile publice de parcare la Alba Iulia (nu cele rezidențiale) se poate face prin intermediul aplicației Tpark (prin opțiunea plata SMS sau card ori abonament). Se pot cumpăra și tichete răzuibile, de la puncte de vânzare – în holul primăriei, la sediul din clădirea FLIPS, la Direcția de venituri urmează să fie amplasate unul sau două puncte de vânzare. Însă administrația locală nu încurajează acest mod de plată (cu tichete).

În linkul de mai jos, cum se poate plăti parcarea, pas cu pas, de pe smartphone sau calculator – în aplicația Tpark:

Vezi ABONAMENT PARCARE la Alba Iulia. Cum poți plăti taxa de parcare

Propuneri de modificare a regulamentului pentru parcările publice: abonamente și în zona zero pentru anumite persoane și o parcare trece în zona albastră

De vineri, 29 ianuarie, a fost pus în consultare publică un proiect ce vizează modificarea regulamentului parcărilor publice cu plată. Se pot transmite sugestii, propuneri și opinii, până în 28 februarie.

Se propun următoarele modificări (atenție, acestea nu sunt în vigoare, sunt doar la stadiu de proiect):

1. ”Pentru zona tarifară 0 (roșie), se pot achiziționa tipurile de abonamente prevăzute la alineatele precedente, pentru persoanele fizice care își desfășoară activitatea în această zonă, în intervalul de taxare de luni până vineri, între orele 8.00-20.00, în cazul în care instituțiile sau societățile în cadrul cărora își desfășoară activitatea nu pot asigura parcarea autoturismului în incintă”.

Vezi și Angajații instituțiilor și ai firmelor din Cetatea Alba Iulia, turiști în orașul lor. Abonamentele de parcare nu acoperă zona zero

2. ”În parcările în care nu sunt amplasate automate de parcare sau în situația în care, din diverse motive, sistemul de plată prin SMS nu funcționează, tichetele răzuibile de procură anticipat. Tichetele răzuibile pentru parcările publice cu plată sunt disponibile pentru achiziționare de la chioșcurile de vânzare bilete transport public STP, precum și unele magazine, chioșcuri de difuzare a presei din zona parcărilor, contra unui comision de 1% din valoarea tichetului, confirm contractelor de colaborare individuale”.

3. Beneficiază de gratuitate pentru ocuparea locurilor din parcările cu plată autovehiculele aflate în misiune inscripționate sau neinscripționate, ce aparțin Salvării (Ambulanței – n.red), Poliției, Serviciului Român de Informații, Ministerului Apărării Naționale, Jandarmeriei, Pompieri, corpuri diplomatice. În cazul controlului, conducătorul va prezenta legitimația”

4. ”Modifică Parcarea Bd Transilvaniei (între Bd. 1 Decembrie și Bd. Revoluției) din Zona Tarifară 0 (roșie) în Zona Tarifară 1 (albastră)”.

Ce e în vigoare acum: Zonele de tarifare – parcări publice cu plată

ZONA ZERO (roșie – 673 locuri de parcare): 2 lei/oră – de luni până vineri, între orele 8.00-20.00 și sâmbăta și duminica între orele 00.00-24.00 – în parcările din perimetrul Cetății Alba Carolina, dar și la cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei (între Bld 1 Decembrie și Bld Revoluției) și în parcările de la intrare în Cetate prin dreptul Hotelului Cetate (și cea de la Hotelul Cetate), cele de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, Ryma, Caroline (dinspre str. Apulum) și parcarea de sub biserica M. Viteazul (zona cimitirului).

– tarife autoturisme: 2 lei / 1 oră; 4 lei / 2 ore; 17,5 lei / 1 zi; nu există tarif pentru 30 de minute

– tarife autocar: 10 lei / 1 oră, 20 lei /2 ore, 50 lei/ 1 zi

– tarif închiriere (persoană juridică/o lună): 175 lei

ZONA 1 – (albastră – circa 2.100 locuri de parcare) – străzi din Centru (între orele 8.00-17.00, luni-vineri, gratuit sâmbăta și duminica) și Cetate (între orele 8.00 și 20.00 de luni până vineri și 8.00-16.00 sâmbăta și duminica), tarif de 1 leu pe oră (0,5 lei pe jumătate de oră sau 2 lei pe 2 ore, 7,5 lei pe o zi), pentru persoane fizice.

Zona cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate ale orașului și unde se află și sediile diferitelor instituții publice din oraș (Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Județean de Urgență Alba etc).

– tarife autoturisme: 0,5 lei / 30 min; 1 leu / 1 oră; 2 lei / 2 ore; 7,5 lei / 1 zi

– tarife autocar: –

– tarif închiriere (persoană juridică/ o lună): 150 lei

Străzi Centru Zona 1: zona Tribunal (Piața Iuliu Maniu + Parcare Tribunal + Frederic Mistral + Strada Primăverii (Hotel Parc – Spice Gym) + parcare Taxe și Impozite), zona Primărie (parcare Strada Vasile Alecsandri / Casa Armatei, parcare față Banca Transilvaniei și magazin Unirea; străzile Teilor, Trandafirilor, Avram Iancu; Parcare Electrica, partea dinspre Cetatea Alba Iulia; str Regina Maria; Piața Alessandria; parcare strada Traian – Basarabiei, strada București/ Consiliul Județean, str. Ion I.C. Brătianu; parcare Primărie – nu cea rezervată pentru instituţie, parcare AJOFM – şomaj; str Lucian Blaga, str Mihai Viteazul, str Nicolae Titulescu, str Decebal, Piața Consiliului Europei, str Doinei, zona BCR – str. Henri Coandă

Străzi Cetate Zona 1: Aurel Vlaicu, Bd. 1 Decembrie, Vasile Goldiş, Cloșca, Bd Transilvaniei (de la Bd Revoluției până la intersecția cu strada Iederii), Bd Revoluţiei,  str. Toporaşilor (de la sens giratoriu – intersecția cu str. Ghioceilor), Calea Moţilor (vis-a-vis OMV), Septimius Severus, parcarea din faţa Stadion, str Mușețelului, str Gheorghe Pop de Băsești, Crișan, str 9 Mai

ZONA 2 (galbenă) – taxarea se va face de luni până vineri între orele 8.00 și 18.00, cu 0,25 lei / 30 min; 0,5 lei / 1 oră; 1 leu / 2 ore; 4 lei / 1 zi. Sâmbăta și duminica este gratis.

Zona cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cel din celelalte două zone de tarifare.

– tarife autoturisme: 0,25 lei / 30 min; 0,5 lei / 1 oră; 1 leu / 2 ore; 4 lei / 1 zi

– tarife autocar: –

– tarif închiriere (persoană juridică/ o lună): 125 lei

– cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cel din celelalte două zone de tarifare

Străzi Zona 2 – Centru: străzile Simion Bărnuțiu, Primăverii (între intersecțiile Trandafirilor și Simion Bărnuțiu), George Coșbuc, Călărașilor, Vasile Alecsandri (zona Cimitir evreiesc), parcare Gară, Bulevardul Ferdinand, str Munteniei (între intersecțiile Traian și Bd Ferdinand), str Dobrogei, str Moldovei (între intersecțiile Iașilor și Bd Ferdinand), str Iașilor, str Plevnei, str Crișanei, str Olteniei, parcare zona Restaurant Chinezesc

Străzi Zona 2 – Cetate: str Timotei Cipariu, Bulevardul Republicii.

ABONAMENTE

abonament general: cu drept de staţionare pe timp nelimitat în zona tarifară 1 (albastră) și 2 (galbenă), cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat și a parcărilor de reședință; abonamentul se inscripţionează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate şi este netransmisibil; se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice

abonament transmisibil: cu drept de staţionare pe timp nelimitat în zona tarifară 1 (albastră) si 2 (galbenă), cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat și a parcărilor de reședință; abonamentul se inscripționează cu perioada de valabilitate, nu se inscripționează cu numărul de înmatriculare al vehiculului şi este transmisibil; se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice

abonament ,,Vehicul cu propulsie electrică”: se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice care deţin în proprietate un autovehicul cu propulsie electrică; abonamentul oferă discount de 50%- pentru mașină hibrid, respectiv 100% – pentru mașină electrică; abonamentul se inscripţionează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate şi este netransmisibil.

Eliberarea tuturor tipurilor de abonamente se face condiţionat de prezentarea inspecţiei tehnice periodice la zi a autovehiculului și prezentarea dovezii achitării la zi a tuturor obligaţiilor către administrația locală și operator.

TARIF ABONAMENTE:

– general: 50 lei pe lună pentru persoane fizice, 100 lei pe lună pentru persoane juridice; 300 lei pe an persoane fizice, 600 lei pe an persoane juridice

– transmisibil: 75 lei pe lună pentru persoane fizice, 150 lei pe lună pentru persoane juridice.

AMENZI

Constituie contravenţii şi se sancţionează următoarele fapte cu:

a) Staționarea fără abonament, respectiv fără a achita contravaloarea parcării,se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei
b) Depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcării se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei
c) Staționarea cu abonamente neconforme cu zona staționării, cu abonamente expirate, utilizarea de abonamente eliberate pentru alte vehicule, se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei
d) Staționarea fără afișarea abonamentului, respectiv cu abonamente astfel expuse încât nu permit descifrarea elementelor de identificare,se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei
e) Staţionarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupa 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei
f) Blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Direcției Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia sau împuterniciți ai Primarului municipiului Alba Iulia.

Amenzile/avertismentele vor fi lăsate pe parbriz. Șoferul va trebui să meargă la sediul Poliției Locale pentru a semna procesul verbal și a plăti amenda. Dacă nu face acest lucru, proprietarului mașinii i se va transmite după un anumit număr de zile o scrisoare în care va fi întrebat dacă a condus mașina respectivă sau a fost altcineva și dacă nici atunci nu răspunde i se va trimite amenda (proprietarului), cu sumă ce va apărea ca debit (datorie de plată la bugetul local).

ALTE PREVEDERI

În perimetrul sistemului de parcare se poate stabili ca pe anumite străzi perioada de staționare în intervalele orare cu taxă să nu poată depăși un anumit număr de ore.

De asemenea, la cerere, instituțiile publice pot cere rezervarea, la o distanță mai mică de 30 de metri de acestea, a maximum 3 locuri de parcare/instituție publică, numai pentru mașinile aparținând instituției respective

În prezent, sunt 3.440 de locuri de parcare publice cu plată în oraș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. ab2000

    duminică, 31.01.2021 at 10:34

    In alte orase daca platesc parcare pt zona 0, pot parca in celelalte zone. Din cele scrise mai sus in Alba Iulia nu e valabila optiunea?

  2. Alla

    duminică, 31.01.2021 at 19:29

    Ce presupune DOVADA achitării la zi a tuturor obligaţiilor către administrația locală și operator ?

  3. Monica manica

    luni, 01.02.2021 at 10:15

    O porcărie, ca cetățean al Albei Iulia care plătesc taxe și impozite, sa plătesc parcare ca trebuie sa îmi cumpăr o pâine de la magazinul X sau sa fiu stresata ca autoritățile nu au măcar un sistem tarifar unitar pentru un abonament care sa poată fi utilizat în tot orașul!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement