Connect with us
Advertisement

Administrație

Angajații instituțiilor și ai firmelor din Cetatea Alba Iulia, turiști în orașul lor. Abonamentele de parcare nu acoperă zona 0

soare vremea meteo alba

Publicat

Noul regulament privind parcările din Alba Iulia stârnește deja nemulțumirile celor care lucrează și trăiesc în perimetrul Cetății Alba Carolina, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare. 

Vezi ABONAMENT PARCARE la Alba Iulia. Cum poți plăti taxa de parcare

Acolo, administrația locală a stabilit zona zero de parcare, neacoperită de abonamentele pe care și le pot face locuitorii orașului. Astfel, dacă cineva își face abonament pentru parcarea în oraș, acesta nu este valabil și în zona Cetății, unde se aplică o nouă taxă.

Parcarea pentru o oră costă 2 lei, iar pentru o zi 17,5 lei.

Administrația locală pare a fi luat în calcul doar turiștii care vin să viziteze cetatea.

Asta în condițiile în care acolo își au sediul mai mai multe instituții publice, există mici afaceri care funcționează, dar și locuințe private.

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, spune că noul sistem de parcare le creează probleme angajaților instituției.

Acesta spune că muzeul are 83 de angajați, dintre care mulți sunt navetiști care vin la serviciu cu mașina.

”Oamenii ar fi dispuși să plătească abonament, dar abonamentul nu acoperă și această zonă.

De exemplu, eu, aș căuta un alt loc de parcare în afara Cetății și să vin pe jos, dar este foarte greu de găsit un loc cât de cât aproape.

În plus, în zona zero este mult mai scump. Pentru un turist care vine și stă 2,3 ore, este ok, dar pentru cineva care vine la serviciu și stă 8 sau 10 ore, deja este foarte scump” spune Gabriel Rustoiu.

Vezi și Sistemul de PARCARE cu PLATĂ, în vigoare la Alba Iulia. Care sunt tarifele și amenzile, cum se plătesc

Tot în Cetatea Alba Carolina își mai au sediul Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Universitatea 1 Decembrie 1918, Biblioteca Batthyaneum, Arhiepiscopia de Alba Iulia a Bisericii Romano-Catolice.

Tot în perimetrul cetății mai există afaceri, cum ar fi restaurante și cafenele, puncte de vânzare a suvenirurilor, terenuri de tenis, piscină… Și angajații acestora vor trebui să plătească o parcare de turist, în cazul în care vin la serviciu cu mașina.

Nici clienții lor nu vor fi mai fericiți, în condițiile în care, pe lângă ceea ce consumă, vor trebui să plătească în plus și parcarea.

”Vin la tenis cu copiii. Plătesc deja abonament pentru parcarea la bloc, plătesc abonament pentru parcarea în oraș, iar aici trebuie să plătesc din nou. Cred că nu s-au gândit bine când ne-au transformat în turiști la noi în oraș” a spus Cristian Radu, din Alba Iulia.

Citește și GHID pentru plata online a parcărilor publice din Alba Iulia. Care sunt pașii pe calculator sau în aplicația de smartphone

De măsură nu sunt afectați angajații Universității 1 Decembrie 1918. Rectorul Daniel Breaz spune că aceștia pot parca în curtea instituției, unde există deocamdată suficiente locuri.

Ce spune Primăria Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a transmis un punct de vedere, la solicitarea Alba24, pe care îl redăm mai jos:

”Regulamentul de parcare a fost conceput și votat, de către vechea administrație, în anul 2019. Am încurajat albaiulienii și reprezentanții instituțiilor să ne facă sugestii pentru modificarea regulamentului și am primit multe idei bune.

În viitorul apropiat, după ce adunăm suficiente sugestii pentru modificarea acestuia, noul regulament va fi trecut prin ședință de Consiliu Local.

Dorim să precizăm faptul că instituțiile au dreptul la maximum 3 locuri de parcare gratuit, dar și că majoritatea clădirilor din zona istorică au curte interioară.

Problema celor care domiciliază în zonă va fi tratată unitar, astfel încât să nu fie făcute diferențe față de locuitorii din alte zone.

Deocamdată, cei cu afaceri în zona istorică pot închiria locuri de parcare la prețul de 175 lei/lună”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. marian cosmin

    luni, 25.01.2021 at 18:32

    eu nu prea intaleg ce inseamna si pe cine reprezinta consiliu local, eu cred ca ei tin mai mult cu primaria care se ingrasa pe spinarea locuitorilor pentru a tine in spate armata de functionari care ar disparea daca s-ar face o informatizare a sistemului. De aceea eu propun adunarea de 20000 de semnaturi sa se scoata plata tuturor parcarilor sa vad atunci de unde mai scot banii. Consiliu local nu ne reprezinta pe noi locuitorii orasului in acest stat feudal.

  2. Danila Petru Florin

    luni, 25.01.2021 at 20:01

    Cum platesc parcarea, daca eu sunt pe cartela prepay si incarc telefonul cu minute si nu cu credit? Unde sunt automatele pentru cumpararea tichetelor? Bataie de joc a primariei la adresa populatiei!!!

  3. ab

    luni, 25.01.2021 at 20:42

    Nici in Cluj Napoca zona 0 nu e acoperita de abonament. Teoretic in zona 0 parchezi, rezolvi problema si pleci.

  4. Nicoleta Butuza

    luni, 25.01.2021 at 22:11

    Alba Iulia e singurul oraș din tara care nu oferă propriilor locuitori avantaje în zona turistica!
    Nu e firesc ca un cetățean al orașului, care mai plătește și abonamentul general, sa plătească același tarif pentru parcare în zona turistica!!!

  5. eu

    marți, 26.01.2021 at 00:11

    Am crezut ca sunteti mai luminați cei alesi,dar puneți vina pe fosta conducere si pana stabiliți cum e bine prostul de locuitor care plătește o grămadă de impozite se mai trezeste si cu o amendă si cu un individ de la poliția locală care își dă ochii peste cap de important ce este el. Vai de capul nostru. Nu avem unde parca nici acasă dar am băgat parcări cu plată prin sms. Mama e pensionare cu telefon cu cartela ce face? Puneti-va 2 inspectori funcționari publici sa stea cu tichete nu cu sms. Dar din primărie nu personal contractual. La muncă nu la întins mâna.

  6. dolfi

    marți, 26.01.2021 at 18:26

    domnu’ Primar, iti mai dau o idee cum sa mai castigi niste locuri de parcare:

    Masinile de firma, sa nu mai fie parcate intre blocuri! Firmele care au in dotare masini sa aiba si parcari proprii!

    De cele mai multe ori, angajatii isi parcheaza atat masina proprietate personala cat si masina „de serviciu”.

    Sa faca bine sa lase masina „de serviciu” in parcarea firmei unde lucreaza si sa-si foloseasca masina personala sa se deplaseze la/de la „serviciu”

    Eu stiu cel putin 3 persoane de la mine din bloc care procedeaza asa. Tin o parcare blocata cu masina personala, iar masina de serviciu o inghesuie pe te miri unde!

  7. eu

    marți, 26.01.2021 at 19:39

    Dolfi esti plin de idei. O înghesuie, aia nu inseamna ca e un loc de parcare. Doamne ce mai soluție. Iti este ciudă că nu ai masina de firmă. Foarte bine ca sunt patroni care macar atata fac pentru angajați le permit folosirea mașinii de firmă. Soluții omule nu invidie. Daramati o dată blocul Turturica si faceți parcare. Mai folositi spatiile cu cap. Cati angajați de la primărie au abonament? Plătit.

  8. Mircea

    marți, 26.01.2021 at 21:45

    Nimeni nu a spus care este avantajul nostru ca și locuitori ai acestui oraș, ma așteptăm să ni se spună ce se va face cu bani adunați din taxa de parcare, care este beneficiul nostru sau trebuie sa acoperim găurile negre din bugetul primariei

  9. dolfi

    miercuri, 27.01.2021 at 09:35

    @EU

    nu imi este ciuda ca nu am masina de firma. Laptopul, telefonul, masina de firma te face sclav la dispozitia patronului oricand are el chef.

    Tu esti dintr-aceia care vor sa fie si cu dansa-n fund si cu sufletu-n rai! Te faci ca nu intelegi!

    Nu e corect fata de ceilalti vecini sa iti inghesui tu rabla ta de la firma, pentru ca iti e lene sau esti zgarcit si nu vrei tu sa mergi cu masina personala pana la sediul firmei, s-o parchezi acolo pana cand folosesti masina de firma cat timp lucrezi ca apoi sa iei masina personala inapoi acasa!

    La varu-meu la bloc, fiecare apartament are intabulat cate un loc de parcare. Nu toti proprietarii au masina personala, insa unii au 2 masini si isi parcheaza si masina de servici, ghici unde? Pe PLATITE de alti vecini!

    Solutia nu e sa se planteze doar parcari in orasul asta, ci trebuie si oamenii sa fie corecti!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement