Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Problema urșilor de la Pâclișa, discutată la Prefectura Alba. Relocarea animalelor se lovește de birocrație

Publicat

Autoritățile județene s-au întâlnit astăzi la sediul Insitituției Prefectului Alba pentru a căuta soluții la problema ursului care a atacat miercuri o gospodărie din Pâclișa și a omorât o scroafă cu purcei. De fapt, spun reprezentanții instituțiilor, la Pâclișa sunt cel puțin doi urși. 

Doar unul a atacat animele domestice. Animalul a pătruns într-o gospodărie, unde a atacat o scroafă și mai mulți purcei. Purceii au fost mâncați, iar scroafa a fost ruptă în două.

Mai mulți localnici alarmați de sunetele scoase de animelele măcelărite de urs, s-au înarmat cu furci și pietre și au încercat să îl alunge. Nu au reușit. Nici ei și nici jandarmii sosiți la fața locului imediat.

Citește și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

În ciuda unui foc de armă tras în aer de la doar câțiva metri, ursul a rămas în valea în care a târât scroafa și unde a devorat-o fără nici o teamă de oameni.

s

O parte dintre locuitorii din Pâclișa sunt extrem de speriați și unii dintre ei spun că nu își mai lasă copiii la grădiniță, de frica ursului. De altfel, aceștia cer măsuri urgente.

Autoritățile din Alba au încercat, joi dimineața, să găsească soluții la această problemă. La sediul Prefecturii Alba au fost convocate toate instituțiile locale care pot avea atribuții în acest domeniu.

Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai a spus că ursul va fi relocat într-o altă zonă. Totuși, această procedură este una extrem de birocratizată și durează zile întregi. Implică ministere, avize și multă logistică.

Practic, ursul trebuie momit și prins într-o cușcă, apoi sedat pentru a nu se stresa pe durata trnsportului. Autoritățile au luat legătura cu o asociație neguvernamentală care deține asemenea cuști.

Se pare însă că o cușcă nu va fi suficientă. În zona Pâclișa au fost văzuți doi urși, la Schit unul, iar la Ampoița, altul. De asemenea, un alt urs a fost observat în zona Berghin și Dumitra, la doar 7 kilometri de Alba Iulia.

UPDATE: Deputatul PNL de Alba, Florin Roman intervine în problema urșilor.

”Am fost sunat de localnicii din Paclisa pentru a interveni în cazul urșilor care s-au instalat în localitate, ceea ce a generat panică printre copii și adulti.

Dincolo de pagube, oamenii rămân cu o imensa spaimă. Unul dintre copilași a rămas temporar fără grai, după ce a dat nas în nas cu ursul. Și de aici începe epopeea: ca să tranchilizezi un urs ai nevoie de aprobare de la minister, cu avizul Academiei Romane.

Pentru asta e nevoie de un raport înaintat de Prefectura. Abia apoi, după publicarea ordinului de relocare în Monitorul Oficial, se poate interveni! Între timp, oamenii sunt terorizați și blocați în case. Nu vreau să intervin în disputa dintre ONG-uri și minister ca nu sunt specialist, dar cred că nimic nu e mai important decât viața unui om. Am făcut toate demersurile și la minister ca odată venit raportul de la Prefectura Alba cei trei ursi sa fie tranchilizați, capturați și relocați”, a transmis Florin Roman într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dan.

    joi, 04.07.2019 at 14:12

    Măi oameni buni! Lăsați birocrația și hârțogâreala până nu iasă cu victime umane. Atunci să vedem cum vă scoateți cămașa. Suntem in secolul 21, ne lăsăm terfeliți de animalele sălbatice. Gândiți-vă dacă întâlnește ursul un copil? Faceți urgent ceva! Până nu e pre târziu.
    D-le Roman, felicitări pt poziție!
    Uite un prilej să chimbați legea d-le Roman!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax