Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Problema urșilor de la Pâclișa, discutată la Prefectura Alba. Relocarea animalelor se lovește de birocrație


Publicat

Autoritățile județene s-au întâlnit astăzi la sediul Insitituției Prefectului Alba pentru a căuta soluții la problema ursului care a atacat miercuri o gospodărie din Pâclișa și a omorât o scroafă cu purcei. De fapt, spun reprezentanții instituțiilor, la Pâclișa sunt cel puțin doi urși. 

Doar unul a atacat animele domestice. Animalul a pătruns într-o gospodărie, unde a atacat o scroafă și mai mulți purcei. Purceii au fost mâncați, iar scroafa a fost ruptă în două.

Mai mulți localnici alarmați de sunetele scoase de animelele măcelărite de urs, s-au înarmat cu furci și pietre și au încercat să îl alunge. Nu au reușit. Nici ei și nici jandarmii sosiți la fața locului imediat.

Citește și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

În ciuda unui foc de armă tras în aer de la doar câțiva metri, ursul a rămas în valea în care a târât scroafa și unde a devorat-o fără nici o teamă de oameni.

s

O parte dintre locuitorii din Pâclișa sunt extrem de speriați și unii dintre ei spun că nu își mai lasă copiii la grădiniță, de frica ursului. De altfel, aceștia cer măsuri urgente.

Autoritățile din Alba au încercat, joi dimineața, să găsească soluții la această problemă. La sediul Prefecturii Alba au fost convocate toate instituțiile locale care pot avea atribuții în acest domeniu.

Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai a spus că ursul va fi relocat într-o altă zonă. Totuși, această procedură este una extrem de birocratizată și durează zile întregi. Implică ministere, avize și multă logistică.

Practic, ursul trebuie momit și prins într-o cușcă, apoi sedat pentru a nu se stresa pe durata trnsportului. Autoritățile au luat legătura cu o asociație neguvernamentală care deține asemenea cuști.

Se pare însă că o cușcă nu va fi suficientă. În zona Pâclișa au fost văzuți doi urși, la Schit unul, iar la Ampoița, altul. De asemenea, un alt urs a fost observat în zona Berghin și Dumitra, la doar 7 kilometri de Alba Iulia.

UPDATE: Deputatul PNL de Alba, Florin Roman intervine în problema urșilor.

”Am fost sunat de localnicii din Paclisa pentru a interveni în cazul urșilor care s-au instalat în localitate, ceea ce a generat panică printre copii și adulti.

Dincolo de pagube, oamenii rămân cu o imensa spaimă. Unul dintre copilași a rămas temporar fără grai, după ce a dat nas în nas cu ursul. Și de aici începe epopeea: ca să tranchilizezi un urs ai nevoie de aprobare de la minister, cu avizul Academiei Romane.

Pentru asta e nevoie de un raport înaintat de Prefectura. Abia apoi, după publicarea ordinului de relocare în Monitorul Oficial, se poate interveni! Între timp, oamenii sunt terorizați și blocați în case. Nu vreau să intervin în disputa dintre ONG-uri și minister ca nu sunt specialist, dar cred că nimic nu e mai important decât viața unui om. Am făcut toate demersurile și la minister ca odată venit raportul de la Prefectura Alba cei trei ursi sa fie tranchilizați, capturați și relocați”, a transmis Florin Roman într-un comunicat de presă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Dan.

    joi, 04.07.2019 at 14:12

    Măi oameni buni! Lăsați birocrația și hârțogâreala până nu iasă cu victime umane. Atunci să vedem cum vă scoateți cămașa. Suntem in secolul 21, ne lăsăm terfeliți de animalele sălbatice. Gândiți-vă dacă întâlnește ursul un copil? Faceți urgent ceva! Până nu e pre târziu.
    D-le Roman, felicitări pt poziție!
    Uite un prilej să chimbați legea d-le Roman!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate