Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE-VIDEO: Ministrul Educației, Monica Anisie, face declarații după anunțul președintelui legat de școli. Precizări oficiale


Publicat

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a făcut declarații, după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind faptul că în acest an școlar, nu se vor mai deschide școlile. 

A oferit detalii concrete legate de modul în care se va finaliza anul școlar și examenele naționale.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020, clasa a VIII-a: Al treilea set de teste pentru examen, publicat de minister. Modele de subiecte

Vezi BACALAUREAT 2020: Noi teste de pregătire pentru liceeni, setul trei, publicate de minister. Modele de subiecte pe discipline

Principalele declarații ale Monicăi Anisie:

”Prioritățile MEC sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situației școlare pentru toți elevii dar și susținerea examenelor, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, în condiții de siguranță (…) Am luat în calcul și măsuri pe care state precum Italia, Portugalia, Letopnia Malta le-au luat.

Cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, însă continuă învatarea asistată de tehnologie ca și până acum, până în data de 12 iunie când de altfel se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020.

Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și ISJ vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru.

MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar urmator (…) Se va recupera materia neparcursă în această perioadă.

Referitor la încheierea situației scolare, mediile vor fi încheiate cu minimum 2 calificative sau note, așa cum am mai precizat. Însă nu se vor mai susține teze” a declarat Monica Anisie.

– Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă pe care MEC a transmis-o (cea din care a fost eliminată materia din semestrul doi – n.r.)

– Evaluarea Națională se va susține începând cu data de 15 iunie (același calendar – n.r.)

– Bacalaureatul va începe cu probele scrise pe 22 iunie și va continua cu probele de competențe; calendarul va fi comunicat ulterior

– cursurile în școli rămân suspendate; continuă învățarea asistată de tehnologie

– în 12 iunie se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020

– pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și IȘJ vor oferi sprijin: vor transmite resurse de învățare și sarcini de lucru

– MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor; cu alte cuvinte, se va recupera materia neparcursă în această perioadă

– încheierea situației școlare: medii vor fi încheiate cu minimum 2 calificative/note; nu se vor mai susține teze; dacă un elev nu are 2 calificative/note, MEC va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare

– studenții își vor continua învățarea asistată de tehnologie; examenele se pot susține și online; fiecare instituție de învățământ superior va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene

– elevii din clasele VIII, XII, XIII pot reveni în unitățile de învățământ din 2 iunie doar pentru 2 săptămâni; în această perioadă vor fi numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale; în cazul elevilor cu probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților; în această situație, pregătirea se va face online

– examenele de certificat pentru învățământul profesional, profesional-dual, postliceal – se desfășoară numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată

– examenele de titularizare și definitivat se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță; Ministerul va comunica modalitatea de susținere și calendarul

– pentru că există o preocupare constantă referitoare la măsurile de siguranță în școli, vreau să clarific: îÎn școli se vor lua toate măsurile de siguranță astfel încât să evităm orice risc de îmbolnăvire; MEC va elabora ordin comun cu ministerul sănătății în care se vor stabili toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în școli; în sala de clasă igienizată anterior vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială

– Inspectoratele școlare vor pune la dispoziție un TELVERDE pentru orice întrebare din partea elevilor, părinților, cadrelor didactice, pe această temă

– subliniez că toate măsurile luate de MEC respectă recomandările medicilor specialiștiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

UPDATE: 7.30 – La ajungerea pompierilor militari la locul accidentului, erau 8 victime care au nevoie de asistență medicală dintre care 3 în stare bună la o prima evaluare și 5 victime cu traumatisme care cel mai probabil vor fi transportate la spital.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzările de automobile ”verzi” în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut. Europenii preferă încă mașinile hibride

Publicat

masini-electrice

În 2020, pentru prima dată, în Europa au fost vândute mai multe vehicule electrificate noi decât în China. Un studiu arată că cele două pieţe regrupează peste 70% dintre cele 9,9 milioane autoturisme electrificate vândute până acum.

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Europa şi China domină piaţa mondială pentru autoturisme electrice, dar cu toate acestea sunt foarte puţine vehicule electrificate pe drumurile de pe mari pieţe precum Rusia, America Latină şi Africa, arată un studiu efectuat de Munich Mobility Show, informează Reuters.

Munich Mobility Show, succesorul îmbunătăţit al Salonului auto de la Frankfurt, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, a examinat datele privind înmatriculările de vehicule din mai multe surse şi a descoperit că, în 2020, China avea 4,2 milioane de vehicule electrice în circulaţie, Europa avea 3,2 milioane şi SUA aproximativ 1,7 milioane.

Vânzările de vehicule electrice noi au crescut pe toate marile pieţe în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus, cu excepţia pieţei din SUA unde vânzările au scăzut cu 6%.

În condiţiile în care 80% dintre vehiculele electrificate vândute până acum în China şi 79% din cele vândute în SUA sunt modele electrice pe bază de baterie, în cazul Europei (incluzând şi ţările EFTA) ponderea este de doar 54%, ceea ce înseamnă că vechiul continent est în continuare mult prea dependent de vânzările de automobile hibride.

De asemenea, studiul Munich Mobility Show arată că există diferenţe mari la nivel mondial în deţinerea de automobile electrice. De exemplu, în Norvegia, o ţară cu cinci milioane de locuitori şi un sprijin puternic pentru autoturismele electrice, un număr de 433.609 de autoturisme electrice au fost vândute până acum după ce, în 2020, au fost vândute peste 105.000 de noi exemplare. În schimb, în Rusia, o ţară cu aproximativ 145 de milioane de locuitori, anul trecut au fost vândute doar 1.760 de autoturisme electrificate.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme electrice în America de Sud, un continent cu o populaţie de peste 420 milioane de locuitori, au fost mai mici de 18.000 de unităţi în 2020. În cazul Africii, un continent cu 1,2 miliarde locuitori, înmatriculările de autoturisme electrice au fost limitate exclusiv la Africa de Sud, şi aici s-au cifrat la doar 1.509 de autoturisme.

În România, numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, când erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe: Nume NEȘTIUTE care se sărbătoresc în 23 aprilie. Cui poți să îi spui ”La mulți ani” de ziua numelui

Publicat

sfantul gheorghe

Peste un milion de români, majoritatea bărbați, îşi sărbătoresc onomastica, vineri, 23 aprilie, când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Numele de Gheorghe provine din limba greacă. Acesta se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Citește și Sfântul Gheorghe: Mesaje, Urări și Felicitări pentru cei ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 733.000 sunt bărbați, iar 344.071 sunt femei.

Dintre bărbați, cei mai mulți au numele Gheorghe, George și Gheorghiță.

Cele mai multe femei care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana, Georgeta și Gheorghița.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

 • Gheorghe;
 • Ghiorghe;
 • Ghiorghiță;
 • Ghiță;
 • Gheorghieș;
 • Gheorghina;
 • Gherghina;
 • Georgiana;
 • Georgica;
 • Georgi;
 • Georgeta;
 • Getuța;
 • Geta;
 • George;
 • Georgel;
 • Gelu;
 • Gică;
 • Geluța;
 • Geluțu;
 • Geo;
 • Giculina;
 • Gicuța;
 • Gianina;
 • Gina;
 • Gigel;
 • Ioiga;
 • Iordache;
 • Iorgu;
 • Jorje;
 • Jorj;

Citește și: MESAJE de Sf. GHEORGHE 2021: Idei de urări pe care le poţi trimite celor dragi sau cunoscuţilor care-şi sărbătoresc onomastica

Variante ale numelui „Gheorghe” în alte limbi

 • Kevork (armeană);
 • Georgi (bulgară);
 • Jurica, Juro (croată);
 • Georges (franceza);
 • Jürgen, Jörg (germană);
 • Georgios, Yiorgos, Yorgos (greacă);
 • Jurek (poloneză);
 • György, Gyuri (ungară).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate